Connect with us

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Οι δημοσκοπήσεις από μόνες τους δεν είναι λόγος εκλογών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μίλτος Χρυσομάλλης

«Με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. με την Ιταλία, η Ελλάδα δημιουργεί ένα θετικό νομικό και διπλωματικό δεδομένο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, το οποίο θα συνεχίσουμε, επάνω στην ίδια βάση και με την Αίγυπτο», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης σε συνέντευξη του εφ’ όλης της ύλης στους δημοσιογράφους Αλεξία Κουλούρη και Λάμπρο Πέγκο, στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση», στο Κανάλι της Βουλής.

Όπως σημείωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ιταλία «εξελίσσεται μια στρατηγική έντασης από την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν εξωτερικεύει την πίεση που αντιμετωπίζει από τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας του. Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δίνοντας όμως παράλληλα το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην διεκδικήσει τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Στην ερώτηση για τις αντιδράσεις γύρω από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης απάντησε: «Δεν εισπράττω αντιδράσεις από τους συμπολίτες μου για το νομοσχέδιο της παιδείας, πλην όσων άκουσα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αναρωτιέμαι, όμως, και αναφέρομαι στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, γιατί όλος αυτός ο ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας, που βελτίωσε τις πιθανότητες κοινωνικής εξέλιξης χιλιάδων Ελλήνων, ενοχλεί την Αριστερά; Οι γονείς μου, παιδιά ενός αγρότη ανάπηρου πολέμου και ενός αστυνομικού πατέρα 8 παιδιών, μέσω των δημοσίων και  πρότυπων σχολείων κατάφεραν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Θα προτιμούσα η κριτική της να είναι περισσότερο εποικοδομητική, να ζητά από τώρα περισσότερα πρότυπα σχολεία και ένα πλέγμα στήριξης για τα παιδιά που θα φοιτούν σε αυτά. Όχι πάντως να θεωρεί τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ως καρκινώματα».

Ερωτώμενος για την πορεία του τουρισμού στη Μεσσηνία ο Μίλτος Χρυσομάλλης απάντησε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν μια ενθαρρυντική εικόνα για την προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Η Μεσσηνία πέρα από τα φυσικά πλεονεκτήματά της διαθέτει και ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία, γεγονός που αποτελεί πλέον και κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιλογή του τόπου διακοπών πολλών τουριστών. Από την άλλη πλευρά, η εστίαση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς ακόμα οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφάλεια.

«Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με το lockdown που επηρέασε σημαντικά την οικονομία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδίασε και έχει λάβει μέτρα για την ανάταξή της. Ο τουρισμός είναι σημαντικό κεφάλαιο στην οικονομία της χώρας. Αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή θα κριθεί στην πορεία. Στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουμε πληρέστερη εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί η τουριστική οικονομία και τότε θα δούμε τι νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται, η κυβέρνηση όμως παρακολουθεί και θα επέμβει όπου χρειαστεί», δήλωσε.

Τέλος, στην ερώτηση για τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών, με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης  τόνισε πως «Οι δημοσκοπήσεις από μόνες τους δεν είναι λόγος για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε εκλογές. Αν και 10 μήνες κυβέρνηση, έχουμε ήδη κριθεί για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, γίναμε αντικείμενο διεθνών συγχαρητηρίων και παγκόσμιο πρότυπο, ήδη κρινόμαστε για το πως αντιμετωπίζουμε τις πρώτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και θα κριθούμε για το σύνολο του σχεδίου μας για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών στην οικονομία και τη διαχείριση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Αν για όλες αυτές τις προσπάθειες χρειάζεται νέα κρίση από τον ελληνικό λαό, αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πολιτικά

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών 11

Περικλής Μαντάς για πατατοπαραγωγούς

Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για κρατική στήριξη των πατατοπαραγωγών, που πλήττονται λόγω της φετινής ιδιαίτερα χαμηλής τιμής της μεσσηνιακής πατάτας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων στην Βουλή, έχουν πλέον συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη, έτσι ώστε πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις ως προς το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ένα προϊόν γενικά απαγορεύεται. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τεκμηριωθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για κατ’ εξαίρεση χορήγηση της ενίσχυσης, λόγω π.χ. ενός απρόβλεπτου ή ιδιαίτερα ζημιογόνου φαινομένου, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να συνδέσει αιτιακά μια πιθανή μεγάλη πτώση στη τιμή με τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας. Αυτό αποτελεί μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές απαιτεί αρκετό χρόνο, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχής μελέτη μέσα από τη συλλογή πληθώρας στοιχείων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κρατικές ενισχύσεις για τους καρπουζοπαραγωγούς. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η σχετική μελέτη των στοιχείων που αφορούν στην πορεία του καρπουζιού είναι ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να φανεί πώς εξελίσσεται η πορεία των εξαγωγών και των τιμών. Ο κ. Βορίδης επίσης δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα ενισχύσεων συνεχίζουν να εξετάζονται από το υπουργείο, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δίνονται ενισχύσεις όπως γινόταν παλαιότερα. Τυχόν εμπορικές αιτίες και ζητήματα ανταγωνισμού δεν μπορούν να αποζημιώνονται και γι’ αυτό πλέον είναι απαραίτητο να συλλέγονται στοιχεία, να κατατίθενται αιτιάσεις και επιχειρήματα, να λαμβάνονται υπόψη αριθμοί και ποσότητες σε βάθος χρόνου και τελικά να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί πρέπει να υπάρξει στήριξη ενός αγροτικού προϊόντος που πλήττεται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Θετικός ο Υπουργός στην πρόταση της Φ. Πιπιλή για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή Πιπιλή για το φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή ΠιπιλήΑπολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας  του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.

Ο  κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς. Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση (Α.Π. 846/22-6-2020)

 

Κύριε υπουργέ,

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.

Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας – Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.

 

Ερωτάται ο  Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;

 

  1. Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;

 

Η ερωτώσα βουλευτής,

 

Φωτεινή Πιπιλή

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ο Μαντάς ζητά διαβούλευση για τον Εθνικό Φορέα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Μαντάς ζητά διαβούλευση για τον Εθνικό Φορέα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας 12

Περικλής Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένος και ενδελεχής διάλογος πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, παραγωγών, φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από την Επιτραπέζια Ελιά και κατ’ επέκταση την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναδεικνύει με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Η παρέμβαση του κ. Μαντά εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάθεση Αίτησης Αναγνώρισης Εθνικού Φορέα από το σωματείο με την επωνυμία «Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς», χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως η σχετική δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρεται στην Αναφορά του βουλευτή, στο εν λόγω σωματείο δεν εκπροσωπείται κανένας συνεταιρισμός, παραγωγός ή τυποποιητής του νομού Μεσσηνίας, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του σωματείου αυτού. Ο κ. Μαντάς επίσης σημειώνει ότι η αναγνώριση ενός Εθνικού Φορέα για την Επιτραπέζια Ελιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα με πολλαπλές προεκτάσεις και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πλήρης και ενδελεχής διαβούλευση και να διασφαλισθεί η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, άρα και των φορέων που ασχολούνται με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στη συνέχεια να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για Εθνικό Φορέα από την πλευρά του κράτους.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν άλλωστε και η ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Η Ένωση», ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός «Νηλέας», ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, η ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΕ, η KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS και ο ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Καλαμάτα, 26-06-2020

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση Εθνικού Φορέα για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας διαβιβάζω την ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Η Ένωση», τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό «Νηλέας», τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, την ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, την ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΕ, την KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS και τον ΙΩΑΝΝΗ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην Αίτηση Αναγνώρισης Εθνικού Φορέα, που κατατέθηκε από το σωματείο με την επωνυμία «Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των μεσσηνιακών αγροτικών φορέων και επιχειρήσεων, στο εν λόγω σωματείο δεν εκπροσωπείται κανένας συνεταιρισμός, παραγωγός ή τυποποιητής του νομού Μεσσηνίας, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του σωματείου αυτού. Ταυτόχρονα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιάς μορφής δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της κατάθεσης της Αίτησης Αναγνώρισης Εθνικού Φορέα, καθώς επίσης και το σωματείο αυτό δεν συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση για τη τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Δεδομένου ότι η αναγνώριση ενός Εθνικού Φορέα για ένα αγροτικό προϊόν με εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και βαρύνουσα διαδικασία, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και προεκτάσεις για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία του νομού Μεσσηνίας, είναι σημαντικό πριν την οποιαδήποτε έγκριση να υπάρξει ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος και η σχετική διαδικασία να είναι προσβάσιμη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση.

Ο αναφέρων Βουλευτής

Περικλής Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ