Connect with us

Ανακοινώσεις

To Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για την εργατική πρωτομαγιά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας – Εργατική πρωτομαγιά

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Η 1η Μάη είναι η μέρα της εργατικής τάξης, είναι η μέρα που σύσσωμος ο κόσμος της εργατιάς και του μόχθου τιμά όσους αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη εργασία, για να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι τα αυτονόητα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του οκταώρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Τη μέρα αυτή η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά τους πρώτους νεκρούς των αιματοβαμμένων εξεγέρσεων του 1886 στο Σικάγο, αλλά τους δικούς μας νεκρούς καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936. Και η πόλη μας έχει δώσει και αυτή το δικό της φόρο αίματος στο εργατικό κίνημα με τους νεκρούς λιμενεργάτες το 1934. Όλοι αυτοί δεν αγωνίστηκαν μόνο για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για μια πιο δίκαιη κοινωνία, που θα κυριαρχεί η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση και θα εξαλειφθεί μια για πάντα η αδικία και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Δυστυχώς όμως, αν και έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, τα αιτήματα των πρώτων αυτών αγωνιστών είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι ελαστικές μορφές εργασίες διευρύνονται, τα εργασιακά δικαιώματα απειλούνται και η συνδικαλιστική δράση στοχοποιείται. Τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είτε με πρόσχημα την οικονομική κρίση είτε με πρόσχημα την πρόσφατη πανδημία έχουν βάλει στο στόχαστρο την εργατική τάξη επιδιώκοντας την κατακρήμνιση των μισθών και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σκοπό την ανεξέλεγκτη αύξηση των εργοδοτικών κερδών εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, καθήκον και χρέος όλων μας να φανούμε άξιοι συνεχιστές των αγώνων των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος. Και το χρέος μας είναι διπλό: πρέπει να διαφυλάξουμε και να περιφρουρήσουμε όσα με αίμα και θυσίες μας κληροδότησαν, ταυτόχρονα όμως πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, για να διευρύνουμε τα εργασιακά δικαιώματα.

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας σεβόμενο τα μέτρα κατά της πανδημίας και τις υποδείξεις των αρμοδίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιήσει φέτος συγκέντρωση, αλλά ολιγομελής αντιπροσωπεία του να καταθέσει στεφάνι την Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, στις 11.00 π.μ. στο μνημείο των Λιμενεργατών στο λιμάνι.


Κοινοποιησέ το

Ανακοινώσεις

Γιάννης Ανδρουλιδάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων ομόφωνα, όπως είπε με έμφαση την περασμένη Παρασκευή η κ. Παπαευαγγέλου, αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως για τη λειτουργία όλων των Γυμνασίων και μερικώς των Λυκείων. Δίπλα της η κ. Κεραμέως έκανε  αργότερα  τις δικές της ανακοινώσεις με έκφραση  που μαρτυρούσε πολλά. Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, επιτροπή και κυβέρνηση προκάλεσαν ερωτήματα στους πολίτες  και φάνηκε σαν η πρώτη να έτεινε χείρα βοηθείας στις πολιτικές αποφάσεις της δεύτερης.

Πράγματι, αν συγκρίνουμε  δηλώσεις που  έγιναν  και  μέτρα που εφαρμόστηκαν γεννιούνται πολλές απορίες  και προκύπτουν αντιφάσεις. Με ποια κριτήρια για παράδειγμα ανοίγουν παντού τα Γυμνάσια και  όχι τα Λύκεια; Δηλαδή ένας δεκατετράχρονος ή δεκαπεντάχρονος κολλάει πιο  δύσκολα τον ιό από τον  συμμαθητή του που είναι ένα ή δύο χρόνια μεγαλύτερος και πηγαίνει στο Λύκειο; Ποιες έρευνες και ποια επιστημονικά δεδομένα το αποδεικνύουν;   Οι ίδιοι οι λαλίστατοι λοιμωξιολόγοι,  που απολαμβάνουν δημοσιότητα στα κανάλια ,  δεν έλεγαν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες ιώσεις και  γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επαναλειτουργία  των σχολείων;  Δεν τόνιζαν ότι οι αίθουσες πρέπει να αερίζονται επαρκώς; Πώς θα γίνει αυτό στην καρδιά του χειμώνα;  Θα κουβαλάνε κουβέρτες οι μαθητές; Τέλος,  η κατά τα άλλα συμπαθής επιτροπή τους δεν είχε επιβάλει τον Μάιο το  άνοιγμα των σχολείων  με ένα μαθητή ανά θρανίο,  διαγώνια διάταξη  και μάσκες για όλους; Τι άλλαξε, άραγε, και το κουδούνι ξαναχτυπά με όλα τα παιδιά στην αίθουσα,  χωρίς αποστάσεις και δίχως μαζικά  τεστ για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα; Το υπερδραστήριο στον αυταρχισμό υπουργείο Παιδείας τι έχει να απαντήσει; Ότι απλώς ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και όχι την αγωνία και τις προτάσεις όσων εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία;

Προφανώς η  ηγεσία του υπουργείου πρωταγωνιστεί στο σήριαλ:  <<επιστροφή στην κανονικότητα>>. Το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε  να παρουσιάσει την τηλεκπαίδευση και την εικονική τάξη ως μια ισάξια μορφή μάθησης  και ολοκληρωμένη σχολική αίθουσα. Πίεσε  για τηλεδιαγωνίσματα, ενώ γνώριζε ότι η όλη διαδικασία ήταν διαβλητή και δε γινόταν να διασφαλιστούν ελεγχόμενες συνθήκες διεξαγωγής τους. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αυτοεξευτελιστούν και να απαξιώσουν ένα δοκιμασμένο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, δηλαδή εκείνο των τεστ και την ωριαίων γραπτών δοκιμασιών. Επιπλέον, σήμερα τους παρακινεί με επίκληση στο φιλότιμο και στην ευσυνειδησία τους να καταθέσουν βαθμολογία Α΄ τετραμήνου, όταν είναι ξεκάθαρο ότι  υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αδικηθούν μαθητές, αφού οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σχηματίσει επαρκή  εικόνα για τις επιδόσεις τους. Τέλος, με ύφος <<δοξάστε με>> και με στόμφο δυσανάλογο του γεγονότος η υπουργός  ανακοίνωσε τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να ανοίξουν, λοιπόν, τα σχολεία; Για χίλιους και άλλους τόσους λόγους που έχουν αναλυθεί ένα βροντερό  ΝΑΙ. Όχι, εντούτοις , έτσι. Μια ευνομούμενη πολιτεία και μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα μεριμνούσε για την υγεία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας  με μαζικά τεστ πριν από το άνοιγμα. Θα αποφάσιζε να μειώσει την ύλη, να γίνουν επαναλήψεις και να διδαχτούν βασικές γνώσεις. Θα φρόντιζε για  την εκ περιτροπής λειτουργία  με τους μισούς   μαθητές στην αίθουσα και  τις αναγκαίες αποστάσεις, όπως είχε συμβεί τον Μάιο. Εν κατακλείδι  θα άκουγε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών της τάξης που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα του ελληνικού σχολείου.

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση  προσπαθεί να περάσει στους πολίτες μηνύματα αισιοδοξίας για την επάνοδο στην <<ελευθερία>>.  Επενδύει πολλά σ’ αυτό για να έχει ένα αφήγημα και να πάει σε εκλογές. Μετά τα σχολεία αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν τα χιονοδρομικά και στο τέλος η εστίαση. Φαίνεται να θεωρεί πως  η χώρα θα αποφύγει το τρίτο κύμα το οποίο ήδη εκδηλώνεται με σφοδρότητα στην Ευρώπη. Πανηγυρίζει για τη μείωση των κρουσμάτων  και συμπεριφέρεται  όπως   και  μετά την πρώτη φάση: δε σχεδιάζει και δεν προγραμματίζει, αλλά  καλλιεργεί εφησυχασμό και φρούδες ελπίδες. Αν, όμως, εκδηλωθεί ξανά η πανδημία , θα φταίνε, πάλι,   οι απρόσεκτοι  πολίτες και όχι εκείνοι που προτείνουν και όσοι διοικούν και αποφασίζουν. Όπως γίνεται χρόνια σε τούτη τη χώρα.

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ανακοινώσεις

Πέθανε η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Τιτίκα Σαριγκούλη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου της Τιτίκας Σαριγκούλη. Η αγαπημένη ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και η κηδεία της θα γίνει στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο 3ο Νεκροταφείο.

Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε, ενώ σε νεαρή ηλικία σπούδασε ηθοποιός, ξεκινώντας την πορεία της στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με τη συγγραφή, γράφοντας περισσότερα από 60 βιβλία με πιο πρόσφατα τα «Κίλωνας ο Αθηναίος» και «Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Μέγας: Τραγωδία σε πέντε πράξεις», ενώ διετέλεσε μέλος της Ενωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συνέχισε την κινηματογραφική της πορεία, («Τεστοστερόνη (ταινία)», στην κωμωδία «Η χορωδία του Χαρίτωνα» και στη διεθνή παραγωγή «Opa!» κ.ά.), όπως και τη συμμετοχή της σε μια σειρά, κωμικές κυρίως τηλεοπτικές σειρές («Μαρία η άσχημη», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αν μ’ αγαπάς», «Singles 2,1/2», «Μπαμπά μην τρέχεις», «Λάκης ο γλυκούλης» κά.), ενσαρκώνοντας ρόλους μιας ενίοτε αθυρόστομης και δυναμικής γιαγιάς, που λάτρεψε το κοινό, ενώ η πιο πρόσφατη τηλεοπτική της συμμετοχή ήταν το 2018 στην ταινία «Οι απαχήδες των Αθηνών».

Το 2015, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απένειμε τιμητικό έπαινο στην Ττιτίκα Σαριγκούλη μετά την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 στο Θέατρο της Πετρούπολης, μια παράσταση που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η Τιτίκα Σαριγκούλη έγραψε και σκηνοθέτησε θέατρο, ενώ πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις με τελευταία το κλασικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», παράσταση που παρουσιάστηκε τον περασμένο Γενάρη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, το 2019.

Πηγή: 902.gr

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ανακοινώσεις

Ανοίγουν τα σχολεία! Τι θα γίνει με πρακτορεία ΟΠΑΠ, κυνήγι και ψάρεμα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η συνεδρίαση των ειδικών για τα μέτρα του κορονοϊού οδεύει στο τέλος της και σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται από την 1η Φεβρουαρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη την χώρα.

Οι ειδικοί ωστόσο, εισηγούνται στις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Για το κυνήγι και το ψάρεμα οι ειδικοί εισηγούνται να επιτραπεί από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ θετική φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι και η εισήγηση για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ την ίδια ημερομηνία.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ