Connect with us

Θέατρο

Το πρόγραμμα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

το πρόγραμμα για το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

Ανακοινώθηκε επίσημα η διεξαγωγή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας στις αρχές Φθινοπώρου, την περίοδο από 29/9 έως 10/10  2021.

Το φεστιβάλ κάθε χρόνο υλοποιείται στις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και σε ανοιχτούς χώρους της πόλης της Καλαμάτας από θιάσους κουκλοθέατρου που έρχονται από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή τη φορά δύο είναι τα καινούρια χαρακτηριστικά της διοργάνωσης η σημαντική παρουσία καταξιωμένων θιάσων από το εξωτερικό και η πραγματοποίηση παραστάσεων σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου.

Το τοπίο της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Το σύγχρονο κουκλοθέατρο έχει πια τεράστια ποικιλία και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας είναι ένας πολιτιστικός φορέας που όλα αυτά τα χρόνια προάγει τη διάδοση της θεατρικής τέχνης για εφήβους και του κουκλοθέατρου για παιδιά όλων των ηλικιών. Το Φεστιβάλ κουκλοθέατρου με διεθνή χαρακτήρα δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας και αλληλεπίδρασης πολλών δημιουργών από διαφορετικά μέρη πρότινος της Ελλάδας, αλλά πλέον και του κόσμου.

Αυτή η πανάρχαια πράξη της ανθρώπινης έκφρασης παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές της ανθρωπότητας βρίσκει ένα θεσμό, μοναδικό στη Νότια Ελλάδα, που φέρνει στο κοινό νέες καλλιτεχνικές προτάσεις συνδυάζοντας ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και αισθητικής. Ήδη από το προηγούμενο φεστιβάλ που  -αν και εν μέσω δυσχερών συνθηκών- πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία είδαμε παραστάσεις μεγάλης ποικιλομορφίας. Από την παράδοση του θεάτρου σκιών, και τις  ξύλινες μαριονέτες με νήμα, στις πιο σύγχρονες μορφές αυτής της τέχνης που πλέον διασταυρώνονται και συνομιλούν με διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, το σύγχρονο τσίρκο, η λαϊκή παράδοση και η παιδική λογοτεχνία.

Φέτος η διοργάνωση  ευελπιστούμε  πως θα ανοίξει την αγκαλιά της σε παραστάσεις ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι παραστάσεις είναι όλες πρωτοπόρες και βραβευμένες διεθνώς και στέκονται άξια στην προσπάθεια αναζήτησης νέων αυθεντικών μέσων έκφρασης: διαφορετικά στυλ, διαφορετικά μηνύματα, διαφορετικοί δρόμοι μορφοποίησης πάντα με αγάπη και σεβασμό στην τέχνη του κουκλοθέατρου.  Ενδεικτικά παρουσιάζονται οι ομάδες με τη σειρά που θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

το πρόγραμμα για το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 10 το πρόγραμμα για το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 11

Από τις ομάδες του εξωτερικού:

  • Η ομάδα Merlin Puppet Theater από το Βερολίνο θα παρουσιάσει την παράσταση «Noone’s Land» (η γη του κανενός). Mια παράσταση που με τρυφερό τρόπο προσεγγίζει τη διαφορετικότητα, την κοινωνική περιθωριοποίηση και τη μοναξιά που ακολουθεί όλα τα ‘ιδιαίτερα’ πλάσματα. Η ονειροπόληση, η δημιουργικότητα, η δύναμη της φαντασίας ενάντια στην πραγματικότητα, μέσα από τη ματιά ενός σκιάχτρου. Η Γη του Κανενός είναι εκείνο το μικρό κομμάτι που αντιστοιχεί σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Ο φαντασιακός του κόσμος που δεν μπορεί να οριοθετηθεί, να πωληθεί ή να αγοραστεί, δεν μπορεί ποτέ κανείς να του το πάρει, δεν μπορεί ποτέ να κατακτηθεί. Ηλικία θεατών 5+.
  • Η ομάδα Anima théâtre από τη Μασσαλία παρουσιάζει την παράσταση «Engrenage» (Γρανάζι). Παράσταση εικόνων και ήχου. Το «γρανάζι» μιλάει για την βία που ασκεί μεγάλη γοητεία στους εφήβους που ψάχνουν μια θέση σε ένα κόσμο που μοιάζει να τους απορρίπτει. Μέσα από την ιστορία του Άλεξ τίθεται το ερώτημα της βίας «χωρίς αιτία» συγχέοντας τα όρια μεταξύ του φαντασιακού και της πραγματικότητας. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το κουρδιστό πορτοκάλι του Άντον Μπόρτζες και συνδυάζει πολλά είδη καλλιτεχνικής έκφρασης. Ηλικία θεατών 10+.
  • Η ομάδα Trio Theatre από τη Βουλγαρία παρουσιάζει την παράσταση «Here, There & Everywhere». Η παράσταση αποτελείται από 11 μουσικά σκετς που αντλούν εικόνες από όλο κόσμο και τη μεγάλη ποικιλία εθνικοτήτων. Περιέχει πολλές τεχνικές θεάτρου, σωματικό θέατρο, χορό και χρησιμοποιεί πολλά είδη θεατρικής κούκλας. Μέσα από τις ιστορίες που διηγείται αποκαλύπτει την τέχνη του κουκλοθέατρου με όλη την ομορφιά και την ποικιλομορφία της. Ηλικία θεατών 3+.
  • Η ομάδα Vagabondes Puppet Theater που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο παρουσιάζει την παράσταση Cantastoria Amoratus (η πραγματική ιστορία της Αισέ και του Σεϊφί).

Η ιστορία μιας υφάντρας, η οποία πίσω από το στημόνι του αργαλειού της υφαίνει μια ιστορία.  Μια ιστορία με εχθρούς προαιώνιους και φιλίες αδερφικές. Μια ιστορία αφοσίωσης και θυσίας, αλλά και καταστροφής και μάχης. Μια μάχη για το δίκαιο και το άδικο. Ιστορία βασισμένη στο διήγημα του Ναζίμ Χικμέτ «Το ερωτευμένο σύννεφο». Ηλικία θεατών 10+.

  • Η ομάδα Karromato ιδρύθηκε στην Πράγα το 1997 από καλλιτέχνες της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Ισπανίας, συνδυάζοντας την εμπειρία τους από διάφορα θεατρικά υπόβαθρα, ιδιαίτερα την κατασκευή και εμψύχωση ξύλινης μαριονέτας. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουν την παράσταση «The Wooden Circus». Μια παράσταση με Ακροβάτες, Εξωτικά ζώα, Κλόουν, ένα Όμορφο ξύλινο τσίρκο γεμάτο φαντασία, ενέργεια και εκπλήξεις. Η παράσταση εντυπωσιάζει με μυστικά ειδικά εφέ από το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο μαριονετών του 19ου αιώνα. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ηλικία θεατών 4+.

το πρόγραμμα για το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 12

Από τις  ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

        *   Η ομάδα «La Petite Marguerite» θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις:

Α. «Νεφελοκοκκυγία / cloud-cuckoo-land», μια παράσταση ανοιχτού χώρου που παρουσιάζει τη χώρα των πουλιών αλλά και το όνειρο των ανθρώπων. Είναι ένας τόπος φωτεινός, όμορφος και πέρα ως πέρα ευτυχισμένος. Μια γιορτή στα σύννεφα. Ηλικία θεατών 3+.

Β. Η παράσταση «Κοσμοναύτες – Bubble Performing». H καλλιτεχνική ομάδα δημιουργεί μια διαδραστική performance σαπουνόφουσκας εμπνευσμένη από το διάστημα και τους κοσμοναύτες. Ένα θεαματικό bubble performance γεμάτο από τεράστιες σαπουνόφουσκες που ζωντανεύει και ενεργοποιεί το παραμυθιακό, την φαντασία, και  το όνειρο. Η παράσταση θα δοθεί δωρεάν στο ειδικό σχολείο. Όλες οι ηλικίες.

* Η ομάδα «Pulsar Hibiscus» παρουσιάζει την παράσταση «Οι ιστορίες του ουρανού και των ανθρώπων». Πρόκειται για μία παράσταση με ζωντανή μουσική που βασίζεται σε μύθους αστερισμών, ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής που μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια! Ηλικία θεατών 6+.

* Η ομάδα «Παπαλάνγκι» παρουσιάζει την  παράσταση «Ο φίλος μου ο Τόμπυ»,  η οποία ασχολείται  με χιούμορ και προβληματισμό, με το πολύ ευαίσθητο θέμα της παρουσίας ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις κούκλες και τη ζωντανή μουσική, το παιδί έρχεται σε επαφή με ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, η φιλία και η αγάπη για τα ζώα. Ηλικία θεατών 3+.

* Η ομάδα «Οι Δύτες» παρουσιάζουν το «Παρθεναγωγείο Βόλου, ένα σχολείο μέσα στη ζωή και στη φύση». Παράσταση για ενήλικες βασισμένη στην ιστορία του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου του Βόλου μέσα από την αλληλογραφία του παιδαγωγού Αλέξανδρου Δελμούζου με προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα. Η παράσταση αναφέρεται κυρίως στο διάστημα κατά το οποίο λειτουργούσε το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο στο Βόλο, υπό την διεύθυνση του Δελμούζου. Μέρος της παράστασης παρουσιάζεται σε εκπαιδ/κό πρόγραμμα του Μουσείου Παιδείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηλικία θεατών 14+.

το πρόγραμμα για το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 13

*  Η ομάδα «Marionettes Tzikas» παρουσιάζει δύο παραστάσεις:

Α. «Τεχνοβάτες» μία διαδραστική παράσταση, μέσω της οποίας οι θεατές γνωρίζουν τις πολλαπλές δυνατότητες της Μαριονέτας με νήματα. φαντασιακό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, που περιλαμβάνει  μουσικές, χορούς, μαγικά τεχνάσματα και οφθαλμαπάτες Μια συνυπάρχουν αρμονικά τα χαμόγελα, η φαντασία και η τέχνη. Ηλικία θεατών 3+.

Β. «Ολεβάρ, ένας δράκος…συναισθήματα γεμάτος», μια παράσταση ανοιχτού χώρου. Ο Ολεβάρ είναι μια γιγαντόκουκλα ύψους 2,40 μέτρων και μήκους 4,20 μέτρων με εσωτερικό χειρισμό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό λευκό δράκο με μεγάλα φτερά ο οποίος έχει μεγάλες κινησιολογικές δυνατότητες Ένα show γιγαντόκουκλας που προκαλεί ενθουσιασμό μέσα από την αισθητική, το μέγεθος και την κατασκευαστική του δυναμική. Ηλικία θεατών 3+.

* «Η μεγάλη γιορτή του Λόλο» από την ομάδα «Τρισχορολάλατο». Μία ιστορία για την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη, μέσω των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Πρόκειται για μία παράσταση, στην οποία τα παιδιά καλούνται να βρουν τα μυστικά που μπορεί να υπάρχουν στα απλά καθημερινά αντικείμενα. Είναι ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης που ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και μας ακολουθεί για πάντα! Ηλικία θεατών 3+.

      * «Φεγγαρόσουπα» από την ομάδα «Κοκου Μουκλό». Μια παράσταση που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να συλλογιστούν πως η μοναδικότητα του κάθε ενός μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός. Ηλικία θεατών 3+.

«Ο Πουλτσινέλα και ο σκύλος» της ομάδας κουκλοθέατρο Terato της Ερατώς Σιωροπούλου που δραστηριοποιείται στη Νάπολη της Ιταλίας. Μία παράσταση που εμπνέεται από τη λαϊκή προφορική παράδοση της Ιταλίας που κρατάει από το 1600 μ.Χ. Ο ήρωας Πουλτσινέλα σε κάθε παράσταση ζει τη μια και μοναδική ζωή του, παρουσιάζοντάς μας χωρίς πολλές λέξεις με το δικό του μοναδικό ρυθμό και μουσικότητα, τα συναισθήματα της ζωής του ανθρώπου, χαρά, φόβο, έρωτα, θάνατο.  Ηλικία θεατών 4+.

       * Η  ομάδα «Ανταμαπανταχού» παρουσιάζει «Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα» μια παράσταση με περίτεχνες μαριονέτες σε μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας με κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες). Ηλικία θεατών 4+.

* Το Κουκλοθέατρο Άριμα και ο κουκλοποιός και κουκλοπαίκτης Κωστής Ζαϊμάκης παρουσιάζει την παράσταση «Ο Ερωτόκριτος». Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου “Ερωτόκριτος”, ένα αριστούργηµα της Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας ζωντανεύει στη σκηνή στου χάρτινου θεάτρου και αναδεικνύει την οµορφιά των πραγµάτων και των αισθηµάτων. . Το κείμενο συνδυάζει τη µαγεία του παραµυθιού µε τη γνώση της ζωής. Ηλικία θεατών 6+.

*  Η ομάδα Θέατρο Κούκλας Μαρμίτα παρουσιάζει «Τα παραμυθαλήθεια, Αλία». Μια πραγματική ιστορία που δείχνει ότι ο πόλεμος δεν κλέβει μόνο το παρόν μας, μα, σβήνει και το παρελθόν μας. Κι έτσι αρπάζει το μέλλον μας. Μια παράσταση βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Αλία Μοχάμεντ Μπέηκερ, της γυναίκας που μας έμαθε την δύναμη που φωλιάζει σε κάθε βιβλιοθήκη. Μιας γυναίκας, η οποία με τη βοήθεια φίλων και γνωστών κατάφερε να διασώσει από βέβαιη καταστροφή 30.000 τόμους ιστορίας, επιστήμης, λογοτεχνίας, ποίησης, φιλοσοφίας, από την Βιβλιοθήκη της Βασόρας. Ηλικία θεατών 6+.

* Η κουκλοπαίκτρια Ειρήνη Λάλου της ομάδας koutouroupuppeteer παρουσιάζει την παράσταση «Βιολέττα». Μια τρυφερή ιστορία μιας μπαλαρίνας- μαριονέτας σε μια σχολή χορού. Κατά τη διάρκεια του χορού της, παρατηρεί τις αλλαγές στη μουσική αλλά και στο σώμα της. Τελικά μαγεύει με την μουσική της! Ηλικία θεατών 4+.

*  Η οµάδα θεάτρου κούκλας Redicolo χρησιµοποιεί κούκλες σε ανθρώπινο ή μεγαλύτερο µέγεθος και δηµιουργεί ένα σύγχρονο και ξεχωριστό θέατρο γιγαντόκουκλας. Η παράσταση που παρουσιάζει λέγεται «Ο κύκλος με την κούκλα» και είναι μία παράσταση µε ζωντανή µουσική, και αµεσότητ, που φέρνει µε πολύ όµορφο και ποιητικό τρόπο το ζήτηµα της δικαιοσύνης στον κόσµο των παιδιών. Είναι βασισμένη στην ιστορία «ο κύκλος με την κιμωλία». Ηλικία θεατών 4+.

*    Η ομάδα «Dromocόsmicas» παρουσιάζει 2 παραστάσεις:

Α. Η Muamba είναι μία διαδραστική παράσταση με στοιχεία κλόουν, μιμικής, θεάτρου δρόμου, σωματικού θεάτρου, ακροβατικών, μουσικής, μαγικών κόλπων, και χορού. Ένα κωμικό show για όλες τις ηλικίες που θα κάνει το κοινό να ταξιδέψει στην ατμόσφαιρα των παλιών παραδοσιακών μικρών περιπλανώμενων τσίρκο.

Β. Η παράσταση “Το δάγκωμα του σκύλου είναι μια ιστορία ενός ανθρώπου. Θα μπορούσε να είναι ένας ερημίτης ή ένας προφήτης ακόμη και ένας κλόουν. Είναι όλα αυτά και κάτι ακόμα: είναι ο Διογένης της Σινώπης. Ο φιλόσοφος Διογένης εκφράζει και αναδεικνύει με τις ερωτήσεις του, ζητήματα όπως ο εθνικισμός, η διαίρεση του κόσμου από τα σύνορα, ο καταναλωτισμός, η σημασία της υποκειμενικότητας, η μοναδικότητα του ατόμου, οι κανόνες που διέπουν τον πολιτισμό, τα σύνορα, την πατρίδα, την οικογένεια και την πόλη. Ηλικία θεατών 6+.

*  Tο Θέατρο κούκλας και σκιών Ανεμοδούρα παρουσιάζει την παράσταση «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη» μία από τις κλασικές κωμωδίες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών στην οποία εμφανίζονται οι γνωστοί χαρακτήρες του θιάσου. Ο αγαπημένος μας ξυπόλητος ήρωας προσλαμβάνεται ως υπηρέτης στο σπίτι ενός ηλικιωμένου και πλούσιου ανθρώπου, έτσι ώστε να υποδέχεται τους καλεσμένους που περιμένει. Ηλικία θεατών 3+.

*  Η ομάδα κουκλοθέατρου Χαρχούτ με τον κουκλοπαίκτη Χρήστο Αυτσίδη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παιχνίδια σε δεντρόσπιτα, μικρές νεράιδες και συννεφοταξιδευτές». Σε ένα παραμυθένιο δεντρόσπιτο ζει μια γιαγιά που επιτέλους έφτιαξε το σπίτι των παιδικών της ονείρων. Ο άρχοντας   της περιοχής όμως θέλει να κλέψει το όνειρό της. Σκοπός του έργου είναι να μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Ηλικία θεατών 3+.

*  Η ομάδα Καρυδότσουφλο παρουσιάζει την παράσταση «Θρασύβουλος. Ένας ποντικός με καρδιά από παρμεζάνα». Κουκλοθεατρική παράσταση με χρήση γαντόκουκλας που ευαισθητοποιεί παιδιά και ενήλικες για την ευθύνη απέναντι στα οικόσιτα ζώα. Ηλικία θεατών 3+.

* Η ομάδα Τραμπάλα παρουσιάζει την παράσταση «Λαμπίκο». Μια παράσταση με αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ζωντανεύουν στα χέρια τεσσάρων γυναικών, οι οποίες αποφασίζουν να αντικαταστήσουν την ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού με το παιχνίδι, το χιούμορ, την ποίηση και το τραγούδι. Ηλικία θεατών 4+.

* Ο κουκλοπαίκτης Στάθης Μαρκόπουλος με την ομάδα Αγιούσαγια παρουσιάζει την παράσταση «Φασουλής: καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου», (παράσταση κωμικού λαϊκού κουκλοθέατρου, με γαντόκουκλες. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino. Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθέατρου. Ηλικία θεατών 9+.

 

Παραστάσεις από Τοπικές Ερασιτεχνικές Ομάδες Κουκλοθέατρου Καλαμάτας:

 

* Από την Κουκλοπαρέα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας θα παρουσιαστούν δύο παραστάσεις:

Α. Το γνωστό βραβευμένο παραμύθι «Το δώρο της παπλωματούς» που δείχνει την ιστορία μιας ευαίσθητης γυναίκας που σκοπό της ζωής της είχε βάλει την προσφορά και τη βοήθεια σε φτωχούς και κατατρεγμένους. Ένα τρυφερό παραμύθι που επιβραβεύει την προσφορά, την αλληλεγγύη, την αγάπη για το συνάνθρωπο μας και στηλιτεύει τη φιλαργυρία, την απληστία, τον εγωισμό και την έλλειψη ανθρωπιάς. Ηλικία θεατών 3+.

Β. «Tο ταξίδι του Φερεϋντούν» βασισμένο στο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που περιγράφει την ιστορία του Πέρση ποιητή και συγγραφέα Φερεϋντούν Φαριάντ. Μία παράσταση γεμάτη από τις περιπέτειες ενός παιδιού που συγκλονισμένο από το βομβαρδισμό της πόλης του και το χαμό των γονιών του, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα του και να βρει στην Ελλάδα μια καινούργια ζωή σε ένα καλύτερο κόσμο. Μια παράσταση που διδάσκει βιωματικά τα παιδιά να στέκονται αλληλέγγυα και ευαίσθητα σε πονεμένους ανθρώπους κάθε φυλής, ηλικίας, χρώματος και θρησκείας. Ηλικία θεατών 6+.

*    «Ο Βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος» από την ομάδα «Μου-Φα». Πρόκειται για μια παράσταση που διηγείται την ιστορία ενός κακομαθημένου μονάρχη, που σπρωγμένος από την αθεράπευτη λαιμαργία του μπαίνει σε μπελάδες. Μια ιστορία που δείχνει πως η δύναμη της θέλησης κάνει ακόμη και έναν μονάρχη να επιβιώσει χωρίς τους υπηρέτες του. Ηλικία θεατών 4+.

        *   «Το όνειρο του Λυσίμαχου» από την ομάδα «Γουτού-Γουπατού». Πρόκειται για μία παράσταση που χρησιμοποιεί το θέατρο από χαρτί σαν εκπαιδευτικό εργαλείο προκειμένου να οδηγήσει τους μικρούς μαθητές στην βιωματική μάθηση, προσφέροντας έναν καλλιτεχνικό δρόμο αφομοίωσης της ιστορίας κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Ο ήρωας της παράστασης ο Λυσίμαχος είναι ένα παιδί του σήμερα, που  ταξιδεύει με μοναδικό όχημα τη φαντασία του στο παλάτι του ξακουστού Νέστορα. Μια παράσταση που θέλει να εισάγει μια αχτίδα τέχνης στη διαδικασία εκμάθησης της ιστορίας. Ηλικία θεατών 6+.

*    «Τα πολύχρωμα τέρατα και ο χρωματοϊός» από την ομάδα «Γουτού-Γουπατού». Tα πολύχρωμα τέρατα ζουν χαρούμενα στο όμορφο και φωτεινό χωριό τους. Ξαφνικά, αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους. Τότε ένα τέρας εμφανίζεται και θέλει να τα εξουσιάσει. Τι θα απογίνουν τα πολύχρωμα τέρατα; Θα καταφέρουν να αντιδράσουν στο φόβο που αρχίζει να τα κυριεύει όλα; Μια παράσταση που με συμβολικό τρόπο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να μεταδώσει μηνύματα αισιοδοξίας στα παιδιά για την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας με τα οδυνηρά επακόλουθα του εγκλεισμού, του φόβου και της ανασφάλειας για το μέλλον. Ηλικία θεατών 3+.

*  Η ομάδα του θεάτρου Σκιών Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου παρουσιάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Βυθό». Ένα πρωτότυπο έργο του Κωνσταντίνου Δημητακόπουλου που συνδυάζει το ζωντανό θέατρο με το θέατρο Σκιών Μια παράσταση που προβάλλει τον κίνδυνο της μόλυνσης που πολιορκεί τις θάλασσες και τη φύση. Ηλικία θεατών 4+.

* Η ομάδα Σύντηξη, μια ομάδα μαθητών Λυκείου και φοιτητών που συμμετέχουν στην εφηβική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας εμπνέονται και χρησιμοποιούν μικτές τεχνικές σωματικού θεάτρου, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών. Παρουσιάζουν την παράσταση «Σαν σε όνειρο». Σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη όπου οι γρήγοροι ρυθμοί και ο έντονος θόρυβος δεν επιτρέπουν να σκεφτείς, να ονειρευτείς και να ζήσεις αυτό που είσαι, ο χρόνος σταματά. Εκεί αρχίζει το ταξίδι, το μόνο αληθινό ταξίδι του εαυτού μας. Ένα άτομο, μια κούκλα ψάχνει το δρόμο για την ανακάλυψη του πραγματικού της εαυτού. Ηλικία θεατών 9+.

 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ έχει διοργανωθεί και ένα πλούσιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ για ενήλικες

  1. Σεμινάριο εμψύχωσης θεατρικής κούκλας για ενήλικες από τον Χρήστο Αυτσίδη της ομάδας «Χαρχούτ» στο χώρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας. Στο σεμινάριο ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τεχνικές κίνησης-εμψύχωσης διδάσκοντας τα παρακάτω στάδια: α) τα χέρια μου γίνονται κούκλες, έχουν φωνή, κινούνται, ζουν, β) από την ακινησία στην κίνηση, γ) εστίαση (η κούκλα μαθαίνει να κοιτάζει), δ) η γλώσσα των επιφωνημάτων, ε) η κούκλα περπατάει, μιλάει (ασκήσεις τονισμού και παύσεις), στ) χαρακτήρας, αλλαγή φωνής. Διάρκεια 3 ώρες.

 

  1. Σεμινάριο-εργαστήριο για ενήλικες από το Στάθη Μαρκόπουλο, της ομάδας Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια με θέμα: «Εισαγωγή στη θεατρική μαριονέτα» Εισαγωγή στην κατασκευή και χειρισμό θεατρικής κούκλας με νήματα (μαριονέτα). Βασικές αρχές κατασκευής και χειρισμού. Θα υλοποιηθούν τρία παραδείγματα κουκλών, με απλά υλικά, με τα οποία θα γίνουν θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, ασκήσεις χειρισμού και εμψύχωσης. Μετά το πέρας του εργαστηρίου, οι κούκλες θα παραμείνουν στην κατοχή των συμμετεχόντων. Διάρκεια: 12 ώρες.
  2. Σεμινάριο-εργαστήριο για ενήλικες από το Στάθη Μαρκόπουλο, της ομάδας Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια με θέμα: «Γίγαντες ανάμεσά μας». Συλλογική κατασκευή μεγάλων τρισδιάστατων κουκλών (3-3,5 μέτρα ύψος) και παραγωγή μικρού θεατρικού υπαίθριου δρώμενου με αυτές. Μετά το πέρας του εργαστηρίου, οι κούκλες θα παραμείνουν στην κατοχή του Φεστιβάλ. Διάρκεια: 12 ώρες (3-4 συναντήσεις).

 

  1. Σεμινάριο κατασκευής «χάρτινου θεάτρου» για ενήλικες από την Φαίη Τσίτου της ομάδας «Οι Δύτες» στο χώρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και σε συνεργασία με τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο. Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση και εργαστήριο για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μουσειοπαιδαγωγούς με θέμα την ιστορία και την τεχνική του θεάτρου από χαρτί. Διάρκεια 2 ώρες.
  2. Στα πλαίσια της Ακαδημίας Κουκλοθέατρου θα διοργανωθούν 6 σεμινάρια, διάρκειας 2 ωρών, για εκπαιδευτικούς σε χώρο δημοτικού σχολείου της πόλης.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ