Connect with us

Πολιτικά

Τροποποίηση για τη χορήγηση άδειας απλής χρήσης του αιγιαλού ζητά ο Μαντάς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τροποποίηση για τη χορήγηση άδειας απλής χρήσης του αιγιαλού ζητά ο Μαντάς 1

Περικλής Μαντάς

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απλής χρήσης του αιγιαλού, ζητά με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς αναφέρεται στα προβλήματα που προκαλούν οι επιπλέον οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες και αφορούν στην ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας των τελευταίων 30 ημερών, καθώς και πιστοποιητικού περί μη οφειλής στον οικείο δήμο.

 

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, οι συγκεκριμένοι όροι δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, μια και η πλειονότητά τους διατηρεί επιχειρήσεις εποχιακού χαρακτήρα, οι οποίες γίνονται ενήμερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έχουν δραστηριότητα και έσοδα. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι λόγω της πρόσφατης δεκαετούς κρίσης χρέους, αλλά και λόγω των σημαντικών περιορισμών στη ρευστότητα από την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να ρυθμίσουν τις τυχόν εκκρεμότητές τους και γι’ αυτό τον λόγο να μην καταφέρουν καν να ανοίξουν.

 

Κατά τον κ. Μαντά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη φετινή χρονιά και για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει αφενός να διευκολύνει τη δυνατότητα απλής χρήσης του αιγιαλού, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας, αλλά και αφετέρου να διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Καλαμάτα, 20/05/2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:

Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

 

Θέμα: «Ασφυκτικό πλαίσιο για απλή χρήση αιγιαλού βάσει της νέας ΚΥΑ»

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, μετά από την έκδοση της από 15-05-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 1864/2020), αναφορικά με το πλαίσιο παραχώρησης απλής χρήσης του αιγιαλού. Σημείο της έντονης αντίδρασης αποτελεί το άρθρο 3 της εν λόγω ΚΥΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν απλή χρήση του αιγιαλού ως Δικαιούχοι Παραχώρησης του δικαιώματος αυτού, ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να διαθέτουν (α) φορολογική ενημερότητα των τελευταίων 30 ημερών και (β) πιστοποιητικό περί μη οφειλής στον οικείο δήμο.

 

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που κάνουν απλή χρήση του αιγιαλού, διατηρούν επιχειρήσεις εποχιακού χαρακτήρα, οι οποίες κατά κύριο λόγο κλείνουν ή περιορίζουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι επιχειρήσεις αυτές συνήθως γίνονται ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τους δήμους κατά τους θερινούς μήνες, όταν είναι σε πλήρη λειτουργία και διαθέτουν έσοδα. Ειδικά δε στην παρούσα συγκυρία με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας και με τις επιχειρήσεις τους ακόμα κλειστές κατόπιν κρατικής εντολής, η απαίτηση για πλήρη οικονομική συμμόρφωση προκαλεί σε πολλούς επαγγελματίες συνθήκες ασφυξίας και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κατά τη φετινή περίοδο.

 

Δεδομένου ότι βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και η προστασία των θέσεων εργασίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την φετινή χρονιά. Βασική προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η δυνατότητα να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε έναν περισσότερο ευέλικτο πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της δεκαετούς κρίσης χρέους, όσο και λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει τις προϋποθέσεις για ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας και μη οφειλής στον οικείο δήμο, όσον αφορά στην απλή χρήση του αιγιαλού;
  2. Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις γίνονται ενήμερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί αρχικά να δίνεται η δυνατότητα απλής χρήσης του αιγιαλού, αλλά η διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις να γίνεται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: 12.000.000 ευρώ για προμήθεια λάπτοπ και τάμπλετ για όλους του μαθητές

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μίλτος Χρυσομάλλης: 12.000.000 ευρώ για προμήθεια λάπτοπ και τάμπλετ για όλους του μαθητές 10

Μίλτος Χρυσομάλλης για προμήθεια λάπτοπ και τάμπλετ

Μίλτος Χρυσομάλλης: 12.000.000 ευρώ για προμήθεια λάπτοπ και τάμπλετ για όλους του μαθητές 11Σε πρόγραμμα 12.000.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την προμήθεια φορητών υπολογιστών και tablet που θα καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων προχωρά άμεσα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε στην απάντηση που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης στην Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη και άλλων 5 βουλευτών της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 12.165.550 ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση των απαιτούμενων ενεργειών για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση». Παράλληλα, έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να προχωρούν οι ενέργειες για την προμήθεια του υλικού, με στόχο να διατεθεί έγκαιρα στα σχολεία ο εξοπλισμός.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της ανάπτυξης και καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων. Παράλληλα θα εξαλείψει τις ανισότητες στην ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανισότητες που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με τα σχολεία κλειστά και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Με μεγάλη χαρά είδαμε την άμεση ανταπόκριση των Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης στο αίτημα μας για την χορήγηση ταμπλέτας ή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια. Η προσπάθεια αυτή, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς, θα ενισχύσει ουσιαστικά την εκπαίδευση των παιδιών μας στις ψηφιακές δεξιότητες και παράλληλα θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων τους τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στη διδασκαλία εξ’ αποστάσεως, προκειμένου να μην χρειαστεί να ξαναδούμε φαινόμενα αποχής μαθητών από την ψηφιακή τάξη, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους να τους παρέχουν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Γιατί η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών μας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή και πιο πολυδιάστατη εκπαίδευση, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου μας», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Kασιδιάρης: «Να υπάρξουν αντίποινα εάν γίνει τζαμί η Αγία Σοφία – Να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Kασιδιάρης: «Να υπάρξουν αντίποινα εάν γίνει τζαμί η Αγία Σοφία – Να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας» 12

Kασιδιάρης για την Αγία Σοφία

Μύδρους εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε πρόσφατη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη και την εκπομπή Χωρίς Χρώμα του High TV.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του κόμματος Έλληνες για την πατρίδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την επικείμενη χρήση της Αγιάς Σοφιάς σαν τζαμί, επικαλούμενος την αρχή της αμοιβαιότητας, πρότεινε να δωθεί σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο απο το Ελληνικό κράτος.

Παράλληλα κατακεραύνωσε την εθνομηδενιστικη, όπως την αποκάλεσε, πολιτική που ασκείται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στην μεταναστευτική πολιτική.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε o Ηλίας Κασιδιάρης στο High Tv

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Κ. Σακελλαροπούλου: Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε δήλωση για την άκρως προκλητική απόφαση στην Τουρκία, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ