Connect with us

Μαγειρική

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά 1

Είτε νηστεύετε είτε όχι, ο ζεστός, λαχταριστός χαλβάς από σιμιγδάλι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκά, που δεν χρειάζεται πολλή μαεστρία ούτε επιδεξιότητα στη ζαχαροπλαστική. Να θυμάστε ότι το μυστικό για να φτιάξετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά της…  γιαγιάς σας είναι ένα: το ανακάτεμα!

Δείτε βήμα- βήμα τη συνταγή σε 5 βήματα.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 έως 6 μερίδες)
2 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

2 στικ κανέλας (για το άρωμα)

Μισό φλιτζάνι λάδι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (μισό φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι και μισό χοντρό φλιτζάνι χοντρό)

¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Λίγα τριμμένα καρύδια (περίπου 1/8 του φλιτζανιού)

Λίγη κανέλα σε σκόνη (στην άκρη από το κουταλάκι του γλυκού)

Πώς θα τον φτιάξετε

Βήμα 1ο

Σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνετε να βράσουν το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλας για να φτιάξετε το σιρόπι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (για περίπου 3 λεπτά). Έπειτα, κατεβάζετε το μάτι στη χαμηλή ένταση και αφήνετε το μίγμα να «δέσει». Το μυστικό για να «πιάσει» το σιρόπι είναι να μην γίνει πολύ πηχτό- γι’ αυτό φροντίστε να το κοιτάτε συνεχώς.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά 2

Βήμα 2ο

Προσθέστε το λάδι και το σιμιγδάλι σε ένα άλλο σκεύος σε υψηλή ένταση. Συνεχίστε να ανακατεύετε το σιμιγδάλι μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό  αλλά το συνεχές ανακάτεμα για περίπου ένα τέταρτο είναι απαραίτητο για να μην καεί το σιμιγδάλι και ο κόπος σας πάει στράφι. Επτά με οκτώ λεπτά μετά, προσθέστε τα αμύγδαλα και έπειτα συνεχίστε το έργο σας.

Ιδανικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά είναι μια κουτάλα από σιλικόνη- έτσι θα απομακρύνετε τα υπολείμματα του σιμιγδαλιού από τον πάτο και το τείχος της κατσαρόλας χωρίς να φοβάστε ότι θα την γδάρετε ή θα την χαλάσετε.

Βήμα 3ο

Μετά το κουραστικό δεύτερο βήμα, προσθέστε το σιρόπι μέσα στο μίγμα με το σιμιγδάλι (με πολλή προσοχή για να μην «πιτσιλιστείτε» και καείτε). Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το σιρόπι να «δέσει» με το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, κατεβάστε τη φωτιά στη μεσαία ένταση και για 20 με 25 λεπτά, αφήστε το να μαγειρευτεί. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως όσο πλησιάζετε προς το τέλος.

Για να σιγουρευτείτε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος, υπολογίστε ότι το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό ώστε να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να διαλύεται.

Βήμα 4ο

Έπειτα, τοποθετήστε το μίγμα σε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αμέσως καλύψτε την με μια πετσέτα ή ένα καπάκι και αφήστε την να «ξεκουραστεί» μέχρι να μισο-κρυώσει.

Βήμα 5ο

Στο μεταξύ, στο μούλτι προσθέστε τα καρύδια και την κανέλα μέχρι τα πρώτα να τεμαχιστούν καλά. Αφού κρυώσει ο χαλβάς, γαρνίρετέ τον μ’ αυτό το μίγμα και, αν θέλετε, προσθέστε κι άλλη κανέλα. Προαιρετικά και ανάλογα με τις γευστικές απαιτήσεις του κοινού σας, μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή ξύσμα από φλούδες πορτοκαλιού.

Για τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και«παιχνιδιάρικες», ατομικές φόρμες με σχέδια (δείτε εδώ μερικές) που θα τα ξετρελάνουν, όπως αυτό:

Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα…

Καλή σας απόλαυση!

 

Πηγή: true.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Μαγειρική

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Φτιάξε την πίτσα της τεμπέλας σε χρόνο ρεκόρ 3

Πίτσα της τεμπέλας

Φτιάξτε την πιο εύκολη πίτσα με τη μαγική συνταγή του Live Kitchen! Η πίτσα είναι έτοιμη υπέροχη,πεντανόστιμη σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με άλλες συνταγές για πίτσα.

ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
300 γρ νερό
9 γρ ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο
1 κτσ αλάτι
1 κτγ ζάχαρη
20 γρ ελαιόλαδο
Σάλτσα για πίτσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ χοιρινή ωμοπλάτη
300 γρ γκούντα
300 γρ μοτσαρέλα
ταψί σε διαστάσεις 35×40

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ ρίχνουμε χλιαρό νερό.Συνεχίζουμε και προσθέτουμε 50 γρ λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(για να μην καψουμε την μαγιά).

Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά. Συνεχίζουμε και ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί με το 1κτσ αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Η ζύμη θα έχει μορφή ελαστική και θα κολλάει. Ρίχνουμε 20 γρ ελαιόλαδο στην ζύμη και λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Πιάνουμε την ζύμη με τα λαδωμένα χέρια και την βάζουμε σε ένα ταψί 35χ40 αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Ανοίγουμε σε όλες τις πλευρές του ταψιού το ζυμάρι με τα χέρια. Μόλις το έχουμε ανοίξει καλά προσθέτουμε την σάλτσα για πίτσα. Συνεχίζουμε βάζοντας τα κασέρια να καλυφθεί καλα όλη η επιφάνεια και με ένα πίλνερ κόβουμε την χοιρινή ωμοπλάτη σε λεπτές φέτες. Έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές και βάζουμε την πίτσα για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 200 c και για ακόμη 5 λεπτά στην κάτω αντίσταση.

Μόλις ψηθεί βγάζουμε την πίτσα και την αποσύρουμε από την λαδόκολλα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κομμάτια(βγάζει περίπου 13 μεγάλα κομμάτια).

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες σε 20 λεπτά 4

Τηγανιά λουκάνικο με πατάτες

Κάθε τρόπος μαγειρέματος είναι πάντα καλός ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, και το καλύτερο, φτιάχνετε πατάτες στο τηγάνι χωρίς όμως να είναι αυτό που λέμε “τηγανητές”, αφού δεν βουλιάζουν σε ανθυγιεινά λάδια αλλά όλο το φαγητό έχει 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστείτε:

5 μεσαίες πατάτες, περίπου 2 κιλά, κομμένες σε ροδέλες.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (αλλά μπορειτε και με Φρανκφούρτης) κομμένα σε φέτες
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που καίει. Έπειτα τσιγαρίστε για μερικά λεπτά το κρεμμύδι, και προσθέστε το λουκάνικο. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια και το λουκάνικο έως ότου τα κρεμμύδια είναι τρυφερά και το λουκάνικο αρχίζει να γίνεται τσιγαριστό.

Προσθέστε τις πατάτες στο τηγάνι. Ανακατεύετε απαλά. Μειώστε τη θερμοκρασία, σε μέτρια ή χαμηλή, ανάλογα την κουζίνα. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, ανακατεύοντας συχνά (περίπου 3 ή 4 φορές). Όταν οι πατάτες έχουν μαλακώσει, ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Όταν το σερβίρετε ρίξτε από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι κατά το δοκούν.

Παραλλαγή

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε αντί για πατάτες να προσθέσετε κομμένο λάχανο (ή iceberg) που δίνει μια άλλη γεύση στο πιάτο αλλά και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή πιπεριές, που θα κάνουν παρέα στις πατάτες! Η αυθεντική συνταγή όμως είναι η κλασική….

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες 5

Του Νίκου Μαυρόκωστα

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 6 μερίδες)

1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι

3/4 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

1 κ.σ. (κοφτή) ξερό εστραγκόν

2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα

5 μεγάλες πατάτες

5 μεγάλα πορτομπέλο, καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδου

2 κλαδάκια θυμάρι

1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να γίνουν σαν κρέμα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμαριού.

Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ