Connect with us

Θέατρο

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου 2020

Ανέβηκε

στις

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Οι μαριονέτες και οι κάθε λογής θεατρικές κούκλες  ζωντανεύουν  στην Καλαμάτα για τέταρτη χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, συνεπείς στο ραντεβού τους με τo οικογενειακό, παιδικό και θεατρόφιλο κοινό.

Το κουκλοθέατρο, αυτή η πανάρχαια τέχνη της ανθρώπινης έκφρασης, παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές της ανθρωπότητας, παρουσιάζεται στην πόλη μας με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις από τις πιο σημαντικές ομάδες της τέχνης αυτής.

Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραστάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και αισθητικής, δηλαδή από την παράδοση των μαριονέτων με νήμα, στις πιο σύγχρονες μορφές αυτής της τέχνης, οι οποίες  προσεγγίζουν, αλληλεπιδρούν και διασταυρώνονται με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως το σωματικό θέατρο, η μουσική, η θεατρική αφήγηση, η λαϊκή παράδοση και το θέατρο σκιών. Παραμένει, έτσι, ο κύριος στόχος αυτής της διοργάνωσης, που  είναι να επικοινωνήσει βιωματικά στο κοινό την καλλιτεχνική, παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση του θεάτρου με κούκλες και «ζωντανά» αντικείμενα.

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ζήσετε μαζί μας αυτήν την όμορφη θεατρική εμπειρία…

Στο φετινό Φεστιβάλ οι παραστάσεις εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση του φόβου και της ανασφάλειας.

Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα του Φεστιβάλ, διοργανώνοντας το πρώτο «σχολείο κουκλοθέατρου» για κάθε ενδιαφερόμενο. Σημαντικοί  δάσκαλοι της τέχνης του Κουκλοθέατρου οργανώνουν  θεματικά δομημένα σεμινάρια – εργαστήρια πάνω στην κατασκευή και στην εμψύχωση της κούκλας και των ζωντανών αντικειμένων.

Το σχολείο κουκλοθέατρου ήρθε ως μια αναγκαιότητα στην Καλαμάτα. Με  μόλις τρεις διοργανώσεις στην πόλη μας  πολλές καινούργιες ομάδες και πολλοί δημιουργοί του κουκλοθέατρου γεννήθηκαν  διαμορφώνοντας μια τεράστια επιμορφωτική δυναμική της διοργάνωσης. Είναι αυτή η δυναμική η οποία  τώρα παίρνει τη μορφή που αναλογεί στο επίπεδο ενός φεστιβάλ και που όλοι γνωρίζουμε χρόνια μέσα από τις δράσεις της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου 2020 3

 

Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη μας  για τη συνεργασία,  την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουν δείξει στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, καθώς και σε όλους τους θεσμούς που συνεργάζονται.  Επίσης, ήταν  καθοριστική η αμέριστη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και προσωπικά από τον Δήμαρχο κύριο Βασιλόπουλο και τον Περιφερειάρχη κύριο Νίκα, οι οποίοι μας έδωσαν τα μέσα για να υλοποιήσουμε αυτή τη διοργάνωση με ασφάλεια και ποιότητα υπερβαίνοντας τις δυσχέρειες των ημερών, γι’ αυτό και εκφράζουμε ευγενικά τις ευχαριστίες μας.

Η ομάδα δημιουργικών εθελοντών και η οργανωτική επιτροπή του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας εργάζεται και προσπαθεί με ακράδαντη πίστη στη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του Πολιτισμού αντιστεκόμενοι στις όποιες  δυσκολίες. Στόχος είναι η πολιτιστική  έκφραση  να μετασχηματίζει τις κοινωνίες  με τη δύναμη της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Σας προσκαλούμε στην Καλαμάτα, από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου 2020 για να απολαύσουμε μαζί το δώρο που προσφέρει το κουκλοθέατρο τόσο στα παιδιά μας όσο και στις ψυχές εμάς των μεγάλων.

Οι καλλιτεχνικές ομάδες κουκλοθέατρου που συμμετέχουν είναι από τις πιο σημαντικές στη χώρα μας με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι καλύτεροι δάσκαλοι της μαγικής αυτής τέχνης.

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Συγκεκριμένα συμμετέχουν: Το Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ με την παράσταση «της Μουσικής Τα νήματα», η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό, με την παράσταση «Φεγγαρόσουπα», το κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη, με την παράσταση «Νερόμυλε.. για σένα»,  ο θίασος «Hop Signor Puppet Theatre» με την παράσταση «Καμηλοπάρδαλη», ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο με την παράσταση «οι ατρόμητοι πειρατές»,    ο  κουκλοπαίκτης – κουκλοποιός         Στάθης Μαρκόπουλος  με το κουκλοθέατρο  «Αγιούσαγια»   που παρουσιάζει    με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, πρόγραμμα «εξωστρέφεια»  την παράσταση «Μικρός οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες», και μια δεύτερη για ενήλικες με το έργο λαϊκού θεάτρου  «ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου» , τέλος ο Θίασος κουκλοθέατρου «Τα φτερά του Μύθου» που παρουσιάζει το «΄Οσο πιο γρήγορα», που βασίζεται στο έργο «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.

Επί πλέον οι ομάδες κουκλοθέατρου της πόλης μας θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους τις Κυριακές 4 και 18 Οκτωβρίου. Αναλυτικά είναι η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής με τις παραστάσεις « το δώρο της παπλωματούς» και «το ταξίδι του Φερεϋντούν», η ομάδα Τσικιμπόμ με την παράσταση «η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες», η ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ με το πρωτότυπο έργο «ο βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος», η ομάδα κουκλοθέατρου «ΓΟΥΠΑΤΟΥ» με το ιδιαίτερο έργο «το όνειρο του Λυσίμαχου» και η καινούργια εφηβική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ με την παράσταση σωματικού θεάτρου και κούκλας «Η πύλη των κόσμων».

Τέλος διοργανώνονται τρία σημαντικά σεμινάρια-εργαστήρια με τους σημαντικούς εκπαιδευτές καλλιτέχνες Χρήστο Αυτσίδη (δίωρο σεμινάριο), την Ηρώ Θεοδώρου μαζί με τη Βάσω Γιαρένη (εξάωρο εργαστήρι) και  το Στάθη Μαρκόπουλο (τετράωρο) με θέμα την εμψύχωση και κατασκευή θεατρικής κούκλας και ζωντανών αντικειμένων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς , νηπιαγωγούς , φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη του κουκλοθέατρου.

Αναλυτικά σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των  εκδηλώσεων και κάθε μέρα θα σας ενημερώνουμε λεπτομερώς για της παραστάσεις που θα παρουσιάζονται.

Πληροφορίες για συμμετοχή στα σεμινάρια και παρακολούθηση παραστάσεων στα τηλέφωνα: 2721021653, 2721082864, 6977437279, 6971540945

 

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ