Connect with us
Επιμελητηρίο

Θέατρο

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας έριξε αυλαία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και τα πιο όμορφα συναισθήματα σε συμμετέχοντες καλλιτέχνες, διοργανωτές και  θεατές. 

Διοργανώθηκε από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Π.Ε. Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας. Στηρίχτηκε από το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, την Ισπανική Πρεσβεία, το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία του Ισραήλ .

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 10

 Η τελευταία παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Ο Πειρατής και η Γοργόνα»  παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στα παιδιά του Νηπιαγωγείου  το “Περιβόλι της Γιαγιάς”, σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, το πρωί. Υπολείπεται ακόμα μία δωρεάν παράσταση που θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου το μήνα Νοέμβριο όταν θα έχουν αρχίσει τα μαθήματα στους φοιτητές. Έτσι  θα  ολοκληρωθεί ο κύκλος όλων των δράσεων του Φεστιβάλ.  Δόθηκαν συνολικά 37 παραστάσεις σε μαθητές και κοινό, σε δυο Θεατρικές αίθουσες και σε υπαίθριους χώρους. Τα πρωινά στην εκπαιδευτική ζώνη συμμετείχαν 30 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 1550 μαθητές που παρακολούθησαν παραστάσεις. Δόθηκαν  δωρεάν παραστάσεις σε 5 ειδικά σχολεία και άλλες 4 δωρεάν παραστάσεις σε κοινό, στο πάρκο ΟΣΕ και στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου. Οι θεατές όλων των ηλικιών που παρακολούθησαν τις απογευματινές παραστάσεις υπερβαίνουν τους 1000. Διοργανώθηκαν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ 2 δωρεάν εργαστήρια κατασκευής   και εμψύχωσης κούκλας-μαράκας (κούκλα κρουστό), στα οποία πήραν μέρος 44 εκπαιδευτικοί, και άλλα 3 δωρεάν εργαστήρια με το ίδιο θέμα σε 65 παιδιά-μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν τα παραπάνω εργαστήρια εκπαίδευσαν τους μαθητές τους στα σχολεία, κατασκευάζοντας εκατοντάδες κούκλες. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ επίσης διοργανώθηκαν 5 εργαστήρια σε ενήλικες και παιδιά, συνολικού χρόνου 20 περίπου ωρών στα οποία συμμετείχαν 80 εκπαιδευόμενοι. Τα θέματα ήταν  1. Κατασκευή  και εμψύχωση φιγούρας καραγκιόζη, για παιδιά 2. Χάρτινο θέατρο και μουσειακή αφήγηση παραμυθιού, για ενήλικες 3. Σωματικό θέατρο και εμψύχωση θεατρικής κούκλας, για ενήλικες, 4. κατασκευή μαριονέτας με ανακυκλώσιμα υλικά, για παιδιά και 5. εργαστήρι ρυθμού κρουστών με δάσκαλο τον μουσικό Δημήτρη Σουρέα και σε συνεργασία με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, για παιδιά και ενήλικες. Διοργανώθηκε μεγάλη παρέλαση με μουσική κρουστών, κούκλες , ξυλοπόδαρους και πλήθος κόσμου πάνω από 500 άτομα στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Καλαμάτας, στην οποία πήραν οργανωμένα μέρος δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με γονείς και εκπαιδευτικούς. Το βράδυ του Σαββάτου 21/10 δόθηκε προς τιμή των καλλιτεχνών και των εθελοντών του Φεστιβάλ μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα Ασσόδυο, στο αναψυκτήριο του δημοτικού πάρκου ΟΣΕ.

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 11

Στη παραμυθένια γιορτή του Φεστιβάλ πήραν μέρος επιχειρηματίες από 82 καταστήματα σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο Καλαμάτας, οι οποίοι  φιλοξένησαν θεατρικές κούκλες της Πειραματικής Σκηνής στις βιτρίνες τους, διαφημίζοντας το Φεστιβάλ και τις δράσεις του.  Δέκα επιχειρηματίες παραγωγής τοπικών προϊόντων πρόσφεραν δείγματα της παραγωγής τους τα οποία προσφέρθηκαν μέσα σε πάνινη τσάντα με το λογότυπο του φεστιβάλ σε όλους τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες προβάλλοντας την πλούσια παραγωγή της περιοχής μας. Δέκα οκτώ χορηγοί επικοινωνίας τοπικών και εθνικών ΜΜΕ προέβαλαν τις δράσεις του Φεστιβάλ καθημερινά στον έντυπο τύπο, στα ραδιόφωνα, στα τηλεοπτικά  κανάλια  και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 12

Οι εκδηλώσεις εκτίμησης, θαυμασμού και αγάπης εκ μέρους  των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, ξένων και ελλήνων ήσαν ιδιαίτερα συγκινητικές.  Κατονόμασαν  το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου  Καλαμάτας, ως το Φεστιβάλ που διαθέτει “ψυχή”, κάτι που λείπει παντελώς από τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Έδωσαν άπειρες φορές συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τη διοργάνωση, τη φιλοξενία, την περιποίηση, τα υπέροχα φαγητά που γεύτηκαν, την ομορφιά της πόλης και τη ζεστή ατμόσφαιρα που έζησαν εκ μέρους όλων των εθελοντών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με αγάπη , υπομονή και ευγένεια.

Πήραμε μεγάλη δύναμη από τα λόγια τους, να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ με αγάπη, μεράκι και φαντασία να το παρουσιάσουμε βελτιωμένο και πιο πλούσιο σε συμμετοχές με υψηλή ποιότητα , αισθητική και ποικιλία καλλιτεχνική.

Έπεσε η αυλαία για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 13

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας στήριξαν υλικά, ηθικά, πρακτικά και ουσιαστικά για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης , τους υποστηρικτές, τις Πρεσβείες, τους συνεργαζόμενους φορείς , τους χορηγούς προϊόντων και επικοινωνίας,  όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες  και όλους τους τεχνικούς  και εθελοντές που βοήθησαν στα φώτα, τον ήχο, τη φωτογράφιση, τη βιντεοσκόπηση, τη ταξιθεσία, την υποδοχή, τη μετάφραση.

Ζήτω το Κουκλοθέατρο, ζήτω ο Πολιτισμός!

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ