Connect with us
Επιμελητηρίο

Θέατρο

Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου είναι προ των πυλών με εναρκτήρια ημερομηνία την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και  λήξη την Κυριακή 10 Οκτωβρίου. Από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός πριν τις παραστάσεις. Προπώληση θα πραγματοποιείται πρωινές ώρες από τις 10:00-12:00 στο Πνευματικό Κέντρο και απογευματινές ώρες από τις 18:00-20:00 στο χώρο της Πειραματικής Σκηνής, Ευριπίδου 2. Η  γενική είσοδος είναι στα 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχει ομαδικό εισιτήριο για 10 παραστάσεις με μειωμένη είσοδο στα 3 ευρώ. Φυσικά, θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Και φέτος θα πραγματοποιηθεί Πρωινή Εκπαιδευτική Ζώνη για τα σχολεία με εισιτήριο στα 2 ευρώ.

Φέτος το πρόγραμμα είναι πλουσιότατο με συμμετοχή επαγγελματικών ομάδων καταξιωμένων στο χώρο, αλλά και συμμετοχές από το εξωτερικό. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τρία αξιόλογα σεμινάρια με ξεχωριστή σημασία για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στη μαγική τέχνη του κουκλοθέατρου. Όλα τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην ευρύχωρη αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Ευριπίδου 2, ενώ για το χειρισμό και τις πρόβες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο υπαίθριος χώρος του πάρκου. Λόγω των υγειονομικών διατάξεων τα σεμινάρια θα έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Στο πρώτο εργαστήριο,  εκπαιδευτής θα είναι ο πολυπράγμων δάσκαλος Στάθης Μαρκόπουλος – ομάδα ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ. Είναι ένα εργαστήριο κατασκευής Γιγαντόκουκλας με τίτλο “ Οι Γίγαντες ανάμεσά μας” έχει διάρκεια 12 ώρες και θα πραγματοποιηθεί σε 3 συναντήσεις και οι τρεις στο χώρο της Πειραματικής. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι 12 ενήλικες χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο κουκλοθέατρο και το συνολικό κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μια συλλογική κατασκευή μεγάλων τρισδιάστατων κούκλων (3-3,5 μέτρα ύψος) και παραγωγή μικρού θεατρικού υπαίθριου δρώμενου με αυτές. Μετά το πέρας του εργαστηρίου, οι κούκλες θα πάρουν μέρος στα δρώμενα του Φεστιβάλ. Όλα τα υλικά και ειδικά εργαλεία παρέχονται (συμπεριλαμβάνονται στο κόστος). Οι συμμετέχοντες καλό είναι να έχουν μαζί τους: ένα κοπίδι κι ένα ζευγάρι γάντια εργασίας (υφασμάτινα ή δερμάτινα).

Αναλυτικά το 1ο μέρος  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30/09 ώρα 16.00-20.00, το 2ο την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ώρα 16:00 -20:00 και το 3ο το Σάββατο 2 Οκτωβρίου ώρα 10:00- 14:00.Για κατοχύρωση της θέσης αυτή τη χρονιά θα γίνει προπληρωμή του συνολικού κόστους για κάθε σεμινάριο.

 

Το δεύτερο σεμινάριο με εκπαιδευτή πάλι το Στάθη Μαρκόπουλο και το κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ είναι μια εισαγωγή στη θεατρική μαριονέτα. Πάλι συνολικά 12 ωρών σε 3 συναντήσεις. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο κουκλοθέατρο και ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι το μέγιστο 10 ενήλικες. Το εργαστήριο αφορά μια εισαγωγική προσέγγιση στην κατασκευή και το χειρισμό θεατρικής κούκλας με νήματα (μαριονέτα). Βασικές αρχές κατασκευής και χειρισμού. Θα υλοποιηθούν τρία παραδείγματα κούκλων με απλά υλικά με τα οποία θα γίνουν θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, ασκήσεις χειρισμού και εμψύχωσης. Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι κούκλες θα παραμείνουν στην κατοχή των συμμετεχόντων. Όλα τα υλικά και τα ειδικά εργαλεία θα τα παρέχουμε εμείς. Κόστος συμμετοχής 60 ευρώ.

Αναλυτικά το 1ο μέρος  θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 19:00, το 2ο την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 με 19:00 και το 3ο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 15:00 – 19:00.

Τέλος, το τρίτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με εκπαιδευτή τον Χρήστο Αυτσίδη – ομάδα ΧΑΡΧΟΥΤ εργαστήριο  εμψύχωση θεατρικής κούκλας, κίνηση, παιχνίδια με τη φωνή συνολικής διάρκειας 2 ωρών με κόστος συμμετοχής στα 10 ευρώ. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι 15. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 3 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 – 18:00 και αφορά τεχνικές κίνησης και εμψύχωσης.

Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 10 Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 11 Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 12

Τα χέρια μου γίνονται κούκλες, έχουν φωνή, κινούνται, ζουν. Από την ακινησία στην κίνηση. Ο χαρακτήρας μιας κούκλας, μάσκα προσώπου, αλλαγή φωνής. Εστίαση: η κούκλα μαθαίνει να κοιτάζει. Ύψος: η κούκλα ανακαλύπτει τη σκηνή. Η γλώσσα των επιφωνημάτων, η κούκλα περπατάει, μιλάει μέσα από ασκήσεις τονισμού και παύσεις. Αναφορικά με τις τεχνικές εμψύχωσης βλέπουμε πως γίνεται η συγκέντρωση. Η κούκλα ακίνητη με τη συνοδεία της μουσικής γίνεται αντικείμενο παρατήρησης. Από την ανυπαρξία περνάει στην αναπνοή μέσω της μουσικής. Χαρίζω στη κούκλα ένα λουλούδι. Ανακαλύπτω το δικό της “κόσμο”, τις δικές της αλήθειες, αγωνίες, χαρές, συγκινήσεις, στιγμές. Κινώ την κούκλα μου εγώ και με κινεί και εκείνη.

 

Και σε αυτή τη διοργάνωση ευελπιστούμε στη ενεργό συμμετοχή της ομάδας των δημιουργικών εθελοντών. Άνθρωποι ευαίσθητοι, άνθρωποι του Πολιτισμού, άνθρωποι αντιστεκόμενοι στις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες αποδεικνύουν έμπρακτα κάθε χρόνο πως η δύναμη της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης πάνω στο κοινό όραμα της πραγμάτωσης ενός πολιτιστικού γεγονότος τόσο σημαντικού για την πόλη μετασχηματίζει εν γένει την ποιότητα της ζωής μας.

Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας 13

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια-Σεμινάρια και στην ομάδα των Εθελοντών επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 27210 21653, 27210 82864, 6977437279, 6971540945.

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ