Connect with us

Μαγειρική

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 9
Κοινοποιησέ το

H λαγάνα σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την έναρξη της Σαρακοστής. Το χαρακτηριστικό της είναι πως έχει έντονη γεύση σουσαμιού, το οποίο συχνά ενισχύεται από το ταχίνι που πολλοί χρησιμοποιούν κατά την προετοιμασία της. Ακόμη, η λαγάνα είναι περισσότερο επίπεδη από το κοινό ψωμί καθώς περιέχει λιγότερη ή και καθόλου μαγιά, δεν περιέχει γάλα ή βούτυρο, ίσως προστεθεί λίγο λάδι και θεωρείται ψωμί το οποίο δεν ζυμώνεται. Επειδή λοιπόν είναι κρίμα να αφήσετε το ψωμί με την ιδιαίτερη αυτή σουσαμένια γεύση να «πάει χαμένο», ακολουθούν μερικές ιδέες για το πως να αξιοποιήσετε τη λαγάνα που περίσσεψε.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 10

Πρωινό γεμάτο ενέργεια

Πέρα από την κλασσική συνταγή όπου μπορείτε να «δώσετε ζωή» στο ψωμί φρυγανίζοντάς το, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαγάνα για ένα πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και θα σας χορτάσει. Σε ένα ατομικό πυρίμαχο σκεύος προσθέστε τη λαγάνα κομμένη σε κύβους, μαζί με γάλα αγελαδινό χαμηλό σε λιπαρά ή αμυγδάλου. Για επιπλέον πρωτεΐνη και καλά λιπαρά προσθέστε μία κουταλιά ταχίνι, ενώ οι ροδέλες μπανάνας θα σας δώσουν πολύτιμες φυτικές ίνες, που θα σας χορτάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα. Εάν αγαπάτε τις γλυκές γεύσεις περιχύστε με λίγο μέλι, και αφήστε το πρωινό σας να ψηθεί για μερικά λεπτά στο φούρνο ή στα μικροκύματα.

Κρουτόν για δροσερή σαλάτα

Αποτελεί την πιο απλή και εύκολη λύση για τη λαγάνα. Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβου και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μπαχαρικά που αγαπάτε για να συνοδεύσετε διαφορετικά πιάτα. Για παράδειγμα, πασπαλίστε με λίγη ρίγανη εάν χρησιμοποιήσετε τα κρουτόν σε χωριάτικη σαλάτα ή με πάπρικα εάν πρόκειται να ετοιμάσετε κάποια σούπα. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες φλεγμονές.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 11

Υγιεινά τσιπς

Εάν σας αρέσουν τα τραγανά σνακ, τότε ήρθε η ώρα να βρείτε τη δική σας αγαπημένη επιλογή! Κόψτε τη λαγάνα σε πολύ λεπτές φέτες και πασπαλίστε με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστεγια περίπου 10 με 12 λεπτά στους 1500C και τα σπιτικά τσιπς σας θα είναι έτοιμα. Θυμηθείτε πως το ψωμί θα σας δώσει υδατλανθρακες, δηλαδή ενέργεια. Για το απόλυτα ισορροπημένο σνακ πριν το γυμναστήριο συνδυάστε το με μερικά μπαστουνάκια καρότου, ενώ κατά την αποκατάσταση δοκιμάστε τα τσιπς μαζί με χούμους για την απαραίτητη πρωτεΐνη.

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 12

Κρεμώδεις σούπες

Μία διαφορετική ιδέα για να χρησιμοποιήσετε το περισσευούμενο ψωμί και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λαγάνα, είναι να τη χρησιμοποιήσετε σε σούπες. Όχι απλά ως συνοδευτικό, αλλά ως βασικό συστατικό που θα δώσει παχύρευστη υφή στη σούπα σας. Για την ακρίβεια μπορείτε να περάσετε από το μπλέντερ τη σούπα με το ψωμί, δίνοντάς της κρεμώδη υφή χωρίς να έχετε προσθέσει καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος!

5 λαχταριστές υγιεινές ιδέες για τη λαγάνα που περίσσεψε! 13

Ζύμη για μπιφτέκια

Αποτελεί την πιο κλασική λύση για το «περισσευούμενο» ψωμί και η λαγάνα δεν αποτελεί εξαίρεση! Η ιδιαίτερη γεύση της από ταχίνι την μετατρέπει σε ιδανική λύση για χοστοφαγικά ή νηστίσιμα μπιφτέκια από φακές, φασόλια ή μανιτάρια που είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com

Πηγή


Κοινοποιησέ το

Μαγειρική

Η συνταγή της ημέρας: Πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η συνταγή της ημέρας: Πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες 22
Κοινοποιησέ το

Βραχνάς κάθε μέρα κι αυτό το φαγητό… Κι όταν είσαι εργαζόμενη και με μεγάλη οικογένεια, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ…

Ένα φαγητό εύκολο στο να ετοιμαστεί, είναι πάντα η καλύτερη λύση, ιδίως για μένα που μαγειρεύω βραδινές και πολλές φορές μεταμεσονύχτιες ώρες!

Βέβαια δε θα πρέπει να υστερεί σε γεύση και θρεπτικά συστατικά!

Πολύ συχνά τα μπούτια κοτόπουλο στο φούρνο είναι η «εύκολη λύση» για μένα, κι η «ιδανική λύση» σε γεύση για τους υπόλοιπους!

Υλικά

  • 12 μπουτάκια κοτόπουλου
  • 3/4 φλ. τσαγιού κόκκινη καυτερή σάλτσα
  • 1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη κρεμμυδιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ντρέσινγκ σαλάτας μπλε τυριού

 

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε ένα πιρέξ και πασπαλίστε ομοιόμορφα με τα κομμάτια βουτύρου.
  2. Ρίξτε την καυτερή σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Σκεπάστε με το καπάκι και ψήστε για 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
  4. Σερβίρετε τα μπουτάκια με σάλτσα μπλε τυριού (προαιρετικά).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Η διάσημη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η διάσημη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά 23
Κοινοποιησέ το

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και εκτός από το να στολίσουμε το σπίτι αρχίζουμε να φτιάχνουμε και τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες συνταγές.

Τι πιο ωραίο από ένα υπέροχο, ευωδιαστό χριστουγεννιάτικο κέικ, το οποίο, μάλιστα, γίνεται πανεύκολα και μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας. Αφήστε στην άκρη λοιπόν τα κέικ μαρμπρέ και τα κέικ σοκολάτας και φτιάξτε ένα υπέροχο μυρωδάτο χριστουγεννιάτικο κέικ.

Υλικά συνταγής για χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά

  • 1 κιλό αποξηραμένα φρούτα
  • 600 ml (γάλα, ή γάλα αμυγδάλου, ή σοκολατούχο γάλα, ή καφέ, ή χυμό πορτοκάλι, ή χυμό μήλου, ή χυμό ανανά, ή τσάι)
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Προαιρετικά:

  • Ξηροί καρποί
  • Λίγο ποτό, ρούμι, μπράντι, σέρι ή ουίσκι
  • Λίγη ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής για χριστουγεννιάτικο κέικ με 3 υλικά

  • Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα (αν θέλουμε προσθέτουμε και ξηρούς καρπούς ή λίγη κανέλλα και γαρύφαλλο για έξτρα άρωμα)
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το χυμό ή όποιο άλλο υγρό έχουμε επιλέξει για τη συνταγή μας (αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και λίγο ποτό)
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα μας όλη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη ημέρα, προσθέστε το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Βάλτε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα 23 εκατοστών που έχετε αλευροβουτυρώσει.
  • Ψήνετε στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για μια ώρα τουλάχιστον.

Αφού βγάλουμε το κέικ μας από το φούρνο ραντίζουμε με λίγο ποτό. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στη συνταγή μας για χριστουγεννιάτικο κέικ στα φρούτα προσθέτουμε και ξηρούς καρπούς.

Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Βέφα Αλεξιάδου: 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Βέφα Αλεξιάδου: 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα 24
Κοινοποιησέ το

Βέφα Αλεξιάδου: Η γνωστή σεφ προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη. Αυτή έχει σχέση με τη συνταγή από τα μελομακάρονα. Η Βέφα πραγματοποίησε μία ανάρτηση στο Facebook, η οποία σχετίζεται με συμβουλές για τέλεια μελομακάρονα. Αναλυτικότερα:

Βέφα Αλεξιάδου: Οκτώ συμβουλές για τέλεια μελομακάρονα

«Σήμα κατατεθέν της Χριστουγεννιάτικης κουζίνας τα μελομακάρονα! Κομμένα σε καρδούλες, δηλώνουν την αγάπη με την οποία προσφέρονται! Από την κουζίνα μου στην κουζίνα σας φίλες και φίλοι μου!

Λίγα μυστικά για πλήρη επιτυχία!1) Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

2) Το άφυλλο ζύμης 1 εκ. Κόβουμε με κουπ-πατ.

3) Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.

4) Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο», έγραψε αρχικά η Βέφα Αλεξιάδου.

Βέφα Αλεξιάδου: 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα - Εικόνα 1 Β. Αλεξιάδου: Οι υπόλοιπες συμβουλές για τέλεια μελομακάρονα

«5) Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.

6) 2 ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επόμενη μέρα.

7) Τα καρυδιά όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμενα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδια.

8) Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών!

με κούπα μεζούρα.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βέφα Αλεξιάδου.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ