Connect with us

Μαγειρική

Φανταστικό Ποντιακό γλυκό σαν μελομακάρονα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Φανταστικό Ποντιακό γλυκό σαν μελομακάρονα 1

Y Λ Ι Κ Α

Για την ζύμη

600 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)

300 γραμ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (νηστίσιμα τα ήθελε)

1 πρέζα Αλάτι

200 γραμ. Νερό

1 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη καστανή

Για την γέμιση

150 γραμ. Καρύδια ψιλοκομμένα

1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη καστανή

1 κουτ.σουπ. Κανέλλα

1/2 κουτ.σουπ. Γαρύφαλλο σκόνη

Για το σιρόπι

400 γραμ. Ζάχαρη άσπρη

250 γραμ. Νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

1 Βανίλια

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη: Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας!!!! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!

Για την γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.

Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.

Στο τέλος, τα πήρε όλα, ευχαρίστησε με ένα φιλί κι έφυγε και μην την είδατε!!

Καλά που πρόλαβα να κρατήσω μερικά για την φωτό!!

Πηγή: daddy-cool.gr

 

Μαγειρική

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες 12

Του Νίκου Μαυρόκωστα

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 6 μερίδες)

1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι

3/4 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

1 κ.σ. (κοφτή) ξερό εστραγκόν

2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα

5 μεγάλες πατάτες

5 μεγάλα πορτομπέλο, καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδου

2 κλαδάκια θυμάρι

1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να γίνουν σαν κρέμα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμαριού.

Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο 13

Μαγειρίτσα με αυγολέμονο

Μαγειρίτσα κλασική! Η αγαπημένη συνταγή με αυγολέμονο εύκολα και πολύ νόστιμα.

Μαγειρίτσα πασχαλινή από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική μαγειρίτσα με αυγολέμονο για το Πάσχα μπορεί να παρασκευαστεί με κρέας αλλά και κοτόπουλο ή μανιτάρια.
Προετοιμασία25 λεπτά
Μαγείρεμα1 ώρα
Σύνολο1 ώρα 25 λεπτά
Μερίδες: 6
Θερμίδες: 340 θερμίδες

Υλικά

  • 1 κιλό εντόσθια αρνίσια
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα εντόσθια (την καρδιά, τα νεφρά, τη συκωταριά και τα εντεράκια). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να ζεματιστεί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα εντόσθια να κρυώσουν. Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας την κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Κατόπιν προσθέτουμε τα εντόσθια μαζί με τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για  περίπου 5 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει τη μισή κατσαρόλα, και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζουμί (προσέχουμε να μην είναι καυτό) το ρίχνουμε το σιγά σιγά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ταυτόχρονα ώστε να μην ψηθεί το αυγό. Μόλις το αυγολέμονο είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις

Αν δεν βρίσκετε ή δεν σας αρέσει η αρνίσια συκωταριά, μπορεί να χρησιμοποιήσετε συκωτάκια πουλερικών. Η εκτέλεση της συνταγής παραμένει ίδια.

Αν θέλετε να προσθέσετε και ρύζι στη μαγειρίτσα, στην παραπάνω συνταγή θα προσθέσετε ½ φλιτζάνι ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ. Θα το προσθέσετε αφού η μαγειρίτσα έχει ήδη μαγειρευτεί για 30 λεπτά και θα την αφήσετε να βράσει για άλλα 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.Αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, μπορείτε να φτιάξετε μαγειρίτσα με μανιτάρια. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε περίπου 700 γρ. μανιτάρια ό,τι είδους θέλετε. Θα τα πλύνετε, θα τα κόψετε σε μεγάλα και χοντρά κομμάτια και θα ακολουθήσετε την παραπάνω συνταγή, αφήνοντας τα μανιτάρια να βράσουν για 20 λεπτά και παραλείποντας και ζεμάτισμά τους.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη 14

Πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα διαφορετικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία του. Ένα από αυτά είναι και τα κουλουράκια. Ο Άκης Πετρετζίκης έχει την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή.

Υλικά

  • 2 γρ. μαστίχα
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 80 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 7 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • 320 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 60 γρ. γάλα
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Στο παρακάτω βίντεο θα βρεις όλες τις οδηγίες για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ