Connect with us

Θέατρο

Το πρόγραμμα και οι δράσεις της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

το πρόγραμμα και οι δράσεις της πειραματικής σκηνής καλαμάτας 3
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Μετά από την οκτάμηνη καραντίνα και παύση κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας με κέντρο τα παιδιά, η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας ανοίγει τα φτερά της δημιουργικής της πορείας επανακάμπτοντας και παρουσιάζει τις καινούργιες θεατρικές  δράσεις της για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να φέρουν τον πολιτισμό στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας και να γεμίσουμε χρωματιστά όνειρα τη σκέψη και τη φαντασία τους.

Οι δύο θεατρικές δράσεις που θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, είναι:

1.Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΒΥΘΟ», του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου. Μια παράσταση θεάτρου Σκιών που γίνεται υπό την Αιγίδα της Πειραματικής Σκηνής, σε ένα πρωτότυπο έργο γραμμένο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με στόχο να θίξει τον κίνδυνο  μόλυνσης και ρύπανσης των θαλασσών, γεγονός αναμφισβήτητα επικίνδυνο για τη ζωή των υδρόβιων οργανισμών αλλά και του ανθρώπου.

  Το έργο παίζεται σε δυο διαφορετικές σκηνές και συνδυάζει το κλασσικό θέατρο Σκιών με το ζωντανό θέατρο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη ξηρά αλλά και στο βυθό της θάλασσας και περιγράφει, την εξαφάνιση του  Μπαρμπαγιώργου και την προσπάθεια του Καραγκιόζη και των φίλων του να τον  ελευθερώσουν από τα χέρια του Ρύπου και της Μόλυνσης που τον έχουν φυλακίσει. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Οι Συντελεστές της παράστασης είναι:

Ιδέα/Σκηνοθεσία/Κατασκευές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

-Εμψύχωση/φωνές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

-Στον ρόλο της «Μόλυνσης»: Γεωργία Δημητρακοπούλου

-Στον ρόλο του «Ρύπου»: Παναγιώτης Τσίμπουρης

-Μουσική επιμέλεια: Κων/νος Δημητρακόπουλος

-Κοστούμια: Μαρίζα Νταϊφά, Κων/νος Δημητρακόπουλος

-Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Βαμβακάς 

-Αφίσα, φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας

-Ήχος – φως: Χρήστος Συκάς

  1. Κυριακή 5 έως Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση της εφηβικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής με τίτλο « ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ», ένα έργο του οποίου η ιδέα  βασίζεται στο σπουδαίο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα». O συγγραφέας με διακριτικό και εύστοχο τρόπο μιλάει για τις αξίες της ισότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων. Το φλέγον ζήτημα του ρατσισμού (δεν είναι τυχαίο το χρώμα της γάτας) θίγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Την επιλογή του έργου και τη   θεατρική διασκευή έχει κάνει η θεατροπαιδαγωγός, εμψυχώτρια και σκηνοθέτις της ομάδας Γιώλικα Πουλοπούλου, παλιό μέλος της θεατρικής ομάδας του συλλόγου. Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, αλλά δυστυχώς διεκόπη απότομα λόγω των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας.

Όπως δηλώνει ίδια, αναφέρει: «Πριν από έναν χρόνο ξαναδιάβασα με ενήλικα πια μάτια το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «η τελευταία μαύρη γάτα». Άνθρωποι που συμπεραίνουν πως για όλες τις κακοτυχίες ευθύνονται οι μαύρες γάτες και ξεκινούν να τις κατατροπώσουν στο βωμό του «πανανθρώπινου καλού». Οι γάτες αντιστέκονται και τελικά δείχνουν στους ανθρώπους την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, έννοιες που η σύγχρονη κοινωνία δεν μας διδάσκει.

Πρόκειται για μια παρωδία του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου,  μια παρωδία των ιστορικών γεγονότων που αέναα καθορίζουν τις ζωές των τωρινών, προηγούμενων και επόμενων γενεών.

Πόσο εύκολα ένα ψέμα γίνεται αλήθεια; Τελικά ποια είναι η διαφορά τους αν το πρώτο επικρατεί και κανονικοποιείται;

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ή τις αποφεύγουμε για πάντα μιας και «δεν φταίμε εμείς»; Γιατί αφήνουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται;

Τι σημαίνει αντίσταση, υπεράσπιση, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, σεβασμός;

Επιθυμία μου ως θεατροπαιδαγωγός, εμψυχώτρια και σκηνοθέτις ήταν να μελετήσω την καθαρή και καλογραμμένη αυτή ιστορία, να διαπραγματευτώ τις παραπάνω ερωτήσεις με τους εφήβους της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας μιας και οι έφηβοι διαθέτουν την αγνή, αθώα σοφία που ο κόσμος μας χρειάζεται για να γίνει καλύτερος.

Για να οδηγηθώ σε μια διασκευή που θα εκφράζει την ομάδα, προσκάλεσα τα παιδιά  να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με την δική τους καθημερινότητα, τα «επιβεβλημένα»  καθήκοντα σε έναν έφηβο, τα (παγκόσμια) κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τις αγωνίες τους για τον κόσμο, την αξία της ηθικής, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της κριτικής σκέψης.

Μια σειρά συναντήσεων (μέχρι το κλείσιμο λόγω πανδημίας), με οδήγησε στην διασκευή της ιστορίας του Ευγένιου  Τριβιζά.  Ο βασικός κορμός της ιστορίας διατηρείται στην θεατρική διασκευή, αλλάζει όμως το πρωτότυπο, μαγικό, παραμυθικό φινάλε του συγγραφέα. Με το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού, μια σειρά προβών θα μας οδηγήσει στο πολυαναμενόμενο παραστάσιμο γεγονός.

Στην δική μας διασκευή λοιπόν η ιστορία εξελίσσεται ως εξής:

Μία ομάδα προληπτικών ανθρώπων φτάνει μέχρι και τον Πρωθυπουργό της χώρας Χ. προκειμένου να εξαφανίσει τις μαύρες γάτες, μιας και αυτές προκαλούν το ένα κακό μετά το άλλο. Ο πρωθυπουργός επιβάλλει την εξαφάνισή τους. Ο λαός πείθεται και εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές. Ή μήπως όχι;

Οι μαύρες γάτες κάνουν ότι μπορούν αλλά τελικά ποιος θα τις σώσει; Πού μπορεί να φτάσουμε για το κοινό καλό;»

το πρόγραμμα και οι δράσεις της πειραματικής σκηνής καλαμάτας 4

Οι Βασικοί Συντελεστές της παράστασης είναι:

-Διασκευή θεατρικού κειμένου, σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

-Μουσική σύνθεση: Χρήστος Καλαϊτζόπουλος

-Σκηνικά- Κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Παίρνουν μέρος: 17 έφηβοι

 

*    Επίσης, εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας στις 4 Αυγούστου 2021, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων με μία παράσταση κουκλοθέατρου.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ