Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
Κοινοποιησέ το

Τηλεδιάσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (μέσω τηλεδιάσκεψης) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, από 15 Απριλίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο.

Κατά τη συνεδρίαση και ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε επικαιροποίηση δεδομένων του σχεδίου που διαθέτει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ενώ υπήρξε και ενημέρωση των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία φορέων και εθελοντικών ομάδων, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Εύχομαι σε όλους υπομονή, να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό μας. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εμείς όμως ακολουθούμε πιστά τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τη δημόσια υγεία. Τα ζητήματα της οικονομίας είναι πολύ σημαντικά αλλά έχουμε χρόνο να τα αντιμετωπίσουμε κι αυτά, όπως έχουμε κάνει άλλωστε τόσες και τόσες φορές ως Έθνος και έχουμε βγει νικητές. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η δημόσια υγεία και η ανακούφιση των συμπολιτών μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει αυτή την κρίση θέτοντας ως προτεραιότητα, την πρόληψη, τη στήριξη του επιχειρείν και τη στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μένουμε σπίτι και μαζί θα τα καταφέρουμε.

Ένας μεγάλος Δήμος, όπως ο Δήμος Καλαμάτας, οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί και να σχεδιάζει. Είναι πολύ σημαντικό να μην παρουσιάσουμε εικόνα διάλυσης, τόσο για τους δημότες όσο και για εμάς. Πρέπει να παραμείνουμε μάχιμοι εκτελώντας όσα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα το ΣΤΟ του Δήμου Καλαμάτας για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Ο Δήμος έχει αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας,  πρόληψη – αντιμετώπιση – αποκατάσταση και οργανώνεται έτσι ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή συνδρομή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν ζητηθεί και τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους πολίτες.

Φέτος συνεδριάζουμε για την αντιπυρική περίοδο, έχοντας δύο σημαντικά νέα εργαλεία για τη σχεδίαση και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το πρώτο είναι ο νέος νόμος 4662/2020 για “τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το δεύτερο είναι το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ”.

Η αντιπυρική περίοδος προσδιορίζεται στο διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, όμως με Πυροσβεστική Διάταξη η απαγόρευση καύσης για φέτος αρχίζει νωρίτερα, δηλαδή από 15 Απριλίου. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι Πρόεδροι οι οποίοι με τη σειρά τους καλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους για την τήρηση της απαγόρευσης.

Όπως προβλέπεται, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα σχεδιασμού και δράσεων για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο πρόληψης και για την καλύτερη απόκριση και συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και όλων των εμπλεκομένων, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας.

Τα μέτρα και οι δράσεις του Δήμου, εκτός από τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση της εύφλεκτης βλάστησης, είναι:

  • Πρόσληψη εργατών πυροπροστασίας, μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
  • Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όλα τα μέσα (μηχανήματα, υδροφόρες και ανθρώπινο δυναμικό) που έχει ο Δήμος είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής. Όπως κάθε χρόνο  θα εγκατασταθούν στις ευπαθείς κοινότητες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι περιοχές αυτές είναι: Νέδουσα, Λαδά – Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Αρφαρά, Άμφεια – Θουρία, Άρις, Βέργα- Μ.Μαντίνεια. Ένα μικρό πυροσβεστικό θα παραμένει στα συνεργεία προς συνδρομή της Πυροσβεστικής, όπου χρειάζεται, ενώ τα δύο οχήματα του συλλόγου “Φίλοι του Ταϋγέτου” παραμένουν στον Ταΰγετο.
  • Αυξημένη ετοιμότητα θα υπάρχει στα στάδια 3 και 4. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Για την αποκατάσταση ο Δήμος φροντίζει μέσω των υπηρεσιών (Πρόνοια, ΔΤΥ, κ.ά.) και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
  • Όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού, υπάρχει έντυπο υλικό και θα διανεμηθεί στις Τοπικές Κοινότητες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με βοήθεια από τις εθελοντικές οργανώσεις.  Παρακολουθούμε καθημερινά το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου και ενημερώνουμε περαιτέρω με sms και δελτία Τύπου.
  • Ο Δήμος θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στις υδατοδεξαμενές, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι οι υδατοδεξαμενές έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ για συντήρηση και πλήρωση.
  • Θα σταλεί άμεσα έγγραφο στους Προέδρους των Κοινοτήτων για τη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, τον τακτικό έλεγχο των υδατοδεξαμενών και γενικότερα τη λήψη όσων προληπτικών μέτρων απαιτούνται.
  • Η σχεδίαση της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών για μεγάλα συμβάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς κανένας δεν μπορεί να υποδείξει συγκεκριμένες διαδρομές από πριν, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα στην εξάπλωση κάθε μεγάλης πυρκαγιάς. Όμως έχουν προσδιοριστεί οι χώροι συγκέντρωσης, τα μέσα απομάκρυνσης, ο ρόλος των υπηρεσιών και φορέων. 
  • Υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων με είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο.
  • Θα γίνει κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων

Η πρότασή μας προς την Περιφέρεια, για τις περιοχές προς απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι να παραμείνει ως έχει».


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Πρόγραμμα μεταφοράς σε εμβολιαστικά κέντρα από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας  υλοποιεί πρόγραμμα συνοδείας και μεταφοράς από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα Καλαμάτας, ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων, δίχως υποστηρικτικό περιβάλλον, που διαμένουν στο Δήμο Καλαμάτας.

Το συντονισμό θα έχει η Νοσηλευτική Υπηρεσίας του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας  με τους πολύτιμους Εθελοντές και των δύο Σωμάτων.

Για την ανωτέρω δράση απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα γραφεία του Τμήματος στα τηλέφωνα : 27210 87737 & 27210 88313 και ώρες 08:00 – 14:00.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμήματος του 9ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας και των ΚΔΑΠΜΕΑ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με Απόφαση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του 2ου υποχρεωτικού πρωινού τμήματος, της πρόωρης υποδοχής και του ολοήμερου τμήματος του 9ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας έως και 19 Μαρτίου 2021, για λόγους πρόληψης, προστασίας και διασφάλισης της υγείας του σχολικού πληθυσμού μετά την εμφάνιση διαπιστωμένου κρούσματος COVID-19, σε εκπαιδευτικό και μαθητή.

Επίσης, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 σε εκπαιδευτή των ΚΔΑΠΜΕΑ, η δομή θα παραμείνει κλειστή για προληπτικούς λόγους έως την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και εν συνεχεία θα διενεργηθούν τεστ σε όλα τα παιδιά. Για προληπτικούς λόγους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, η Διεύθυνση Υγείας καθώς και οι Διευθύνσεις του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου.

Ο Δήμος για τα προαναφερόμενα σχολεία και δομές έχει προγραμματίσει απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Σε μία κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο από το 2013 υποστηρίζει αδιάλειπτα τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία και τις κάθε είδους διακρίσεις, προωθώντας την ισοτιμία, την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα στα φύλα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας δηλώνει παρόν και προτρέπει όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια, όταν αυτές νοιώσουν έτοιμες.

DSC 0013 Medium

Στο δικό του μήνυμα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε:

«Οι γυναίκες όλου του κόσμου, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, ανταποκρίνονται στον πολλαπλό τους ρόλο και διεκδικούν μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων αξιών, χωρίς βία και παρενοχλήσεις.

Οι σκέψεις, οι πράξεις, η δράση όλων μας πρέπει να οδηγεί καθημερινά, ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου».


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ