Connect with us

πρέπει να δεις

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και τα έθιμα της ημέρας αυτής

Ανέβηκε

στις

η μεταμόρφωση του σωτήρος, και τα έθιμα της ημέρας αυτής 3
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στη Μεταμόρφωση του Χριστού, γιορτάζουμε ένα γεγονός της ζωής του, το οποίο έχει την ίδια σημασία για την σωτηρία μας με την ενσάρκωση του και την ανάσταση του.

Σύμφωνα με το γεγονός αυτό, ο Χριστός, αφού ανέβηκε μαζί με τρεις μαθητές του, και συγκεκριμένα με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, πάνω στην κορυφή ενός βουνού, μεταμορφώθηκε και άρχισε να φωτοβολεί με ένδοξο τρόπο. Μεταμόρφωσης (όρος Θαβώρ στη Νότια Γαλιλαία), μαζί με τρεις αποστόλους (τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη) για να προσευχηθούν. Μετά την ανάβαση, οι απόστολοι κάθισαν να ξεκουραστούν και αποκοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν, έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού γεγονότος. Ενώ ήταν μέρα μεσημέρι ο Χριστός (ο οποίος θεωρείτο ότι είχε μεταμορφωθεί) φωτοβολούσε τόσο έντονα, που φαινόταν πως στον ουρανό υπήρχαν δύο ήλιοι.

Η έννοια της μεταμόρφωσης δεν σημαίνει ότι άλλαξε το πρόσωπο ή το σώμα του Χριστού. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η όψη του προσώπου του έγινε διαφορετική την ώρα που προσευχόταν, ενώ και τα ρούχα του άλλαξαν και έγιναν λευκά και αστραφτερά σαν το φως.

Δηλαδή όσο μεγάλη και βασική για την σωτηρία μας είναι η γιορτή των Χριστουγέννων και της Αναστάσεως, τόσο μεγάλη και βασική είναι η εορτή της Μεταμορφώσεως. Έτσι οι τρεις αυτές γιορτές -οι οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου το ίδιο διάστημα 4 μήνες- να δεσπόζουν του ετησίου εορτολογίου και να αποτελούν τους βασικούς πνευματικούς σταθμούς της ανθρώπινης ψυχής.

Και επειδή είναι μεγάλη εορτή, προτάσσεται νηστεία πριν απ’ αυτήν, όπως ακριβώς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Διότι, αυτό που λέμε νηστεία του 15Αυγούστου, δεν είναι μόνο νηστεία για την κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και νηστεία για τη γιορτή της Μεταμορφώσεως.

Είναι δύο νηστείες χωριστές· οι οποίες όμως, επειδή είναι συνεχόμενες, επικράτησαν στη συνείδηση του λαού σαν νηστεία του 15Αυγούστου.

η μεταμόρφωση του σωτήρος, και τα έθιμα της ημέρας αυτής 4Η πίστη ότι τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου ανοίγουν οι ουρανοί, κάνει πολλούς ν’ αγρυπνούν, για να δουν το Άγιο φως.  Το ‘χουν σε καλό. Συνηθίζουν εξάλλου στις 6 Αυγούστου να φέρνουν στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια για ευχολόγηση και να τα μοιράζουν στους εκκλησιαζομένους. Όπως έγινε και σήμερα στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών στην Καλαμάτα, από την κ. Φλέσσα Δήμητρα και γυναίκες της πόλης μας , οι οποίες είχαν φέρει τα πρώτα σταφύλια για να τα ευλογήσει ο παπάς και κατόπιν μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μοίρασαν στους πιστούς, και τους  συμβούλευαν τις τρεις πρώτες ρώγες από το τσαμπί να τις βάλουν στο εικονοστάσι και τις υπόλοιπες ρώγες να τις πετάξουν στο σπίτι, στο κήπο, η στο κτήμα για καλή τύχη, αφθονία και προσέλκυση αγαθών.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις ωφελούν την ψυχή, δεν είναι υποχρεωτικό κάνεις να ακολουθεί το παραδοσιακό τρόπο ζωής. Και για να αντλήσουμε δύναμη πρέπει κανείς να βρεθεί στο πνεύμα των πατροπαράδοτων συνηθειών, διότι όλες οι μεγάλες γιορτές είναι ένα καλό ξεκίνημα, για την ενίσχυση της οικογενειακής συνοχής μιας, και είναι οι νέοι  έχουν αποσυνδεθεί σε ότι αφορά τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Η κ. Φλέσσα προσφέρει πολύ σημαντικό έργο, προβαίνοντας πάντα σε τέτοιες ενέργειες, γιατί οι  οικογενειακές παραδόσεις έχουν ένα βαθύτερο νόημα , αφού εμπλουτίζουν την ψυχή και αποτελούν το συνδετικό κρίκο, με τις ελληνικές ρίζες , έτσι η τήρηση τους διατηρεί διαχρονικές αξίες και αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας, αλλά και του προσωπικού νοήματος του ατόμου.

Γεωργία Ρήγα

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ