Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Παν. Νινιός: Πρόταση για λειτουργίας της Αγοράς και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παν. Νινιός: Πρόταση για λειτουργίας της Αγοράς και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

Τάκης Νινιός για Λαϊκή αγορά

Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Παναγιώτη (Τάκη) Νινιού

 

Είναι η στιγμή να σκεφτούμε σοβαρά  τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς – μια φορά την εβδομάδα – και σε άλλο δημόσιο χώρο, μόνο για τους ντόπιους παραγωγούς.

 

Ύστερα από τις εξελίξεις σχετικά με τη  λειτουργία της Κ.Α.Κ. (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας) θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει :

 

1)Το  καθεστώς λειτουργίας της Κ.Α.Κ. σε αρκετά θέματα παραμένει ασαφές και περίπλοκο. Ο μέσος Καλαματιανός δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι εν τέλει τα εποπτικά όργανα  τα οποία βρίσκονται πάνω από το Δ.Σ. της αγοράς. Έτσι  μετά  από  εισήγηση του Δημάρχου Καλαμάτας κου Θ.Βασιλόπουλου, το Σάββατο 15/3/2020  το Δ.Σ. της Κ.Α.Κ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

 

2)Μετά από αυτή την απόφαση και την αναστάτωση που προκάλεσε τόσο στους παραγωγούς όσο και στο καταναλωτικό κοινό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου  Καλαμάτας  η οποία αποφάσισε την

‘’ Επανεξέταση της λειτουργίας της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς Καλαμάτας μετά από απόφαση των επικεφαλής των  Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους όρους που αποφασίστηκαν’’.

 

3)Με βάση αυτή την απόφαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/3/2020 κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος κος Α. Αγγελής πρότεινε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών  σύμφωνα με αυστηρούς όρους , οι οποίοι αναλύονται στο σκεπτικό της απόφασης.

 

4)Διαφώνησα σε αυτή την εισήγηση και καταψήφισα την απόφαση, παραμένοντας σταθερός στις θέσεις μου όπως και στο Δ.Σ. του Σαββάτου 15/3/2020. Τόσο από το σκεπτικό, όσο και από τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν  πείσθηκα ότι συντρέχουν λόγοι για να ανακαλέσουμε την αρχική μας απόφαση.

 

Οι θέσεις μου ήταν και είναι καθαρές από την πρώτη στιγμή:

 

Η Αγορά να λειτουργήσει με ντόπιους εμπόρους –παραγωγούς και τα καταστήματα εντός αυτής. Μετά από εισήγηση  του κου Δημάρχου ( που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. του Σαββάτου) ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία  και πρέπει να προστατεύσουμε  τη διάδοση του ιού, δέχτηκα να ψηφίσω την αναστολή της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς.

Κατόπιν ερωτήσεων μου στο Δ.Σ. της Τρίτης,  αν υπάρχουν οι έγγραφες διαβεβαιώσεις  από το Δήμο ή άλλη υπηρεσία σχετικά με την εφαρμογή των όρων που μπήκαν και τελικά με ποίου  την ευθύνη θα λειτουργήσει  και πάλι η Αγορά, η απάντηση ήταν μόνο προφορική.

Ερωτώ και πάλι και προτείνω  τόσο στον Δήμο Καλαμάτας όσο και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να τοποθετηθούν εγγράφως και με σαφήνεια  για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν εφαρμόζονται και ποια είναι τα εποπτικά όργανα που διασφαλίζουν τους κανόνες και τα μέτρα  υγιεινής έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η δημόσια υγεία και η μη διάδοση του ιού. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη έγγραφη τοποθέτηση από καμία αρμόδια αρχή.

 

Κλείνω την παρέμβαση μου με μια πρόταση:

Εφ όσον παρατάθηκε κατά μια μέρα η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς  ( κάθε Δευτέρα) να εξετάσουμε άμεσα και εμπεριστατωμένα το ενδεχόμενο λειτουργίας και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου μας,  μία φορά την εβδομάδα αποκλειστικά και μόνο για τους ντόπιους παραγωγούς.

 

Οι λόγοι μάλιστα του κατεπείγοντος είναι διότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού και κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κλπ), αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολα την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.

 

Πολλοί  συμπολίτες μας  δεν κατοικούν κοντά στην Αγορά.  Κι ενώ η Πολιτεία τους καλεί με το διαφημιστικό ‘’Μένουμε σπίτι’’ να περιορίσουν στο κατ΄ ελάχιστο τις μετακινήσεις τους,  εμείς τους ‘’αναγκάζουμε ‘’ να κινούνται από τις διάφορες  πιο απομακρυσμένες περιοχές και γειτονιές μόνο στο Κέντρο.

 

Αν υποθέσουμε ότι η ‘’καραντίνα’’ αυτή κρατήσει για 2 μήνες όπως μας λένε επίσημα οι αρμόδιοι (κάτι που απεύχομαι προσωπικά), τότε γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσβαση πολλών συμπολιτών μας και μάλιστα οικονομικά ασθενέστερων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Θεωρώ την κίνηση αυτή επιβεβλημένη και θα την εισηγηθώ επίσημα στο αμέσως επόμενο Δ.Σ. της  Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους 14
Κοινοποιησέ το

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 22/10/2020, στο παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας μετά από πρόσκληση της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» συνάντηση με γονείς ΑμεΑ και εκπροσώπους των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., ΚΕΣΥ Μεσσηνίας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Νοσοκομείου, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμάτας , του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας, του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας.

Ενημερώθηκαν από την Ελευθερία Ξαγοράρη για τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. που είναι σύμφωνα με το καταστατικό της, η δημιουργία θέσεων εργασίας για ΑμεΑ και η επαγγελματική υποστήριξη τους.

Οι πρωτοβουλίες που έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει κατέληξαν ήδη σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μεσσηνίας, τα Παιδικά Χωριά SOS , Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Επίσης συνεχίζονται οι επαφές με τον Δήμο Καλαμάτας (κ. Βασιλόπουλο) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (κ. Νίκα).

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για μελλοντική συνεργασία με βάση τις δικές τους εμπειρίες στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους 15


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 16
Κοινοποιησέ το

Διαδικτυακή συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στην προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση μετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Αθανάσιος Κανταρτζής καθώς και Δήμαρχοι από περιοχές που θα συμμετέχουν ενεργά στις εορταστικές – επετειακές εκδηλώσεις του 2021.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Θέλω κάθε Δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 2021 είναι φυγή προς τα εμπρός

«Αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, από τη Μεσσηνία μέχρι την Ορεστιάδα και γι αυτό και θεώρησα απολύτως απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη αυτήν την πολύ γόνιμη και δημιουργική προσπάθεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει, μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».

Δήλωση Δημάρχου

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη, ανέφερε: «Η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσα από τη συμμετοχή της στις εθνικές επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις να κάνει τη σημερινή επανάσταση της χτίζοντας το μέλλον της μέσα από μία σειρά εορταστικών δράσεων διεθνούς ενδιαφέροντος και απήχησης αλλά και ένα πλήρες και οραματικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Στόχος μέσα από το συγκροτημένο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου μας είναι να δούμε την Καλαμάτα του αύριο και τον εξωστρεφή της προσανατολισμό. Μέσα από την διπλωματία, το πολιτισμό, την υγεία, την παραγωγή – γαστρονομία, την κλιματική αλλαγή. Όχι αναπολώντας το παρελθόν αλλά κοιτάζοντας το μέλλον.

Με αφορμή τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε οι Δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό, να εκφράσω για μια φορά ακόμα την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε εθνικό, υγειονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο για την πατρίδα μας».

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 17


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Θετικό κρούσμα στο 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας – Άμεση ενεργοποιήσει και απολύμανση κτιρίου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Θετικό κρούσμα στο 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας - Άμεση ενεργοποιήσει και απολύμανση κτιρίου 18
Κοινοποιησέ το

Άμεση είναι η κινητοποίηση του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσει (εντός της ημέρας) η διαδικασία απολύμανσης του σχολικού κτηρίου που στεγάζεται το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας για θετική διάγνωση μαθητή της Β’ τάξης σε Covid-19.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, ενεργοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κλείνουν προσωρινά τα τμήματα της Β’ Λυκείου και τίθενται σε καραντίνα οι μαθητές αυτών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα εν λόγω τμήματα για 14 ημέρες. Συγκεκριμένα με σχετική ανακοίνωση γίνονται γνωστά τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την με αριθμό 5077/23-10-2020 Απόφαση Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, από σήμερα 23 Οκτωβρίου μέχρι και 1 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων της Β΄ Τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, στο πλαίσιο των προβλεπομένων μέτρων διαχείρισης επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα ακολουθήσουν πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται».

Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού, όσο και με τους Διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα θέματα που αφορούν την καθαριότητα και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ενάντια στη διασπορά του Covid-19.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ