Connect with us

Μαγειρική

Φανταστικό Ποντιακό γλυκό σαν μελομακάρονα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Y Λ Ι Κ Α

Για την ζύμη

600 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)

300 γραμ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (νηστίσιμα τα ήθελε)

1 πρέζα Αλάτι

200 γραμ. Νερό

1 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη καστανή

Για την γέμιση

150 γραμ. Καρύδια ψιλοκομμένα

1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη καστανή

1 κουτ.σουπ. Κανέλλα

1/2 κουτ.σουπ. Γαρύφαλλο σκόνη

Για το σιρόπι

400 γραμ. Ζάχαρη άσπρη

250 γραμ. Νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

1 Βανίλια

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη: Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας!!!! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!

Για την γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.

Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.

Στο τέλος, τα πήρε όλα, ευχαρίστησε με ένα φιλί κι έφυγε και μην την είδατε!!

Καλά που πρόλαβα να κρατήσω μερικά για την φωτό!!

Πηγή: daddy-cool.gr

 


Κοινοποιησέ το

Μαγειρική

Συνταγή για τις πιο πετυχημένες τηγανητές πατάτες -Τα μυστικά για να γίνουν τραγανές

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η πιο απλή διαδικασία, το τηγάνισμα, έχει κι αυτή τα μυστικά της για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Αν η συνταγή αυτή δεν ήταν μια φίνα διαδικασία, δεν θα τις αποκαλούσαν οι Άγγλοι French Fries.

Τι είναι, θα σκεφτεί κανείς; Απλώς… πατάτες τηγανητές! Κι όμως, έχετε παρατηρήσει πως δεν είναι πάντοτε ίδιες; Αρχικά, συμβαίνει συχνά να είναι πολύ λαδωμένες και κατά κάποιον τρόπο «παπαριασμένες», γεγονός που αφαιρεί την απόλαυση της τραγανότητας. Επιπλέον, λίγο παραπάνω τηγάνισμα και θα πάρουν πολύ έντονο σκούρο χρώμα και ανάλογη γεύση.

Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, το πιο σημαντικό για να έχουν επιτυχία οι τηγανητές πατάτες είναι να διαλέξετε την κατάλληλη ποικιλία. Ρωτήστε τον παραγωγό στη λαϊκή ή το μανάβικο και θα σας δώσει την κατάλληλη. Συνήθως, η πατάτα που κάνει για τηγάνι είναι πιο λευκόσαρκη, σκληρή και βγάζει υγρά όταν την κόβουμε.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Οι παλιές νοικοκυρές συνηθίζουν να αλατίζουν τις πατάτες πριν τις τηγανίσουν. Είναι ένα κόλπο που αν το συνηθίσετε, και το εκτελέσετε σωστά, τότε δεν χρειάζεται να «χιονίσετε» το πιάτο σας με αλάτι.

Δοκιμάστε να επιλέξετε όμοιες σε μέγεθος πατάτες, προκειμένου να καταφέρετε να κόψετε και όμοιες πατάτες τηγανητές. Αυτό θα βοηθήσει πολύ να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα από την πρώτη ως την τελευταία.

Αν και ακούγεται κάπως υπερβολικό, η τέλεια τηγανητή πατάτα απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου. Ένα θερμόμετρο κουζίνας δεν στοιχίζει παραπάνω από 5 ευρώ και θα σας φανεί χρήσιμο και για το ψήσιμο κρεάτων.

Τέλος, η αλήθεια είναι πως η πατάτα στο ελαιόλαδο, και δη τηγανισμένη στο γκάζι, γίνεται πολύ πιο νόστιμη. Αν πάλι το πρώτο είναι πολύτιμο για να το καίμε και το δεύτερο δύσκολο να βρεθεί σε διαμέρισμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ωραίο καλαμποκέλαιο.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες για τηγάνι
  • 2 λίτρα καλαμποκέλαιο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος σε δίσκους πάχους μισού εκατοστού περίπου. Στη συνέχεια, με ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε σε πατάτες τηγανητές μισού εκατοστού, όσο πιο ομοιόμορφες γίνεται.
  • Βυθίζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τις πατάτες, αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον τρεις φορές.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες σε μια στρώση πάνω σε πετσέτα, να στεγνώσουν. Στο μεταξύ, βάζουμε το λάδι σε μεγάλη βαριά κατσαρόλα (5 λίτρων) και ζεσταίνουμε στους 165 βαθμούς Κελσίου.
  • Σκουπίζουμε σχολαστικά τις πατάτες και προσθέτουμε το 1/3 της ποσότητας στο λάδι, ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία. Η κρύα πατάτα θα ρίξει το θερμόμετρο στους 150 βαθμούς. Δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί αν το λάδι φτάσει πάλι τους 165 βαθμούς.
  • Τηγανίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά ανά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα, για 2-3 λεπτά. Πρέπει οι πατάτες να πάρουν ένα λευκό χρώμα και να είναι μαλακές τόσο ώστε να κόβονται με ένα κουτάλι.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν, προσπαθώντας να τις τοποθετήσουμε σε μια στρώση, ιδανικά σε ένα μεγάλο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις πατάτες.
  • Βάζουμε και πάλι το λάδι στη φωτιά να φτάσει τους 180 βαθμούς και επιστρέφουμε σε δόσεις τις προτηγανισμένες πατάτες, τηγανίζοντας για ένα με δύο λεπτά ώστε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε και πάλι στο ταψί, που έχουμε στρώσει με νέο χαρτί κουζίνας, και αλατίζουμε.

Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Συνταγή για μακαρονάδα με λουκάνικα – «Κολασμένο», πανεύκολο, διαφορετικό πιάτο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο χιονιάς είναι εδώ αλλά το κρύο επιμένει. Το κρύο… τραβάει πλούσια σε θερμίδες φαγητά και παρακάτω ακολουθεί μια τέτοια συνταγή που θα ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους.

Μακαρονάδα με λουκάνικα. Οταν δύο αγαπημένα συστατικά, ξεχωριστά πιάτα από μόνα τους ενώνονται σε ένα το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό. Η συνταγή για μακαρονάδα με λουκάνικα είναι εξαιρετικά απλή και ιδιαίτερα νόστιμη. Αν δοκιμάσατε την εξαιρετική συνταγή για γκούλας στο πρόγραμμα τις επομένες ημέρες πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε αυτή τη συνταγή…

Υλικά συνταγής για μακαρονάδα με λουκάνικα

3 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα ή λουκάνικα της αρεσκείας σας
1 1/2 πουμαρό
Λίγο βασιλικό ξερό
Ρίγανη
Λίγο θυμάρι
Αλάτι πιπέρι
Εα μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας

Εκτέλεση συνταγής για μακαρονάδα με λουκάνικα

Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κομμένο σε κύβους κρεμμύδι
Προσθέτουμε το λουκάνικο που έχουμε κόψει σε φέτες και το τριμμένο σκόρδο.
Τσιγαρίζουμε για 2 με 3 λεπτά
Προσθέτουμε το πουμαρό και όλα τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για 15 με 20 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Μόλις ετοιμαστούν τα μακαρόνια μας, κρατάμε λίγο από το νερό και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μας.
Προσθέτουμε λίγο από το νερό από τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και η μακαρονάδα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί!

Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Το πιο αφράτο κέικ που φτιάξατε ποτέ: Εύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν θα μείνει ούτε κομμάτι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ποιος δεν θέλει μόνιμα ένα κέικ να υπάρχει για ώρα ανάγκης στην κουζίνα του; Επειδή όλη θέλουν, βρήκαμε την συνταγή για το πιο αφράτο κέικ της ζωής σας που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια και δεν θα μείνει ούτε κομμάτι.

Υλικά και συνταγή για το κέικ μας

Τα υλικά μας

250 γρ βούτυρο

4 αυγά

500 γρ αλεύρι φαρίνα

300γρ ζάχαρη

1.5 ποτήρι γάλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 βανίλια

3 κ.σ κακάο

Η συνταγή για το αφράτο κέικ μας

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά.

Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά μας.

Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τη βανίλια και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.

Σταματάμε το χτύπημα χωρίζουμε το μείγμα και στο μισό βάζουμε το κακάο.

Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα λίγο από το λευκό μείγμα μετά λίγο από το σοκολατένιο και μετά ξανά άσπρο και τέλος ότι απέμεινε από το σοκολατένιο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.

Το αφράτο κέικ μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ