Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Η ζωγραφιά της Καλαμάτας “ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η ζωγραφιά της Καλαμάτας "ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ" 1

Η ζωγραφιά της Καλαμάτας

Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα από το ποίημα  “Η ζωγραφιά της Καλαμάτας” της αξέχαστης Καλαματιανής ποιήτριας Καίτης Μακροπούλου – Αλιφέρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) μέσα από τη δράση “ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”

Σύνθεση & Επεξεργασία Ήχου Beat Maker: Arsen Kanaci (Αρσέν Κανάτσι)

Ανάγνωση ποιήματος: Βασιλική Κατέρη

Επισκεφθείτε τη σελίδα kalliergon στο fb και μάθετε περισσότερα για τη δράση “ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”. (https://www.facebook.com/events/18212…)

Ειδησεις απο Καλαματα

Ο Σύλλογος γονέων Δήμου Καλαμάτας για προσωπικό καθαριότητας και κάμερες στα σχολεία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Σύλλογος γονέων Δήμου Καλαμάτας για προσωπικό καθαριότητας και κάμερες στα σχολεία 12

Ένωση συλλόγων γονέων Δήμου Καλαμάτας

Η Ένωση συλλόγων γονέων του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Μαΐου, μαζική έκτακτη Γενική Συνέλευση με συμμετοχή αντιπροσώπων από 25 σχολεία της πόλης όπου έλαβαν ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

 Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

Α> Η επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία δεν είναι ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας, είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφάλιση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή έναρξη των σχολείων. Διεκδικούμε άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου και για όσο χρειάζεται μετά από αυτό. Έχουμε λάβει δέσμευση από τον Δ. Καλαμάτας ότι από την Δευτέρα σε κάθε σχολείο και καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου θα υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο, από σήμερα κιόλας οι σύλλογοι:

α. επικοινωνούμε με τους διευθυντές των σχολείων μας για να μας ενημερώσουν για τις οδηγίες που τους έχουν έρθει από τον δήμο, όσο αφορά το προσωπικό καθαριότητας και τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

β. την Δευτέρα 01/06/2020 ημέρα έναρξης των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ελέγχουμε αν υλοποιούνται τα παραπάνω μέτρα και κυρίως αν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας στον χώρο του κάθε σχολείου από την έναρξη του ωραρίου.

γ. την ίδια μέρα αναρτούμε σε κάθε σχολική μονάδα πανό που θα διατρανώνει το πάγιο αίτημα μας για την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολειά.

Καλούμε όλους τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ένωση Γονέων, για τυχόν προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του δήμου καλούμε τους γονείς σε κινητοποιήσεις.

Β> Για ακόμα μια φορά έρχεται άλλη μια νέα μεταρρύθμιση που είναι μακριά από την ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση. Το υπουργείο κατέθεσε σαν τον ¨κλέφτη¨ σχέδιο νόμου με σημαντικές αλλαγές στα τις Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία. Ένα πολυνομοσχέδιο που συνεχίζει και αντιμετωπίζει το σχολείο ως μια εξεταστική αρένα, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα αλλαγή, για ακόμα μια φορά, για μια καινούργια κυβέρνηση και έναν νέο υπουργό, μέχρι να έρθει ένας άλλος υπουργός ή μια άλλη κυβέρνηση, να κάνει και αυτός τα δικά του πειράματα. Πειράματα που έχουν να κάνουν με την μόρφωση των παιδιών, χωρίς καμιά κουβέντα για αύξηση χρηματοδότησης και για τα χρόνια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, διεκδικούμε :  

α. την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, συμμετέχουμε την Παρασκευή 29/05/2020 και ώρα 19:30, στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Γ> Αυτό που δε χωράει και δεν έχει θέση στο σχολείο, είναι η κάμερα και η βιντεοσκόπηση. Οφείλουμε όλοι να προφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την προστασία της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που λείπουν από τα σχολεία μας, όχι μια καθημερινότητα τύπου big brother.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι σε σχολεία μας τοποθετούνται κάμερες αντιδρούμε και καταθέτουμε μαζικές αιτήσεις και δηλώσεις προς τους διευθυντές όπου θα επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματος μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Λαμπρός ο εορτασμός της Αναλήψεως του Χριστού στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Της Αναλήψεως του Χριστού στην Καλαμάτα

Της Αναλήψεως του Χριστού στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή Αναλήψεως του Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού, ο ομώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός στην παραλία της Καλαμάτας.

Κατά τον χθεσινό Εσπερινό και την σημερινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμα του απευθυνόμενος στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος τόνισε την συνεχή παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, έστω κι αν ανελήφθη στους ουρανούς. “H παρουσία Του επιβεβαιώνεται με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος ως έκφραση πίστης, ελευθερίας και ενότητος. Και αυτά τα τρία τα βιώσαμε κατά την πρόσφατη κρίση της πανδημίας. Προ πάντων δε την ενότητα όπως αυτή εκφράστηκε με την σοβαρή αντιμετώπιση από μέρους της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά και του καθενός μας. Έτσι καταφέραμε ως Έθνος να είμαστε πρότυπο και να μας αναγνωρίζουν όλα τα υπόλοιπα κράτη αναφορικά με την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε την πανδημία και όχι επιπόλαια και με πειραματισμούς”.

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε πλήθος πιστών, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, τηρουμένων των μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας.

Φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Σταυριανόπουλος: Ως κινούμενη άμμος εξελίσσονται τα δρώμενα στην Αυτοδιοίκηση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ποταμός Νέδοντας

του Θεόδωρου Σταυριανόπουλου

Μαθηματικός-MSc Ηθ. Φιλοσοφίας

Όταν θέλουμε να δούμε το πώς μπορεί να εξελιχθεί αναπτυξιακά μια περιοχή, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε και καταγράψουμε το τι διαθέτει ως «προίκα» σε σχέση με το φυσικό-αρχαιολογικό –βυζαντινό-πολιτιστικό  περιβάλλον και στη συνέχεια να δούμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε και πως μπορούμε, θέτοντας προτεραιότητες, να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και αειφορικό ανθρωπογενές περιβάλλον. Λέγοντας εμείς εννοώ τα πολιτικά πρόσωπα που επιλέγει ο λαός προκειμένου να πάνε τον τόπο του μπροστά και να τον βελτιώσουν.

Δυστυχώς, όλοι θυμούνται την συναίνεση όταν αυτοί είναι στο τιμόνι της εξουσίας, είτε στην Αυτοδιοίκηση είτε στην Κυβέρνηση. Στο κείμενο μου αυτό θα αναφερθώ  στο πως μπορεί να λειτουργήσει ένα Συμβούλιο, καθώς και ποια, κατά την γνώμη μου, είναι τα αναπτυξιακά έργα που πρέπει να προγραμματιστούν για τα επόμενα χρόνια.

Ένα Συμβούλιο, αν θέλει να λειτουργήσει η συναίνεση, θα πρέπει στις πρώτες συνεδριάσεις μέσα από διαβούλευση να συνθέσει απόψεις και να ομογενοποιήσει αντιλήψεις τόσο για  το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει όσο επίσης και για  τα αναπτυξιακά έργα που θα θέσει σε προτεραιότητα.

Τι συνηθιζόταν όμως; Μέχρι πρότινος η παράταξη που κέρδιζε τις εκλογές είχε και την πλειοψηφία στο Συμβούλιο και «αλώνιζε»! Έφερνε προς ψήφιση ό,τι ήθελε, φέρνοντας προ τετελεσμένου γεγονότος τις μειοψηφίες. Οποιαδήποτε καλή πρόταση, αν δεν ήταν της πλειοψηφούσας παράταξης, έπεφτε στον «Καιάδα».

Τώρα, με τα νέα δεδομένα και στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, που δεν υπάρχουν πλειοψηφίες, αναζητούν την συναίνεση. Οι κακές συνήθειες του παρελθόντος δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς συναίνεσης, διότι οι «τοπικοί άρχοντες» τελούν υπό την έπαρση του παρελθόντος.

Αν θέλουμε να μιλάμε για μια σύγχρονη και αειφορική πόλη και με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 30 ετών, θα πρέπει αυτοί που έχουν την εξουσία να προηγούνται των εξελίξεων αρκετά.

Θα προτείνω κάποια έργα, που όχι πρέπει να γίνουν, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού. Δυστυχώς, όμως, όχι δεν τιμωρούνται αυτοί που δεν τα έκαναν, αλλά οι ψηφοφόροι τους επιβραβεύουν. Αυτό συμβαίνει, διότι οι διοικούντες δεν κοιτάζουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιοχής, αλλά προτιμούν τις μικροεξυπηρετήσεις, διότι αυτές διασφαλίζουν- δυστυχώς- την επανεκλογή.

Αυτά που προτείνω για την πόλη της Καλαμάτας είναι:

1ον Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από Πήδημα προς Καλαμάτα. Δεν επιτρέπεται η πόλη να πίνει νερό από ένα φθαρμένο αγωγό δεκαετιών, και αν δεν κάνω λάθος, όπως λέγεται, πολλά κομμάτια του να είναι από αμίαντο.

2ον Κάλυψη μέρος του ποταμού Νέδοντα προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις στάθμευσης, βγάζοντας περισσότερο το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης.

3ον Μονοδρόμηση της οδού Αθηνών έως τον κόμβο του Καρέλια με κατεύθυνση εξόδου από την πόλη.

4ον Διάνοιξη του παραλιακού δρόμου  στην δυτική παραλία ταυτόχρονα με ανάπλαση κομματιών, δίνοντας την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

5ον Διάνοιξη της οδού Κρήτης έως να συναντήσει τον περιμετρικό δρόμο της πόλης.

6ον Υπογειοποίηση μέρους της οδού Ναβαρίνου, δημιουργώντας πεζοδρομήσεις και χώρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

7ον Δημιουργία εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου στα χωριά του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.

8ον Το  πάρκο του ΟΣΕ μπορεί με εμπλουτισμό σε δέντρα να αποτελέσει και πάρκο ενδημικής χλωρίδας της περιοχής.

9ον Αξιοποίηση του χώρου του παλιού Στρατοπέδου και μετεξέλιξή του σε χώρο δραστηριοτήτων.

ΥΓ1. Δεν κάνω τον ξύπνιο και ούτε είμαι ο ειδικός τεχνοκράτης. Απλά αγωνιώ για το αύριο του τόπου μου που, ενώ διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν αναπτύσσεται όσο θα έπρεπε. Διαθέτει ένα κλίμα που προσφέρεται για ετήσιο τουρισμό και μοιρολατρικά τελματώνει  στην δίμηνη τουριστική περίοδο. Οι πολιτικοί μας και το Επιμελητήριο διαχρονικά δεν έκατσαν μαζί  με τους σχετικούς φορείς να συζητήσουν σοβαρά και να σχεδιάσουν την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής.

ΥΓ2. Ο κάθε Δήμαρχος, αν θέλει να συλλέξει καλές εφικτές καινοτόμες ιδέες, μπορεί να προκηρύξει ένα διαγωνισμό και να επιλέξει βραβεύοντας τις τρεις καλύτερες. Υπάρχουν πολλά άτομα που διαθέτουν πολύ καλές και πρωτότυπες ιδέες.

ΥΓ3.  Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να αποτελέσει την «ναυαρχίδα» στην ανάπτυξη του νομού μας. Αναλαμβάνοντας  πρωτοβουλίες μέσα από συνδιασκέψεις με τους άλλους Δήμους του νομού να προσανατολίσει την αναπτυξιακή πυξίδα της περιοχής. Η Μεσσηνία διαθέτει την δυνατότητα πολυμορφικής ανάπτυξης.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ