Connect with us

Κινηματογράφος

Ξεκινά την Παρασκευή το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το διαδικτυακό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παρουσίασε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης Τύπου

“Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Πελοποννήσου ξεκινά την Παρασκευη 5 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά διαδικτυακά, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στο Εργατικό Κέντρο,ούτε στο Πνευματικό,ούτε στους πολυχώρους που συνήθως κάναμε τα σεμινάρια, τις εκθέσεις μας και τις εκδηλώσεις μας , μιας και το επιβάλλουν οι καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Θα ήθελα, εδώ, να σημειώσω ότι από την αρχή του, το Φεστιβάλ που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια  το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, είχε έναν στόχο: βασικά να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία και να φέρει τον ντόπιο πληθυσμό, το κοινό, πιο κοντά στο ντοκιμαντέρ και πιο κοντά στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ και να τους δωσει βήμα για διάλογο και συζήτηση. Έχοντας, λοιπόν, αυτό στο νου, αποφασίσαμε ότι το Φεστιβάλ δεν μπορεί  να λειτουργεί μόνο διαδικτυακά, αλλά πρέπει να γίνει και με φυσική παρουσία.
Γι’ αυτό εχουμε προγραμματίσει να κανουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ -έτσι όπως το έχουμε συλλάβει από την αρχή στο μυαλό μας- τον Μάιο, 7-16 Μαϊου, εφ’οσον βέβαια τελειώσουμε με αυτήν την κακιά υπόθεση του κορωναϊού.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού φεστιβάλ περιλαμβάνει μόνο το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ, το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί τον Μάιο. Σε αυτό, λοιπόν, έχουμε επιλέξει 55 διεθνείς ταινίες από 26 διαφορετικές χώρες, από τις οποίες, 44 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου ΔΦΝΠ έχει τη θεματική «Διεκδικώντας την Ελευθερία», αποτίοντας φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με 14 διεθνείς παραγωγές,  από τις οποίες οι 11 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες.

Ένα άλλο αφιέρωμα του διαδικτυακού προγράμματος, το οποίο έχουμε υιοθετησει τα τελευταία τρία χρόνια, είναι αυτό της Ισότητας των Φύλων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επιλέξει 7 ταινίες. Τέλος περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Αυτό το αφιέρωμα το επιλέξαμε για δύο λόγους, αφ’ενός γιατί ως Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνάψαμε μία πολύ σημαντική συνεργασία για τον τόπο μας αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα με το διεθνές Φεστιβάλ Zinebi, που γίνεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας τα τελευταία 62 χρόνια.Είναι ένα παρα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, αρκεί να πω ότι όποιο ντοκιμαντέρ βραβεύεται σε αυτό το Φεστιβάλ, είναι κάτι σαν τον προπομπό των Όσκαρ.
Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να δεχτεί το Zinebi να συνεργαστεί μαζί μας!
Αφ’ετέρου, το Μπιλμπάο είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων και όλοι ξέρουμε τί έχει τραβήξει αυτός ο λαός για την αυτονομία του, τις φρικαλεότητες που υπέστη ήδη από την εποχή του Φράνκο, τους αγώνες και τις θυσίες που έχει κάνει να γίνει αυτόνομη χώρα. Οπότε, οι τρεις ταινίες που έχουμε επιλέξει για το διαδικτυακό πρόγραμμα ενσωματώνονται μέσα στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.

Στο πλαίσιο,δε, αυτής  της συμφωνίας που υπεγράφη,  θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ Ελλήνων και Βάσκων σκηνοθετών.

 

Στο διαδικτυακό φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διεκδικώντας την Eλευθερία- Πολεμικοί ανταποκριτές»  την οποία σας προσκαλώ και εσας και το κοινό, να την παρακολουθήσετε. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 18:00, μέσω της ιστοσελίδας μας, της σελίδας μας στο Facebook και στο Youtube, με την παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και δημοσιογράφων/ πολεμικών ανταποκριτών.
Πιο συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: ο Δανός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Photographer of war,  Boris Benjamin Bertram και ο Jan Grarup, ο πολεμικός ανταποκριτής και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ του Boris Bertram,  η  Nitza Kakoseos Dominguez από την Σουηδία, σκηνοθέτης/ δημοσιογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια στην Νικαράγουα, και ο Νικόλας Βαφειάδης δημοσιογράφος/πολεμικός ανταποκριτής.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ « Πεθαίνοντας για την αλήθεια», Νίκος Μεγγρέλης, σε συνεργασία με την Λίνα Γιαννοπούλου, συνεργάτιδα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στα αγγλικά, με στόχο να υπάρξει διάδραση με τους θεατές, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Νοηματική. Στην συζήτηση θα συμμετέχει εκπροσωπος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, καθώς οι φοιτητές έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις ταινίες του αφιερώματος και να πάρουν συνεντευξεις από τους σκηνοθέτες.

Υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα, δηλαδή κάθε ημέρα θα προβάλλονται 5-6 ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μόνο για 24 ωρες.Επίσης, θα επιτρέπονται 200 θεατές σε κάθε ταινία.
Θα υπάρχει βραβείο κοινού και διαδικτυακά. Όσοι παρακολουθήσετε τις ταινίες τωρα, θα μπορείτε να ψηφίζετε και τον Μάιο οι ψήφοι αυτές θα συμψηφιστούν με τις ψήφους του Μαϊου κι ετσι θα προκύψει το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ.

Οι προεγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα που έχουμε στην διάθεσή μας. Το πιο σημαντικο, δε, είναι ότι το Φεστιβάλ έχει ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Εχουν εγγραφεί θεατές από Κοζάνη, Καστοριά, Τρίκαλα, Σέρρες κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, όχι μονο για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και για τις πόλεις που εκπροσωπεί.Η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Σπάρτη, το Γύθειο, η Αμαλιάδα, το Άργος, το Ναύπλιο, η Αιγιάλεια, το Ξυλόκαστρο μπαίνουν στον Χάρτη των Κινηματογραφόφιλων!”


Κοινοποιησέ το

Κινηματογράφος

Ρίχνει αυλαία η on line έκδοση του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με συνολικά 12 ντοκιμαντέρ 6 την κάθε ημέρα- από τα οποία 10 σε πανελλήνια πρώτη προβολή, βραβευμένα στην πλειονότητά τους, και με Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η on line έκδοση , που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com .

Ειδικότερα,το Σάββατο 13/02 στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες για δωρεάν on line προβολή οι ταινίες: Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας  (Γερμανία 2019-πανελληνια πρεμιέρα,Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία), το πολυβραβευμένο Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων (Ολλανδία 2019) που έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε Φεστιβάλ απ’όλον τον κόσμο,  Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής (Φινλανδία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), Dear Child / Αγαπητό μου παιδί (Βραζιλία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας (ΗΠΑ 2020, πανελλήνια πρεμιέρα-Αφιέρωμα στην Ισότητα) σε παραγωγή της Ελληνοαμερικάνιδας Ολυμπίας Δουκάκη και το Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα (Γερμανία 2020).

Την Κυριακή 14/02, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με τα τρία ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο φετεινό  Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο (στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΔΦΝΠ με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας): “Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι”, “Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! Το παράθυρο της Gladys” και “Stepping into the Boundary / Πατώντας τα όρια” αλλά και με τις βραβευμένες ταινίες Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή (Ελβετία 2020) και Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα (ΗΠΑ 2020) και το Fixed Shot – 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας (Χιλή 2020) που εντάσσεται στο Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία.Όλες οι ταινίες της Κυριακής προβάλλονται σε πανελλήνια πρώτη.

Επόμενο ραντεβού 7-16 Μαϊου με φυσική παρουσία

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανανεώνει το ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό τον Μάιο (7-16 Μαϊου) στις αίθουσες προβολών, στην έδρα του την Καλαμάτα, αλλά και στις 8 πόλεις που το φιλοξενούν φέτος: τη Σπάρτη, την Πάτρα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο, το Γύθειο και την Αιγιαλεία. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών ντοκιμαντέρ, ενώ δρομολογείται μεταξύ άλλων το Αφιέρωμα στην Αυστριακή Σκηνοθέτιδα Natalie Halla, το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στον Βάσκικο Κινηματογράφο καθώς και η απονομή των βραβείων.

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι στα www.peloponnisosdocfestival.com και https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ για να μαθαίνετε όλα τα νέα του Φεστιβάλ!

Πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Οι ταινίες του Σαββάτου13/02

 

Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Anne Paq, Dror Dayan

Παραγωγός: Anne Paq, Dror Dayan

Σενάριο: Anne Paq, Dror Dayan, Sabrina Dittus

Διάρκεια: 56’

Χώρα: Γερμανία, Κατάρ 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά,αγγλικά, αραβικά

Σύνοψη: Το «Όχι μονάχα η φωτογραφία σας» αφηγείται την ιστορία του Ραμσίς και της Λάιλα Κιλάνι, δύο νεαρών Γερμανο-παλαιστινίων αδελφών, των οποίων η ζωή διαλύθηκε ένα πρωινό, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο πατέρας τους, Ιμπραχίμ, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Γάζα. Κάπως έτσι, έχοντας εμπλακεί σε μία διαδικασία πολιτικοποίησης και επαναπροσδιορισμού της παλαιστινιακής καταγωγής, οι δύο τους πάλεψαν να βρουν δικαιοσύνη για την οικογένεια τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν λογική σε μία πολιτική πραγματικότητα που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες φρικαλεότητες, αλλά προσπαθεί, μάλιστα, να αποσιωπήσει οποιαδήποτε κριτική τους.

 

Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων

Σκηνοθέτης: Ton Van Zantvoort

Παραγωγός: Marc Thelosen, Koert Davidse

Διάρκεια: 81’

Χώρα: Ολλανδία 2019

Ομιλούμενη Γλώσσα: ολλανδικά

Βραβεία: 20 βραβεία σε Φεστιβάλ χωρών απ’όλο τον κόσμο!

Σύνοψη: Ο βοσκός Στιτζ έχει μια ιδεαλιστική οπτική για τον κόσμο, κάτι που αντιτίθεται στην σκληρή πραγματικότητα ενός σύγχρονου επαγγελματία. Σε αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ ερχόμαστε πιο κοντά στον βοσκό και την οικογένειά του που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της δουλειάς τους ζωντανή. Θα τα καταφέρει ή θα πρέπει να ακολουθήσει το κοπάδι;

 

 

Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής

Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Παραγωγός: Markku Lehmuskallio

Σενάριο: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Διάρκεια: 87’

Χώρα: Φινλανδία 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Φινλανδικά, σουηδικά, Tlingit

Βραβεία: Visions du Réel 2020, JURY PRIZE RÉGION DE NYON (CHF 10’000): MOST INNOVATIVE FEATURE FILM

Σύνοψη: Η ταινία μιλάει για τους ιθαγενείς λαούς που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο μέσα στα σύνορα της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, την Γροιλανδίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Ρωσίας. Αυτά τα σύνορα δεν σχεδιάστηκαν από τους λαούς. Κάποια δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. Ο τρόπος ζωής που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους συνεθλίβη, αλλά η εσωτερική τους θεώρηση του κόσμου άντεξε, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

 

 

Dear Child / Αγαπητό μου παιδί

Σκηνοθέτης: Luca Ammendola

Παραγωγός: Nikolai Galitzine

Σενάριο:  Luca Ammendola

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Βραζιλία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: πορτογαλικά

Βραβεία: Best documentary – Buzz Vicious Manaus 2020

Best soundtrack – Fimucinema 2020

Best documentary – Buenos Aires International Film Festival 2020

Best documentary – UK Christian Film Festival 2020

Best cinematography – UK Christian Film Festival 2020

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές των παιδιών που αναρρώνουν από την εμπλοκή τους στον πόλεμο των ναρκωτικών στη Βραζιλία.

 

 

 

The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας -Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Christina Zorich

Παραγωγός: Olympia Dukakis

Σενάριο: Laura Spaeth, Andrea Valetine

Διάρκεια: 98’

Χώβα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Βραβεία: LAFA August Award, Best Inspirational Film, August Award, Best Feature Documentary Film Bridge Fest

Σύνοψη: Η σκηνοθέτις Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ρεφορμιστές κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, αποκατάσταση, πρόβλεψη και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 


Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα

Σκηνοθέτης:  Janna Ji Wonders

Παραγωγός:  Katharina Bergfeld, Martin Heisler, Najda Smith

Σενάριο: Janna Ji Wonders, Nico Woche

Διάρκεια: 112’

Χώρα: Γερμανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά/αγγλικά

Βραβεία: Berlinale 2020, Germany (Kompass-Perspektive Award 2020), Thessaloniki IDF 2020, Greece (Golden Alexander Newcomers Award), Biografilm 2020, Italy (Best Film Unipol Award), Der neue Heimatfilm Freistadt 2020, Austria (Audience Award), Fünf Seen FF 2020, Germany (Audience Award)

Σύνοψη: Κάθε οικογενειακή ραψωδία είναι μια δίνη από θολές μνήμες, βυθισμένα μυστικά, απραγματοποίητες υποσχέσεις και ατέρμονες προσδοκίες: μια κληρονομιά από όνειρα και κρίματα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Με αφετηρία τη λίμνη Βάλχενζε στις βαυαρικές Άλπεις και ταξιδεύοντας έως το θρυλικό «Καλοκαίρι της Αγάπης» στο Σαν Φρανσίσκο του 1967, αυτό το θαρραλέο ταξίδι εξερεύνησης διατρέχει έναν αιώνα από ανείπωτες γυναικείες ιστορίες. Μια ποιητική περιπλάνηση στον λαβύρινθο του χρόνου, η οποία πυροδοτεί μια διαδρομή αυτογνωσίας πέρα από το παρελθόν και το παρόν. O αέναος κύκλος της ζωής και του θανάτου, ζωγραφισμένος με χρώματα αγάπης και απώλειας.

 

Οι ταινίες της Κυριακής 14/02

 

Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή

Σκηνοθέτης: Aldo Gugolz

Παραγωγός: Revolumenfilm, Rough Cat

Σενάριο:  Susanne Schüle, Aldo Gugolz

Διάρκεια: 82’

Χώρα: Ελβετία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελβετικά, Γερμανικά, Ιταλικά

Συμμετοχές/Βραβεία: Switzerland Visions du Réel IFF 2020 (National Competition) World Premiere Jury Prize SSA/Suissimage to the most innovative film

Σύνοψη:Ο Φαμπιάνο είναι στοιχειωμένος από εφιάλτες. Οι εφιάλτες του είναι η αντανάκλασή του ως ο κληρονόμος της μικρής αγροτικής επιχείρησης του πατέρα του, η οποία βρίσκεται σε μία απομονωμένη κοιλάδα της Νότιας Ελβετίας. Έχει στην κατοχή του πενήντα κατσίκες και οχτώ αγελάδες και προσπαθεί το καλύτερο για να παράγει το ιδιαίτερο αλπικό τυρί που πρωτoέφτιαξαν οι χίπηδες γονείς του πίσω στη δεκαετία του 1980. Τίποτα όμως δεν πάει όπως πρέπει… Βρίσκεται να χρωστάει, η καλύβα που νοικιάζει τα καλοκαίρια στο βουνό είναι ετοιμόρροπη και το κατσικίσιο τυρί δεν είναι πια μία προσοδοφόρα επιχείρηση. Οι σκέψεις του είναι πίσω στο θανάσιμο ατύχημα που συνέβη σε έναν παράνομο εργάτη από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο θάνατός του τον στοιχειώνει επειδή νιώθει ότι σε έναν μικρό βαθμό είναι υπεύθυνος. Ο Φαμπιάνο δεν είναι ακριβώς στην καλύτερη θέση για να ξεκινήσει οικογένεια, σύντομα όμως θα γίνει πατέρας. Η κοπέλα του Εύα είναι έγκυος και ελπίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό της για μία ζωή περιτριγυρισμένη από τη φύση και τα ζώα. Πώς όμως θα ξεκινήσουν μία ζωή μαζί κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες;

 

 

Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα

Σκηνοθέτης: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Παραγωγός: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Σενάριο:  Josh Tickell, Rebecca Tickell

Διάρκεια: 85’

Χώρα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Αγγλικά

Βραβεία: Selected at Tribeca Film Festival 2020,

DOC LA Award Best Documentary, DOC LA Storyteller Award at DOC LA 2020,

Festival Award Best Interactive Documentary, Outstanding Achievement in Documentary Editing, Archival Usage & Assembly at Lonely Wolf: London International Film Festival 2020.

Σύνοψη: Το «Φίλα το χώμα» αποκαλύπτει ότι μέσα από την αναζωογόνηση του χώματος του κόσμου μπορούμε γρήγορα να σταθεροποιήσουμε ολοκληρωτικά το παγκόσμιο κλίμα, να επαναφέρουμε χαμένα οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε αφθονία διατροφικών πηγών. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές γραφικές και οπτικές αναπαραστάσεις καθώς και πλάνα της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ταινία παρουσιάζει πώς με τη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας το χώμα αποτελεί το κομμάτι του κλιματικού παζλ που λείπει.

 

 

Fixed Shot – 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας –Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Cristián Pérez Reyes

Παραγωγός: Oscar Cardenas

Διάρκεια: 66’30’’

Χώρα: Χιλή 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Ισπανικά

Σύνοψη: Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια  της μεταπολίτευσης της. Η Πλατεία Ιταλίας (νευραλγικό σημείο της πρωτεύουσας) μετονομάστηκε από τους διαδηλωτές σε «Πλατεία Αξιοπρέπειας». Η συγκεκριμένη τοποθεσία έγινε ένα ορόσημο για το θέμα των κοινωνικών διεκδικήσεων.

 

 

Αφιέρωμα στο Βάσκικο Κινηματογράφο

 

Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι

Σκηνοθέτης: Iratxe Fresneda

Παραγωγός: Iratxe Fresneda

Σενάριο:  Iratxe Fresneda

Διάρκεια: 66′

Χώρα: Ισπανία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Το Cold Lands είναι ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από τις εικόνες και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενο από σκηνοθέτες και καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος , Bego Vicario, Wim Wenders και Rut Hillarp, μεταξύ άλλων. Σε αυτό το υβρίδιο, ντοκιμαντέρ και road movie, το όραμά τους για το τί είναι ο Κινηματογράφος, για το τί κρύβεται πίσω από τις εικόνες, συμπίπτει με τον κόσμο της Μελισσοκομίας, της Αρχιτεκτονικής και του ανθρώπινου τοπίου. Ο Κινηματογράφος και η πραγματική ζωή συγχέονται μεταξύ τους, ανακαλύπτοντας ότι η ζωή είναι από μόνη της έργο Τέχνης.

 

 

Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! το παράθυρο της Gladys

Σκηνοθέτης: Bertha Gaztelumendi

Παραγωγός: Silvia Mendibil

Σενάριο: Sabino Ormazabal

Διάρκεια: 66΄

Χώρα: Ισπανία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Τον Ιούνιο του 1979, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Three MileIsland (Χάρισμπουργκ, ΗΠΑ), το διεθνές κίνημα κατά των πυρηνικών οργάνωσε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Χώρα των Βάσκων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Tudela, η Gladys del Estal Ferreño σκοτώθηκε από την εθνική φρουρά. Αυτό το ντοκιμαντέρ, φτιάχνει το πορτρέτο του 23χρονου κοριτσιού και τα γεγονότα γύρω από το θάνατό της, αλλά και την αντίσταση ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη Χώρα των Βάσκων και σε όλο τον κόσμο.

 

 

Muga deitzen da Pausoa (Stepping into the Boundary) / Πατώντας τα όρια

Σκηνοθέτης: Maider Oleaga

Παραγωγός: Izaskun Arandia

Σενάριο: Maider Oleaga

Διάρκεια: 79′

Χώρα: Ισπανία 2018

Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Δύο γυναίκες θα συναντηθούν σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Σεμπαστιάν, η μία είναι η ζωντανή σκηνοθέτις, η άλλη ονομάζεται Elvira Zipitria Irastorza, και πέθανε το 1982. Η σκηνοθέτης θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι η Elvira διηύθυνε το πρώτο βασκικό σχολείο στο ίδιο διαμέρισμα, για 30 χρόνια, κάτω από τη σκληρή δικτατορία του Φράνκο. Η σκηνοθέτις, έκπληκτη και θέλοντας να μάθει περισσότερα, ξεκινά την έρευνα για να ανακαλύψει ποιά ήταν αυτή η γυναίκα. Η αναζήτηση δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα συναντήσει πολλές κλειστές πόρτες. Αυτή η ταινία είναι μια από τις διάφορες μεθόδους που ακολούθησε η σκηνοθέτις για να βρει την αλήθεια.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Το πρόγραμμα της Παρασκευής για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με εξι ντοκιμαντέρ, τα τρία πολυβραβευμένα και τα 4 σε πανελλήνια πρεμιέρα,

συνεχίζονται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου οι δωρέαν on line προβολές του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com .
Τρεις από τις ταινίες της Παρασκευής αποτελούν μέρος του Αφιερώματος Διεκδικώντας την Ελευθερία ενώ μία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Αφιερώματος για την Ισότητα των Φύλων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα δούμε κατά την 8η ημέρα του Φεστιβάλ, είναι:

Το ντοκιμαντέρ Vulnerable Beauty/ Η εύθραυστη ομορφιά (Ιταλία 2019) του Manuele Mandolesi πουμιλάει για το πώς τα μέλη μιας οικογένειας αγροτών ξεπερνούν το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το Unblock Cuba/ Ξεμπλοκάρετε την Κούβα (Ισπανία 2020, Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία) του Sergio Gregori Marugán, ένα πιστό πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της Αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής. The Fight for Greenland/ Η μάχη (μας) για την Γροιλανδία (Δανία, Γροιλανδία, Νορβηγία 2020-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία) του Kenneth Sorento, ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μάχης για αυτοδιάθεση και ξενοφοβικό εθνικισμό ανάμεσα στην πολιτισμική παράδοση και την παγκοσμιοποίηση. The Wind. A Documentary Thriller / Ο άνεμος. Ένα ντοκιμαντέρ τρόμου (Πολωνία 2019) του Michal Bielawski για τον  άνεμο Halny, ένα από τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία στα πολωνικά βουνά που έρχεται με κύκλους, κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο, μετατρέποντας τα γραφικά ορεινά μονοπάτια σε σκηνικό για μία αδάμαστη παράσταση της φύσης. Bloodless – The path to democracy / Χωρίς σταγόνα αίμα – Ο δρόμος για τη δημοκρατία  (ΗΠΑ 2020-Αφιέρωμα  Διεκδικώντας την Ελευθερία) των Bared Maronian και Silva Basmajian, ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει την ιστορία όσο τα γεγονότα εκτυλίσσονται την άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

Game On, Queer Disruptions in Sports / Το παιχνίδι ξεκινά, Queer αναστάτωση στον αθλητισμό (Ουγγαρία 2020-Αφιέρωμα στην Ισότητα) της Mária Takács, μια ταινία που  παρουσιάζει 5 πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες όπου ο καθένας αναστατώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ομοφυλόφιλη, τρανς ή μεσοφυλική ταυτότητά του.

 

Το κοινό ψηφίζει!

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος κάθε ταινίας, το κοινό μπορεί να ψηφίζει με 1 έως 5 αστέρια στον βαθμό που του άρεσε η ταινία που παρακολούθησε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει τον Μάιο το Bραβείο Kοινού για το Kαλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ.Προσοχή! Η βαθμολόγηση καθε ταινίας μπορεί να γίνει μόνο την ημέρα της προβολής της.

Συνεντεύξεις σκηνοθετών
Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη (όπου είναι διαθέσιμη), που παραχώρησε στα αγγλικά σε εθελοντές και συνεργάτες του Φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών αλλά και την προσωπική τους σύνδεση με την δημιουργία τους. Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία” πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για να παρακολουθήσετε το ΔΩΡΕΑΝ online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:

1.Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, https://www.peloponnisosdocfestival.com

2.Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού

3.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε ΕΓΓΡΑΦΗ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00:00 και για 24 ώρες, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία.

 

Οι ταινίες της Παρασκευής 12/02

Vulnerable Beauty/ Η εύθραυστη ομορφιά
Σκηνοθέτης: Manuele Mandolesi

Παραγωγός: Manuele Mandolesi

Σενάριο: Manuele Mandolesi

Διάρκεια: 75′

Χώρα: Ιταλία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά

Βραβεία: Best Italian Movie – Popoli DOC@Festival Dei Popoli 2019 (Italy)

Σύνοψη: Η «εύθραυστη ομορφιά» μιλάει για το πώς μια οικογένεια αγροτών, η Μικέλα, ο Στέφανο και τα δυο παιδιά τους ο Ντιέγκο και η Έμμα, ξεπερνούν  το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το καταφέρνουν χάρις τους γερούς δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και το δέσιμο που νιώθουν με την γη τους και τα ζώα τους. Κατά την διάρκεια μιας χρονιάς, μαθαίνουμε τους χαρακτήρες, μπαίνουμε στις ζωές τους και μέσα στην μεγάλη οικειότητα που νιώθουν μεταξύ τους. Τους βλέπουμε να ξεπερνούν πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό και να παλεύουν να ξαναφτιάξουν τον στάβλο και ένα ξύλινο σπίτι στο αγαπημένο τους βουνό, όπου τελικά θα επιστρέψουν εκεί για να μείνουν.

 

Unblock Cuba/ Ξεμπλοκάρετε την Κούβα Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Sergio Gregori Marugán

Σενάριο: Sergio Gregori Marugán, Álvaro Afonso, Víctor Albertus

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Ισπανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα:  Ισπανικά

Βραβεία:Uruguay International Latino Film Festival 2020/ Best film with special mention from the jury, Sweden Film Awards 2020 Best first film, Monthly Prague International Film Festival 2020

Best documentary feature film, Top Indie Film Awards Japan 2020 Best message, Best documentary, Top Indie Film Awards Slovakia 2020 Best message.
Σύνοψη: Ένα πιστό πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της Αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής. Από τον πόλεμο για ανεξαρτησία και τον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης έως σήμερα, στην εποχή της προεδρίας του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και την εφαρμογή του κεφαλαίου 3 του νόμου Χελμς – Μπάρτον, από την διοίκηση Τραμπ. Το ξεκίνημα του εμπάργκο και οι συνέπειες αυτού, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην χώρα και οι διμερείς σχέσεις του νησιού με την Αμερική.

 

The Fight for Greenland/ Η μάχη (μας) για την Γροιλανδία Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Kenneth Sorento

Παραγωγός: Peter Winther

Διάρκεια: 96’

Χώρα: Δανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Δανέζικα

Σύνοψη: Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί κομμάτι της Δανίας από το 1721, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των 56.000 κατοίκων τώρα ζητά ανεξαρτησία. Νιώθουν ότι η κουλτούρα και η γλώσσα τους απειλούνται και αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για τις πολλές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων. Όμως οι Δανόφωνοι Γροιλανδοί νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις και θέλουν να κρατήσουν τους δεσμούς με την Δανία.

Η ταινία ακολουθεί 4 δυνατούς, νέους Γροιλανδούς, που ο καθένας τους με τον δικό του τρόπο επιμένει να θέλει να πάρει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας τους. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μάχης για αυτοδιάθεση και ξενοφοβικό εθνικισμό ανάμεσα στην πολιτισμική παράδοση και την παγκοσμιοποίηση.

 

The Wind. A Documentary Thriller / Ο άνεμος. Ένα ντοκιμαντέρ τρόμου

Σκηνοθέτης:  Michal Bielawski

Σενάριο: Michal Bielawski

Διάρκεια: 75’

Χώρα: Πολωνία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Πολωνικά

Σύνοψη: Ο άνεμος Halny είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία στα πολωνικά βουνά. Έρχεται με κύκλους, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα μετατραπεί σε μία καταστροφική θύελλα. Ο Halny επηρεάζει κυρίως τους κατοίκους του Ζακοπάνε και της γύρω περιοχής, μετατρέποντας τα γραφικά ορεινά μονοπάτια σε σκηνικό για μία αδάμαστη παράσταση της φύσης.

 

Bloodless – The path to democracy / Χωρίς σταγόνα αίμα – Ο δρόμος για τη δημοκρατία Αφιέρωμα  Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Bared Maronian, Silva Basmajian

Παραγωγός: Bared Maronian, Silva Basmajian, Seda Grigoryan

Σενάριο: Bared Maronian, Silva Basmajian

Διάρκεια: 88’10’’

Χώρα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αρμένικα, αγγλικά

Βραβεία:Vitruvian Award Feature Film at DaVinci Film Festival 2020

Hague Global Cinema Best Film (Global Peace, Harmony, Human Rights and Women Empowerment) at The Hague Global Cinema Festival 2020
Σύνοψη: Στην ιστορία, λίγες μόνο επαναστάσεις ήταν επιτυχημένες, πόσο μάλλον χωρίς να χυθεί αίμα. Ο Νικόλ Πασινιάν, ένας χαρισματικός πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός κρατούμενος, ξεσήκωσε τους νέους και τις γυναίκες χρησιμοποιώντας διαμαρτυρίες μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, η διεφθαρμένη ολιγαρχία ανετράπη και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Μοιάζοντας με θαύμα, το «Χωρίς σταγόνα αίμα» είναι ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει την ιστορία όσο τα γεγονότα εκτυλίσσονται την άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

 

Game On, Queer Disruptions in Sports / Το παιχνίδι ξεκινά, Queer αναστάτωση στον αθλητισμό Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Mária Takács

Παραγωγός: Hugh Torrence

Σενάριο:  Mária Takács, Ágnes Seregély, Hadley Zaun Renkin

Διάρκεια: 67’

Χώρα: Ουγγαρία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Σύνοψη: Η ταινία παρουσιάζει 5 πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες από 4 διαφορετικές χώρες που ο καθένας αναστατώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ομοφυλόφιλη, τρανς ή μεσοφυλική ταυτότητά του. Μιλάνε ειλικρινά για την αθλητική διαδρομή τους, τις ξεχωριστές εμπειρίες τους και την προσωπική τους ζωή.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 11/02

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με άλλες πέντε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης, από τις οποίες οι τέσσερις κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, συνεχίζεται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται διαδικτυακά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα του https://www.peloponnisosdocfestival.com.

Τί θα δούμε

A Language for Equality / Μία γλώσσα για την ισότητα (Σλοβενία 2019) του Marko Kumer, ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τον αγωνα τριών κωφών από τρεις διαφορετικές γενιές να κρατήσουν ζωντανή τη Νοηματική, τη μόνη γλώσσα με την οποιά μπορούν να εκφραστούν.

Scheme Birds /  Τα πουλιά των εργατικών κατοικιών  (Σουηδία, Ην. Βασίλειο 2019) των  Ellen Fiske και Ellinor Hallin, που παρουσιάζει την αγανάκτηση μιας γενιάς Σκωτσέζων, απογοητευμένων από τις υποσχέσεις της κοινωνίας.

Return to Epipo / Επιστροφή στο Επίπο (Ουγγαρία 2020) της Judit Oláh, ένα ντοκιμαντέρ για το τί πραγματικά συνέβαινε στην καλοκαιρινή κατασκήνωση στο Επίπο, κατά την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας. Με αφετηρία ένα σκάνδαλο που έρχεται στην επιφάνεια 25 χρόνια μετά, η ταινία αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης.

Born in Evin / Γεννημένη στο Εβιν (Γερμανία, Αυστρία 2019) της Maryam Zaree, μια ταινία στην οποία η σκηνοθέτις αναζητά τις περίεργες συνθήκες της γέννησής της μέσα σε μία από τις γνωστές πολιτικές φυλακές του κόσμου.

The Forgotten Treasure / Ο ξεχασμένος θησαυρός (Γερμανία 2019) του Tom Ehrhardt για την μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους που βρίσκεται σε μία μυστική τοποθεσία στη Βραζιλία.

Το κοινό ψηφίζει!

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος κάθε ταινίας, το κοινό μπορεί να ψηφίζει με 1 έως 5 αστέρια στον βαθμό που του άρεσε η ταινία που παρακολούθησε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει τον Μάιο το Bραβείο Kοινού για το Kαλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ.Προσοχή! Η βαθμολόγηση καθε ταινίας μπορεί να γίνει μόνο την ημέρα της προβολής της.

On line συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες
Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη (όπου είναι διαθέσιμη), που παραχώρησε στα αγγλικά σε εθελοντές και συνεργάτες του Φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών αλλά και την προσωπική τους σύνδεση με την δημιουργία τους. Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία” πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για να παρακολουθήσετε το ΔΩΡΕΑΝ online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:

1.Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, https://www.peloponnisosdocfestival.com

2.Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού

3.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε ΕΓΓΡΑΦΗ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00:00 και για 24 ώρες, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία.

 

Οι περιλήψεις των ταινιών της Πέμπτης 11/02

A Language for Equality / Μία γλώσσα για την ισότητα

Σκηνοθέτης: Marko Kumer

Παραγωγός: Tina Grošelj, Katja Lenarčič

Σενάριο: Tina Grošelj

Διάρκεια: 49’

Χώρα: Σλοβενία 2019

Ομιλούμενηγλώσσα:  Σλοβένικα

Σύνοψη:Τί συμβαίνει όταν η μόνη γλώσσα που ξέρεις απειλείται με εξαφάνιση; Τρεις κωφοί πρωταγωνιστές που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές παλεύουν για να κρατήσουν ζωντανή τη νοηματική γλώσσα, τη μόνη γλώσσα στην οποία μπορούν να εκφράσουν αγάπη, φιλία, δυσκολίες και θλίψη.

Scheme Birds /  Τα πουλιά των εργατικών κατοικιών

Σκηνοθέτης: Ellen Fiske, Ellinor Hallin

Παραγωγός: Mario Adamson, Ruth Reid

Διάρκεια:  90’

Χώρα: Σουηδία, Ην. Βασίλειο 2019

Σύνοψη: To ντοκιμαντερ  παρουσιάζει την αγανάκτηση μιας γενιάς Σκωτσέζων, που έχουν απογοητευτεί από τις υποσχέσεις της κοινωνίας. Μέσα από τα μάτια της Gemma, μιας μελλοντικής μητέρας στα όρια της ενηλικίωσης, βλέπουμε μία ξεθωριασμένη πόλη που ζει από τον χάλυβα. Σε ένα μέρος, όπου «είτε γκαστρώνεσαι είτε πας φυλακή», η Gemma βρίσκει μικρές στιγμές τρυφερότητας μέσα στη βία των κοντινών της εργατικών κατοικιών.

 

Return to Epipo / Επιστροφή στο Επίπο

Σκηνοθέτης: Judit Oláh

Διάρκεια: 84’

Χώρα: Ουγγαρία 2020

Σύνοψη: Την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, μία φανταστική δημοκρατική χώρα, το Επίπο, ήταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση που κάθε παιδί ήθελε να πάει. Πίσω όμως από τις σκιές της δικιάς του γλώσσας, του διαβατηρίου του, του ύμνου του και των κανόνων του, το Επίπο ήταν ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης. Πέρασαν 25 χρόνια σιωπής μέχρι ένα σκάνδαλο να ταρακουνήσει την ουγγρική ελίτ. Όταν η κόρη της Τζούντιτ,  σκηνοθέτιδας και πρώην παιδιού του Επίπο, ζητάει την άδειά της, για να πάει σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση, αυτή νιώθει την ανάγκη να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος. Ξεκινάει, λοιπόν, την αναζήτηση για τους μοναδικούς δεσμούς της ταυτότητας του Επίπο, που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την τότε κοινότητα της κατασκήνωσης.

Born in Evin / Γεννημένη στο Εβιν

Σκηνοθέτης: Maryam Zaree

Παραγωγός: Ira Tondowski, Alex Tondowski

Διάρκεια:98’

Χώρα: Γερμανία, Αυστρία 2019

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί την κινηματογραφίστρια και ηθοποιό Maryam Zaree στην αναζήτησή της να μάθει τις περίεργες συνθήκες της γέννησής της μέσα σε μια από τις γνωστές πολιτικές φυλακές του κόσμου. Μέσω αυτής της ταινίας, η Maryam Zaree προσπαθεί να αναλύσει την πολυπλοκότητα του τραύματος και της άρνησης.

 

The Forgotten Treasure / Ο ξεχασμένος θησαυρός

Σκηνοθέτης: Tom Ehrhardt

Παραγωγός: Tom Ehrhardt, Katharina Weser, Dácio Pinheiro

Σενάριο:  Tom Ehrhardt

Διάρκεια: 78’

Χώρα: Γερμανία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά

Σύνοψη: Σε μία μυστική τοποθεσία στη Βραζιλία βρίσκεται ένας θησαυρός, η μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους. Ο συλλέκτης, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σάγκας Φρέιτας, είναι το κλειδί γι’ αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ