Connect with us

Πολιτικά

Χρυσομάλλης: Η απάντηση στην Τουρκία θα είναι καθαρή και σκληρή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χρυσομάλλης: Η απάντηση στην Τουρκία θα είναι καθαρή και σκληρή 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Καθαρή και σκληρή θα είναι η ελληνική απάντηση στην Τουρκία, εφόσον προβεί σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, διαμηνύει μέσω του «Π» ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης. Παραδέχεται φαινόμενα χαλάρωσης μετά το τέλος της καραντίνας, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας παρά επαγρύπνησης.

Μίλτος ΧρυσομάλληςΗ συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι ένα μήνυμα και προς την Τουρκία;

Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διπλωματική εξέλιξη για τη χώρα μας, μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια δύσκολη περίοδο για την εξωτερική πολιτική και παράλληλα ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, τους σημαντικούς «παίκτες» στην ανατολική Μεσόγειο και βέβαια και την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την υγειονομική κρίση που μαστίζει την Ιταλία, η υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ ήταν μέσα στις προτεραιότητές της, γεγονός που δείχνει την αναβάθμιση της χώρας μας. Η συμφωνία διαμηνύει προς όλους τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στη νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Κυρίως όμως μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα προς όλους – και ειδικά στην Τουρκία βεβαίως – ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα πράξει ανάλογα για τη διασφάλισή τους. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αντίστοιχα θετικές εξελίξεις και με τη Αίγυπτο, ούτως ώστε να βυθίσουμε ακόμα περισσότερο την Τουρκία στην «μοναξιά» των παράλογων απαιτήσεων της και του αναθεωρητισμού που πρεσβεύει.

Η Τουρκία διαμηνύει ότι το επόμενο διάστημα θα προβεί σε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πώς θα απαντήσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Θα απαντήσουμε όπως θα απαντούσε κάθε κυρίαρχο κράτος όταν προσβάλλονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Μετά από 4,5 χρόνια υποχωρητικότητας και δηλώσεων του τύπου «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», «ας μην είμαστε μονοφαγάδες» και του στίγματος που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των no border και των ανοιχτών συνόρων, πλέον η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Τους τελευταίους μήνες έχουμε αποδείξει εμπράκτως στην Τουρκία ότι τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά μας φυλάσσονται με αποφασιστικότητα από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Με την ίδια αποφασιστικότητα και την κατάλληλη κλιμάκωση ενεργειών θα αντιμετωπιστεί κάθε απόπειρα παράνομων εργασιών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την τουρκική εταιρεία πετρελαίου. Είναι δεδομένο και πιστεύω να το έχει κατανοήσει η τουρκική πλευρά ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αποτολμήσει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η απάντηση θα είναι καθαρή και σκληρή. Είμαι πεπεισμένος ότι εκτός από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα βρει απέναντι της και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν κουραστεί από την πειρατική συμπεριφορά της, την απόλυτη αδιαφορία της για το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτό.

Σας ανησυχούν τα φαινόμενα χαλάρωσης από τους πολίτες, μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό; Μήπως πρέπει να ληφθούν στοχευμένα, τοπικά μέτρα;

Είναι αυτονόητο, μετά τη μεγάλη προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού με το σκληρό μέτρο του lockdown, η επαναφορά στην κανονικότητα και τον κοινωνικό συγχρωτισμό να έχει και φαινόμενα χαλάρωσης. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας αλλά περισσότερο επαγρύπνησης, προκειμένου να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως πιθανές εστίες υπέρ-μετάδοσης του ιού. Η Επιστημονική Επιτροπή και η Πολιτική Προστασία παρακολουθούν στενά τη πορεία των κρουσμάτων και θα αντιμετωπίσουν άμεσα και ουσιαστικά κάθε περίπτωση μεμονωμένα. Εάν η υγειονομική εικόνα απαιτεί τη λήψη τοπικών μέτρων, να είστε σίγουροι ότι αυτά θα ληφθούν. Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι, τηρώντας τους κανόνες προστατεύουμε τον τουρισμό και άρα βοηθάμε στη γρήγορη οικονομική ανάταξη της χώρας μας.

Πόσο χαμένη μπορεί να είναι η χρονιά για τον τουρισμό; Και είναι επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι;

Τα μηνύματα που έρχονται από τους ανθρώπους του τουρισμού για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν μια θετική εικόνα από πλευράς κρατήσεων από το εξωτερικό. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί και να  κατορθώσουμε έτσι να διασώσουμε ένα μέρος των σημαντικών εσόδων που προσφέρει στο δημόσιο ταμείο η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει φροντίσει για την τουριστική εικόνα της χώρας, όποτε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος. Αυτό που προέχει άμεσα είναι η στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού, επιχειρηματιών και εργαζομένων και φυσικά και άλλων κλάδων. Και εδώ η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει συμπεριλάβει στοχευμένα μέτρα, που περιλαμβάνουν τόσο την επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, όσο και τη χορήγηση ρευστότητας μέσω ευρωπαϊκών εργαλείων και των τραπεζικών ιδρυμάτων προς τους επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση η στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού είναι μια διαρκής προσπάθεια. Παρατηρούμε συνεχώς την πορεία των πραγμάτων και θα παρέμβουμε με νέα μέτρα στήριξης όπου χρειαστεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι και γνωρίζει τα προβλήματα και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Υπάρχει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες για το μεταναστευτικό. Τώρα που η καραντίνα τελείωσε και οι αφίξεις είναι ελάχιστες, πότε ρεαλιστικά θα ξεκινήσουν και απελάσεις;

Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και είναι και δικές μου ανησυχίες. Γνωρίζετε ότι, ειδικά στο μεταναστευτικό, υπάρχει ξεκάθαρα μια άλλη αντιμετώπιση από τη διακυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς. Από τα ανοιχτά σύνορα, τα «λιάζονται και εξαφανίζονται», πλέον έχουμε κλειστά σύνορα, κλειστά κέντρα κράτησης και με το νέο νόμο ταχύτατες διαδικασίες ως προς την χορήγηση ή μη ασύλου. Αυτό έχει δώσει ένα ισχυρό μήνυμα και πλέον έχουμε λίγες αφίξεις, που λόγω της καραντίνας έγιναν ακόμα λιγότερες. Στην ίδια κατεύθυνση μπορώ να σας πω ότι θα είχαν ξεκινήσει οι επαναπροωθήσεις, αν δεν ήταν η καραντίνα. Ήδη όμως έχουν γίνει κάποιες και θα γίνουν πολύ περισσότερες το επόμενο χρονικό διάστημα. Το μήνυμα είναι πλέον ξεκάθαρο: η Ελλάδα έπαψε να είναι πόλος έλξης λαθρομεταναστών.

Μίλτος Χρυσομάλλης


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Αποθεώνουν τον Μακρόν οι Έλληνες: «Είσαι πραγματικός Ηγέτης – Πάρε την Ευρώπη στα χέρια σου»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αποθεώνουν τον Μακρόν οι Έλληνες: «Είσαι πραγματικός Ηγέτης – Πάρε την Ευρώπη στα χέρια σου» 10
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Εμάνουελ Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος αποθεώθηκε από τους Έλληνες χρήστες στο Facebook για το μήνυμα αλληλεγγύης για τη Μόρια.

Ο Εμάνουελ Μακρόν έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι σύμμαχος της Ελλάδας και έχει άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την εκλογή του ήταν στο Παρίσι. Φυσικά η Γαλλία έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξη του στη χώρα μας με αφορμή την Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε το δικό του μήνυμα και μετά την φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη δομή υποδοχής προσφύγων.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αλλά και στο Twitter, εξέφρασε την αλληλεγγύη του. Μάλιστα, επέλεξε να το κάνει στα Ελληνικά κάτι που προκάλεσε ενθουσιασμό σε αρκετούς Έλληνες που τον αποθέωσαν στα σχόλια. «Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό σε Facebook και Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές αντιδράσεις από το ποστάρισμα του Εμανουέλ Μακρόν στο Facebook

Αποθεώνουν τον Μακρόν οι Έλληνες: «Είσαι πραγματικός Ηγέτης – Πάρε την Ευρώπη στα χέρια σου» - Εικόνα 1 Αποθεώνουν τον Μακρόν οι Έλληνες: «Είσαι πραγματικός Ηγέτης – Πάρε την Ευρώπη στα χέρια σου» - Εικόνα 2 Αποθεώνουν τον Μακρόν οι Έλληνες: «Είσαι πραγματικός Ηγέτης – Πάρε την Ευρώπη στα χέρια σου» - Εικόνα 3

«Να υπάρξει ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα»

Tο δικό του μήνυμα έστειλε στην Τουρκία από την Κορσική, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλουμε να εμφανίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση και δυνατή θέση όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά και παράλληλα αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη χαρακτηρίζοντας τις απαράδεκτες.

Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η σύνοδος των «7» διεξάγεται στην Κορσική. «Δεν είναι τυχαίο το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών εδώ καθώς η Κορσική είναι το προπύργιο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε. Ακόμη, αναφέρθηκε στο προσφυγικό και σε όσα έγιναν στη Μόρια. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να βρεθεί λύση ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

ΔΕΘ 2020: Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για Οικονομία και Άμυνα – Ποιοι ωφελούνται

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΔΕΘ 2020: Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για Οικονομία και Άμυνα – Ποιοι ωφελούνται 11
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ένα «φιλόδοξο και ρωμαλέο πρόγραμμα αυτοπεποίθησης», όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έγινε σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 6 «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας, 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.), που θα την ενισχύσουν με το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 12 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες.

«Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», ήταν το σύνθημα στο φόντο πίσω από τον πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυτοπεποίθηση στην Άμυνα, στην Υγεία και στην Οικονομία, τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά, από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας».

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης, είπε, είναι «σταθερά βήματα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα» και τόνισε ότι η κοινωνία είναι δικαιολογημένα φοβισμένη, αλλά, όμως «ανατέλλει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί».

Ο επίλογος των προκλήσεων, από την Άγκυρα, μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας είπε ότι στις προκλήσεις του Αιγαίου προσθέτει και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο, απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

«Στις απειλές και στα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα, γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και ισχυρούς συμμάχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είμαστε μια χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της και με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων”.

Αυτοπεποίθηση στην Άμυνα

Αναφερόμενος στον τομέα της Άμυνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης, ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών, και ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες.

Ανακοίνωσε 6 αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων και είναι οι εξής:

– Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

– Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο των 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

– Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».

– Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

– Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

– Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι έξι γενναίες επιλογές που κινούνται όχι μόνον στην κατεύθυνση ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες. «Συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία, αλλά και με κοινωνική σφραγίδα, καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Αυτοπεποίθηση στην οικονομία

Για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της Οικονομίας είπε ότι κινούνται στην κατεύθυνση να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας.

«Είναι 12 βήματα αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνουν έναν Οδικό Χάρτη για τους επόμενους μήνες, αλλά και το 2021. Ώστε η οικονομία να μείνει όρθια, ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη» σημείωσε. «Τέσσερα από αυτά, στηρίζουν την εργασία. Τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις. Και ακόμη πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων, αλλά και το εισόδημα της μεσαίας τάξης που δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια».

Τα 12 αυτά βήματα είναι τα εξής:

-Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.

Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών.

Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.

-Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει καταρχάς για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

-Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο. Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.

Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.

-Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

-Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.

Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.

-Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

-Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.

Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.

-Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο μέχρι τον ‘Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

-Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

-Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες. Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.

-Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

– Βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθια τους από την πανδημία.

12 μεταρρυθμίσεις στους επόμενους 12 μήνες

Η κρίση λόγω της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε 12 μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν τους 12 επόμενους μήνες και είναι οι εξής:

-Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

-Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

-Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή δεύτερη ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.

-Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.

-Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

-Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

-Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

-Αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.

-Στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Για τα γεγονότα στη Μόρια

Σχετικά με τα όσα έγιναν στη Μόρια ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «έδειξαν πόσο εκρηκτικό μίγμα είναι η συνύπαρξη του κορονοϊού με το μεταναστευτικό, το ποιο σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια και μπορεί να πυροδοτήσει τυφλές αντιδράσεις» και υπογράμμισε: «Όμως γι’ αυτό είμαι εδώ. Για τα δύσκολα. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

«Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε όλοι»

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ και την ομιλία του σε ένα περιορισμένο κοινό 50 ατόμων που τήρησαν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποστάσεις μεταξύ τους και φορώντας μάσκες. Ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα μόνο όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει.

«Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε όλοι στην αίθουσα», σχολίασε και επισήμανε πως στην αίθουσα ήταν παρόντες ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης και οι υπόλοιποι ήταν νοσηλευτές, γιατροί, πολίτες που νόσησαν από τον κορονοϊό και θεραπεύτηκαν, έμποροι, δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι της κοινωνίας, που έδωσαν τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για εξοπλιστικά, φόρους, προσλήψεις

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για εξοπλιστικά, φόρους, προσλήψεις 12
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου η χώρα θα υπερβεί τις πολλαπλές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες αναμένεται να περιγράψει λεπτομερώς το απόγευμα του Σαββάτου (12/9) από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του «φόρουμ της ΔΕΘ».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μικρότερη σε διάρκεια και θα στοχεύει να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης, παράλληλα όμως να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία.

Ξεχωριστό, πλην όμως, σημαντικό κομμάτι της πρωθυπουργικής ομιλίας αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά στο φόντο του προ 48ώρου κρίσιμου ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια και την Οικονομία εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξοπλιστικά προγράμματα και Ελληνοτουρκικά

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν εδώ και μερικές μέρες πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις τόσο σχετικά με το δρομολογούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα όσο και με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο γαλλικό νησί της Μεσογείου κάνουν λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναφορικά με την αμυντική συνεργασία και τα εξοπλιστικά.

Μολονότι, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί, όπως γίνεται ευλόγως αντιληπτό να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των αποψινών πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σημαντικό κομμάτι του ελληνο-γαλλικού αμυντικού deal είναι η απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και μένει να αποσαφηνιστεί η αναλογία ανάμεσα σε μεταχειρισμένα και νέα με την Αθήνα να είχε ζητήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή να «κλείσει» στο 12 – 6, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και το 10 – 8.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία, που εκτιμάται πως θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν και το νέο ραντεβού θα λάβει χώρα επί γαλλικού εδάφους, που ήταν μέχρι πρότινος το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να περιλαμβάνει και την προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων από την γαλλική αγορά.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών το Παρίσι είχε παροτρυνθεί να κομίσει καλύτερη οικονομική πρόταση τόσο για τις φρεγάτες belharra, όσο και για τις αντίστοιχες Fremm, ενώ πάντα στα υπ όψιν είναι και η υποστήριξη – μέσω ανταλλακτικών – των μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Mirage 2000 – 5.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως θα έχουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι διατυπώσεις, που θα επιλέγουν για να περιγράψουν την αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών και κατά πόσον αυτή θα επεκτείνεται σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πάνω από 5.000 οπλίτες, ενώ σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθούν και στόχο έχουν να της δώσουν μεταξύ άλλων και μία αναπτυξιακή ώθηση.

Tέτοιο παράδειγμα κατά πληροφορίες αποτελεί η ΕΑΒ για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, την ώρα, που τελεσφορούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά.

Εν όψει, πάντως και της ειδικής συνόδου των ηγετών της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και καθώς η προοπτική πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας υιοθετείται από ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης, ως εργαλείο ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο πρωθυπουργός εννοεί να αφήνει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου έστω και στο παρά ένα της Συνόδου.

Ως εκ τούτου και με την παραδοχή πως το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται άκρως κρίσιμο, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως εφ’ όσον ο Ερντογάν αναστείλει τις προκλητικές ενέργειες και αποσύρει τα πλοία του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε η Αθήνα συναινεί στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στήριξη της οικονομίας

Στο μέτωπο της Οικονομίας και παρά το γεγονός της δεδομένης οικονομικής στενότητας ελέω του πρόσφατου lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φανεί συνεπής στο οικονομικό του πρόγραμμα. Κατά πληροφορίες λοιπόν αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με το σκεπτικό πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα διευκολύνουν το πολυπόθητο οικονομικό rebound.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, πάντως, θα αφιερωθεί στο οικονομικό πακέτο, ύψους άνω των 5 δις ευρώ με στόχο την αποτελεσματική στήριξη του κόσμου της εργασίας. Μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν είναι κατά πληροφορίες ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ανέργων, ως έξτρα κίνητρο για την πρόσληψη τους, αλλά και ένα αντίστοιχο δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές, και τον πολιτισμό τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο με πρόνοια να επιμηκυνθεί, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο έως το τέλος του έτους. Επίσης θα παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ έως το τέλος του 2020 στον καφέ, στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο, ενώ το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υγειονομική κρίση

Στο υγειονομικό κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, ως επιβράβευση της σημαντικής προσφοράς του επικουρικού προσωπικού καθ όλη την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όπως θα πει χαρακτηριστικά, αλλά και με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ την πρόσληψη με μόνιμα χαρακτηριστικά συνολικά πάνω από 3000 νοσηλευτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πολιτική βούληση να διατηρήσει ενεργούς στο ΕΣΥ αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια περί τους 4000 συμβασιούχους.

Μια διαφορετική ΔΕΘ

‘Αλλωστε από κάθε άποψη θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Φέτος δεν θα δούμε παρέλαση κρατικών αξιωματούχων, ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών όπως είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει και οι σχετικές ενημερώσεις.

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου. Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Όσον αφορά αναλυτικά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα με βάση και τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα με τοπικούς φορείς.

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι φετινές έκτακτες συνθήκες θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά επί τάπητος ένα ζήτημα που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια: τον εκσυγχρονισμό του χαρακτήρα της ΔΕΘ. Ήδη έχουν γίνει αρκετές δημιουργικές συζητήσεις στο ΔΣ της Helexpo και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει μαζί τους σήμερα το μεσημέρι.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum ενώ η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στις 13.00.

[ΠΗΓΗ]


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ