Connect with us

πρέπει να δεις

Νέος Ποινικός Κώδικας, φυλάκιση έως και 3 έτη για απειλές μέσω ίντερνετ!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Νέος Ποινικός Κώδικας, φυλάκιση έως και 3 έτη για απειλές μέσω ίντερνετ! 1

Νέος Ποινικός Κώδικας, φυλάκιση έως και 3 έτη για απειλές μέσω ίντερνετ!

Αυστηρές ποινές φέρνει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές βράδυ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι αλλαγές εστιάζουν κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, έκτισης ποινών από πολυισοβίτες, φέρνουν επίσης την αυστηρότερη αντιμετώπιση σε θέματα ποινικών συμπεριφορών για έκνομες ενέργειες εντός πόλεως και εισβολές σε δημόσια κτίρια! Θα υπάρχουν διατάξεις που επιβάλλουν σημαντικές ποινές για τους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά και υπό την επήρεια ουσιών, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Δείτε παρακάτω τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος ΠΚ:

  • Έως και ισόβια για τους μεθυσμένους οδηγούς
  • Τέλος η ανοχή σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και οδηγούν, καθώς αν προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι και με ισόβια κάθειρξη, όπως προβλέπουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
  • Κακούργημα η μολότοφ, έως και 10 χρόνια φυλάκιση

Σημαντικές οι αλλαγές που έρχονται και ως προς το ζήτημα των βομβών μολότοφ, αφού πλέον «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών». Αυτό αναφέρεται στο νέο Ποινικό Κώδικα, αν ωστόσο η χρήση τους γίνεται σε δημόσιους χώρους, τότε ο δράστης θα είναι αντιμέτωπος με κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 χρόνια φυλάκισης.
Πάντως ο δράστης δεν τιμωρείται σε περίπτωση που παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

3 χρόνια φυλάκιση για επιθέσεις σε δημόσιους χώρους

Οι εφορμήσεις και εξορμήσεις αναρχικών ομάδων, τύπου Ρουβίκωνα, αλλά και για πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, φαίνεται πως οδήγησαν στη σύσταση νέων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα, για την αντιμετώπισή τους σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός. Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται πλέον στον Ποινικό Κώδικα για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Παράλληλες οι νέες αυτές διατάξεις αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας, για παράδειγμα, για τους ελεγκτές της εφορίας που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού.

Τι θα ισχύει για τρομοκρατία και χρηματοδότηση αντίστοιχων ομάδων

Πλέον η νομοθεσία της χώρας μας εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία και θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Με έως και 3 χρόνια φυλάκισης τιμωρείται, βάσει των αλλαγών στον ΠΚ, όποιος ταξιδεύει «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Αίτημα αποφυλάκισής πολυισοβίτων

Αλλαγές και για τους πολυισοβίτες θα έχει ο Ποινικός Κώδικας. Πλέον προβλέπεται ότι οι πολυισοβίτες θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκιση μόνον εφόσον έχουν εκτίσει 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί στη φυλακή και όχι 17 όπως προβλέπεται σήμερα.

Η δωροδοκία ξαναγίνεται κακούργημα

Η δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλων μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ύστερα από την κόκκινη κάρτα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η δίωξη τραπεζικών στελεχών θα γίνεται κατόπιν μήνυσης

Επιδιώκοντας την διευκόλυνση των τραπεζών στο κομμάτι της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», το αδίκημα της απιστίας που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι για τις τράπεζες η ποινική δίωξη θα γίνεται κατόπιν σχετικής μήνυσης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες, ωστόσο, όπως είναι οι κρατικοί λειτουργοί, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

Έως και 3 χρόνια φυλάκιση για απειλές μέσω ίντερνετ

Εφεξής όποιος απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή

Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, όταν δηλαδή η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για τον σκοπό αυτό, ανεξαρτήτως της αξίας των κλοπιμαίων.

Τι αλλάζει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Λιγότερες αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι αλλαγές που έρχονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σύμφωνα με τις οποίες:

– Επανέρχεται το Μονομελές Πρωτοδικείο: Επιδιώκοντας την επιτάχυνση της εκκαθάρισης χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν, επανέρχεται ο θεσμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που τον περασμένο Ιούνιο είχε καταργηθεί.0

– Τέλος στο δικαίωμα του υπουργού, όπως είχε υποδείξει η GRECO, να αναστέλλει διώξεις για δωροδοκία και δωροληψία. Η κατάργηση γίνεται για λόγους προφανείς συμμόρφωσης της χώρας μας και για την πληρότητα του νομικού πλαισίου.

– Μόνο με παρουσία εισαγγελέα η κατ’ οίκον έρευνα. Κρίθηκε αναγκαίο να διασαφηνιστεί ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού αφορά μόνον τις έρευνες που γίνονται σε κατοικία. Εισάγεται επιπλέον μεταβατική διάταξη όσον αφορά τη διατήρηση της ισχύος ερευνών που ήδη έχουν γίνει. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διατηρηθούν ισχυρές οι έρευνες, που έχουν διενεργηθεί από την 1.7.2019 , όταν άρχισε η ισχύς του Κώδικα που ψηφίστηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν έγιναν με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής. Εξαιρείται η έρευνα σε κατοικία, για την οποία απαιτείται πάντοτε η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής.

– Σχετικά με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επιδιώκεται η βελτίωση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε να καταστούν περισσότερο λειτουργικές και να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Το άρθρο 35 ΚΠΔ τροποποιείται προκειμένου να καταστεί σαφές ότι από την αρμοδιότητα του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς εξαιρούνται οι περιπτώσεις που εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 86 παρ. 1 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εισάγεται επιπλέον μεταβατική διάταξη όσον αφορά τη διατήρηση της ισχύος ερευνών.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διατηρηθούν ισχυρές οι έρευνες, που έχουν διενεργηθεί από την 1.7.2019 έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ακόμα και αν δεν έγιναν με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής. Εξαιρείται η έρευνα σε κατοικία, για την οποία απαιτείται πάντοτε η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Νέος Ποινικός Κώδικας, φυλάκιση έως και 3 έτη για απειλές μέσω ίντερνετ!

πρέπει να δεις

Πανελλαδικές: Παταγώδης αποτυχία σε τέσσερα μαθήματα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πανελλαδικές: Παταγώδης αποτυχία σε τέσσερα μαθήματα 14

Πανελλαδικές 2020

Χαμηλές επιδόσεις πέτυχαν φέτος οι 94.918 υποψήφιοι που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ στα Μαθηματικά κυριολεκτικά πάτωσαν, αφού το 58,84% έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης.

Θλιβερή είναι η εικόνα και στην Ιστορία, αφού οι μισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%). Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις τόσο στη Χημεία (48,28% κάτω της βάσης) αλλά και στην Πληροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Εντυπωσιακό είναι επίσης φέτος και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αναβαθμολογήσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς έφτασε στο 17,17% , γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των μαθημάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα με Λογοτεχνία).

Σχετικά καλύτερες εμφανίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων μόνο σε Κοινωνιολογία, Βιολογία, Οικονομία και νεοελληνική Γλώσσα.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

9χρονος από Πάτρα «Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

9χρονος από Πάτρα «Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι» 15

Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι

Αυτό έγραψε ένα παιδί από την Πάτρα, όταν πήγε μαζί με τους γονείς του στο «Φωτεινό αστέρι» για να παραλάβουν ρούχα

Ο 9χρονος, κάθισε κάποια στιγμή να ζωγραφίσει αλλά αντί για ζωγραφιά, άφησε αυτό το σημείωμα που κάνει καρδιές να ραγίσουν…

«Η κατάσταση είναι τραγική. Και μέσα από ένα μικρό παιδί μαθαίνεις την αλήθεια. Το συγκεκριμένο αγοράκι κατά την παραμονή του στο «Φωτεινό αστέρι» κάθισε να ζωγραφίσει για λίγο στα τραπεζάκια που έχουμε στον χώρο μας.

Έγραψε αυτό το σημείωμα και μας το έδωσε» αναφέρει η υπεύθυνη της οργάνωσης κυρία Νικολακοπούλου, η οποία τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα.

«Αυτό που ζούμε και βλέπουμε αυτή την περίοδο, δεν το έχουμε ζήσει ξανά. Έρχονται άνθρωποι με ντροπή και ζητάνε, αν έχουμε να τους δώσουμε γάλα και μακαρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Νικολακοπούλου.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Δείτε ΕΔΩ τους βαθμούς των Πανελληνίων 2020

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δείτε ΕΔΩ τους βαθμούς των Πανελληνίων 2020 16

βαθμοί Πανελληνίων 2020

Τέλος μπαίνει σήμερα (10/07) στην αγωνία των υποψηφίων καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας.

Οι 100.000 υποψήφιοι για εισαγωγή στις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα μάθουν τις βαθμολογίες τους νωρίς το μεσημέρι, καθώς μετά τις 12:00 αυτές θα αναρτηθούν στα σχολεία ενώ θα είναι διαθέσιμες και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μάθουν τις βαθμολογίες τους στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού είτε επισκεπτόμενοι το λύκειό τους είτε στη διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr.

Έτσι θα δουν οι υποψήφιοι τη βαθμολογία τους

Για την εισαγωγή στην πλατφόρμα αρκεί να πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Όσον αφορά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Σημεώνεται, ότι από αύριο, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Παιδείας, μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη εφημερία τους) θα λειτουργήσουν επιπλέον μία ημέρα, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ