Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Ένα «βουβό έγκλημα»: Εργασιακός εκφοβισμός

Ανέβηκε

στις

Ένα «βουβό έγκλημα»: Εργασιακός εκφοβισμός 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Το εργασιακό περιβάλλον αποτελείται από εμάς, τους εργοδότες μας, και τους συναδέλφους μας, και ο χώρος που εργαζόμαστε, πρέπει να μας προσφέρει ψυχική ευχαρίστηση, αλλά και ένα κλίμα ευχάριστο.

Όπως, όλοι ξέρουμε υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία εργάζονται σε καφετέριες, εστιατόρια, ή φεύγουν τα καλοκαίρια για σεζόν, κάνουν προσωρινές δουλειές για να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Τι συμβαίνει όμως, όταν η δουλειά γίνεται «πεδίο μάχης»; Τι συμβαίνει, όταν το κλίμα είναι τελείως απρόσιτο, και μερικές συμπεριφορές είναι γλοιώδεις;

Τότε ξεκινάει η ηθική παρενόχληση, μια μορφή καταχρηστικής συμπεριφοράς, που εκδηλώνεται με λόγια, με πράξεις και με γραπτά μηνύματα. Μέσα σε αυτά εμπεριέχονται συκοφαντίες που βλάπτουν την τιμή ή την υπόληψή κάποιου , καψόνια, υποτίμηση, εκβιασμοί και απειλές, κουτσομπολιά, ειρωνικές εκφράσεις, υπονοούμενα, κοροϊδίες, αγενής και εχθρική συμπεριφορά, είναι μερικές από τα είδη της παρενόχλησης.

Θύτης μπορεί να είναι ο εργοδότης, ο προϊστάμενος ή και κάποιοι μεταξύ των συνάδελφων. Ίσως να ήταν ο εργοδότης που σε έκανε σκουπίδι, ή ακόμα χειρότερα εκδήλωσε δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία. Μπορεί να ήταν η αθυρόστομος υπάλληλος που σε έβρισε. Και αυτά μορφή βίας είναι, και συνένοχος όποιος συγκαλύπτει εργασιακές κακοποιήσεις.

Η ηθική παρενόχληση  μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του και να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.

Σίγουρα αν σκιαγραφήσουμε το προφίλ του θύτη, είναι μια ανασφαλή προσωπικότητα με τρομερά χαμηλή αυτοεκτίμηση ,και ικανοποιεί τον εαυτό του έχοντας αυτό το μοτίβο απέναντι στους συναδέλφους του, ενισχύοντας έτσι την προσωπική του εικόνα.

Πώς μπορεί να προστατευτεί το θύμα; Υπερασπίσου τον εαυτό σου με ψύχραιμο τρόπο, δηλώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά σε προσβάλλει, ανάφερε το γεγονός στους ανωτέρους σου, με στοιχεία. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί και  συνεχίσει  να υπάρχει τότε μπορείς να αξιώσεις την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, ή  μπορείς  να προέβεις σε αναφορά στην επιθεώρηση εργασίας.

Τέλος , κανένας εργαζόμενος δεν είναι ανυπεράσπιστος, όπως θεωρούν οι θύτες! Είναι ξεκάθαρο, ότι κανείς δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να  χρησιμοποιεί τη θέση του, και να  κάνει  κατάχρηση εξουσίας, επικαλούμενος ότι έχει τα ανάλογα «κονέ» και θα την γλυτώσει, καθώς υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο για τη πάταξη αυτής της παράτυπης συμπεριφοράς.

Γεωργία Ρήγα

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ