Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
Κοινοποιησέ το

Τηλεδιάσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (μέσω τηλεδιάσκεψης) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, από 15 Απριλίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο.

Κατά τη συνεδρίαση και ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε επικαιροποίηση δεδομένων του σχεδίου που διαθέτει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ενώ υπήρξε και ενημέρωση των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων και εθελοντικών ομάδων, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Εύχομαι σε όλους υπομονή, να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό μας. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εμείς όμως ακολουθούμε πιστά τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τη δημόσια υγεία. Τα ζητήματα της οικονομίας είναι πολύ σημαντικά αλλά έχουμε χρόνο να τα αντιμετωπίσουμε κι αυτά, όπως έχουμε κάνει άλλωστε τόσες και τόσες φορές ως Έθνος και έχουμε βγει νικητές. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η δημόσια υγεία και η ανακούφιση των συμπολιτών μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει αυτή την κρίση θέτοντας ως προτεραιότητα, την πρόληψη, τη στήριξη του επιχειρείν και τη στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μένουμε σπίτι και μαζί θα τα καταφέρουμε.

Ένας μεγάλος Δήμος, όπως ο Δήμος Καλαμάτας, οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί και να σχεδιάζει. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρουσιάσουμε εικόνα διάλυσης, τόσο για τους δημότες όσο και για εμάς. Πρέπει να παραμείνουμε μάχιμοι εκτελώντας όσα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα το ΣΤΟ του Δήμου Καλαμάτας για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Ο Δήμος έχει αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας,  πρόληψη – αντιμετώπιση – αποκατάσταση και οργανώνεται έτσι ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή συνδρομή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν ζητηθεί και τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους πολίτες.

Φέτος συνεδριάζουμε για την αντιπυρική περίοδο, έχοντας δύο σημαντικά νέα εργαλεία για τη σχεδίαση και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το πρώτο είναι ο νέος νόμος 4662/2020 για “τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το δεύτερο είναι το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ”.

Η αντιπυρική περίοδος προσδιορίζεται στο διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, όμως με Πυροσβεστική Διάταξη η απαγόρευση καύσης για φέτος αρχίζει νωρίτερα, δηλαδή από 15 Απριλίου. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι Πρόεδροι οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους για την τήρηση της απαγόρευσης.

Όπως προβλέπεται, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα σχεδιασμού και δράσεων για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο πρόληψης και για την καλύτερη απόκριση και συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και όλων των εμπλεκομένων, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας.

Τα μέτρα και οι δράσεις του Δήμου, εκτός από τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση της εύφλεκτης βλάστησης, είναι:

  • Πρόσληψη εργατών πυροπροστασίας, μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
  • Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όλα τα μέσα (μηχανήματα, υδροφόρες και ανθρώπινο δυναμικό) που έχει ο Δήμος είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής. Όπως κάθε χρόνο  θα εγκατασταθούν στις ευπαθείς κοινότητες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι περιοχές αυτές είναι: Νέδουσα, Λαδά – Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Αρφαρά, Άμφεια – Θουρία, Άρις, Βέργα- Μ.Μαντίνεια. Ένα μικρό πυροσβεστικό θα παραμένει στα συνεργεία προς συνδρομή της Πυροσβεστικής, όπου χρειάζεται, ενώ τα δύο οχήματα του συλλόγου “Φίλοι του Ταϋγέτου” παραμένουν στον Ταΰγετο.
  • Αυξημένη ετοιμότητα θα υπάρχει στα στάδια 3 και 4. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Για την αποκατάσταση ο Δήμος φροντίζει μέσω των υπηρεσιών (Πρόνοια, ΔΤΥ, κ.ά.) και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
  • Όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού, υπάρχει έντυπο υλικό και θα διανεμηθεί στις Τοπικές Κοινότητες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με βοήθεια από τις εθελοντικές οργανώσεις.  Παρακολουθούμε καθημερινά το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου και ενημερώνουμε περαιτέρω με sms και δελτία Τύπου.
  • Ο Δήμος θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στις υδατοδεξαμενές, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι οι υδατοδεξαμενές έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ για συντήρηση και πλήρωση.
  • Θα σταλεί άμεσα έγγραφο στους Προέδρους των Κοινοτήτων για τη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, τον τακτικό έλεγχο των υδατοδεξαμενών και γενικότερα τη λήψη όσων προληπτικών μέτρων απαιτούνται.
  • Η σχεδίαση της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών για μεγάλα συμβάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς κανένας δεν μπορεί να υποδείξει συγκεκριμένες διαδρομές από πριν, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα στην εξάπλωση κάθε μεγάλης πυρκαγιάς. Όμως έχουν προσδιοριστεί οι χώροι συγκέντρωσης, τα μέσα απομάκρυνσης, ο ρόλος των υπηρεσιών και φορέων. 
  • Υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων με είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο.
  • Θα γίνει κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων

Η πρότασή μας προς την Περιφέρεια, για τις περιοχές προς απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι να παραμείνει ως έχει».


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

24 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

24 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας 11
Κοινοποιησέ το

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ο έλεγχος της διασποράς μετ;a το 2ο lockdown, αποτελούσε το στοίχημα των λοιμωξιολόγων.

Τα κρούσματα Κορονοϊοϋ έχουν μειωθεί σημαντικά αλλα δεν έχουν τελειώσει.

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 30, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 1.822.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 8, στην Π.Ε. Αρκαδίας 10, στην Π.Ε. Κορινθίας 2, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 6.

Αναλυτικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου νοσηλεύονται

Συνολικά 54 νοσηλευόμενοι μέχρι χθες. Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα νοσοκομεία Καλαμάτας (24), Κορίνθου (13), Σπάρτης (9) και Τρίπολης (8).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Εορτάζουμε και τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο από το σπίτι μας μέσω Youtube

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

αγιος νικολαος
Κοινοποιησέ το

Με δελτίο τύπου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, μας ενημερώνει πως ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του “Φλαρίου” της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, ο φετινός  εορτασμός δεν θα πραγματοποιηθεί με κόσμο αλλα όποιος επιθυμεί θα μπορεί να παρακολουθήσει τον εσπερινό της παραμονής και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, διαδικτυακά μέσω του Youtube

Αναλυτικα:

 

Εορτάζουμε και τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο από το σπίτι μας μέσω Youtube 12Υπενθυμίζουμε στους ευσεβείς ενορίτες μας, ότι κατά το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου εκάστου έτους εορτάζει μεγαλόπρεπα ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο επονομαζόμενος του “Φλαρίου”. Ο φετινός όμως εορτασμός του Αγίου Νικολάου μας βρίσκει σε περίοδο δοκιμασίας, όχι μόνο τοπικού χαρακτήρα αλλά δοκιμασίας η οποία καλύπτει όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου. Καλούμαστε λοιπόν να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο μέσα από το σπίτι μας, μακριά από τον Ναό του σωματικά, αλλά μέσα σε αυτόν νοερά.

Γνωρίζω πως οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που κάθε χρόνο επισκέπτονταν τον Ναό μας αυτό το διήμερο, θα έχουν τη σκέψη τους και την προσευχητική τους αγάπη στραμμένη στον Άγιο μας και τους διαβεβαιώ πως και η δική μας προσευχητική αγάπη και σκέψη θα βρίσκεται μαζί τους, κατά την ώρα της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Νικολάου.

Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω την αγάπη και την σκέψη μου προς όλους τους ευσεβείς χριστιανούς της ενορίας και της πόλης μας και εύχομαι η μορφή και η διδασκαλία του Αγίου Νικολάου να είναι οδηγός στη ζωή του καθενός μας.

Σημείωση: Όσοι επιθυμούν δύνανται να παρακολουθήσουν τον εσπερινό της παραμονής και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, διαδικτυακά μέσω του Youtube στο κανάλι του Ναού μας :

Αγ. Νικόλαος Καλαμάτας

 https://www.youtube.com/channel/UC4bcHB26YZHrOsMJeRGuNOA?view_as=subscriber


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το έργο δικτύων αποχέτευσης σε Άρι, Άμμο και Μικρομάνη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το έργο δικτύων αποχέτευσης σε Άρι, Άμμο και Μικρομάνη 13
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, υπέβαλε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020 προς ένταξη και χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα ακόμα σημαντικό έργο που μελέτησε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Πρόκειται για το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Άριος Άμμου και Μικρομάνης», προϋπολογισμού 3.900.000,00 €.

Το έργο αυτό σκοπό έχει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των Τοπικών Κοινοτήτων Άριος, Άμμου και Μικρομάνης και των κεντρικών αγωγών μεταφοράς από τις τρεις προαναφερθείσες κοινότητες έως τους υφιστάμενους κεντρικούς αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων, που προσάγουν τα ακάθαρτα στην ΕΕΛ Καλαμάτας.

Το δίκτυο εκκινεί από τον πλέον απομακρυσμένο από την ΕΕΛ, οικισμό του Άμμου. Ο κεντρικός συλλεκτήρας ακολουθώντας νοτιοανατολική κατεύθυνση τοποθετείται σε υφιστάμενους οδούς εντός των ορίων των οικιστικών ζωνών Άμμου και Άρι και παραλαμβάνει τα λύματα των δύο οικισμών. Στο τμήμα αυτό ο κεντρικός συλλεκτήρας παραλαμβάνει τα λύματα μέσω των δευτερευόντων αγωγών ή και με απευθείας συνδέσεις. Στη συνέχεια ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός είναι αγωγός μεταφοράς, τοποθετείται σε υφιστάμενους δρόμους και ακολουθώντας νοτιοανατολική πορεία παραλαμβάνει τα λύματα της Μικρομάνης. Τέλος στρέφεται προς νότο και καταλήγει στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό (ΚΑΑ) της Μεσσήνης.

Για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης των τριών τοπικών Κοινοτήτων θα κατασκευαστούν συνολικά 26.360 μέτρα δικτύων.

Αναλυτικότερα θα κατασκευαστούν:

1. Αγωγός διατομής Φ200 μήκους 15.332 μέτρων υλικού PVC

2. Αγωγός διατομής Φ250 μήκους 1.500 μέτρων υλικού PVC

3. Αγωγός διατομής Φ315 μήκους 913 μέτρων υλικού PVC

4. Αγωγός διατομής Φ355 μήκους 480 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN6

5. Αγωγός διατομής Φ400 μήκους 3.230 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN6

6. Αγωγός διατομής Φ75 μήκους 461 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

7. Αγωγός διατομής Φ90 μήκους 558 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

8. Αγωγός διατομής Φ110 μήκους 351 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

9. Αγωγός διατομής Φ140 μήκους 3.536 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

Για την ορθή λειτουργία του έργου πλέον των δικτύων που αναφέρθηκαν πιο πάνω συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν έξι αντλιοστάσια. Το κεντρικό αντλιοστάσιο για το σύνολο των λυμάτων των οικισμών Άρι και Άμμου (Α/Σ Α1), το Α/Σ Μικρομάνης για το σύνολο των λυμάτων της Μικρομάνης και τέσσερα μικρότερα που καλύπτουν τμήματα του δικτύου των λυμάτων του Άρι και του Άμμου (Α/Σ Άρι 1, Α/Σ Άρι 2, Α/Σ Άμμου 1 και Α/Σ Αμμου2). Όλα τα αντλιοστάσια θα είναι υπόγεια, και προβλέπεται να τοποθετηθούν σε δρόμους, έχουν παρόμοια διάταξη, ορθογωνική μορφή αλλά διαφορετικές διαστάσεις που εξαρτώνται από τη στάθμη των αγωγών συμβολής και τον αναγκαίο όγκο ρύθμισης.

Τέλος για να είναι πλήρως λειτουργικό το έργο θα κατασκευαστούν και όλες οι ιδιωτικές συνδέσεις Το σύνολο των προβλεπόμενων ιδιωτικών συνδέσεων εκτιμήθηκε από τον αριθμό των κατοικιών της πλέον πρόσφατης απογραφής ίσο με 1060 τεμ. Αναλυτικά οι ιδιωτικές συνδέσεις ανά οικισμό θα είναι:

1. Τοπική Κοινότητα Άριος 620 συνδέσεις

2. Τοπική Κοινότητα Άμμου 140 συνδέσεις

3. Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης 300 συνδέσεις

Όπου είναι εφικτό ο αγωγός οικιακής σύνδεσης θα εκβάλλει σε φρεάτιο επίσκεψης του δικτύου ακαθάρτων. Στις λοιπές θέσεις θα συνδέεται με τον αγωγό ακαθάρτων. Οι συνδέσεις των σωλήνων των ιδιωτικών συνδέσεων με τους αγωγούς ακαθάρτων θα είναι απόλυτα στεγανές με τη χρησιμοποίηση σαμαριών μηχανικής σύσφιξης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ