Connect with us

Πολιτικά

Συνάντηση Χρυσομάλλη, Κατσανιώτη και πατατοπαραγωγών με Βορίδη για το θέμα των ενισχύσεων

Ανέβηκε

στις

συνάντηση χρυσομάλλη, πατατοπαραγωγών με βορίδη
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Συνάντηση Χρυσομάλλη, πατατοπαραγωγών με Βορίδη

Συνάντηση εργασίας με το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη, σε συνεργασία με τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Αχαΐας καθώς και εξαγωγείς πατάτας. Έπειτα από 3 μήνες προσπαθειών και σχεδόν καθημερινής συνεργασίας των δύο βουλευτών με τον Υπουργό, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική και βιώσιμη λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Δυτικής Πελοποννήσου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες λύσεις.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε στους παρισταμένους τα δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των παραγωγών και τις δυνατότητες των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο. Σημείωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απώλεια εισοδήματος των πατατοπαραγωγών ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και επομένως το δίκαιο του αιτήματός τους για ενίσχυση. Για τον λόγο αυτό και αφού έχει αναλύσει πλήρως τα απαραίτητα στοιχεία, του δήλωσε ότι μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατοπαραγωγών σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τόνισε, μάλιστα, με έμφαση ότι η Ε.Ε. ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, παρά μόνο σε νομοθετικές τροποποιήσεις για την διευκόλυνση της διάθεσής του.

συνάντηση χρυσομάλλη, πατατοπαραγωγών με βορίδη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε πλέον της μιας ώρας, οι Μεσσήνιοι και Αχαιοί πατατοπαραγωγοί ανέπτυξαν τις αντιπροτάσεις τους στον Υπουργό, αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλλά και τη διασταύρωση των δεδομένων. Συνοψίζοντας τα σχόλια των παραγωγών, ο Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε το Υπουργείο να εξετάσει την ενίσχυση με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2020 σε συνδυασμό με τα δεδομένα αγοράς πατατόσπορου, που τηρούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία ο Μάκης Βορίδης έκανε δεκτή. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει την δικαιότερη αποζημίωση των πατατοπαραγωγών και θα αποτρέψει πιθανά φαινόμενα αδικίας ως προς αυτούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές. Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε στενότερη συνεργασία με τους παραγωγούς, ειδικά στο πεδίο της ενημέρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δυναμικότερα το φαινόμενο.

«Σήμερα μετά από τρεις μήνες συνεχών προσπαθειών από κοινού με τον συνάδελφο βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, είμαστε σε θέση, μαζί με τον αγαπητό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, να παρουσιάσουμε στους πατατοπαραγωγούς των νομών μας την πρόταση της Κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση των καλλιεργειών τους, ένα πάγιο αίτημά τους το τελευταίο διάστημα. Μια πρόταση που γίνεται με τεχνικά κριτήρια, ποσοτικοποιημένη και απόλυτα διασταυρωμένη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός συμφώνησε πως πρέπει να δοθεί ενίσχυση. Θέλω να τονίσω ότι ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς έχει να δοθεί από το 1991. Και χαίρομαι που ο Υπουργός δέχθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα η ενίσχυση αυτή να δοθεί με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ 2020 και όχι του 2019, σε διασταύρωση με τα τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου που τηρούνται στα ΚΕΠΠΥΕΛ. Μια δυνατότητα που θα επιτρέψει να δοθούν ενισχύσεις με δικαιότερο τρόπο σε περισσότερους παραγωγούς μας. Ελπίζω σύντομα να κατορθώσουμε να προχωρήσουμε και στη συγκρότηση της διεπαγγελματικής ένωσης, γεγονός που θα επιτρέψει στους πατατοπαραγωγούς να ορίζουν πλέον αυτοί τα δεδομένα των τιμών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυσή του προϊόντος τους», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ