Connect with us

Θέατρο

Τον Οκτώβριο με 27 θιάσους, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

τον οκτώβριο με 27 θιάσους, το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 5
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Από το 2017 η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, μέλος της  UNIMA HELLAS, Διεθνούς  Ένωσης Κουκλοθέατρου, διοργανώνει στην Καλαμάτα  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου με ανοδική πορεία και επιτυχία.

 

Η περσινή διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, μετά από μεγάλο αγώνα τον Οκτώβριο του 2020, ακολουθώντας όλες τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ μέσα σε αυτές τις συνθήκες μας έδωσε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτιστικές δράσεις είναι εφικτό να συνεχιστούν με ασφάλεια ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

 

Η ανοδική πορεία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και του  Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου αποδεικνύεται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κουκλοθέατρου, αναγνωρίζοντας τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Η ιδέα να εξελιχθεί από Πανελλήνιο σε Διεθνές ωρίμασε πια οπότε και θα έχουμε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

τον οκτώβριο με 27 θιάσους, το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 6

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την πόλη της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Αποτελεί μια καινοτόμα δράση για τη Νότια Ελλάδα και αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Ένας από τους κεντρικούς άξονες της διοργάνωσης είναι η σύνδεση της τέχνης του κουκλοθέατρου με την εκπαίδευση. Η προσφορά παραστάσεων θεάτρου κούκλας που προβάλλουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα επιδιώκει να προάγει τόσο την ψυχαγωγία όσο και την ενσυναίσθηση των νέων ανθρώπων.

 

Η οργάνωση μέχρι τώρα γίνεται εθελοντικά και αφιλοκερδώς από τους ανθρώπους της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με γενικό στόχο την πολιτιστική άνθιση της περιοχής μας και  ειδικότερα την προώθηση της μαγικής τέχνης του κουκλοθέατρου.

 

Κατ’ αρχάς ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ ήταν για τις 23-30 Μαΐου 2021, όμως μετά από έγκυρες πληροφορίες  ότι η καραντίνα θα συνεχίζεται μέχρι το Μάιο, αποφασίσαμε να το υλοποιήσουμε  τον Οκτώβριο για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του.

τον οκτώβριο με 27 θιάσους, το 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου καλαμάτας 7

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας θα έχει διάρκεια 8 ημερών και  θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 10 Οκτωβρίου 2021.

 

Από τις 10 Φεβρουαρίου έχουν ολοκληρωθεί οι 48 αιτήσεις συμμετοχής των θιάσων κουκλοπαικτών στο Φεστιβάλ και η οργανωτική επιτροπή έχει επιλέξει 27 θιάσους από την Ελλάδα, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Μασσαλία και τη Βουλγαρία.

 

Μέσα στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν 49 παραστάσεις από 66 κουκλοπαίκτες,  10 εργαστήρια –σεμινάρια, 3 δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους και 2 εκθέσεις θεατρικής κούκλας. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε πόλεις της Πελοποννήσου.

 

Ο προϋπολογισμός  του Φεστιβάλ έχει ολοκληρωθεί με τη συμφωνία των 27 θιάσων που παίρνουν μέρος και ανέρχεται στο ποσό των σαράντα χιλιάδων εννιακοσίων εξήντα  (40.960,00) ευρώ που αντιστοιχεί στις αμοιβές των καλλιτεχνών, στα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους, όπως  και την τεχνική υποστήριξη, τα θεατρικά έντυπα και ό,τι άλλο χρειαστεί.

 

Το φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στηρίζεται πάντα σε ένα δραστήριο δίκτυο καλλιτεχνών και εθελοντών, με στόχο τη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών με την τέχνη του κουκλοθέατρου στη Νότια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει:

*Την ψυχαγωγία μέσα από παραστάσεις υψηλής αισθητικής με θεματολογίες που προάγουν την ανάπτυξη της πνευματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγεία των ανθρώπων και κυρίως των νέων.

*Την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην τέχνη του Κουκλοθέατρου μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια με σκοπό τη χρήση του κουκλοθέατρου ως εκπαιδευτικό εργαλείο  στην τάξη.

*Την ανάπτυξη μιας καινοτόμας πρότασης επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους ανέργους.

Μέσα από τις δράσεις του Φεστιβάλ, τα κοινωνικά μηνύματα που παρουσιάζονται επιδιώκουν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τα σημερινά παιδιά, ώστε να γίνουν στο μέλλον ένα δυναμικό κοινό που θα αγαπά τον πολιτισμό, θα σέβεται το περιβάλλον και τη φύση, θα αισθάνεται αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους του, θα σέβεται το διαφορετικό. Μερικά από τα προσδοκώμενα οφέλη από την παρακολούθηση των παραστάσεων.

 

Στη διοργάνωση και των τεσσάρων Φεστιβάλ συνεργαστήκαμε με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το «Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας».  Η συνεργασία συνεχίζεται και στο 5ο Φεστιβάλ έχοντας την υπόσχεση της οικονομικής στήριξης από τους δύο Αυτοδιοικητικούς φορείς με το ποσό των 5000,00 ευρώ αντίστοιχα όπως και τη στήριξη με το ποσό των 3,000,00  από το ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου.

 

Σίγουρα θα χρειαστούν και άλλα χρήματα για να καλυφθεί το συνολικό κόστος. Βρισκόμαστε, λοιπόν σε διαδικασία αναζήτησης και άλλων χορηγών οικονομικής στήριξης, ειδικά από Ιδρύματα της περιοχής μας  για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των χρημάτων.

 

Σημειωτέον, έχουμε αποστείλει αίτημα στήριξης και στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχουμε ζητήσει  στήριξη και από τα Ιδρύματα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

 

Πιθανότατα να χρειαστεί και κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο με τη διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το συνολικό κόστος του Φεστιβάλ.

 

Έχουμε πάντα  την ελπίδα ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε με τη δουλειά και το μεράκι που μας χαρακτηρίζει, προσφέροντας αυτή τη σημαντική πολιτιστική δράση για τους  μικρούς  και μεγάλους φίλους της πόλη μας. Αυτή θα δώσει μια ανάσα χαράς και αισιοδοξίας σε όλους, αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε τον εγκλεισμό και τη συνακόλουθη έλλειψη ελευθερίας.

 

Σας περιμένουμε όλους (πολίτες, ΜΜΕ, Φορείς) να στηρίξετε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας για να συνεχίζει να ανθίζει και να ολοκληρώνεται  πάντα με επιτυχία.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ