Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

«Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» Εκπαιδευτικο πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ανέβηκε

στις

«Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» Εκπαιδευτικο πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

«Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» – ένα νέο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για μαθητές Δημοτικού!

«Παιδιά, είστε πλέον στρατιώτες της Ανδανίας! Ο βασιλιάς Αριστομένης χρειάζεται επειγόντως τη βοήθειά σας. Μόνο λύνοντας τους γρίφους των Μυστηρίων, θα βοηθήσετε εμάς, τους Μεσσήνιους, να απελευθερωθούμε από τους Σπαρτιάτες!»

Με αυτά τα λόγια εγκαινιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία», που σχεδίασαν και ζωντάνεψαν φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΤΙΑΔΠΑ) στη Διδακτική Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την ενθουσιώδη συμμετοχή των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μερόπης, του Διευθυντή κ Κ. Κόντου και των εκπαιδευτικών τους!

Θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» είναι οι αρχαίες λατρευτικές τελετές και οι ιδιαίτερες θεότητες της Ανδανίας, μίας αρχαίας κώμης στη σημερινή Άνω Μεσσηνία. Σε σύνδεση με την σχολική ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού, το πρόγραμμα εισήγαγε μαθητές και μαθήτριες σε σημαντικές πτυχές της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου τους, αξιοποιώντας εκπαιδευτικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες καθώς και δραματοποίηση. Ένας φάκελος για τον/την Εκπαιδευτικό με υλικό και προτεινόμενες δραστηριότητες πλαισιώνει το νέο πρόγραμμα.

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» είναι το έβδομο, που δημιουργείται και υλοποιείται από φοιτήτριες/τές του ΤΙΑΔΠΑ, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Πολιτισμικής Διαχείρισης Δρ. Μαρίας Κουρή. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην άσκηση των φοιτητών/τριών σε θεωρίες και μεθόδους της Πολιτισμικής Διαχείρισης, αλλά και στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εμπλουτίζοντας την πολιτισμική και εκπαιδευτική ζωή του τόπου και καλλιεργώντας συνεργασίες με τοπικούς φορείς.

Ειδικότερα, όμως, το πρόγραμμα «Μυστήρια στην Αρχαία Ανδανία» αποτελεί μία δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Άνω Μεσσηνίας σχετικά με  την πολιτισμική κληρονομιά της, όπως αυτή σταδιακά αποκαλύπτεται και μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαιολογική Επιφανειακή Έρευνα στην Άνω Μεσσηνία» (2021-2025), που διενεργεί το ΤΙΑΔΠΑ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά), με επιστημονικά υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Δρ. Ελένης Ζυμή.

Εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η αρχαιολογική αυτή έρευνα εστιάζει στην Άνω Μεσσηνία όπου κατά την αρχαιότητα εντοπιζόταν η μυθική κοιτίδα των Μεσσηνίων. Η περιοχή, μολονότι έχει ένα πλούσιο μυθολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό παρελθόν, και ένα σημαντικότατο ρόλο ανά τους αιώνες, αποτελεί τη μοναδική γεωγραφική ενότητα του Νομού, που δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά. Για τον λόγο αυτό η τρέχουσα έρευνα αποσκοπεί στην ολιστική, διεπιστημονική μελέτη και την προβολή του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου της Άνω Μεσσηνίας από την Προϊστορία μέχρι και τους Νεότερους χρόνους, καθώς και στην εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με ζητήματα προστασίας και προβολής των μνημείων και του φυσικού τους  περιβάλλοντος, μέσω ποικίλων δράσεων διάχυσης και εκπαίδευσης.

Από το 2003 το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εναρμονίζει τις παραδοσιακές επιστήμες της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας με το επιστημονικό πεδίο της Πολιτισμικής Διαχείρισης. Προσφέρει στους εκπαιδευόμενους σταθερό θεωρητικό υπόβαθρο και πρακτικές δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και προοπτικές των κλάδων που θεραπεύει. Συμβάλλει έτσι στην αειφόρο διαχείριση των πολιτισμικών αγαθών και στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και των παραγόμενων ωφελειών αυτής στην κοινωνία.

Περισσότερα στο http://ham.uop.gr

Ερωτήματα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνετε στο: mkouri@go.uop.gr

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ