Connect with us

Κινηματογράφος

Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Μία σπουδαία συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, που μετρά 62 έτη ζωής, εγκαινιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με στόχο να φέρει το βάσκικο σινεμά πιο κοντά στο ελληνικό κοινό.

 

Στο πλαίσιο αυτής  της τριετούς συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη, στη φετεινη έβδομη διοργάνωση του δικού μας Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προώθηση και προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούν στις δύο χώρες, ενώ θα δοθούν επίσης κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών.

 

Έτσι λοιπόν, στο πρώτο μέρος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2021, έχουν επιλεγεί να προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ τριών ταλαντούχων σκηνοθέτιδων από τη χώρα των Βάσκων: της Berhta Gaztelumendi (Ez, Eskerrik Asko. Gladys Window), της Iratxe Fresneda (Cold Lands) και της Maider Oleaga (Stepping into the boundary)*.

 

Στο δεύτερο μέρος του 7ου ΔΦΝΠ, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία σε αίθουσες προβολών, από τις 7-16 Μαϊου 2021, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:

α) Αφιέρωμα στον Βασκικό Κινηματογράφο, με την παρουσία των συντελεστών των ταινιών.

β) Κάλεσμα σε  Βάσκους και   Έλληνες  σκηνοθέτες/παραγωγούς, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία  ενός 90λέπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ πάνω στην θεματική του φετινού αφιερώματος, «Διεκδικώντας την Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, η οργανωτική επιτροπή του ΔΦΝΠ, έχει απευθύνει πρόσκληση σε Έλληνες σκηνοθέτες /παραγωγούς να υποβάλουν πρόταση παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (15′) με θέμα « Διεκδικώντας την Ελευθερία». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τον φάκελο της πρότασής τους στα ελληνικά και τα αγγλικά μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στο info@peloponnisosdocfestival.com.

Η ιστορία του Zinebi

Το Zinebi έχει μια πλούσια ιστορία σαν φεστιβάλ 62 ετών, ενώ έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

Είναι το πιο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ισπανία που έχει αναγνωριστεί από το FIAPF (Διεθνές Συνδικάτο Παραγωγών) στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ και των μικρών μήκους, από το 1974. Το Zinebi έχει επίσης αναγνωριστεί από την Αμερικανική Ακαδημία ως προκριματικό φεστιβάλ για τα βραβεία Oscar και BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας αλλά και για τα βραβεία Goya.

 

Κάθε χρόνο, το πρόγραμμά του φιλοξενεί κάθε κινηματογραφικό είδος, με εναλλακτικές οπτικοακουστικές φόρμες, πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και καινούριες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του Zinebi (ντοκιμαντέρ, animation και μυθοπλασία) είναι το σύμβολο της ταυτότητας του φεστιβάλ και των αξιών του, καθώς διαλέγει πάντα με μεγάλη προσοχή τις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος και προωθεί τον ανεξάρτητο και αφοσιωμένο κινηματογράφο.

 

Το φεστιβάλ φιλοξενεί μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες στον κόσμο και νέους σκηνοθέτες που έχουν αλλάξει τα όρια της κινηματογραφικής δημιουργίας. Περιλαμβάνει επίσης δύο μη διαγωνιστικά προγράμματα: το BEAUTIFUL DOCS (Όμορφα Ντοκιμαντέρ), ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε όλο τον κόσμο, και το Bortoko BegiradakΜατιά στην Βάσκικη Γη, ένα κομμάτι αφιερωμένο σε βάσκικα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ακόμη, περιλαμβάνει το παιδικό πρόγραμμα ZINEBITZIKI, εκδηλώσεις και αφιερώματα.

 

Από το 2018, στην 60η επέτειο του φεστιβάλ, αποφασίστηκε μια συνεργασία με τον Σύλλογο Βάσκων Παραγωγών (EPE-APV), το Euskal Telebista (ETB), τη βάσκικη κυβέρνηση και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, καθώς και η δημιουργία του event ZINEBI-networking, που έχει σκοπό να ενώσει διάφορους επαγγελματίες του Κινηματογράφου με Βάσκους κινηματογραφιστές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απο το Ζinebi έχουν περάσει μεγάλοι και σημαντικοί καλλιτεχνικοί διευθυντές, ενώ από το 2018, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Vanesa Fernández Guerra, που είναι και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

 

*Οι ταινίες που θα δούμε

EZ, ESKERRIK ASKO. GLADYSEN LEIHOA (EZ, ESKERRIK ASKO. GLADYS WINDOW)

Σκηνοθέτις: Berhta Gaztelumendi

Τον Ιούνιο του 1979, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Three MileIsland (Χάρισμπουργκ, ΗΠΑ), το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα οργάνωσε διάφορες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Χώρα των Βάσκων, όπου είχαν προγραμματιστεί τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, αποφασίστηκε να οργανωθεί μια ημέρα δράσης στην Τουντέλα.

Η Gladys del Estal Ferreño πήγε σε αυτή την διαμαρτυρία, αλλά δεν επέστρεψε. Ένας πυροβολισμός από την Πολιτική Φρουρά έδωσε τέλος στη ζωή της σε εκείνη την ειρηνική και επίσημα εγκεκριμένη διαμαρτυρία. Αυτό το ντοκιμαντέρ, έχει ως στόχο να δώσει ένα πορτρέτο για το ποιό ήταν αυτό το 23χρονο  κορίτσι και πώς τα γεγονότα έλαβαν χώρα. Από την άλλη, απεικονίζει επίσης το αντιστασιακό κίνημα κατά της κατασκευής πυρηνικών σταθμών στη Χώρα των Βάσκων και σε όλο τον κόσμο.


LURRALDE HOTZAK (COLD LANDS)

Σκηνοθέτις: Iratxe Fresneda

Το Cold Lands κάνει ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από τις εικόνες και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενο από κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες όπως, ο Θεοδωρος Αγγελόπουλος, ο Bego Vicario, ο Wim Wenders, ο Rut Hillarp. Σε αυτήν την ταινία δρόμου, το όραμά τους για το τί είναι ο κινηματογράφος και  τί κρύβεται πίσω από τις εικόνες διασταυρώνεται με τον κόσμο της μελισσοκομίας, της αρχιτεκτονικής και του ανθρώπινου τοπίου.

MUGA DEITZEN DA PAUSOA (STEPPING INTO THE BOUNDARY)

Σκηνοθέτις: Maider Oleaga

Μέσα από την μεταφυσική συνάντηση δυο γυναικών ξετυλίγεται η σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας και της Βάσκικης κουλτούρας και πολιτικής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε μας στα www.peloponnisosdocfestival.com
https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/


Κοινοποιησέ το

Κινηματογράφος

Sankara – Απόδραση από την Λογική

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

”Η πιο ωραία εμπειρία που μπορούμε να έχουμε είναι το μυστηριώδες. Είναι το πρωταρχικό συναίσθημα που βρίσκεται στην βάση της αληθινής τέχνης και της αληθινής επιστήμης”.

Αλβέρτος Αινστάιν

 

 

Με σεβασμό στις απαιτήσεις των θεατών και με αγάπη στο καλό θέαμα,ο κορυφαίος Έλληνας illusionist Sankara και η ομάδα του σας προσκαλούν σε Online προβολή την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 20:00μ.μ. στο ολοκαίνουργιο  Μagic Show, ”Απόδραση από τη Λογική”.

Ο Sankara έρχεται για να υποδεχθεί τους λάτρεις των μαγικών και των ψευδαισθήσεων-τους πιστούς εδώ και χρόνια θεατές, αλλά και να προσκαλέσει νέους φίλους για να απολαύσουν πρωτότυπα και απίστευτα tricks που είναι κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής.

Έχοντας ως ”άσσο στο μανίκι” του νέα και παράτολμα νούμερα, το μοναδικό και αγχολυτικό του χιούμορ και την συνέπεια που διακρίνει κάθε του παράσταση, ο Sankara γοητεύει και μαγνητίζει τους θεατές κάθε ηλικίας!

* ”Απόδραση από τη λογική” :  Kαθώς οι 2 γοητευτικές του παρτενέρ τον εξαφανίζουν, αφήνοντας ορατά μόνο το κεφάλι, τις παλάμες και τις πατούσες του,

*”Απόδραση από τη λογική”:  Με τον  Sankara να περνάει όλο το σώμα του μέσα από μία μεγάλη κορνίζα καθρέφτη.

*”Απόδραση από τη λογική” : Kαθώς  o μάγος και παρτενέρ πολύ γρήγορα και εξ αποστάσεως αλλάζουν θέση…και πολλά ακόμα μαγικά μεγάλης κλίμακας που έχουν σκοπό να ψυχαγωγήσουν και να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους.

*”Απόδραση από τη λογική’ : Mε τον Sankara να ξεπερνάει τον εαυτό του και με γυμνά πόδια και δεμένα μάτια να περπατάει επάνω σε διάδρομο που βρίσκεται μεγάλη ποσότητα σπασμένων γυαλιών,

Σε αυτό το show καλεσμένοι θα είναι  διάφοροι  celebrities της εγχώριας showbiz και όχι μόνο,οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στα διαδραστικά μαγικά του Sankara.

*’Ενα πολύ ιδιαίτερο act αφορά τον Sankara και τους τηλεθεατές με σκοπό να Προβλέψει  την δική τους επιλογή και να διαβάσει την σκέψη τους.

Από τα highlights αυτού του show θα είναι και το μεγάλο φινάλε του Sankara,ο οποίος σε εξωτερικό χώρο θα προσπαθήσει να αποδράσει από ύψος 30 μέτρων αλυσοδεμένος και κρεμασμένος ανάποδα.

Μια δράση που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και ικανότητα μιάς και οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες και ιδιαίτερες.

Ετοιμαστείτε να παρακολουθήσετε το πιο εντυπωσιακό και μοναδικό  Μagic Show από τον κορυφαίο του είδους.

Πληροφορίες

On line προβολή

Magic show : Sankara- Απόδραση από τη λογική

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 20:00

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/streaming/


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Χρυσές Σφαίρες 2021: Nomadland και The Crown οι μεγάλοι νικητές -Ολοι όσοι πήραν βραβείο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Οι Χρυσές Σφαίρες 2021 απονεμήθηκαν χθες, εν μέσω πανδημίας, με ελάχιστους καλεσμένους δια ζώσης και τα βραβεία να παραδίδονται virtually!

Κόκκινα χαλιά στην εποχή του κορωνοϊού δεν στρώνονται, με τις σταρ που παρακολούθησαν τις Χρυσές Σφαίρες δια ζώσης να περιορίζονται στην Σάλμα Χάγιεκ και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Μάργκοτ Ρόμπι, η Ρενέ Ζελβέγκερ.

Ποιοι όμως οι είναι οι μεγάλοι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες;

Καλύτερη Ταινία – Δράμα: Nomadland της Κλόι Ζάο

Α’ Ανδρικός Ρόλος – Δράμα Τσάντγουικ Μπόουζμαν για το «Ma Rainey’s Black Bottom»
Α’ Γυναικείος Ρόλος – Δράμα: Αντρα Ντέι για το «The United States Vs. Billie Holiday»
Καλύτερη Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Borat Subsequent Moviefilm (Amazon Prime Video)
Α’ Ανδρικός Ρόλος – Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Σάσα Μπάρον Κοέν για το «Borat Subsequent Moviefilm»
Α’ Γυναικείος Ρόλος – Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Ρόζαμουντ Πάικ για το «I Care a Lot»


Β’ Ανδρικός Ρόλος Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Τζόντι Φόστερ στον «Μαυριτανό» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο για το «Nomadland»
Καλύτερο Σενάριο: Ααρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου»

Καλύτερη Ταινία – Animation: Soul του Πιτ Ντόκτερ


Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά – Δράμα: The Crown (Netflix)

Α’ Γυναικείος Ρόλος – Δράμα: Εμα Κόριν για το «The Crown»


A’ Ανδρικός Ρόλος – Δράμα: Τζος Ο’ Κόνορ για το «The Crown»

Καλύτερη τηλεοπτική σειρά – κωμωδία: Schitt’s Creek (POP TV)

Α’ Γυναίκειος Ρόλος – Κωμωδία: Κάθριν Ο’ Χάρα για το «Schitt’s Creek»
Α’ Ανδρικός Ρόλος – Κωμωδία: Τζέισον Σουντέικις για το «Ted Lassο»

Καλύτερη Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: The Queen’s Gambit (Netflix)

Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Μαρκ Ράφαλο στο «I Know this Much is True»
Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Ανια Τέιλορ – Τζόι για το «The Queen’s Gambit»
Β’ Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεοπτική Σειρά, Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Τζον Μπογιέγκα για το «Small Axe» του Στιβ ΜακΚουίν
Β’ Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεοπτική Σειρά, Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Γκίλιαν Αντερσον για το «The Crown»


Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Ρίχνει αυλαία η on line έκδοση του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με συνολικά 12 ντοκιμαντέρ 6 την κάθε ημέρα- από τα οποία 10 σε πανελλήνια πρώτη προβολή, βραβευμένα στην πλειονότητά τους, και με Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η on line έκδοση , που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com .

Ειδικότερα,το Σάββατο 13/02 στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες για δωρεάν on line προβολή οι ταινίες: Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας  (Γερμανία 2019-πανελληνια πρεμιέρα,Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία), το πολυβραβευμένο Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων (Ολλανδία 2019) που έχει αποσπάσει 20 βραβεία σε Φεστιβάλ απ’όλον τον κόσμο,  Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής (Φινλανδία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), Dear Child / Αγαπητό μου παιδί (Βραζιλία 2020-πανελλήνια πρεμιέρα), The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας (ΗΠΑ 2020, πανελλήνια πρεμιέρα-Αφιέρωμα στην Ισότητα) σε παραγωγή της Ελληνοαμερικάνιδας Ολυμπίας Δουκάκη και το Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα (Γερμανία 2020).

Την Κυριακή 14/02, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με τα τρία ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο φετεινό  Αφιέρωμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο (στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του ΔΦΝΠ με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας): “Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι”, “Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! Το παράθυρο της Gladys” και “Stepping into the Boundary / Πατώντας τα όρια” αλλά και με τις βραβευμένες ταινίες Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή (Ελβετία 2020) και Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα (ΗΠΑ 2020) και το Fixed Shot – 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας (Χιλή 2020) που εντάσσεται στο Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία.Όλες οι ταινίες της Κυριακής προβάλλονται σε πανελλήνια πρώτη.

Επόμενο ραντεβού 7-16 Μαϊου με φυσική παρουσία

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανανεώνει το ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό τον Μάιο (7-16 Μαϊου) στις αίθουσες προβολών, στην έδρα του την Καλαμάτα, αλλά και στις 8 πόλεις που το φιλοξενούν φέτος: τη Σπάρτη, την Πάτρα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Αμαλιάδα, το Ξυλόκαστρο, το Γύθειο και την Αιγιαλεία. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο θα παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών ντοκιμαντέρ, ενώ δρομολογείται μεταξύ άλλων το Αφιέρωμα στην Αυστριακή Σκηνοθέτιδα Natalie Halla, το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στον Βάσκικο Κινηματογράφο καθώς και η απονομή των βραβείων.

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι στα www.peloponnisosdocfestival.com και https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ για να μαθαίνετε όλα τα νέα του Φεστιβάλ!

Πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Οι ταινίες του Σαββάτου13/02

 

Not just your picture / Όχι μονάχα η φωτογραφία σας-Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Anne Paq, Dror Dayan

Παραγωγός: Anne Paq, Dror Dayan

Σενάριο: Anne Paq, Dror Dayan, Sabrina Dittus

Διάρκεια: 56’

Χώρα: Γερμανία, Κατάρ 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά,αγγλικά, αραβικά

Σύνοψη: Το «Όχι μονάχα η φωτογραφία σας» αφηγείται την ιστορία του Ραμσίς και της Λάιλα Κιλάνι, δύο νεαρών Γερμανο-παλαιστινίων αδελφών, των οποίων η ζωή διαλύθηκε ένα πρωινό, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο πατέρας τους, Ιμπραχίμ, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Γάζα. Κάπως έτσι, έχοντας εμπλακεί σε μία διαδικασία πολιτικοποίησης και επαναπροσδιορισμού της παλαιστινιακής καταγωγής, οι δύο τους πάλεψαν να βρουν δικαιοσύνη για την οικογένεια τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν λογική σε μία πολιτική πραγματικότητα που όχι μόνο επιτρέπει τέτοιες φρικαλεότητες, αλλά προσπαθεί, μάλιστα, να αποσιωπήσει οποιαδήποτε κριτική τους.

 

Sheep Hero / Ο Ήρωας των Προβάτων

Σκηνοθέτης: Ton Van Zantvoort

Παραγωγός: Marc Thelosen, Koert Davidse

Διάρκεια: 81’

Χώρα: Ολλανδία 2019

Ομιλούμενη Γλώσσα: ολλανδικά

Βραβεία: 20 βραβεία σε Φεστιβάλ χωρών απ’όλο τον κόσμο!

Σύνοψη: Ο βοσκός Στιτζ έχει μια ιδεαλιστική οπτική για τον κόσμο, κάτι που αντιτίθεται στην σκληρή πραγματικότητα ενός σύγχρονου επαγγελματία. Σε αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ ερχόμαστε πιο κοντά στον βοσκό και την οικογένειά του που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της δουλειάς τους ζωντανή. Θα τα καταφέρει ή θα πρέπει να ακολουθήσει το κοπάδι;

 

 

Anerca, Breath of Life / Ανέρκα, πνοή ζωής

Σκηνοθέτης: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Παραγωγός: Markku Lehmuskallio

Σενάριο: Johannes Lehmuskallio, Markku Lehmuskallio

Διάρκεια: 87’

Χώρα: Φινλανδία 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Φινλανδικά, σουηδικά, Tlingit

Βραβεία: Visions du Réel 2020, JURY PRIZE RÉGION DE NYON (CHF 10’000): MOST INNOVATIVE FEATURE FILM

Σύνοψη: Η ταινία μιλάει για τους ιθαγενείς λαούς που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο μέσα στα σύνορα της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, την Γροιλανδίας, του Καναδά, της Αλάσκας και της Ρωσίας. Αυτά τα σύνορα δεν σχεδιάστηκαν από τους λαούς. Κάποια δικαιώματά τους παραβιάστηκαν. Ο τρόπος ζωής που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους συνεθλίβη, αλλά η εσωτερική τους θεώρηση του κόσμου άντεξε, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

 

 

Dear Child / Αγαπητό μου παιδί

Σκηνοθέτης: Luca Ammendola

Παραγωγός: Nikolai Galitzine

Σενάριο:  Luca Ammendola

Διάρκεια: 86’

Χώρα: Βραζιλία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: πορτογαλικά

Βραβεία: Best documentary – Buzz Vicious Manaus 2020

Best soundtrack – Fimucinema 2020

Best documentary – Buenos Aires International Film Festival 2020

Best documentary – UK Christian Film Festival 2020

Best cinematography – UK Christian Film Festival 2020

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές των παιδιών που αναρρώνουν από την εμπλοκή τους στον πόλεμο των ναρκωτικών στη Βραζιλία.

 

 

 

The New Abolitionists / Οι νέοι πολέμιοι της δουλείας -Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Christina Zorich

Παραγωγός: Olympia Dukakis

Σενάριο: Laura Spaeth, Andrea Valetine

Διάρκεια: 98’

Χώβα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Βραβεία: LAFA August Award, Best Inspirational Film, August Award, Best Feature Documentary Film Bridge Fest

Σύνοψη: Η σκηνοθέτις Κριστίνα Ζόριχ ακολουθεί τους ρεφορμιστές κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην διάσωση, αποκατάσταση, πρόβλεψη και τη δίωξη όσων εμπλέκονται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 


Walchensee Forever/ Βάλχενζε για πάντα

Σκηνοθέτης:  Janna Ji Wonders

Παραγωγός:  Katharina Bergfeld, Martin Heisler, Najda Smith

Σενάριο: Janna Ji Wonders, Nico Woche

Διάρκεια: 112’

Χώρα: Γερμανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά/αγγλικά

Βραβεία: Berlinale 2020, Germany (Kompass-Perspektive Award 2020), Thessaloniki IDF 2020, Greece (Golden Alexander Newcomers Award), Biografilm 2020, Italy (Best Film Unipol Award), Der neue Heimatfilm Freistadt 2020, Austria (Audience Award), Fünf Seen FF 2020, Germany (Audience Award)

Σύνοψη: Κάθε οικογενειακή ραψωδία είναι μια δίνη από θολές μνήμες, βυθισμένα μυστικά, απραγματοποίητες υποσχέσεις και ατέρμονες προσδοκίες: μια κληρονομιά από όνειρα και κρίματα, που περνάει από γενιά σε γενιά. Με αφετηρία τη λίμνη Βάλχενζε στις βαυαρικές Άλπεις και ταξιδεύοντας έως το θρυλικό «Καλοκαίρι της Αγάπης» στο Σαν Φρανσίσκο του 1967, αυτό το θαρραλέο ταξίδι εξερεύνησης διατρέχει έναν αιώνα από ανείπωτες γυναικείες ιστορίες. Μια ποιητική περιπλάνηση στον λαβύρινθο του χρόνου, η οποία πυροδοτεί μια διαδρομή αυτογνωσίας πέρα από το παρελθόν και το παρόν. O αέναος κύκλος της ζωής και του θανάτου, ζωγραφισμένος με χρώματα αγάπης και απώλειας.

 

Οι ταινίες της Κυριακής 14/02

 

Cows on the Roof / Αγελάδες στη σκεπή

Σκηνοθέτης: Aldo Gugolz

Παραγωγός: Revolumenfilm, Rough Cat

Σενάριο:  Susanne Schüle, Aldo Gugolz

Διάρκεια: 82’

Χώρα: Ελβετία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελβετικά, Γερμανικά, Ιταλικά

Συμμετοχές/Βραβεία: Switzerland Visions du Réel IFF 2020 (National Competition) World Premiere Jury Prize SSA/Suissimage to the most innovative film

Σύνοψη:Ο Φαμπιάνο είναι στοιχειωμένος από εφιάλτες. Οι εφιάλτες του είναι η αντανάκλασή του ως ο κληρονόμος της μικρής αγροτικής επιχείρησης του πατέρα του, η οποία βρίσκεται σε μία απομονωμένη κοιλάδα της Νότιας Ελβετίας. Έχει στην κατοχή του πενήντα κατσίκες και οχτώ αγελάδες και προσπαθεί το καλύτερο για να παράγει το ιδιαίτερο αλπικό τυρί που πρωτoέφτιαξαν οι χίπηδες γονείς του πίσω στη δεκαετία του 1980. Τίποτα όμως δεν πάει όπως πρέπει… Βρίσκεται να χρωστάει, η καλύβα που νοικιάζει τα καλοκαίρια στο βουνό είναι ετοιμόρροπη και το κατσικίσιο τυρί δεν είναι πια μία προσοδοφόρα επιχείρηση. Οι σκέψεις του είναι πίσω στο θανάσιμο ατύχημα που συνέβη σε έναν παράνομο εργάτη από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο θάνατός του τον στοιχειώνει επειδή νιώθει ότι σε έναν μικρό βαθμό είναι υπεύθυνος. Ο Φαμπιάνο δεν είναι ακριβώς στην καλύτερη θέση για να ξεκινήσει οικογένεια, σύντομα όμως θα γίνει πατέρας. Η κοπέλα του Εύα είναι έγκυος και ελπίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό της για μία ζωή περιτριγυρισμένη από τη φύση και τα ζώα. Πώς όμως θα ξεκινήσουν μία ζωή μαζί κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες;

 

 

Kiss the Ground / Φίλα το Χώμα

Σκηνοθέτης: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Παραγωγός: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Σενάριο:  Josh Tickell, Rebecca Tickell

Διάρκεια: 85’

Χώρα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Αγγλικά

Βραβεία: Selected at Tribeca Film Festival 2020,

DOC LA Award Best Documentary, DOC LA Storyteller Award at DOC LA 2020,

Festival Award Best Interactive Documentary, Outstanding Achievement in Documentary Editing, Archival Usage & Assembly at Lonely Wolf: London International Film Festival 2020.

Σύνοψη: Το «Φίλα το χώμα» αποκαλύπτει ότι μέσα από την αναζωογόνηση του χώματος του κόσμου μπορούμε γρήγορα να σταθεροποιήσουμε ολοκληρωτικά το παγκόσμιο κλίμα, να επαναφέρουμε χαμένα οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε αφθονία διατροφικών πηγών. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές γραφικές και οπτικές αναπαραστάσεις καθώς και πλάνα της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ταινία παρουσιάζει πώς με τη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας το χώμα αποτελεί το κομμάτι του κλιματικού παζλ που λείπει.

 

 

Fixed Shot – 100 Recordings around Dignity Square/ Σταθερό πλάνο/100 κινηματογραφικές λήψεις στην Πλατεία Αξιοπρέπειας –Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Cristián Pérez Reyes

Παραγωγός: Oscar Cardenas

Διάρκεια: 66’30’’

Χώρα: Χιλή 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Ισπανικά

Σύνοψη: Στις 18 Οκτωβρίου 2019, η Χιλή ζει την πιο σημαντική της κοινωνική εξέγερση στα χρόνια  της μεταπολίτευσης της. Η Πλατεία Ιταλίας (νευραλγικό σημείο της πρωτεύουσας) μετονομάστηκε από τους διαδηλωτές σε «Πλατεία Αξιοπρέπειας». Η συγκεκριμένη τοποθεσία έγινε ένα ορόσημο για το θέμα των κοινωνικών διεκδικήσεων.

 

 

Αφιέρωμα στο Βάσκικο Κινηματογράφο

 

Cold Lands / Παγωμένοι Τόποι

Σκηνοθέτης: Iratxe Fresneda

Παραγωγός: Iratxe Fresneda

Σενάριο:  Iratxe Fresneda

Διάρκεια: 66′

Χώρα: Ισπανία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Το Cold Lands είναι ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από τις εικόνες και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενο από σκηνοθέτες και καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος , Bego Vicario, Wim Wenders και Rut Hillarp, μεταξύ άλλων. Σε αυτό το υβρίδιο, ντοκιμαντέρ και road movie, το όραμά τους για το τί είναι ο Κινηματογράφος, για το τί κρύβεται πίσω από τις εικόνες, συμπίπτει με τον κόσμο της Μελισσοκομίας, της Αρχιτεκτονικής και του ανθρώπινου τοπίου. Ο Κινηματογράφος και η πραγματική ζωή συγχέονται μεταξύ τους, ανακαλύπτοντας ότι η ζωή είναι από μόνη της έργο Τέχνης.

 

 

Ez, eskerrik asko! Gladysen leihoa / Ez, eskerrik asko! το παράθυρο της Gladys

Σκηνοθέτης: Bertha Gaztelumendi

Παραγωγός: Silvia Mendibil

Σενάριο: Sabino Ormazabal

Διάρκεια: 66΄

Χώρα: Ισπανία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Τον Ιούνιο του 1979, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Three MileIsland (Χάρισμπουργκ, ΗΠΑ), το διεθνές κίνημα κατά των πυρηνικών οργάνωσε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Χώρα των Βάσκων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Tudela, η Gladys del Estal Ferreño σκοτώθηκε από την εθνική φρουρά. Αυτό το ντοκιμαντέρ, φτιάχνει το πορτρέτο του 23χρονου κοριτσιού και τα γεγονότα γύρω από το θάνατό της, αλλά και την αντίσταση ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη Χώρα των Βάσκων και σε όλο τον κόσμο.

 

 

Muga deitzen da Pausoa (Stepping into the Boundary) / Πατώντας τα όρια

Σκηνοθέτης: Maider Oleaga

Παραγωγός: Izaskun Arandia

Σενάριο: Maider Oleaga

Διάρκεια: 79′

Χώρα: Ισπανία 2018

Ομιλούμενη γλώσσα: Βάσκικα

Σύνοψη: Δύο γυναίκες θα συναντηθούν σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Σεμπαστιάν, η μία είναι η ζωντανή σκηνοθέτις, η άλλη ονομάζεται Elvira Zipitria Irastorza, και πέθανε το 1982. Η σκηνοθέτης θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι η Elvira διηύθυνε το πρώτο βασκικό σχολείο στο ίδιο διαμέρισμα, για 30 χρόνια, κάτω από τη σκληρή δικτατορία του Φράνκο. Η σκηνοθέτις, έκπληκτη και θέλοντας να μάθει περισσότερα, ξεκινά την έρευνα για να ανακαλύψει ποιά ήταν αυτή η γυναίκα. Η αναζήτηση δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα συναντήσει πολλές κλειστές πόρτες. Αυτή η ταινία είναι μια από τις διάφορες μεθόδους που ακολούθησε η σκηνοθέτις για να βρει την αλήθεια.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ