Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Μείωση του πληθυσμού κατέγραψε η απογραφή του 2021

Ανέβηκε

στις

Μείωση του πληθυσμού κατέγραψε η απογραφή του 2021 3
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που έγινε η τελευταία απογραφή, μία απογραφή, που παρόλο που έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες, κάθε φορά που γίνεται, οπως όλα δείχνουν, χάνει την σημασία της όσο περνούν τα χρόνια.

Γράφει ο Γιώργος Αθανασόπουλος
Απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου με ειδίκευση στην « Ελληνική και Ευρωπαίκή Κοινωνία»

Αυτή τη χρονιά που πέρασε η απογραφή είχε πολλές διαφορές σε σχέσεις με μια δεκαετία πριν.

Αυτά τα δέκα χρόνια η Ελλάδα μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη βίωσε πολλές και διαδοχικές αλλαγές που επηρέασαν στον μέγιστο βαθμό την δομή του πληθυσμού της.

Ελεούσης της οικονομικής κρίσης που βρισκόταν τότε στο χειρότερο σημείο της και την μειωμένη ποιότητα ζωής αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και οι γεννήσεις έπεσαν κατακόρυφα σε ετήσια βάση αλλά και σε σύνολο δεκαετιών.

Οι προτεραιότητες των ανθρώπων έχουν αλλάξει με την δημιουργία οικογένειας να αποτελεί μία από τις τελευταίες προτεραιότητες.

Μετά από την οικονομική κρίση την σκυτάλη πήρε η υγειονομική κρίση που θα μείνει ανεξίτηλη στο νου όσων την βίωσαν αλλά και όσων θα τη διαβάσουν σε βιβλία στα επόμενα χρόνια.

Η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες για λόγους υγείας πολλαπλασιάστηκαν για όλες τις παθήσεις συν της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και για λόγους ψυχικής υγείας.

Με την έλευση της πανδημίας δόθηκε χώρος στην μετάβαση για την νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι έμαθαν σε έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από τον παραδοσιακό.

Στην λαίλαπα αυτής της ψηφιακής μετάβασης παραδόθηκε και η απογραφή του 2021, η οποία για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκε έγινε ηλεκτρονικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απογράφηκαν μόνοι τους μέσα από την διαδικτυακή πύλη του gov.gr, τον προάγγελο της ψηφιακής διακυβέρνησης. Βέβαια, οι απογραφείς διατήρησαν τον ρόλο τους, όπως και παλαιότερα, απλώς αυτός ήταν περισσότερο συντονιστικός παρά διεκπαιρεωτικός.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν αρκετά και διαφόρων ειδών, τόσο επειδή κάτι τέτοιο συνέβαινε για πρώτη φορά όσο και επειδή η  χώρα μας δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να ενσωμτώσει τα παλιί με τα νέα δεδομένα. Οι ίδιοι οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να απογραφούν, ενώ η παραπληροφόρηση κόχλαζε σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Όλες οι αλλαγές σε βάθος δεκαετίας αποτυπώθηκαν σε μία απογραφή που λόγω των δυσκολιών και των καθυστερήσεων που είχε έφτασε να μας απασχολεί μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022. Πολλές εποπτείες στη χώρα αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα που υφίστανται ακόμα και τώρα ου η απογραφή έχει ολοκληρωθεί.

Η απογραφή ολοκληρώθηκε και τα κοντέρ δεν είχαν καθόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τόσο την πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και τον ίδιο το άνθρωπο.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε περίπου 4%, μια μείωση που αφορά σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όλες οι περιφέρειες πλην του Νοτίου Αιγαίου, είδαν των πληθυσμό τους να συρρικνώνεται.

Στην Μεσσηνία, ο συνολικός πληθυσμός αγγίζει τους 144.920 μόνιμους κάτοικους μειωμένος κατά 9,4% σε σχέση με την απογραφή του 2011, με το μόνο δήμο που αυξήθηκε ο πληθυσμός να είναι αυτός της Καλαμάτας.

Μείωση του πληθυσμού κατέγραψε η απογραφή του 2021 4

Πιο αναλυτικά, η Αττική έχασε πάνω από 35.000 κατοίκους, ενώ η Κεντρική Μακεδονία έχασε πάνω 90.000 ανθρώπους.

Συνολικά, η Ελλάδα ήταν λιγότερη κατά 383.805 άτομα την τελευταία δεκαετία, κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να μείνει.

Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές. Το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα λόγω της μόνιμα δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, η ραγδαία πτώση των γεννήσεων, οι θάνατοι από την πανδημία και τις υπόλοιπες παθήσεις, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το άγχος και η κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην μείωση του πληθυσμού, αλλά και στην αλλαγή της σύνθεσης του ενυπάρχοντος ενεργού πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλήρης πληθυσμιακή εικόνα της χώρας θα αποτυπωθεί οριστικά με το τέλος του 2022.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ