Connect with us

Πολιτικά

Αντωνία Μπούζα: Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αντωνία Μπούζα: Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά 1

Αντωνία Μπούζα: Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ

Αντωνία Μπούζα: Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά 2Οι αιφνιδιασμοί στην άσκηση της κεντρικής πολιτικής ποτέ δεν αφορούν ένα σύγχρονο κράτος» ανέφερε αρχικά η κα Μπούζα κατά την τοποθέτησή της στο πρόσφατο Συμβούλιο του Πε.Συ.Π. με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ για να τονίσει ότι «Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά» και συνεχίζει: «Στο Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προχωράμε χωρίς αναθεώρηση και με αιφνιδιαστικές ενέργειες και χωρίς κατατεθημένο σχέδιο, καίτοι την Ευρωπαϊκή νόρμα για το κλίμα δεν την ακολουθούν οι Βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης που θα κλείσουν τις λιγνιτικές του μονάδες όχι το 2028 αλλά το 2038 και το 2050 .

Εμείς στην χωρίς σχέδιο για την ενέργεια Ελλάδα μαθαίνουμε πως οι λιγνιτικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κλείσουν το 2028 και ιδίως στην Πελοπόννησο στη Μεγαλόπολη η μονάδα 3 θα κλείσει το 2020, που είναι αυτή που κάνει αποθείωση δηλ. κάνει την πρώτη επεξεργασία του ορυκτού καυσίμου και απομακρύνει τις θειούχες προσμείξεις, οι οποίες κατά την καύση δημιουργούν τα ρυπογόνα οξείδια του θείου και αυτή που η κιλοβατώρα που παράγει κοστίζει λιγότερο. Είναι επίσης αυτή που θερμαίνει σε σύνδεση με την τηλεθέρμανση την πόλη της Μεγαλόπολης.

Άλλωστε η 3η μονάδα έχει περιθώριο να δουλέψει νόμιμα μέχρι το 2025 και η 4 μέχρι το 2035.
Από τις λοιπές μονάδες που αποφάσισαν να κλείσουν το 2028 πόσες έχουν τη δυνατότητα της αποθείωσης που προστατεύει το περιβάλλον;

Παράδοξα πράγματα συμβαίνουν, που ανησυχούν για τους πραγματικούς σχεδιασμούς, όταν με το περιβαλλοντικό πρόσχημα, σταματάς μεν την εξόρυξη και τη χρήση του εγχώριου λιγνίτη και επιλέγεις όχι την ενέργεια των ΑΠΕ, αλλά τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ίσως περιβαλλοντικά δείχνει λιγότερο επιβλαβές στο περιβάλλον, αλλά η χρήση του στη βιομηχανία ενέχει κινδύνους.»

Συνεχίζοντας επισημαίνει την ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης κάτι που ωστόσο ως χώρα το έχουμε πέρασε, όπως λέει, στα «ψιλά»: «Φτάσαμε στο 2019 και ακόμη οι Α.Π.Ε. που έπρεπε να είναι ο κύριος και ουσιαστικός μας στόχος, έχουν δαιμονοποιηθεί από κάποιους και σαν Χώρα δεν έχουμε καταφέρει τεχνολογικά να αποθηκεύουμε την παραγόμενη από τις ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί η σοβαρή μας ενεργειακή εξάρτηση. Είμαστε ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. η περισσότερο ενεργειακά εξαρτημένη χώρα.

Η χρησιμοποίηση άλλων τρόπων για την παραγωγή ενέργειας έχει περάσει στα ψιλά και οι κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα στη χρήση της γεωθερμίας, των υδροηλεκτρικών μονάδων κλπ
Σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη βλέπουμε πως η πολιτική των προσωρινών λύσεων και της πολιτικής του γόνατου συνεχίζεται,

Βλέπουμε πως με τις συνεχείς αποτυχίες πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης οδηγείται η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ως θυγατρική της ΔΕΗ σε περαιτέρω απαξίωση με τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία της.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κερδοσκοπεί σε βάρος της κοινωνίας και να χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει ανάγκη ο κόσμος, οι απλοί καταναλωτές που τα χρόνια της κρίσης έφτασαν να ζουν με κεριά και να ζεσταίνονται με μαγκάλια επειδή ο πολιτισμός κοστίζει πανάκριβα .

Δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα που πωλείται και μάλιστα ακριβά ούτε χώρος πλουτισμού το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας κύριοι.
Οι επιπτώσεις για ολάκερη την Πελοπόννησο και την οικονομική της προοπτική από τις αιφνιδιαστικές κυβερνητικές αποφάσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.»

Καταλήγοντας η κα Μπούζα τονίζει: «Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους:

Στην Λιγνιτική Μεγαλόπολης πριν έναν χρόνο εργάζονταν 1100 μόνιμοι εργαζόμενοι. Με στόχο την μείωση του προσωπικού για να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές, φτάσαμε σήμερα στους 785 μόνιμους υπαλλήλους. Στα ορυχεία 485 , στην 3η μονάδα 180 και στην 4η 120 .Με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στους διάφορους εργολάβους , ξεπερνάμε τους 1500 εργαζόμενους. Τι έχει προβλεφθεί για όλες αυτές τις οικογένειες; Έχει ληφθεί μέριμνα εργασίας και όχι των εθελουσίων συνταξιοδοτήσεων που ως πρακτική χρεοκόπησε τα ταμεία και οδήγησε σε φτώχεια τους συνταξιούχους όλων των ταμείων;

Σε ό,τι αφορά την στοχευμένη πολιτική της διάλυσης πριν και της πώλησης μετά, των ασημικών μας κι εννοώ την (ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ) ζητούμε αλλαγή στάσης και εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής για την ενέργεια, αποδεκτής και συμφέρουσας για τον τόπο και όχι υλοποίηση πολιτικών σκιών και ψιθύρων

Αντωνία Μπούζα: Τις πολιτικές του γόνατου τις έχουμε πληρώσει ακριβά

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Στρατηγική από τα παλιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αγανάκτηση των πολιτών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μίλτος Χρυσομάλλης: Στρατηγική από τα παλιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αγανάκτηση των πολιτών 13

Μίλτος Χρυσομάλλης

«Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, οδεύοντας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της ψήφισης των τελευταίων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνεται και σειρά σημαντικών μέτρων ενίσχυσης και ανάταξης για τους εργαζόμενους τις επιχειρήσεις και την οικονομία εν γένει.

Όπως σημείωσε, μετά το καθολικό lockdown ακούστηκαν επικριτικές φωνές από την αντιπολίτευση γι’ αυτήν την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, ενώ σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, ειδικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακούστηκαν και ακραίες απειλές όπως «θα λογαριαστούμε», «να δούμε πόσα θα φτάσουν τα θύματα, αν θα φτάσουν το Μάτι με την πυρκαγιά». Τελικά, επειδή ο ελληνικός λαός επικρότησε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πολιτικές αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα κάναμε καλά κατά την υγειονομική κρίση, αλλά δεν τα πάμε καλά με τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της!.

«Και ποια είναι η επιχειρηματολογία της Αντιπολίτευσης στα μέτρα της Κυβέρνησης; Πρώτον, σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα! Μιλάτε εσείς για σκάνδαλα που δεν υπάρχουν. Εσείς, που κάνατε σκευωρίες και νταραβέρια μέσα στο Μαξίμου, με επιχειρηματίες και εκδότες. Δεν σας πιστεύει κανείς. Κατανοούμε, πλέον, ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα! Το δεύτερο αφήγημα σας είναι τα «λεφτόδεντρα», ότι εσείς δηλαδή θα δίνατε περισσότερα. Ακούστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μετά την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, φέρατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, υπερφορολογήσατε τους πάντες, τσακίσατε τη μεσαία τάξη και το μόνο στο οποίο επιδοθήκατε, ήταν μία πολιτική πενιχρών επιδομάτων. Καταλαβαίνετε, επομένως, ότι το αφήγημά σας αυτό μόνο γέλιο προκαλεί! Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για όλους του Έλληνες και κρίνεται γι’ αυτό. Περίμενα να έχετε μία πιο εποικοδομητική στάση. Παρ’ όλα αυτά εσείς προτιμάτε να πολιτεύεστε με τη ρητορική της εποχής προ του 2015. Και αυτό είναι όλη η στρατηγική σας. Ποντάρετε στη φτωχοποίηση της χώρας, ποντάρετε στη φτωχοποίηση των συμπολιτών μας, ποντάρετε στην αγανάκτηση, μόνον και μόνο για να επωφεληθείτε εκλογικά!».

Ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. «Η Ένωση ξέρει στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει γενναίες αποφάσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ένωση αλληλεγγύης που θέλει να πάει μπροστά. Οι αποφάσεις συνέπεσαν χρονικά με την επέτειο των 41 χρόνων από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, αποτέλεσμα της προσωπικής – αν θέλετε – πυγμής του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια ιστορική απόφαση για τη Ελλάδα, που δικαιώνεται διαχρονικά και την υπηρέτησαν τελικά και όλα τα κόμματα, ασχέτως τοποθέτησης».

Τέλος, με αφορμή φωνές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μην κατασκευαστεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο Μίλτος Χρυσομάλλης παρατήρησε: «Έχω ακούσει τουλάχιστον τέσσερις-πέντε διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι θέλουν τον φράχτη, άλλοι δεν τον θέλουν, άλλοι τον θέλουν λίγο. Πέρα από τη σύγχυση που δείχνει ότι έχετε όσον αφορά το μεταναστευτικό, ειλικρινά τέτοια ημέρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν η γείτων κάνει αυτές τις φιέστες ντροπής στην επέτειο της Άλωσης, είναι δυνατό να ζητάτε να μην κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο; Αυτά δεν θα έπρεπε να λέγονται, ειδικά όταν σαν σήμερα η Πόλις των πόλεων εάλω. Και όπως είπε και ο μέγας Ελύτης: «Βαρύς ο κόσμος για να τον ζήσεις, όμως για λίγη υπερηφάνεια το άξιζε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Στήριξη ελιάς, πατάτας, ντομάτας και σύκου ζητά ο Περικλής Μαντάς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στήριξη ελιάς, πατάτας, ντομάτας και σύκου ζητά ο Περικλής Μαντάς 14

Περικλής Μαντάς

Την ανάγκη στήριξης των βασικών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας ανέδειξε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νέου αγροτικού νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα ο κ. Μαντάς στάθηκε στις σημαντικές ρυθμίσεις που φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσον αφορά στην αύξηση των προστίμων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, στη δημιουργία νέου μελισσοκομικού μητρώου, στις διευκολύνσεις που παρέχονται σε ανέργους και σε πολίτες τρίτων χωρών να εργαστούν ως εργάτες γης, καθώς και στη δυνατότητα που πλέον θα παρέχεται σε συνταξιούχους αγρότες να συνεχίσουν να ασκούν μικρή καλλιεργητική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην ανάγκη στήριξης των αγροτικών προϊόντων και με αφορμή τον πρόσφατο καύσωνα και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες, ο κ. Μαντάς ζήτησε την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός «αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και έναν κρίσιμο σύμμαχο των αγροτών να σταθούν στα πόδια τους μετά από καταστροφές». Παράλληλα ο κ. Μαντάς τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών πατάτας, σημειώνοντας ότι «αν και φαίνεται να μην υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης λόγω γενικά καλής ποιότητας της μεσσηνιακής πατάτας, υπάρχει ξεκάθαρα όμως πρόβλημα με τη τιμή της» και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να λυθεί αυτό το ζήτημα προς όφελος των παραγωγών.

Επίσης στάθηκε στη μεγάλη καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας της Τριφυλίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας, αποτελείται από δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις και διαθέτει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση του μεσσηνιακού σύκου.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι «οι παράνομες ελληνοποιήσεις παραπλανούν τους καταναλωτές, ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν το εισόδημα του αγρότη» και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η αντιπολίτευση αντιδρά στην αύξηση των προστίμων. Τέλος σημείωσε ότι ορθά η κυβέρνηση επιτρέπει την απασχόληση ανέργων και πολιτών τρίτων χωρών ως εργάτες γης, γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου, ενώ επικρότησε τις ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους αγρότες, βάσει των οποίων θα μπορούν να εργάζονται σε μικρή κλίμακα, διατηρώντας την πλήρη σύνταξή τους και την ίδια στιγμή καταβάλλοντας τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Άκαρπη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον καύσωνα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Άκαρπη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον καύσωνα 15

Παναγιώτης Νίκας σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ

“Ούτε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και προφανώς ούτε και θετικό” -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας- είχε η ευρύτατη σύσκεψη που έγινε χθες Τρίτη 2 Ιουνίου στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα και στελεχών του Οργανισμού, με αντικείμενο τις ζημιές που έχει επιφέρει στην Περιφέρεια ο πρόωρος καύσωνας, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, τα κεράσια, τα βύσσινα και τα πορτοκάλια.

Μετά την σύσκεψη -στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός- ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι “δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας. Δεν είμαι ευχαριστημένος από αποτέλεσμα” τόνισε, για να σημειώσει με έμφαση στη συνέχεια:

“ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ”

“Οταν ο ΕΛΓΑ δεν στηρίζει τις παραγωγές, το αγροτικό εισόδημα, δεν θα έχουμε ποτέ ισχυρή γεωργία. Προφανώς έχουμε πρόβλημα με τον κανονισμό του Οργανισμού, αλλά τους αγρότες δεν ενδιαφέρει αν ο κανονισμός είναι παλιός ή νέος, ούτε και η γραφειοκρατία. Τους ενδιαφέρει να αποζημιωθούν για το εισόδημα που έχασαν. Τον ΕΛΓΑ τον στηρίζουν οι αγρότες και έχουν την απαίτηση όταν παθαίνουν ζημιές, αυτές να καλύπτονται. Εχω την ελπίδα ότι ίσως αλλάξει πολιτική ο ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα και ίσως έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται -και λυπούμαι”.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -οι οποίοι, όπως και ο ομόλογός τους της έδρας, παρουσίασαν στα στελέχη του ΕΛΓΑ το πρόβλημα που έχει προκληθεί- να ετοιμάσουν φάκελο με τις ζημιές ανά Π.Ε.

“ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ”

Τον συγκεκριμένο φάκελο ο Π. Νίκας, όπως δήλωσε, θα υποβάλει στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη:

“Το ζήτημα θα τεθεί και πολιτικά, οι εκθέσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Γεωργίας και ο καθένας ας πράξει αυτό που νομίζει. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κόσμο και τα συμφέροντά του” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ