Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Παν. Νινιός: Πρόταση για λειτουργίας της Αγοράς και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παν. Νινιός: Πρόταση για λειτουργίας της Αγοράς και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας 1

Τάκης Νινιός για Λαϊκή αγορά

Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Παναγιώτη (Τάκη) Νινιού

 

Είναι η στιγμή να σκεφτούμε σοβαρά  τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς – μια φορά την εβδομάδα – και σε άλλο δημόσιο χώρο, μόνο για τους ντόπιους παραγωγούς.

 

Ύστερα από τις εξελίξεις σχετικά με τη  λειτουργία της Κ.Α.Κ. (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας) θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει :

 

1)Το  καθεστώς λειτουργίας της Κ.Α.Κ. σε αρκετά θέματα παραμένει ασαφές και περίπλοκο. Ο μέσος Καλαματιανός δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι εν τέλει τα εποπτικά όργανα  τα οποία βρίσκονται πάνω από το Δ.Σ. της αγοράς. Έτσι  μετά  από  εισήγηση του Δημάρχου Καλαμάτας κου Θ.Βασιλόπουλου, το Σάββατο 15/3/2020  το Δ.Σ. της Κ.Α.Κ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

 

2)Μετά από αυτή την απόφαση και την αναστάτωση που προκάλεσε τόσο στους παραγωγούς όσο και στο καταναλωτικό κοινό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου  Καλαμάτας  η οποία αποφάσισε την

‘’ Επανεξέταση της λειτουργίας της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς Καλαμάτας μετά από απόφαση των επικεφαλής των  Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους όρους που αποφασίστηκαν’’.

 

3)Με βάση αυτή την απόφαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/3/2020 κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος κος Α. Αγγελής πρότεινε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών  σύμφωνα με αυστηρούς όρους , οι οποίοι αναλύονται στο σκεπτικό της απόφασης.

 

4)Διαφώνησα σε αυτή την εισήγηση και καταψήφισα την απόφαση, παραμένοντας σταθερός στις θέσεις μου όπως και στο Δ.Σ. του Σαββάτου 15/3/2020. Τόσο από το σκεπτικό, όσο και από τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν  πείσθηκα ότι συντρέχουν λόγοι για να ανακαλέσουμε την αρχική μας απόφαση.

 

Οι θέσεις μου ήταν και είναι καθαρές από την πρώτη στιγμή:

 

Η Αγορά να λειτουργήσει με ντόπιους εμπόρους –παραγωγούς και τα καταστήματα εντός αυτής. Μετά από εισήγηση  του κου Δημάρχου ( που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. του Σαββάτου) ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία  και πρέπει να προστατεύσουμε  τη διάδοση του ιού, δέχτηκα να ψηφίσω την αναστολή της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς.

Κατόπιν ερωτήσεων μου στο Δ.Σ. της Τρίτης,  αν υπάρχουν οι έγγραφες διαβεβαιώσεις  από το Δήμο ή άλλη υπηρεσία σχετικά με την εφαρμογή των όρων που μπήκαν και τελικά με ποίου  την ευθύνη θα λειτουργήσει  και πάλι η Αγορά, η απάντηση ήταν μόνο προφορική.

Ερωτώ και πάλι και προτείνω  τόσο στον Δήμο Καλαμάτας όσο και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να τοποθετηθούν εγγράφως και με σαφήνεια  για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν εφαρμόζονται και ποια είναι τα εποπτικά όργανα που διασφαλίζουν τους κανόνες και τα μέτρα  υγιεινής έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η δημόσια υγεία και η μη διάδοση του ιού. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη έγγραφη τοποθέτηση από καμία αρμόδια αρχή.

 

Κλείνω την παρέμβαση μου με μια πρόταση:

Εφ όσον παρατάθηκε κατά μια μέρα η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς  ( κάθε Δευτέρα) να εξετάσουμε άμεσα και εμπεριστατωμένα το ενδεχόμενο λειτουργίας και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου μας,  μία φορά την εβδομάδα αποκλειστικά και μόνο για τους ντόπιους παραγωγούς.

 

Οι λόγοι μάλιστα του κατεπείγοντος είναι διότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού και κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κλπ), αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολα την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.

 

Πολλοί  συμπολίτες μας  δεν κατοικούν κοντά στην Αγορά.  Κι ενώ η Πολιτεία τους καλεί με το διαφημιστικό ‘’Μένουμε σπίτι’’ να περιορίσουν στο κατ΄ ελάχιστο τις μετακινήσεις τους,  εμείς τους ‘’αναγκάζουμε ‘’ να κινούνται από τις διάφορες  πιο απομακρυσμένες περιοχές και γειτονιές μόνο στο Κέντρο.

 

Αν υποθέσουμε ότι η ‘’καραντίνα’’ αυτή κρατήσει για 2 μήνες όπως μας λένε επίσημα οι αρμόδιοι (κάτι που απεύχομαι προσωπικά), τότε γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσβαση πολλών συμπολιτών μας και μάλιστα οικονομικά ασθενέστερων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Θεωρώ την κίνηση αυτή επιβεβλημένη και θα την εισηγηθώ επίσημα στο αμέσως επόμενο Δ.Σ. της  Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Ειδησεις απο Καλαματα

Άμεση ενίσχυση του πολιτισμού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Νίκος Χριστόπουλος

Νίκος Χριστόπουλος για ενίσχυση του πολιτισμού

Η τριετής χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από τον τέως υπουργό Αλέξη Χαρίτση, με 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την βιωσιμότητά του και οικονομική ανάσα για τον Δήμο Καλαμάτας, ενώ παράλληλα προσέφερε την ευχέρεια της έγκαιρης προετοιμασίας και της διεξαγωγής του σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ασφαλώς και η ανακοίνωση της απόφασης για τη διοργάνωση και του φετινού φεστιβάλ χορού αποτελεί ενθαρρυντικό νέο, έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 90 000€. Ωστόσο πρόκειται για την αισίως τρίτη συνεχόμενη χρηματοδότηση των 400 000€, μετά από την οποία πιθανόν ελλοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής αβεβαιότητας, εάν δεν εξασφαλιστεί η ανανέωση της κρατικής επιχορήγησης για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το σημείο είναι ανησυχητική η αδράνεια που εμφατικά παρουσιάζεται από τη νέα δημοτική αρχή, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός της στόχος. Πόσο μάλλον, αν ληφθεί υπ’ όψιν η απροσδόκητη στάση της επίσης νέας περιφερειακής αρχής, καθώς στο παρελθόν ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ως Δήμαρχος Καλαμάτας, στηλίτευε δικαίως την απουσία της Περιφέρειας εφόσον το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ως η μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση με έντονη πολιτισμική εξωστρέφεια παρείχε το ανάλογο κύρος στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Παραδόξως, το φεστιβάλ χορού δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των πολιτιστικών επιχορηγήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έτος 2020!

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν τους σημαντικότερους, και αλληλένδετους, πυλώνες αειφόρου ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες που επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην προβολή τους. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κινητοποιούν μια σειρά επιχειρήσεων και εργαζομένων και διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης. Συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργική ενασχόληση των νέων ανθρώπων, παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Συνεπώς είναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη-όσο ποτέ άλλοτε-στήριξης των πολιτιστικών φορέων της πόλης, (όπως η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου, οι Διεθνείς Ημέρες Μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης «ΜΗΔΕΝ» κοκ), και η δωρεάν διάθεση υπαίθριων χώρων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ή εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο ή συμβολικό αντίτιμο για το κοινό. Τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στις δύσκολες περιστάσεις που βιώνουμε, Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να σταθούν εμπράκτως δίπλα στο δημότη, κυρίως επειδή διαχρονικά τέχνη και πολιτισμός αποτελούν το ασφαλές καταφύγιο σε όλους μας.

Νίκος Χριστόπουλος
τ. Σύμβουλος Τ.Κ Ασπροχώματος
τ. Μέλος Δ.Σ ΦΑΡΙΣ
Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Στον Δήμαρχο ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για την επαναλειτουργία της αγοράς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στον Δήμαρχο ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για την επαναλειτουργία της αγοράς 10

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, απασχόλησαν συνάντηση του Δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λ. Ψιλάκη και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 στο ιστορικό Δημαρχείο και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς η συνεργασία του Δήμου με τους εμπόρους παραμένει εξαιρετική διαχρονικά.

Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε τους προβληματισμούς του εμπορικού κόσμου, τόνισε ότι ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έχει ήδη στηρίξει τους επαγγελματίες με μέτρα και αποφάσεις που έχει λάβει και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και το επόμενο διάστημα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Αίτημα για διάθεση χώρου στο Δήμαρχο από τον σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής “Η Νίκη”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αίτημα για διάθεση χώρου στο Δήμαρχο από τον σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής "Η Νίκη" 11

Σύλλογος ρυθμικής γυμναστικής “Η Νίκη”

Συνάντηση στο γραφείο του, στο ιστορικό Δημαρχείο, είχε ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος με την προπονήτρια του «Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας – Η Νίκη» Μαριάννα Μανδηλάρη και την υπεύθυνη Ακαδημιών Έφη Φωτεινάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, με το Δήμαρχο να ενημερώνεται για τη δραστηριότητα του Συλλόγου ρυθμικής γυμναστικής. Επίσης υπήρξε αίτημα για διάθεση χώρου προς το Σύλλογο και υποστήριξη από το Δήμο στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ