Connect with us

Μαγειρική

Αργυρώ Μπαρμπαρύγου: Τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα

Kalamata Times

Published

on

Αργυρώ Μπαρμπαρύγου: Τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα 1

Αργυρώ Μπαρμπαρύγου: Τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα

Είμαστε πλέον στον Δεκέμβρη και μπήκαμε και επισήμως στον μήνα των γιορτών (Christmas mood on)! Χριστούγεννα σημαίνει δέντρο, στολίδια, μουσική, φωτιάκια και πολύ, πολύ φαγητό!

Φυσικά, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους.

Είτε είσαι team κουραμπιέδες είτε team μελομακάρονα, να συμφωνήσεις ότι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά θέλουν τέχνη και μεράκι.

Για να φτιάξεις π.χ. τα τέλεια μελομακάρονα, πρέπει να λάβεις υπόψην σου μερικά tips όσον αφορά στη ζύμη και το σιρόπιασμα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει και μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τα πιο αφράτα και μελωμένα μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ.

Κράτα σημειώσεις για να δημιουργήσεις και να πάρεις συγχαρητήρια:

Συγκέντρωσε τα υλικά σου. Ζύγισέ τα όλα και σε πέντε λεπτά θα έχεις έτοιμη τη ζύμη. Θα την ξεκουράσεις για 20 λεπτά και μετά ξεκινάς να πλάθεις. Αλεύρι επέλεξε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν πολύ αφράτα.

Λάδι επέλεξε μισό-μισό (απαλό ελαιόλαδο με σπορέλαιο της αρεσκείας σου, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή σουσαμέλαιο). Το ελαιόλαδο δίνει γεύση ενώ το σπορέλαιο κάνει τα μελομακάρονα πολύ τραγανά πριν τα σιροπιάσεις και πολύ αφράτα μετά το σιρόπιασμα.

Η ζάχαρη που λιώνει καλά με το λάδι στην αρχή του ζυμώματος καραμελώνει τέλεια και κάνει πολύ αφράτα τα μελομακάρονα.

Θέλουν καλό ψήσιμο για να ροδίσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα. Αν δεν δώσεις προσοχή στο ψήσιμο και το κέντρο τους δεν στεγνώσει καλά, τότε δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα «πιουν» σωστά το σιρόπι.

Αν σου έχουν βγει πολλά μελομακάρονα, καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο έως ότου να ροδίσουν καλά. Μπορείς να τα ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Για τέλειο πλάσιμο, πρέπει να ξεκουράσεις τη ζύμη για 20 λεπτά και να την κρατάς πάντα σκεπασμένη ώστε να γίνουν αφράτα τα μελομακάρονα.

Όσο πιο πολύ χτυπάς το λάδι και τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Όσο πιο αφράτα γίνουν στο ψήσιμο, τόσο πιο αφράτα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Προσοχή στο ζύμωμα. Αφού ρίξεις το αλεύρι και δημιουργήσεις μια μπάλα από ζύμη, σταματάς το ζύμωμα αν θέλεις να γίνουν τα μελομακάρονα πολύ αφράτα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις, τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι και τόσο πιο σκληρά και ξερά θα γίνουν.

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν πλαστελίνη. Προσοχή μη φανεί η ζύμη μαλακή και ρίξεις κι άλλο αλεύρι. Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά, ξερά και αλευρένια στην γεύση.

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή δουλειά και ίσως η πιο σημαντική για τα καλύτερα μελομακάρονα. Γι’ αυτό πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Για πολύ μελωμένα, σιροπιασμένα μελομακάρονα πρέπει να παρατείνεις τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Μπορείς να τα απλώσεις σε ένα ταψί και να τα περιχύσεις σιγά σιγά με σιρόπι.

Αργυρώ Μπαρμπαρύγου: Τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα

Μαγειρική

Η ελληνική μακαρονάδα με φέτα που σαρώνει στα εστιατόρια του κόσμου

Kalamata Times

Published

on

Η ελληνική μακαρονάδα με φέτα που σαρώνει στα εστιατόρια του κόσμου 14

Ελληνική μακαρονάδα με φέτα

Μπορεί οι Ιταλοί να φημίζονται για τις μακαρονάδες τους και τις σάλτσες που τα συνοδεύουν, αλλά με τόσα φρέσκα και νόστιμα υλικά, ήταν θέμα χρόνου οι Έλληνες σεφ να δημιουργήσουν πιάτα με βάση τα μακαρόνια.

Τα τελευταία 3 χρόνια η ελληνική φέτα βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ του κόσμου, και ενώ χρειάστηκε καιρός μέχρι να πειστούν οι ξένοι να τη δοκιμάσουν, ο χρόνος που χρειάστηκε για να την λατρέψουν ήταν ελάχιστος.

Έτσι λοιπόν οι σέφ ακολούθησαν την τάση και χρησιμοποίησαν την φέτα για να φτιάξουν μια ελληνική μακαρονάδα και πολύ σύντομα έγινε το πιάτο στα ξένα μενού που έγινε ανάρπαστο.

Δείτε πως θα τη φτιάξετε:

  • Ένα πακέτο ζυμαρικά (500 γρ.)
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κύβος ζωμό βοδινού ή κότας, 1 σκελίδα σκόρδο, ½ ματσάκι μαϊντανός, κάππαρη
  • ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινες

Και τώρα μαγείρεμα…

Βράζουμε τα μακαρόνια μαζί με το αλάτι και το ζωμό βοδινού.

Σουρώνουμε και τα κρατάμε σε μία άκρη.

Ρίχνουμε στο τηγάνι λάδι, μαλακή φέτα, σκόρδο και τις πιπεριές.

Αν δούμε ότι η φέτα κολλάει ρίχνουμε λίγο ζωμό βοδινού, ζεστό όμως για να μη σταματήσει το βράσιμο.

Ξεπλένουμε πολύ καλά την κάππαρη και τη ρίχνουμε πριν το σβήσιμο της σάλτσας

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα.

Στο τέλος ψιλοκόβουμε τον μαιντανό και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Μαγειρική

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ

Kalamata Times

Published

on

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ 15

Πίτσα της τεμπέλας

Φτιάξτε την πιο εύκολη πίτσα με τη μαγική συνταγή του Live Kitchen! Η πίτσα είναι έτοιμη υπέροχη,πεντανόστιμη σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με άλλες συνταγές για πίτσα.

ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
300 γρ νερό
9 γρ ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο
1 κτσ αλάτι
1 κτγ ζάχαρη
20 γρ ελαιόλαδο
Σάλτσα για πίτσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ χοιρινή ωμοπλάτη
300 γρ γκούντα
300 γρ μοτσαρέλα
ταψί σε διαστάσεις 35×40

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ ρίχνουμε χλιαρό νερό.Συνεχίζουμε και προσθέτουμε 50 γρ λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(για να μην καψουμε την μαγιά).

Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί με το 1κτσ αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Η ζύμη θα έχει μορφή ελαστική και θα κολλάει. Ρίχνουμε 20 γρ ελαιόλαδο στην ζύμη και λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Πιάνουμε την ζύμη με τα λαδωμένα χέρια και την βάζουμε σε ένα ταψί 35χ40 αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Ανοίγουμε σε όλες τις πλευρές του ταψιού το ζυμάρι με τα χέρια. Μόλις το έχουμε ανοίξει καλά προσθέτουμε την σάλτσα για πίτσα. Συνεχίζουμε βάζοντας τα κασέρια να καλυφθεί καλα όλη η επιφάνεια και με ένα πίλνερ κόβουμε την χοιρινή ωμοπλάτη σε λεπτές φέτες. Έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές και βάζουμε την πίτσα για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 200 c και για ακόμη 5 λεπτά στην κάτω αντίσταση.

Μόλις ψηθεί βγάζουμε την πίτσα και την αποσύρουμε από την λαδόκολλα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κομμάτια(βγάζει περίπου 13 μεγάλα κομμάτια).

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Μαγειρική

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά

Kalamata Times

Published

on

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά 16

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες

Κάθε τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα καλός ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, και το καλύτερο, φτιάχνετε πατάτες στο τηγάνι χωρίς όμως να είναι αυτό που λέμε “τηγανητές”, αφού δεν βουλιάζουν σε ανθυγιεινά λάδια αλλά όλο το φαγητό έχει 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστείτε:

5 μεσαίες πατάτες, περίπου 2 κιλά, κομμένες σε ροδέλες.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (αλλά μπορειτε και με Φρανκφούρτης) κομμένα σε φέτες
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που καίει. Έπειτα τσιγαρίστε για μερικά λεπτά το κρεμμύδι, και προσθέστε το λουκάνικο. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και το λουκάνικο έως ότου τα κρεμμύδια είναι τρυφερά και το λουκάνικο αρχίζει να γίνεται τσιγαριστό.

Προσθέστε τις πατάτες στο τηγάνι. Ανακατεύετε απαλά. Μειώστε τη θερμοκρασία, σε μέτρια ή χαμηλή, ανάλογα την κουζίνα. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ανακατεύοντας συχνά (περίπου 3 ή 4 φορές). Όταν οι πατάτες έχουν μαλακώσει, ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Όταν το σερβίρετε ρίξτε από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι κατά το δοκούν.

Παραλλαγή

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε αντί για πατάτες να προσθέσετε κομμένο λάχανο (ή iceberg) που δίνει μια άλλη γεύση στο πιάτο αλλά και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή πιπεριές, που θα κάνουν παρέα στις πατάτες! Η αυθεντική συνταγή όμως είναι η κλασική….

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ