Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

«Πόλη Φιλική και Ανθεκτική» το όραμα του ΣΒΑΚ του Δήμου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για τα παραδοτέα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.

Στη διαβούλευση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επικεφαλής παρατάξεων και μέλη του Δ.Σ. Καλαμάτας, μέλη της Επιτροπής και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, καταθέτοντας ερωτήματα, προτάσεις και παρατηρήσεις. Όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του οριστικού ΣΒΑΚ. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης. Ο Ανάδοχος μελετητής Στ. Ευσταθιάδης παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και τις προτάσεις για μέτρα, υποδομές, παρεμβάσεις και πολιτικές, ώστε να ικανοποιείται το όραμα της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο του ΣΒΑΚ Καλαμάτας (https://svak.kalamata.gr ), και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα “Διαβουλεύσεις”, έχουν αναρτηθεί όλα τα παραδοτέα της Α’ Φάσης (έκθεση, σχέδια, παραρτήματα, κ.λπ.). Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του στη σχετική ενότητα.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ» ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΒΑΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ικανοποίηση των αναγκών όλων των κατοίκων σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα.

Ο σκοπός του ΣΒΑΚ είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη Δημόσια Συγκοινωνία.

Οι διαρκείς στόχοι του Δήμου Καλαμάτας για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη (μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, δημιουργία υποδομών για ευάλωτους χρήστες, λειτουργικό σύστημα μεταφορών και τροφοδοσίας) είναι σύμφωνοι με τις αρχές που έχουν διακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περιλαμβάνονται στις μελέτες που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί, αλλά και στα τεύχη δημοπράτησης του ΣΒΑΚ.

Για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ έχει ήδη γίνει η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και οι εναλλακτικές προτάσεις, και όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παραδοτέο της Α’ Φάσης, επί του οποίου γίνεται η διαβούλευση.

Το πιο σημαντικό όμως που περιλαμβάνεται στην Α’ Φάση είναι το όραμα που θα συνοδεύει την πόλη τα επόμενα 15-20 χρόνια, Στο όραμα αυτό κατέληξε η Ομάδα ΣΒΑΚ του Δήμου Καλαμάτας σε διαβούλευση με τον Ανάδοχο, αφού λήφθηκαν υπόψη τα αποτελέσματα της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης. Το κοινό όραμα έχει κοινοποιηθεί στην κοινωνία μέσω της ιστοσελίδας. Δεν έχει αγκαλιαστεί, δεν έχει προωθεί τόσο πολύ ακόμα».

Ακολούθως ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «η φράση – κλειδί που συνοψίζει το όραμα για το ΣΒΑΚ Καλαμάτας είναι “Πόλη Φιλική και Ανθεκτική”», επισημαίνοντας πως για να ικανοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα, οι στρατηγικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

  • Ισορροπημένη συνύπαρξη όλων των μέσων μεταφοράς & Ανάπτυξη μορφών ήπιας μετακίνησης.
  • Ισότιμη προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο.
  • Βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
  • Βελτίωση συνθηκών στάθμευσης.
  • Αύξηση περιβαλλοντικής & οικονομικής αποδοτικότητας του οδικού δικτύου.

Κλείνοντας ο Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τα μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, καθώς έτσι θα προκύψει ένα πιο ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας: Οι νικητές του quiz γνώσεων για τους μικρούς επιστήμονες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, ο ψηφιακός διαγωνισμός του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος και Επιστημών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ «Quiz γνώσεων για μικρούς επιστήμονες».

Πιο συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο τα μικρά ΚΔΑΠάκια μέσω υπολογιστή συναγωνίστηκαν και απάντησαν σε quiz που αφορούσαν το Περιβάλλον και τις Επιστήμες. Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από 5 προκαθορισμένα quiz (1 από κάθε εκπαιδευτικό με ερωτήσεις κοινού πεδίου) και συμμετείχαν 124 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το αδιάβλητο της διαδικασίας τηρήθηκε μέσω καθορισμού μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού για κάθε συμμετέχοντα παιδί και στο τελικό leaderboard καταγράφηκαν τα παιδιά που απάντησαν σωστά σε όλα τα quiz.

Στο συνολικό leaderboard, τα πιο γρήγορα και σωστά ΚΔΑΠάκια, ήταν οι: Δημήτριος – Μάριος Κουρεντζής (ΚΔΑΠ Βέργας), Αναστάσιος Γεωργιλέας (ΚΔΑΠ Φραγκόλιμνας), Αριάδνη – Μαρία  Κότση (ΚΔΑΠ Νησάκι), οι οποίοι αναδείχθηκαν και νικητές του Διαγωνισμού.

Οι νικητές του διαγωνισμού μας θα παραλάβουν τα δώρα τους κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε εξατομικευμένη συνάντηση, έτσι ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Εργασίες βελτίωσης στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με καλό ρυθμό εξελίσσονται οι εργασίες στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Για την πρόοδο των παρεμβάσεων ενημερώθηκε σε επιτόπια επίσκεψή του στο χώρο, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δ. Μαστραγγελόπουλο και τον ειδ. συνεργάτη – πολιτικό μηχανικό Β. Κουτραφούρη.

Στην περιοχή της λίμνης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δαπεδόστρωση με πεπαλαιωμένους κυβόλιθους. Είχε προηγηθεί η κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων υδάτων και οι απαιτούμενες συντηρήσεις εντός της λίμνης.

Στο χώρο του πατινάζ εξελίσσονται οι εργασίες διαμόρφωσης κερκίδων με πέτρα, ενώ θα ακολουθήσει η ανακατασκευή του πατινάζ και η δημιουργία εισόδου για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ακόμα καθημερινές είναι οι βελτιώσεις σε διάφορα σημεία του Δημοτικού Πάρκου, με κλαδεύσεις και συντήρηση του πράσινου.

Όσον αφορά τις φθορές που έχουν καταγραφεί σε βαγόνια και αστικό εξοπλισμό, αυτές θα αντιμετωπιστούν με την έναρξη της φύλαξης του χώρου κατά τις βραδινές ώρες από ιδιωτική εταιρεία. Ήδη η Δ.Τ.Υ. έχει αποτυπωμένες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ενώ κατασκευάζεται και ο νέος αστικός εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί (παγκάκια, καλαθάκια κ.λπ.).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Διαγράμμισης διαβάσεων στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Συνεργεία αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει εργασίες διαγράμμισης διαβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι εργασίες αποτύπωσης στο οδόστρωμα διαβάσεων πεζών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία καθώς κοντά σε σχολεία.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ