Connect with us

Μεσσηνία

«Fridays For Future Kalamata»: Κάλεσμα συμμετοχής στην Εβδομάδα Κλιματικής Δικαιοσύνης

Ανέβηκε

στις

«fridays for future kalamata»: κάλεσμα συμμετοχής στην εβδομάδα κλιματικής δικαιοσύνης 5
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

«Αν όχι τώρα… πότε; Κι αν όχι εμείς …Ποιοι;» Το «Fridays For Future Kalamata» καλεί όλο τον κόσμο να συμπορευθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην πορεία για την κλιματική αλλαγή.

«fridays for future kalamata»: κάλεσμα συμμετοχής στην εβδομάδα κλιματικής δικαιοσύνης 6Ορμώμενοι από την πρωτοβουλία μιας Σουηδέζας μαθήτριας, της Greta Thunberg, που κάθε Παρασκευή απείχε από το σχολείο προκείμενου να διαμαρτυρηθεί για τα ελλιπή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Έκτοτε έφηβοι και νέοι όλου του κόσμου, επί το πλείστον μαθητές και φοιτητές συστρατεύθηκαν υπό το περιβαλλοντικό κίνημα «Fridays for Future»!

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 είχαν δημιουργηθεί παραρτήματα του «Fridays for Future»σε περισσότερες από 100 χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα! Στόχος του οικολογικού κινήματος είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέψουν τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές…

Στην Καλαμάτα μέλη του κινήματος παρουσίασαν τις δράσεις του τοπικού παραρτήματος στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλιματικής Δικαιοσύνης που ξεκινά με την 20η Σεπτέμβρη με την «Παγκόσμια Πορεία για το Κλίμα».
Οι νεαροί και νεαρές, μαθητές και φοιτητές, μέλη του οικολογικού κινήματος «Fridays For Ifuture Kalamata» μας κάλεσαν όλους να φροντίσουμε … το «σπίτι» μας!

Μελιάννα Μάκαρη (μαθήτρια 3ου ΓΕΛ Καλαμάτας): «Το «Fridays for Future» είναι ένα περιβαλλοντική κίνημα το οποίο αποτελείται κατά κύριο από μαθητές και φοιτητές και ξεκίνησε στα μέσα της περσινής χρονιάς από μία μαθήτρια στη Σουηδία, η οποία βλέποντας όλες τις μελέτες που γίνονται για την κλιματική αλλαγή και ότι οι συνθήκες είναι πολλές σοβαρές και ταυτόχρονα τα κράτη δεν ενεργούσαν όπως έπρεπε για να τις αντιμετωπίσουν, αποφάσισε κάθε Παρασκευή να χάνει σχολείο και να κάνει ένα είδους διαμαρτυρίας έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο έτσι ώστε να πιέσει την κυβέρνηση της, να εφαρμόσει τα μέτρα της «Συμφωνίας των Παρισίων» και όσα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή.

«fridays for future kalamata»: κάλεσμα συμμετοχής στην εβδομάδα κλιματικής δικαιοσύνης 7Το παράδειγμα της Γκρέτα ενέπνευσε χιλιάδες εφήβους σε όλη την Ευρώπη και έπειτα σε όλο τον κόσμο, οι οποία άρχισαν στις πόλεις τους παρατήματα «Fridays for Future» και μέχρι το Μάρτιο του 2019 υπήρξε σε πάνω από 100 χώρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε στην Ελλάδα, με το «Fridays for Future Athens» και στην Καλαμάτα με την ομάδα που δημιουργήσαμε τον Ιούλιο του 2019.

Το «Fridays for Future Kalamata» έχει ουσιαστικά δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις έτσι ώστε να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής ή μάλλον της επικείμενης κλιματικής καταστροφής.

Ο δεύτερος στόχος είναι να καλλιεργήσει τις περιβαλλοντικές συνειδήσεις των κατοίκων της περιοχής στην οποία.
Το «Fridays For Ifuture Kalamata» δρα και στους δυο αυτούς άξονες καθώς έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις που αφορούν το πρώτο άξονα, με διαμαρτυρίες, όσο και δράσεις που αφορούν στο δεύτερο άξονα όπως καθαρισμοί, εργαστήρια και ούτω καθεξής».

Για να επισημάνει ότι «μπορεί στη συνείδηση των Ελλήνων, το περιβάλλον να είναι θέμα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα θέμα πολύ κύριο και μας αφορά άμεσα, γιατί σύμφωνα με τη περσινή μελέτη του ΟΗΕ έχουμε λιγότερο από 11 χρόνια για να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή, και άμα αυτά τα χρόνια περάσουν η κλιματική αλλαγή θα είναι πλέον μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα ο πλανήτης να είναι μη βιώσιμος!

Η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από ό,τι θεωρούμε. Πραγματικά χρειάζεται όλοι να αρχίσουμε να διεκδικούμε να περάσουν αυτά τα μέτρα που εμείς προτείνουμε. Να διεκδικούμε να πάρουν οι κυβερνήσεις στα σοβαρά το περιβάλλον και να μην βάζουν οικονομικά ή πολιτικά κέρδη πάνω από το περιβάλλον. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι, μπορεί αυτή η αλλαγή να φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη, μπορεί να φαίνεται ότι ως άνθρωποι έχουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και δεν πρόκειται να αλλάξουμε, αλλά ένα να τα δικά μας συνθήματα είναι ότι η αλλαγή έρχεται από αυτούς που πιστεύουν σε αυτή! Κι αυτή πρέπει να έρθει τώρα γιατί …αν όχι τώρα πότε; Κι αν όχι εμείς ποιοι;»

Απόλλωνας Καρακαηδός (απόφοιτος Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας): «Το κίνημα “Fridays For Future” πραγματοποίησε μία διεθνή συνάντηση στις αρχές του Αυγούστου στη Λωζάνη, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι απ’ όλες τις χώρες και από το Friday’s for future Greece και αποφασίστηκαν τα κύρια αιτήματα του κινήματος τα οποία είναι να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή σε σχέση με τα επίπεδα πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Να εξασφαλιστεί η κλιματική δικαιοσύνη και ισότητα, και να εισακουστεί η παγκόσμια επιστημονική γνώμη. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι όπως είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οι οποίοι πρέπει να μηδενιστούν μέχρι τις αρχές του 2030, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πολλοί άλλοι, άλλα είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τους τρεις βασικούς στόχους του κινήματος.»

Κωνσταντίνα Σκιαδά (απόφοιτη Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, πρωτοετής φοιτήτρια):

«Η παγκόσμια πορεία για το κλίμα που οργανώνεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου αποτελεί μία δράση των «Fridays for Future» ανά τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη και ο σκοπός της είναι να εισακουστεί παντού. Την ίδια ώρα θα γίνει μία συνδιάσκεψη με εκπροσώπους όλων των χωρών για το περιβάλλον στα Ηνωμένα Έθνη και ο σκοπός της πορείας αυτής είναι να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας ώστε να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις που θα πάρουν. Θέλουμε στη συνδιάσκεψη αυτή να σεβαστούν τη «Συνθήκη της Λωζάννης» και την «Συμφωνία των Παρισίων» όσον αφορά το περιβάλλον και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, μέλη του «Fridays For future» της Ελλάδας έχουμε συντάξει μία επιστολή η οποία θα δοθεί στη Βουλή με σκοπό και η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, να ακούσει τις απόψεις μας, να κατανοήσει την επιστημονική προσέγγιση που έχουμε για το θέμα και αν όλα πάνε καλά, να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έχουμε οργανώσεις και μια άλλη σειρά από δράσεις, αλλά δεν είναι ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία διότι είναι παγκόσμια, θα συμβεί σε πάρα πολλά μέρη ανά τον κόσμο, φοιτητές, μαθητές και όλοι οι πολίτες θα βρίσκονται εκεί με σκοπό να διαδηλώσουν, να πείσουν, να διεκδικήσουν και να προστατεύσουν αυτό που όλοι έχουμε κοινό, τον πλανήτη! Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομοιότητες των ανθρώπων. Το έχουμε όλοι κοινό και είναι ώρα να το προστατεύσουμε!»
Καλώντας μικρούς και μεγάλους να φροντίσουν το σπίτι μας… για τις δράσεις που γίνουν στην πόλη μας, μας ενημέρωσε η φοιτήτρια Βάλια Κυριακουλάκου:

● Παρασκευή 20/9: Παγκόσμια πορεία για το κλίμα. Σημείο συνάντησης η πλατεία 23ης Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι.
● Σάββατο 21/9: Καθαρισμός της Δυτικής παραλίας. Σημείο συνάντησης τα γήπεδα Κορδία, ώρα προσέλευσης 17:30.
● Κυριακή 22/9 Περιβαλλοντικό κυνήγι θησαυρού για τα μικρά παιδιά και Εργαστήρια Κατασκευών τα οποία θα προωθούν την κυκλική οικονομία. Οι δράσεις αυτές θα φιλοξενηθούν στο πάρκο του ΟΣΕ, στον χώρο του πατινάζ, 10:30 με 2 το μεσημέρι.
● Δευτέρα 23/9: Ενημερωτικό δρώμενο «Cube of Truth» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ώρα 18:00
● Τρίτη 24/9: ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων «Swap Shop» (δωρεάν). Πεζόδρομος Αριστομένους, 6 με 9 το απόγευμα.
● Τετάρτη 25/9: Διαγωνισμός Καλύτερης Οικολογικής Φωτογραφίας. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω του Instagram, ξεκινά μία εβδομάδα πριν και η ολοκλήρωσή του θα γίνει την προαναφερθείσα ημερομηνία.
● Πέμπτη 26/7: Θεατρικό Δρώμενο “Catastrophe” στο πεζόδρομο Αριστομένους, 6:00 με 7:00
● Παρασκευή 27/9: Περιβαλλοντική συναυλία και ομιλία. Πεζόδρομος Αριστομένους, στις 20:30.

 

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ