πρέπει να δεις
Δεκαπενταύγουστος: Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times


Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών και εορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια σε όλο τον ελληνικό χώρο.
Οι Έλληνες είναι τόσο έντονα δεμένοι με την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, διότι από τη μία είναι ο συμβολισμός της ίδιας της Παναγίας. Είναι η αγία, η ανώτερη απ’ όλες μεν, αλλά την ίδια ώρα η πιο προσιτή στον άνθρωπο. Υπέφερε ως θνητή και ως μάνα. Οι σταθμοί της ζωής της είναι στιγμές που μπορεί να τους νιώσει κάθε γυναίκα. Έγινε, έτσι, το σύμβολο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και της παρηγοριάς μας όταν έχουμε προβλήματα. Το «Βοήθα Παναγιά μου» δεν θα είχε την ίδια δύναμη αν η ίδια δεν είχε ζήσει όσα έζησε…. Ακόμα, η Παναγία έχει για τους Έλληνες και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.
Σύμφωνα με την παράδοση, μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.
Όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας επιχείρησε να τα ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.
Μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας υπάρχει δογματική διαφορά σχετικά με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στο δόγμα της ενσώματης ανάληψης της Θεοτόκου (Assumptio Beatae Mariae Virginis), που οριστικοποιήθηκε με την αποστολική εγκύκλιο του Πάπα Πίου IB’ «Munificentissimus Deus» (1 Νοεμβρίου 1950). Αντίθετα, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει λόγο πρώτα για Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή πραγματικό θάνατο (χωρισμό ψυχής και σώματος) και στη συνέχεια για μετάσταση της Θεοτόκου, δηλαδή ανάσταση (ένωση ψυχής και σώματος) και ανάληψή της κοντά στον Υιόν της.
Είθισται περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι. Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.
Ἀπολυτίκιον
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Δεκαπενταύγουστος στην Καλαμάτα: «Βουλιάζει» από κόσμο – Στο 100% οι πληρότητες
-
Καλαμάτα: Την Παρασκευή 14 Αυγούστου η Λαϊκή Αγορά λόγω Δεκαπενταύγουστου
-
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ιερά Μονή Βουλκάνου τον Δεκαπενταύγουστο
-
Αυριο η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Οι Ιερές Μονές στη Μεσσηνία που πανηγυρίζουν
-
Η Καλαμάτα γιόρτασε την 204η επέτειο από την απελευθέρωσή της
-
Τέμπη: Φοιτητές και μαθητές ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης στην Καλαμάτα
-
Στενάζουν από παραβατικότητα τα Αρφαρά Μεσσηνίας
-
Τα Φιλιατρά τιμούν και γιορτάζουν τον Άγιο Χαράλαμπο
-
Πώς το Τριώδιο συνδέεται με την Σαρακοστή και το Πάσχα
-
Κοσμοσυρροή για την μεγαλοπρεπή πανήγυρη της Παναγίας Υπαπαντής
-
Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα και γιατί τους τιμούμε
-
Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου
-
Διάρρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Πεταλίδι
-
15 Αυγούστου η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
-
Η αξία των πολιτιστικών εκδηλώσεων και οι διεθνείς οικονομικές επενδύσεις
-
Τα πανηγύρια μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού
-
Κορυφώνεται ο τουρισμός το 2024: Προσδοκίες για νέο ρεκόρ εσόδων
-
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο παραμυθένιος γάμος με την Μαράια Ριντλσπρίγκερ
-
Τι συμβολίζει η Ανάσταση του Θεανθρώπου
-
Η Μεγάλη Παρασκευή και τα έθιμα που συνδέονται με την ιερή ημέρα
-
Παιδικό παραμύθι της Γιώτας Φλέσσα: “Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πρασινούλη στη Χώρα των Καλικάντζαρων”
-
Βοιωτία: «Δεν πάτησα τη σκανδάλη» λέει ο αστυνομικός για το θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία
-
Οι σχέσεις στα χρόνια των social media
-
Φονική επίθεση στο Ισραήλ: Καταιγισμός πυρών εναντίον στόχων της Χαμάς στη Γάζα
-
Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η μαφιόζικη δολοφονία των έξι Τούρκων
-
Το αναπόφευκτο ατόπημα του ανθρωπισμού είναι η διολίσθησή του στον ατομικισμό
-
Προφυλακιστέος ο 68χρονος πιστολέρο που σκότωσε τον υπάλληλο πάρκινγκ στον Πειραιά
-
Λιβύη – Δυστύχημα: Αδιευκρίνιστες ακόμα οι συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου
-
Τον σκότωσε εν ψυχρώ με καραμπίνα – Φερόμενος δράστης 68χρονος με θύμα παρκαδόρο
-
Ποιος ήταν ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης που βρήκε τραγικό θάνατο στο λιμάνι του Πειραιά;
Πρόσφατα Άρθρα

Επτά συλλήψεις στη Μεσσηνία σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Ναρκωτικά και κυνηγετικό όπλο στις κατασχέσεις

Το Φεστιβάλ 192,4 γέμισε τον Δεσύλλα ζωή, μουσική και πολιτισμό – Όταν ένα μικρό χωριό γίνεται μεγάλος προορισμός

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Η Ελλάδα να απαντήσει ενεργά στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική

ΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη

ARCO Live στο Poseidon Ocean View με τον Διονύση Κοτταρίδη
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη
-
Τέχνη & Ψυχαγωγία18 ώρες πρινΤο Φεστιβάλ 192,4 γέμισε τον Δεσύλλα ζωή, μουσική και πολιτισμό – Όταν ένα μικρό χωριό γίνεται μεγάλος προορισμός
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΜε Πάνο Μουζουράκη η “Λευκή Νύχτα” τέλος Αυγούστου στην Καλαμάτα
-
Επιχειρήσεις2 ημέρες πρινARCO Live στο Poseidon Ocean View με τον Διονύση Κοτταρίδη
-
Αστυνομικό δελτίο18 ώρες πρινΕπτά συλλήψεις στη Μεσσηνία σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Ναρκωτικά και κυνηγετικό όπλο στις κατασχέσεις
-
Πολιτικά19 ώρες πριν«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Η Ελλάδα να απαντήσει ενεργά στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική
















