Connect with us

Μαγειρική

Κουραμπιέδες Πολίτικοι- Παραδοσιακή συνταγή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα.

Η ρίζα του είναι: Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο.

Κουραμπιέδες Πολίτικοι

Eνα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα,που δεν πρέπει να απουσιάζει από το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Υλικά
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο
1 κιλό αλεύρι (όσο αλεύρι ”ζητήσει”)
100 γραμμ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 ποτ. αλισίβα (σταχτόνερο)
1/2 ποτ. του κρασιού κονιάκ
1/2 κιλό αμύγδαλα
1/3 κουταλάκι κανέλα
λίγο ανθόνερο
αρκετή ζάχαρη άχνη , για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, αραδιάζουμε τα αμύγδαλα πάνω της και τα ψήνουμε στους 160° C, στις αντιστάσεις, για 7 – 8 λεπτά, ή στον αέρα, για 6 – 7 λεπτά
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανούμε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί
Xτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει (όσο περισσότερο το χτυπάμε , τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, την αλισίβα, το κονιάκ την κανέλα και λίγο λίγο το  αλεύρι (κ ο σ κ ι ν ι σ μ έ ν ο), ενώ δουλεύουμε τη ζύμη.
Η ζύμη θα Π Ρ Ε Π Ε Ι να είναι μ α λ α κ ι ά και β ο υ τ υ ρ ά τ η, ελαφρώς κολλώδης, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσουμε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ξαναχτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας έφτιαχναν αυτούς τους κουραμπιέδες κάθε Χριστούγεννα με άφθονη καρύδα και συχνά ραντισμένους με λίγο ανθόνερο:
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες(στρογγυλούς και σε μακρόστενους λοξούς) και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° – 170° C, για 25 με 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα και στον αέρα τώρα, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Θα τους δούμε να ροδίζουν και να σκάνε από πάνω. Τότε είναι έτοιμοι.
Σχετική εικόνα
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Για να αρωματίσουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο , τους ραντίζουμε μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο!
Σε όσους δεν αρέσει το ανθόνερο,ωραίο άρωμα δίνει και η βανίλια!
Κοσκινίζουμε μέρος από την άχνη πάνω σε ένα ταψί, να δημιουργηθεί μία λευκή στρώση. Εκεί πάνω τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.

Λίγα μυστικά ακόμα

 

-Σημαντικό να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο!!!!

-Συνήθως από το αλεύρι μου περισσεύει περίπου 1 χούφτα, αλλά δεν είναι και απόλυτο. Κοιτάξτε να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.(Οπότε όσο αλεύρι ”ζητήσει” το μείγμα)!!!!

-Tο αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρη απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Ομως, μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

-Oι κουραμπιέδες ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο, γιατί αν δεν ψηθούν καλά θα κολλάνε!

-Επίσης, καβουρδίζω τα αμύγδαλα στο φούρνο, χωρίς προσθήκη βουτύρου.

-Αντί για ανθόνερο μπορούμε να προσθέσουμε 1 φασόλι βανίλιας στη ζύμη.  

-Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθούν όταν είναι κρύοι, γιατί, αν είναι ζεστοί, η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χοντρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.

-Πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία, νοτίζουν και χάνουν την τραγανή υφή τους.

-Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει γύρω στους 60-65 κουραμπιέδες

Καλή επιτυχία …και καλοφάγωτους!

Αποτέλεσμα εικόνας για κουραμπιεδεσ

ΠΗΓΗ constantinoupoli.com


Κοινοποιησέ το

Μαγειρική

Εύκολη συνταγή – Σουφλέ σοκολάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Υλικά για 6 άτομα

  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/3 φλιτζ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά κρόκοι και ασπράδια
  • 1 βανίλια
  • μια πρέζα αλάτι + μισή κουταλίτσα ακόμη

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Στη συνέχεια βουτυρώνετε τη φόρμα ή τα φορμάκια και πασπαλίστε τον πάτο τους με λίγη ζάχαρη.
  3. Λιώνετε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  4. Μετά ρίξτε μέσα ανακατεύοντας τους κρόκους αυγών, τη βανίλια και τη μια πρέζα αλάτι. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
  5. Χτυπήστε τα 6 ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίξτε τη μισή κουταλίτσα αλάτι καθώς τα χτυπάτε και σιγά σιγά τη ζάχαρη.
  6. Μετά, ρίχνετε τη μαρέγκα στη σοκολάτα λίγη λίγη ανακατεύοντας απαλά.
  7. Βάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 30 λεπτά.
  8. Το σουφλέ είναι έτοιμο μόλις φουσκώσει και ψηθεί από πάνω. Σέρβιρε αμέσως πασπαλίζοντας με άχνη.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Κοτόπουλο με μέλι, ντοματίνια και βασιλικό

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Υλικά

  • Εκτέλεση
  • 800 γρ. κοτόπουλο
  • 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Προσθέστε τα ντοματίνια, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίστε το σοτάρισμα.
  3. Τοποθετήστε τη μουστάρδα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με το μέλι και το χυμό λεμονιού.
  4. Περιχύστε με τη σος το κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα.
  5. Μόλις δείτε ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί καλά προσθέστε και το βασιλικό.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Συνταγή για την τέλεια μακαρονάδα α λα πουτανέσκα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η πουτανέσκα (puttanesca) είναι μια απ’ τις πιο γνωστές ιταλικές μακαρονάδες -κατ’ αρχάς λόγω του… πιασάρικου ονόματός της.

Με καταγωγή από τα συνοικίες με τα «κόκκινα φανάρια» της Νάπολι (εξού και το όνομα), η σάλτσα πουτανέσκα διαθέτει έξι βασικά συστατικά: τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη, την ελιά, την ντομάτα και τον μαϊντανό.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους Ιταλούς σεφ, είναι αφενός η (γενναιόδωρη) παρουσία της αντζούγιας που ταιριάζει τέλεια με το σκόρδο. Οι μαύρες ελιές (στην Ελλάδα, οι Καλαμών, αντίστοιχα) και ο μαϊντανός δένουν άψογα με την αλμυρή κάπαρη, ενώ οι Ιταλοί σεφ «απογειώνουν» το τελικό αποτέλεσμα με ένα ακόμη μυστικό.

Χρησιμοποιούν όχι σάλτσα ντομάτας ή τις κλασικές μεγάλες ντομάτες, αλλά ντομάτες-βελανίδι ή ντομάτες cherry (κερασοτομάτες), που είναι ντομάτες μικρού μεγέθους, από 3-4 γραμμάρια μέχρι το μέγεθος μιας μπάλας γκολφ. Οι τομάτες τ. βελανίδι είναι αντιστοίχου μεγέθους, αλλά βελανιδόμορφες.

Η συνταγή για ζυμαρικά α λα πουτανέσκα

Υλικά

  • 100 γρ ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 50 γρ κάπαρη
  • περίπου 10 τομάτες cherry ή βελανίδι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Πιπέρι τσίλι σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε αρχικά τις αντζούγιες και μετά τις ελιές, την κάπαρη και τις τομάτες.
  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι και αλάτι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με την τσιμπίδα να πάνε παντού τα υλικά.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί αν το επιθυμούμε.

Τέλος, ένα ακόμη μυστικό, κατά τους Ιταλούς, είναι στο τέλος να ρίξουμε από πάνω pepperoncino, τα σπόρια καυτερής πιπεριάς που εδώ ονομάζουμε μπούκοβο, που κάνει το πιάτο ακόμη πιο πικάντικο.

Ωστόσο, η συνταγή είναι από μόνη της αρκετά πικάντικη και λειτουργεί χωρίς το έξτρα μπούκοβο.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ