Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Π. Μαντάς για πυρόπληκτους: Απαιτείται άμεση και στοχευμένη παρέμβαση του κράτους

Ανέβηκε

στις

Π. Μαντάς για πυρόπληκτους: Απαιτείται άμεση και στοχευμένη παρέμβαση του κράτους 1
Κοινοποιησέ το

Την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να αντιμετωπισθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τοπικών βουλευτών καθώς και στελεχών της Περιφέρειας και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαντάς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με τις πρώτες αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ ζήτησε να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και όσον αφορά στη λειτουργία των αρμόδιων επιτροπών, έτσι ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις τόσο για τις καλλιέργειες, όσο και για τον κτηνοτροφικό τομέα και τις υποδομές. Παράλληλα τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Μεσσηνία δεν αντιμετώπισε πολλές απώλειες σε κατοικίες, οι ζημιές στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο είναι σημαντικές.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας επίσης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι απαιτείται στενή συνεργασία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών έργων και η Μεσσηνία να μην ξαναζήσει αντίστοιχες καταστάσεις, όπως με τις πλημμύρες πριν μερικά χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νόμου, καθώς πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και πλήρες πλάνο που περιλαμβάνει και τον αντίστοιχο προϋπολογισμό, ενώ κάλεσε τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος.

 

Ο Μεσσήνιος βουλευτής στάθηκε ακόμα στο κρίσιμο ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με τις ζημιές σε καλλιέργειες οι οποίες όμως δεν έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να μην τυγχάνουν ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Μαντάς ζήτησε τόσο από τους κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να υπάρξει μέριμνα ώστε και αυτοί οι συμπατριώτες μας να γίνουν αποδέκτες κρατικής στήριξης, κάτι το οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Τέλος όσον αφορά στο σχέδιο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε έναν γόνιμο, ρεαλιστικό και χρήσιμο διάλογο για το πώς μπορούν να επουλωθούν οι πληγές με τον πλέον γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ