Connect with us

Μαγειρική

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 1

H λαγάνα σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την έναρξη της Σαρακοστής. Το χαρακτηριστικό της είναι πως έχει έντονη γεύση σουσαμιού, το οποίο συχνά ενισχύεται από το ταχίνι που πολλοί χρησιμοποιούν κατά την προετοιμασία της. Ακόμη, η λαγάνα είναι περισσότερο επίπεδη από το κοινό ψωμί καθώς περιέχει λιγότερη ή και καθόλου μαγιά, δεν περιέχει γάλα ή βούτυρο, ίσως προστεθεί λίγο λάδι και θεωρείται ψωμί το οποίο δεν ζυμώνεται. Επειδή λοιπόν είναι κρίμα να αφήσετε το ψωμί με την ιδιαίτερη αυτή σουσαμένια γεύση να «πάει χαμένο», ακολουθούν μερικές ιδέες για το πως να αξιοποιήσετε τη λαγάνα που περίσσεψε.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 2

Πρωινό γεμάτο ενέργεια

Πέρα από την κλασσική συνταγή όπου μπορείτε να «δώσετε ζωή» στο ψωμί φρυγανίζοντάς το, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαγάνα για ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας χορτάσει. Σε ένα ατομικό πυρίμαχο σκεύος προσθέστε τη λαγάνα κομμένη σε κύβους, μαζί με γάλα αγελαδινό χαμηλό σε λιπαρά ή αμυγδάλου. Για επιπλέον πρωτεΐνη και καλά λιπαρά προσθέστε μία κουταλιά ταχίνι, ενώ οι ροδέλες μπανάνας θα σας δώσουν πολύτιμες φυτικές ίνες, που θα σας χορτάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα. Εάν αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις περιχύστε με λίγο μέλι, και αφήστε το πρωινό σας να ψηθεί για μερικά λεπτά στο φούρνο ή στα μικροκύματα.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 3

Κρουτόν για δροσερή σαλάτα

Αποτελεί την πιο απλή και εύκολη λύση για τη λαγάνα. Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβου και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά που αγαπάτε για να συνοδεύσετε διαφορετικά πιάτα. Για παράδειγμα, πασπαλίστε με λίγη ρίγανη εάν χρησιμοποιήσετε τα κρουτόν σε χωριάτικη σαλάτα ή με πάπρικα εάν πρόκειται να ετοιμάσετε κάποια σούπα. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες φλεγμονές.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 4

Υγιεινά τσιπς

Εάν σας αρέσουν τα τραγανά σνακ, τότε ήρθε η ώρα να βρείτε τη δική σας αγαπημένη επιλογή! Κόψτε τη λαγάνα σε πολύ λεπτές φέτες και πασπαλίστε με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστεγια περίπου 10 με 12 λεπτά στους 1500C και τα σπιτικά τσιπς σας θα είναι έτοιμα. Θυμηθείτε πως το ψωμί θα σας δώσει υδατλανθρακες, δηλαδή ενέργεια. Για το απόλυτα ισορροπημένο σνακ πριν το γυμναστήριο συνδυάστε το με μερικά μπαστουνάκια καρότου, ενώ κατά την αποκατάσταση δοκιμάστε τα τσιπς μαζί με χούμους για την απαραίτητη πρωτεΐνη.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 5

Κρεμώδεις σούπες

Μία διαφορετική ιδέα για να χρησιμοποιήσετε το περισσευούμενο ψωμί και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λαγάνα, είναι να τη χρησιμοποιήσετε σε σούπες. Όχι απλά ως συνοδευτικό, αλλά ως βασικό συστατικό που θα δώσει παχύρευστη υφή στη σούπα σας. Για την ακρίβεια μπορείτε να περάσετε από το μπλέντερ τη σούπα με το ψωμί, δίνοντάς της κρεμώδη υφή χωρίς να έχετε προσθέσει καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος!

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 6

Ζύμη για μπιφτέκια

Αποτελεί την πιο κλασική λύση για το «περισσευούμενο» ψωμί και η λαγάνα δεν αποτελεί εξαίρεση! Η ιδιαίτερη γεύση της από ταχίνι την μετατρέπει σε ιδανική λύση για χοστοφαγικά ή νηστίσιμα μπιφτέκια από φακές, φασόλια ή μανιτάρια που είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com

Πηγή

Μαγειρική

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ 11

Πίτσα της τεμπέλας

Φτιάξτε την πιο εύκολη πίτσα με τη μαγική συνταγή του Live Kitchen! Η πίτσα είναι έτοιμη υπέροχη,πεντανόστιμη σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με άλλες συνταγές για πίτσα.

ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
300 γρ νερό
9 γρ ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο
1 κτσ αλάτι
1 κτγ ζάχαρη
20 γρ ελαιόλαδο
Σάλτσα για πίτσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ χοιρινή ωμοπλάτη
300 γρ γκούντα
300 γρ μοτσαρέλα
ταψί σε διαστάσεις 35×40

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ ρίχνουμε χλιαρό νερό.Συνεχίζουμε και προσθέτουμε 50 γρ λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(για να μην καψουμε την μαγιά).

Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί με το 1κτσ αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Η ζύμη θα έχει μορφή ελαστική και θα κολλάει. Ρίχνουμε 20 γρ ελαιόλαδο στην ζύμη και λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Πιάνουμε την ζύμη με τα λαδωμένα χέρια και την βάζουμε σε ένα ταψί 35χ40 αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Ανοίγουμε σε όλες τις πλευρές του ταψιού το ζυμάρι με τα χέρια. Μόλις το έχουμε ανοίξει καλά προσθέτουμε την σάλτσα για πίτσα. Συνεχίζουμε βάζοντας τα κασέρια να καλυφθεί καλα όλη η επιφάνεια και με ένα πίλνερ κόβουμε την χοιρινή ωμοπλάτη σε λεπτές φέτες. Έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές και βάζουμε την πίτσα για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 200 c και για ακόμη 5 λεπτά στην κάτω αντίσταση.

Μόλις ψηθεί βγάζουμε την πίτσα και την αποσύρουμε από την λαδόκολλα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κομμάτια(βγάζει περίπου 13 μεγάλα κομμάτια).

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά 12

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες

Κάθε τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα καλός ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, και το καλύτερο, φτιάχνετε πατάτες στο τηγάνι χωρίς όμως να είναι αυτό που λέμε “τηγανητές”, αφού δεν βουλιάζουν σε ανθυγιεινά λάδια αλλά όλο το φαγητό έχει 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστείτε:

5 μεσαίες πατάτες, περίπου 2 κιλά, κομμένες σε ροδέλες.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (αλλά μπορειτε και με Φρανκφούρτης) κομμένα σε φέτες
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που καίει. Έπειτα τσιγαρίστε για μερικά λεπτά το κρεμμύδι, και προσθέστε το λουκάνικο. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και το λουκάνικο έως ότου τα κρεμμύδια είναι τρυφερά και το λουκάνικο αρχίζει να γίνεται τσιγαριστό.

Προσθέστε τις πατάτες στο τηγάνι. Ανακατεύετε απαλά. Μειώστε τη θερμοκρασία, σε μέτρια ή χαμηλή, ανάλογα την κουζίνα. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ανακατεύοντας συχνά (περίπου 3 ή 4 φορές). Όταν οι πατάτες έχουν μαλακώσει, ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Όταν το σερβίρετε ρίξτε από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι κατά το δοκούν.

Παραλλαγή

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε αντί για πατάτες να προσθέσετε κομμένο λάχανο (ή iceberg) που δίνει μια άλλη γεύση στο πιάτο αλλά και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή πιπεριές, που θα κάνουν παρέα στις πατάτες! Η αυθεντική συνταγή όμως είναι η κλασική….

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες 13

Του Νίκου Μαυρόκωστα

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 6 μερίδες)

1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι

3/4 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

1 κ.σ. (κοφτή) ξερό εστραγκόν

2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα

5 μεγάλες πατάτες

5 μεγάλα πορτομπέλο, καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδου

2 κλαδάκια θυμάρι

1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να γίνουν σαν κρέμα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμαριού.

Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ