Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Τζαμουράνης στο Δ. Σ. για έλλειψη λογοδοσίας και παράβαση πλήθους νόμων-κανονισμών από τη δημοτική αρχή

Ανέβηκε

στις

Τζαμουράνης στο Δ. Σ. για έλλειψη λογοδοσίας και παράβαση πλήθους νόμων-κανονισμών από τη δημοτική αρχή 1
Κοινοποιησέ το

Την αποφυγή κάθε είδους λογοδοσίας από τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου, καθώς και την παράλειψη συγκεκριμένων υποχρεώσεών της κατά παράβαση των νόμων του κράτους και του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέδειξε ο Βασίλης Τζαμουράνης καταθέτοντας σχετική Ερώτηση με στοιχεία στη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη.

Στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε και σε προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας, τα οποία ταλαιπωρούν δημότες και επισκέπτες στην Καλαμάτα και στις Κοινότητες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

 

Για τη Δημοτική Αρχή, που αποφεύγει με κάθε μέσο τον νόμιμο έλεγχο και υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Τζαμουράνης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι πολίτες θα δυσκολεύονταν να πιστέψουν σε ποιο βαθμό η Δημοτική Αρχή αγνοεί τις υποχρεώσεις της, αγνοεί το Συμβούλιο, αγνοεί τους θεσμούς, και αποφεύγει τη λογοδοσία – που όμως είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Νόμο.

Και είναι υποχρεωτική, γιατί πολύ απλά, χωρίς λογοδοσία δεν υπάρχει δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά οι παρατυπίες, οι παραλείψεις και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής α) για τους προβλεπόμενους από τον νόμο Απολογισμούς (οι οποίοι δεν έγιναν ποτέ!) και β) για πολλές Ερωτήσεις μας σε κρίσιμα θέματα (οι οποίες μένουν αναπάντητες), είναι πραγματικά απίστευτα!

Είναι όμως  αληθινά – και είναι πολύ συγκεκριμένα:

  1. Γιατί ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε Ετήσιο Απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Κανονισμού Λειτουργίας;
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. (…) Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από τον Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.

Πότε, κ. δήμαρχε, εφαρμόσατε την παραπάνω διάταξη που αποτελεί  ετήσια υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αλλά και δείγμα σεβασμού της προς το Δ.Σ. και κυρίως προς τους δημότες, οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να σχολιάσουν τα πεπραγμένα σας;

  1. Γιατί ποτέ δεν κάνατε ούτε έναν 6μηνιαίο Απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτό προβλέπεται από το Άρθρο 72 “Αρμοδιότητες οικονομικής επιτροπής δήμων” όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 31 Ν. 5013/2023 με ισχύ την 19/1/2023: “Η Οικονομική Επιτροπή, δια μέσου του Προέδρου της, υποβάλλει ανά εξάμηνο στο δημοτικό συμβούλιο έκθεση πεπραγμένων, η οποία συζητείται σε ειδική συνεδρίαση”.
  2. Γιατί ποτέ δεν μας ενημερώσατε (αν και ρωτήσαμε πολλές φορές) ποια είναι η δραστηριότητα του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας που έχει συσταθεί; Πόσες φορές συνεδρίασε; Σε τι συμπεράσματα κατέληξε αυτό το όργανο; Τι εισηγήθηκε;
  3. Γιατί δεν στέλνετε την  ομόφωνη απόφαση του ΔΣ σχετικά με την  επέκταση της αστικής περιοχής μέχρι την Θουρία στην Περιφέρεια εδώ και 4-5 μήνες; “Η μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ από τον δήμαρχο συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος” (Άρθρο 58 Ν.3852/2010).
  4. Γιατί, κ. Δήμαρχε, επί 4 χρόνια και παρά τις πολλές διαμαρτυρίες μας δεν παραχωρήσατε ούτε ένα (1) Γραφείο στην Αντιπολίτευση – υποχρέωση που απορρέει από το Άρθρο 13 του Κανονισμού Λειτουργίας και από τον Νόμο; “Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη” (παρ. 8 Άρθρο 66 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 73 του Ν.4555/18 και αναριθμήθηκε με την περίπτ.β’ της παρ.1 του άρθρου 10 του Ν.4625/19).

 

Πιστεύει η Δημοτική Αρχή ότι είναι υπεράνω των νόμων; Ότι δεν μπορεί κανείς να την ελέγξει; Ότι έχει οποιοδήποτε νόμιμο ή ηθικό δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τα πεπραγμένα της, ώστε να μην φανεί η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου;

Όπως είναι προφανές (και πρέπει να το γνωρίζουν οι δημότες), τα τελευταία 4 χρόνια τίθεται σοβαρό θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η αλαζονική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής έχει επικίνδυνες προεκτάσεις – και δημιουργεί ένα πολύ “κακό προηγούμενο”, που στο μέλλον μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη διοίκηση των υποθέσεων και των χρημάτων του Δήμου Καλαμάτας.

Αν και προ πολλού έχει εξαντλήσει την καλή μας πίστη, περιμένουμε να ακούσουμε αν η Δημοτική Αρχή έχει κάτι συγκεκριμένο να πει για όλα αυτά που θέτουμε εδώ.

Εμείς από την  πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι πλέον ανεκτή – και με τον α’ ή β’ τρόπο, θα την αλλάξουμε».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

 

Επιπλέον ο Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε σε προβλήματα της καθημερινότητας, που εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλούν, αναδεικνύουν επίσης θέματα νομιμότητας και λογοδοσίας:

 

  • Μίλησε για το πάρκο τσέπης που γίνεται εδώ και 2-3 μήνες και δεν εννοεί να τελειώσει. Ανέφερε ότι το γέμισαν με αχρείαστους τσιμεντένιους διαδρόμους ενώ μπορούσαν να διαμορφωθούν πιο φυσικά υλικά – και ρώτησε τη Δημοτική Αρχή: «Υπάρχει μελέτη ή αυτοσχεδιάζετε; Έχει εγκριθεί η μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, όπως επιβάλλεται από το νόμο για διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων; Υπάρχει προϋπολογισμός της μελέτης; Θα μας δώσετε επιτέλους το κόστος;».
  • Σχολίασε την απομάκρυνση (ρουσφετολογική;) κάδων απορριμμάτων από την γωνία των οδών Κιλκίς και Κουμουνδούρου στο κέντρο της Καλαμάτας – όπου το πεζοδρόμιο της Κουμουνδούρου είναι αδιάβατο από θάμνους και αυτοφυή βλάστηση κι ας είναι στο κέντρο: «Φανταστείτε τι γίνεται παραέξω στις γειτονιές!».
  • Ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι του Ασπροχώματος βόρεια της οδού Αθηνών διαμαρτύρονται για χαμηλή πίεση νερού, και μερικές φορές για έλλειψη νερού – και ζήτησε να μάθει «τι συμβαίνει με αυτό το ζήτημα».
  • Πληροφόρησε ότι το αντλιοστάσιο ακαθάρτων στο Πάρκο Αλμυρού αναδίδει πάλι δυσοσμία και ρώτησε: «Παλιότερα μας είχατε πει, μαζί με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, ότι θα λύνατε το πρόβλημα. Τι ακριβώς συμβαίνει και βρομάει η περιοχή μέσα στο κατακαλόκαιρο;».

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ