Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

ΣΚΕΑΚ: Ξεπέρασε το 98% στην Καλαμάτα η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία

Ανέβηκε

στις

σκεακ: ξεπέρασε το 98% στην καλαμάτα η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία 3
Κοινοποιησέ το

Η πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας με κλείσιμο καταστημάτων του Κλάδου εστίασης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στην πόλη της Καλαμάτας το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 98%.

Η μεγάλή συμμετοχή ξάφνιασε ακόμη και τον ίδιο τον συλλογο. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη δύναμη τους ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αιφνιδίασε την Κυβέρνηση. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας κλάδος με τόσες αντιθέσεις θα μπορούσε να ενωθεί και να πετύχει τέτοια συσπείρωση.

Προβλημάτισε ακόμη και την ιεραρχία του κεντρικού Συνδικαλιστικού μας φορέα. Δεν είχε καταφέρει ποτέ αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν είναι ίδια.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας θέλει να ζητήσει μια μεγάλη συγνώμη από τους πελάτες του που στερήθηκαν έστω και μία μέρα τα αγαπημένα τους καταστήματα. Να ζητήσει συγνώμη από άλλους επαγγελματικούς κλάδους που έφερε σε δύσκολη θέση αλλά και για κάποιες αντιδράσεις συναδέλφων προς συναδέλφους.

Να ενημερώσουμε ότι οι φούρνοι τα ζαχαροπλαστεία έχουν δικό τους συνδικαλιστικό φορέα και στην χθεσινή διαμαρτυρία δεν είχαν υποχρέωση να συμμετέχουν.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό μας που στήριξε την κινητοποίηση και ήταν δίπλα μας και φυσικά όλους τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία και έκλεισαν τα καταστήματα τους.

Ο Σύλλογος μας θέλει να στείλει μήνυμα ενότητας και συναδελφικότητας. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα. Τα προβλήματα είναι κοινά.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ!

σκεακ: ξεπέρασε το 98% στην καλαμάτα η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία 4

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.)

Το μήνυμα ελήφθη!

 

Σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 η πανελλαδική εκδήλωση διαμαρτυρίας με κλείσιμο καταστημάτων του Κλάδου μας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επαγγελματίες  του Κλάδου κατέβασαν ρολά  στις επιχειρήσεις τους, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην εργαλειοποίηση του κλάδου  από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας .

Η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%,  με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%. Οι επιχειρηματίες της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και  παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργου Καββαθά:

«Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.   Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει  υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας,  καθώς ο τζίρος  στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον  ήδη οι  επιχειρήσεις  έχουν κατά   40%-50% μείωση  του  κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο  εφαρμογής των νέων μέτρων».

Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, έχει συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019  της τάξης  του 37,2% και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες τόσο σε σύγκριση με τα τρίμηνα του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας τρίμηνα. Μάλιστα το Α’ εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης είχε δηλώσει μείωση του κύκλου εργασιών του με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να  φτάνει στο  60,1%. Το Β’ εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με την μεσοσταθμική μείωση του τζίρου  να διαμορφώνεται στο 59,4%. Ενώ και το Α’ εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις  στο 51,8% Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με την  τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση.  Μάλιστα,  η μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου (48,5%) «ζει» με το φόβο του οριστικού λουκέτου με ότι αυτό συνεπάγεται και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Δεδομένων αυτών και παρά το γεγονός ότι  ο κλάδος στην συντριπτική του πλειοψηφία βάση και των ελέγχων  που πραγματοποιούνται τήρησε ευλαβικά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κλήθηκε για μια ακόμη φορά να  επιβαρυνθεί με νέα μέτρα τα οποία αποτελούν βόμβα για την  βιωσιμότητα  ολόκληρου του κλάδου με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας ως απόξεσμα των λουκέτων που αναμένονται.

 

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη  πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί διεκδικούμε:

 

-Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.

– Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.

– Συμμετοχή της στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.

-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον ζητάμε την λήψη από την πλευρά της κυβέρνησης διαθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα:

– Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης.

-Την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

-Τον εξ΄ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

 

Τέλος, μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ  ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

Σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε το οδυνηρό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ακολουθώντας το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα διεκδικούμε

 • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
 • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
 • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 

Διαρθρωτικά μέτρα

 

 • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
 • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
 • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

maisonplussesamisesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ