Connect with us

Εκλογές Μεσσηνία

Προτάσεις και όραμά του Β. Τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας (photos)

Ανέβηκε

στις

προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 13
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Βασίλης Τζαμουράνης για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση με πλήθος κόσμου, ο υποψήφιος δήμαρχος καλαματας Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής του συνδυασμού “Πρότυπος Δήμος” σήμερα 19 Μαΐου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις 11 το πρωί, στο “Πανελλήνιον” παρουσίασε τις προτάσεις του συνδυασμού του για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας.

Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης του τόπου μας.

βασίλης τζαμουράνης

βασίλης τζαμουράνης

Αναλυτικά η ομιλία του Βασίλη Τζαμουράνη:

Βρισκόμαστε στην όμορφη παραλία μας, εδώ στο ‘Πανελλήνιον‘ που αποτελεί τοπόσημο και επίκεντρο της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ‘μοναδική’ από ευρωπαϊκό οίκο που ασχολείται με τον τουρισμό.

Η μοναδικότητά της δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά της, αλλά στο γεγονός ότι συνδυάζει ταυτόχρονα βουνό και θάλασσα, έχει ενδοχώρα με πλούσιο παραγωγικό δυναμικό, αρχαιολογικούς θησαυρούς, αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές. Διαθέτει το σπάνιο προνόμιο μιας εξαιρετικής ακτής, κυριολεκτικά ‘στα πόδια της πόλης’, που αποτελεί τόπο αναψυχής και ψυχαγωγίας, πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος με σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

υποψήφιος δημοτικό σύμβουλος γιώργος σωφρονάς

υποψήφιος δημοτικό σύμβουλος γιώργος σωφρονάς

Αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη αυτών των χαρακτηριστικών και η οργάνωση του χώρου ώστε να εξυπηρετεί τις δραστηριότητες αυτές με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Σήμερα, ο νομός μας έχει το εξαιρετικό προνόμιο της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της Costa Navarino -αλλά και εκείνων που σχεδιάζει να υλοποιήσει στον Ριζόμυλο- που έβαλε την περιοχή μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η επένδυση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και η ακτινοβολία της μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά και άλλες μικρότερες, αλλά ποιοτικές, τουριστικές μονάδες σε ολόκληρο τον νομό καθώς και στον δήμο μας.

προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 14
Ταυτόχρονα, το διεθνές πλέον αεροδρόμιο που συνδέει την Καλαμάτα με 27 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ο αυτοκινητόδρομος, το λιμάνι, η μαρίνα, οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρχαίας Θουρίας που τώρα ανασκάπτεται, τα υψηλής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα, αποτελούν σημαντικά όπλα στην χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα στοχεύει να καταστήσουμε τον Δήμο Καλαμάτας ‘προορισμό’ και τόπο ποιότητας και πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τον σχεδιασμό μας αναφορικά με το εκτενές παραλιακό μέτωπο του δήμου μας, από την Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις εκβολές του Παμίσου.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσω ότι χρειάζεται να συνεργαζόμαστε στενά και αδιάκοπα με τους όμορους δήμους, ώστε όλος ο Μεσσηνιακός Κόλπος να αναπτύσσεται αρμονικά και ισόρροπα.προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 15
1.Το τμήμα της δυτικής παραλίας, από τη Διασπορά έως τις εκβολές του Παμίσου, που σήμερα είναι σχετικά αδόμητο, προβλέπεται από το ΓΠΣ ως ζώνη τουριστικής ανάπτυξης. Προτείνουμε, σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, με ειδικούς όρους και κίνητρα για την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, τουριστικών κατοικιών κ.α.
Η υπόλοιπη περιοχή, πίσω από την παραθαλάσσια ζώνη της τουριστικής ανάπτυξης, που είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, είναι ιδανική για βιολογικές καλλιέργειες, για την παραγωγή οικολογικών προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

2.Στο τμήμα από την Διασπορά μέχρι τον Κορδία θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών του -και δεσμευόμαστε γι’ αυτό-, ώστε να αποτελέσει την πλαζ ολόκληρης της δυτικής Καλαμάτας.

3.Ο Κορδίας και η περιοχή μέχρι την μαρίνα, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Μετά την παραχώρηση πρόσφατα στον δήμο της έκτασης των 49 στρεμμάτων στα παλιά σφαγεία, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική παρέμβαση στον χώρο.

Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και την αναβάθμιση της οδού Πλαστήρα -που οδηγεί στον Κορδία- σχεδιάζουμε την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου πάρκου για αναψυχή και άθληση, που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή.
Το νέο παραθαλάσσιο πάρκο θα συνδεθεί λειτουργικά με την χερσαία ζώνη της μαρίνας και του λιμανιού, για να αποτελέσει μια ενιαία ενότητα δραστηριοτήτων και λειτουργιών.

προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 164.Στο λιμάνι, θα βελτιώσουμε -σε συνεργασία πάντα με την Λιμενική Αρχή- τις υπάρχουσες υποδομές, με στόχο την ενδυνάμωση του τουριστικού του ρόλου, δηλαδή την προσέλκυση κυρίως τουριστικών σκαφών μεγαλύτερου μεγέθους που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η μαρίνα, αλλά και κρουαζιερόπλοιων.
-Θα προσθέσουμε στις υπάρχουσες, νέες υποδομές, όπως πλωτές εξέδρες στη δυτική πλευρά του λιμενοβραχίονα, υλοποιώντας υπάρχουσα μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δυνατότητα τροφοδοσίας των σκαφών με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ θα μεριμνήσουμε για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τους σεισμούς αντιβραχίονα του προλιμένα, σύμφωνα με το master plan του λιμανιού.προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 17
-Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κτηρίων των αποθηκών, με τις απαραίτητες επεμβάσεις, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου master plan του λιμανιού. Προτείνουμε την μετατροπή τους σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, για την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία.
-Θα επέμβουμε, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του, στο κτήριο του παλιού Μύλου, που εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και αποτελεί εστία παραβατικότητας και κινδύνου για τους περαστικούς.
-Θα συνεχίσουμε τα απαραίτητα έργα διόρθωσης του κεντρικού ποδηλατόδρομου στο λιμάνι, ώστε να συνδεθεί με εκείνον στη μαρίνα.
-Θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία του υδατοδρομίου που θα συνδέει την Καλαμάτα με άλλους τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους.

προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 185.Για την οδό Ναυαρίνου σχεδιάζουμε την αναβάθμισή της με νέα οργάνωση, ώστε να διατηρεί την ζωντάνια της ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι -πάντα σε συνεργασία με τους επαγγελματίες.
Απαραίτητη, όμως προϋπόθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίσουν περισσότερο χώρο στους πεζούς και τα καταστήματα, είναι η διάνοιξη όλων των κάθετων δρόμων μεταξύ Κρήτης και Ναυαρίνου, στην οποία θα προχωρήσουμε άμεσα.
Θα προκηρύξουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη και σύνταξη προδιαγραφών για τις υπαίθριες κατασκευές των καταστημάτων της παραλίας, ώστε να εξαλειφθεί η προχειρότητα και αντιαισθητική εικόνα ορισμένων από αυτά.
Παράλληλα, θα συνεργαστούμε εξαντλητικά με τους ναυταθλητικούς συλλόγους και σωματεία της πόλης μας με σκοπό την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους προκειμένου να αναπτύξουν ακόμα περαιτέρω τις ήδη πλούσιες δραστηριότητές τους, οι οποίες τόσο πολύ έχουν συμβάλει στην εξωστρέφεια και την προβολή της Καλαμάτας, στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

στάθης μακρής

στάθης μακρής

6.Στο τμήμα από την οδό Καρακούση έως το ξενοδοχείο ‘Φιλοξένια’ προτείνεται η ένταξη στο σχέδιο πόλης, με όρους ήπιας ανάπτυξης, ώστε ν’ αποτελέσει την περιοχή που θα ζωντανέψει την οικονομική δραστηριότητα της πόλης μας. Ετσι, θα εξασφαλιστεί η διάνοιξη της συνέχειας της οδού Κρήτης, χωρίς απαλλοτριώσεις, και η απόκτηση κονόχρηστων χώρων στη θάλασσα, όπως χώρων στάθμευσης κ.α.
7.Βέργα και Μικρή Μαντίνεια. Δεσμευόμαστε να αναλώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για την όσο γίνεται ταχύτερη ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών και πράξεων εφαρμογής, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, να αναβαθμιστεί η κεντρική οδός Μάνης και να αναδιοργανωθεί το παραλιακό μέτωπο στις δύο αυτές Τοπικές Κοινότητες.
Αμεσα, όμως, θα προχωρήσουμε, στην διαμόρφωση της παραλίας στη Μικρή Μαντίνεια, που προέκυψε από τα έργα προστασίας, με χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο, ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών κ.α.

παναγιώτης μπαστακός

παναγιώτης μπαστακός

Στο πρόγραμμά μας και στον σχεδιασμό μας, βέβαια, περιλαμβάνονται και άλλα μικρότερης κλίμακας, αλλά μεγάλης χρησιμότητας έργα και προτάσεις, όπως η δημιουργία δημοτικής πλαζ, τοποθέτηση υποδομών εξυπηρέτησης Αμεα σε όλες τις οργανωμένες πλαζ, εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων διευκόλυνσης των ερασιτεχνών αλιέων, καθώς και άλλα πολλά, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ πιο συγκεκριμένα να παρουσιάσω στον περιορισμένο χρόνο αυτής της εκδήλωσης.
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισες
Το πρόγραμμά μας, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας, το όραμά μας, δεν έχει στόχο μόνο τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Εχει στόχο το αύριο, τις επόμενες γενιές.
Ελάτε να δώσουμε με αποφασιστικότητα την μάχη για το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, για το μέλλον των παιδιών μας.
Μια μάχη με όλα όσα εμποδίζουν την ανάπτυξη, είτε λέγονται συμφέροντα, είτε αδιαφορία, είτε αναξιοπιστία, είτε αδράνεια. Μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, με τους πολίτες, τους φορείς, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες.

σταυριανόπουλος θεόδωρος

σταυριανόπουλος θεόδωρος

Οχι μόνο λόγια, πρωτίστως έργα. Γιατί με την πολύχρονη εμπειρία μου στον δήμο, ξέρω τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων. Ξέρω τις διαδικασίες ανάθεσης, εκπόνησης και ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης των έργων.
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισες, ήρθε η ώρα της μεγάλης απόφασης. Οι συνεργάτες μου κι εγώ, σας κοιτάζουμε στα μάτια και σας βάζουμε το δίλημμα: Θα εμπιστευθείτε τον Δήμο μας σε έναν δήμαρχο που ‘μιλάει’ με τα έργα ή σε έναν δήμαρχο των λόγων;
Ολοι μας εδώ σήμερα, έχουμε ένα κοινό όραμα, που διαπερνά τον νου και την ψυχή μας: Να βοηθήσουμε να προοδεύσει ο Δήμος μας και να πάει ο τόπος μπροστά, για να ανοίξουν νέες δουλειές, για να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο τους, με μόνιμες θέσεις εργασίας.
Την Κυριακή ψηφίζουμε τον πιο κατάλληλο για δήμαρχο. Δεν ψηφίζουμε για να δούμε το βράδυ των εκλογών το χρώμα της κομματικής μας ταυτότητας στον χάρτη. Ψηφίζουμε για να επιλέξουμε τους καλύτερους, τους πιο άξιους.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι

προτάσεις και όραμά του β. τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της καλαμάτας (photos) 19
Με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας στον συνδυασμό μας, η πόλη και ο Δήμος θα πάει μπροστά, θα συνεχίσει την ανοδική πορεία, χωρίς αβεβαιότητες, καθυστερήσεις και πειραματισμούς.
Κι αυτό είναι μια προσωπική δέσμευση, για μένα και τους συνεργάτες μου. Ν’ αγωνιστούμε, να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να συγκρουστούμε αν χρειαστεί, για τον Δήμο που μας αξίζει. Για έναν δήμο του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας.
Χρειαζόμαστε την στήριξή σας
Χρειαζόμαστε την δύναμη της επιλογής σας
Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, χρειάζεται ο τόπος την επικράτηση των δυνάμεων της συναίνεσης, της δημιουργίας και της προόδου. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο σας και υποσχόμαστε ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε.
Καλό αγώνα μέχρι την Κυριακή, σπίτι το σπίτι, γειτονιά την γειτονιά, για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Για να είναι ο συνδυασμός μας στην δυάδα.
Σας ευχαριστώ όλους και καθέναν σας ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ