Connect with us
Επιμελητηρίο

Θέατρο

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Καινούρια παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ANIMA THEATRE

Ανέβηκε

στις

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Καινούρια παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ANIMA THEATRE 7
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και των παράλληλων εκδηλώσεων για το «Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας» η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Καλαμάτας και με τη στήριξη της «Πρωτοβουλίας προοδευτικών πολιτών Καλαμάτας ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» παρουσιάζει τη θεατρική  παράσταση :

REBETIKO,

την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21.00

στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Καινούρια παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ANIMA THEATRE 8

Μια ατμοσφαιρική παράσταση – ωδή στην ιστορία της Μικράς Ασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου και τη χρήση πολυμέσων, μαριονετών, εικόνων και ζωντανής μουσικής, από τη γαλλική ομάδα ANIMA THEATRE, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Το  REBETIKO είναι μια παράσταση μυθοπλασίας, όπου διασταυρώνονται το παρελθόν και το παρόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, μαριονέτες και ρεμπέτικη μουσική. Η μουσική, που συντρόφευσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, από όποιο σημείο της Μικράς Ασίας κι αν κατάγονταν. Με κεντρικό πρόσωπο επιζήσασα της μικρασιατικής καταστροφής, το REBETIKO «αφηγείται» την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της άκαρπης επιβίωσης. Ιστορία που παρομοιάζει με μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους.

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Καινούρια παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ANIMA THEATRE 9

Το έργο, σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική παράσταση, παρουσιάζει την Οδύσσεια των προσφύγων σε ένα θεατρικό, εικαστικό και μουσικό ταξίδι με εικόνες, μαριονέτες, σκιές,  βιντεοπροβολές  δημιουργώντας  μια “φανταστική” διάσταση. Η μουσική του έργου δίνει την ουσία και το άρωμα της Οδύσσειας που αφηγούνται οι καλλιτέχνες. Η μουσική εκτελείται κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης  με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Αποτελεί το κοινό σημείο που διατρέχει όλο το έργο. Σε μια μαγική ατμόσφαιρα μυθοπλασίας  στην οποία το παρελθόν και το παρόν αναμειγνύονται, επιτρέποντάς μας να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε αυτή την ατελείωτη ιστορία της προσφυγιάς και τους λόγους  που οδηγούν στο ξεριζωμό ολόκληρων πληθυσμών να αναζητούν καινούργιες πατρίδες.

Ο συγγραφέας του έργου Παναγιώτης Ευαγγελίδης αναφέρει:

“Στο έργο, η ανθρωπότητα αναδύεται και περιφέρεται με ένα μαγικό τρόπο

από τα σιωπηλά χείλη των μαριονετών και  τον ήχο του ρεμπέτικου.

Έτσι μπορούμε να ασχοληθούμε με θέματα έντονα πολιτικά  όπως ο πόλεμος, εξ αιτίας του οποίου γίνονται οι διώξεις και ο ξεριζωμός ατόμων και ολόκληρων πληθυσμών από τις χώρες τους. Το κουκλοθέατρο μέσα από αυτή την παράσταση μπορεί πραγματικά να μας προσφέρει συναισθηματική  κάθαρση.

Η παράσταση αρχίζει με ένα μικρό κείμενο ως εισαγωγή:

 «Το 1922 η γιαγιά μου από τη μητέρα μου έφυγε από την πόλη της Σμύρνης, όταν ολόκληρη η πόλη παραδινόταν στις φλόγες  και  μαινόταν  ανεξέλεγκτα η σφαγή του ελληνικού πληθυσμού.

Το Ρεμπέτικο είναι το “μπλουζ” αυτών των μεταναστευτικών κυμάτων. Η παράσταση Ρεμπέτικο είναι μια μυθοπλασία όπου το παρελθόν και το παρόν αναμειγνύονται, παρακολουθώντας ιστορίες εξορίας  και προσφυγιάς  που επαναλαμβάνονται συνεχώς.»

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Καινούρια παράσταση ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ της γαλλικής ομάδας ANIMA THEATRE 10

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΖΑΣ

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Συνθέτης & μουσικός : NICOLO TERRASI

Κουκλοπαίκτριες: IRENE LENTINI & MAGALI JACQUOT

Τεχνική διεύθυνση: NICOLAS SCHINTONE

Κατασκευή μαριονετών και αξεσουάρ :DEMY PAPADA & DIMITRIS STAMOU(Co Merlin Puppet Theatre)

Σχεδιασμός φωτισμού : JEAN-LOUIS FLORO

Σχεδιασμός βίντεο : SHEMIE REUT

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Ηλικία θεατών: από 9 ετών

Τρέιλερ παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=Xod5UY3dsVI&ab_channel=THEATREMASSALIA

Είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο για μαθητές, ανέργους 7 ευρώ

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721021653, 6977437279

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ομάδας ANIMA THEATRE

Η θεατρική ομάδα  Anima Theatre σχεδιάζεται και γεννιέται στη Μασσαλία το 2004 από το Γιώργο Καρακάντζα  και την Claire Latarget.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, έχουν παρουσιάσει και γράψει περισσότερα από

δεκαπέντε παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας, το αντικείμενο, το παιχνίδι σκιών, τις τεχνολογικές δυνατότητες. Μερικές παραστάσεις σηματοδοτούν το ταξίδι της ομάδας: Le Cabaret des Âmes Perdues, Mister H, Yeti, Yeti pas?, Ikare, Le Rêve de la Joconde, Mijaurées, Gojira, Entrelacs, Mécanique. Η τελευταία παρουσιάστηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας με επιτυχία.

Εκτός από  τις παραστάσεις, το Θέατρο Anima προσπαθεί να εξοικειώσει τον κόσμο με την τέχνη της μαριονέτας, διοργανώνοντας εργαστήρια, σκηνές και συναντήσεις.

Το 2013, το Θέατρο Anima διοργανώνει το έργο Le Marché noir des Petites Utopies προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια τέχνη που δεν σταματάει να καινοτομεί και ταυτόχρονα διατηρεί αυτή την παράδοση ζωντανή.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Claire Latarget αποχωρεί και ο Γιώργος Καρακάντζας συνεχίζει να ηγείται της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θιάσου.

Το θέατρο Anima έχει δικό του θέατρο στη Μασσαλία. Ο Γιώργος Καρακάντζας συνεργάζεται καλλιτεχνικά  και με το θέατρο La Garance, της εθνικής σκηνής του Cavaillon από τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ