Connect with us

Ανακοινώσεις

To Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για την εργατική πρωτομαγιά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

To Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας για την εργατική πρωτομαγιά 1

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας – Εργατική πρωτομαγιά

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Η 1η Μάη είναι η μέρα της εργατικής τάξης, είναι η μέρα που σύσσωμος ο κόσμος της εργατιάς και του μόχθου τιμά όσους αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη εργασία, για να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι τα αυτονόητα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του οκταώρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.

Τη μέρα αυτή η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά τους πρώτους νεκρούς των αιματοβαμμένων εξεγέρσεων του 1886 στο Σικάγο, αλλά τους δικούς μας νεκρούς καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936. Και η πόλη μας έχει δώσει και αυτή το δικό της φόρο αίματος στο εργατικό κίνημα με τους νεκρούς λιμενεργάτες το 1934. Όλοι αυτοί δεν αγωνίστηκαν μόνο για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για μια πιο δίκαιη κοινωνία, που θα κυριαρχεί η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση και θα εξαλειφθεί μια για πάντα η αδικία και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.

Δυστυχώς όμως, αν και έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, τα αιτήματα των πρώτων αυτών αγωνιστών είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι ελαστικές μορφές εργασίες διευρύνονται, τα εργασιακά δικαιώματα απειλούνται και η συνδικαλιστική δράση στοχοποιείται. Τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είτε με πρόσχημα την οικονομική κρίση είτε με πρόσχημα την πρόσφατη πανδημία έχουν βάλει στο στόχαστρο την εργατική τάξη επιδιώκοντας την κατακρήμνιση των μισθών και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σκοπό την ανεξέλεγκτη αύξηση των εργοδοτικών κερδών εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, καθήκον και χρέος όλων μας να φανούμε άξιοι συνεχιστές των αγώνων των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος. Και το χρέος μας είναι διπλό: πρέπει να διαφυλάξουμε και να περιφρουρήσουμε όσα με αίμα και θυσίες μας κληροδότησαν, ταυτόχρονα όμως πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών και να αγωνιστούμε, για να διευρύνουμε τα εργασιακά δικαιώματα.

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας σεβόμενο τα μέτρα κατά της πανδημίας και τις υποδείξεις των αρμοδίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιήσει φέτος συγκέντρωση, αλλά ολιγομελής αντιπροσωπεία του να καταθέσει στεφάνι την Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, στις 11.00 π.μ. στο μνημείο των Λιμενεργατών στο λιμάνι.

Ανακοινώσεις

Πέντε νέα κρούσματα ‑ Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πέντε νέα κρούσματα ‑ Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο 12

Νέα κρούσματα Κορωνοϊού

Με γραπτή ανακοίνωση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας, γνωστοποίησε την ύπαρξη 5 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Τα 4 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και το 1 εντοπίστηκε σε έλεγχο πτήσης από το εξωτερικό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.909*, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 631 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1660 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 5 (31.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

105 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 175. Οι 52 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

[ΠΗΓΗ]

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανακοινώσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε αυτά τα τσιγάρα από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε αυτά τα τσιγάρα από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 13

Απαγορεύονται τα τσιγάρα με γεύση μέντα

Τα τσιγάρα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οριστικό τέλος από σήμερα σε όλη την Ευρώπη στα τσιγάρα με γεύση μέντα, τα οποία αποσύρονταν σταδιακά τα προηγούμενα 4 χρόνια. Η νέα νομοθεσία περί καπνίσματος, που ψηφίσθηκε το 2014 και ετέθη σε ισχύ το 2016, προβλέπει την απαγόρευση των αρωματικών τσιγάρων, ανάμεσά τους και των μεντόλ. Το 2012, αντιπροσώπευαν το 5% της αγοράς του τσιγάρου και οι πωλήσεις τους βρίσκονταν σε συνεχή αύξηση από τις αρχές του 21ου αιώνα, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία του νομοθέτη. Το 2018, εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 5% της αγοράς.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα αρώματα όπως το μεντίλ διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού και πιθανόν να έχουν ρόλο στο ξεκίνημα του καπνίσματος τις νεαρές ηλικίες. Συνδέονται επίσης με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης. Αυτό το είδος των τσιγάρων είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην ανατολική Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του καπνίσματος, που υπήρξε στόχος πίεσης σειράς lobby, έχει ως πρωταρχικό στόχο να αποθαρρύνει τους νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Από το ίδιο νομοθετικό πακέτο προέρχονται οι προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος που καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα της συσκευασίας από τα τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε αυτά τα τσιγάρα από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Εικόνα 1

700.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη από το κάπνισμα

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμανε συναγερμός εξαιτίας των 700.000 πρόωρων θανάτων που συνδέονταν με το κάπνισμα στις ευρωπαϊκές χώρες, παρά την μείωση του ποσοστού των καπνιστών στην Ευρώπη, κατά 40% το 2002 έως 28% το 2012. Στην Πολωνία, χώρα όπου τα τσιγάρα μεντόλ καταλαμβάνουν το 30% της αγοράς, η απαγόρευση που τίθεται σήμερα σε ισχύ εξέπληξε πολλούς καπνιστές. Ερευνα έδειξε ότι το 51% των καπνιστών δεν είχε γνώση της απαγόρευσης πριν από μία εβδομάδα, ενώ το 20% δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίζουν να αγοράζουν τσιγάρα μεντόλ στην μαύρη αγορά.

Στην Ολλανδία, οι καταναλωτές προετοιμάστηκαν δημιουργώντας αποθέματα. «Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανήσυχοι του στυλ “βοηθήστε με, κάπνιζα τέτοια σε όλη μου την ζωή, τι θα κάνω τώρα;”, λέει μία καπνοπώλις. Άλλες ευρωπαϊκές συνεχίζουν να επιτρέπουν την πώληση των τσιγάρων αυτών , όπως η Ελβετία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμη την  σταδιακή απαγόρευση τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα που περιέχουν αρωματικές ύλες.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας «παίζουν τον παπά» με το επίδομα των 800 ευρώ στους οικοδόμους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οικοδόμοι

Επίδομα 800 ευρώ στους οικοδόμους

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή αιτήσεων για τα 800 ευρώ στους δικαιούχους οικοδόμους, δασεργάτες, εργαζόμενους στις Κατασκευές του Αγίου Όρους, επεσήμανε διάφορα προβλήματα που μπλόκαραν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες δικαιούχους να κάνουν αίτηση και να λάβουν το επίδομα.

Ενημερώσαμε, άμεσα, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητώντας επειγόντως να λυθούν τα προβλήματα.

Παρόλο, που το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει τα προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με τη μη χρήση ενημερωμένου και πρόσφατου αρχείου των δικαιούχων από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, με συνέπεια να μη γίνεται ορθή πιστοποίηση και να αποκλείει δικαιούχους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει πάρει για την επίλυσή τους.

Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων γα να βρεθούν χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ όσοι έχουν όλες τις προϋποθέσεις.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να πάρουν μέτρα. Δεν ανεχόμαστε να δείχνουν ταχύτατα αντανακλαστικά όταν τους στέλνουν διάφορες «παραγγελιές» οι εργοδότες να χτυπήσουν τους εργάτες για να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους και όταν οι εργάτες θέτουν τα αιτήματά τους και διεκδικούν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι να είναι διαρκώς απασχολημένοι …

Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Εργασίας και τους αρμόδιους του υπουργείου:

  •        Να επικαιροποιήσουν τα μητρώα του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που χρησιμοποιούνται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων των 800 ευρώ.
  •       Να λύσουν τα τεχνικά ζητήματα (π.χ. μη ύπαρξη δηλωμένου λογαριασμού τραπέζης στον ΕΦΚΑ) που πετάνε έξω εκατοντάδες δικαιούχους, την ώρα που στην αίτηση που καλούνται να συμπληρώσουν μπορούν να δηλώσουν οποιονδήποτε λογαριασμό τράπεζας για να πιστωθούν τα χρήματα.
  • Να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων οικοδόμων στο Άγιο Όρος που, ενώ έχουν τις προϋποθέσεις, αποκλείονται γιατί τα ένσημά τους δεν έχουν περάσει στην μηχανογράφηση του ΙΚΑ.
  • Να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν μπορούν με «παπατζηλίκια» να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν σταματάμε. Παλεύουμε να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ οι συνάδελφοι που εργάστηκαν στα κοινωφελή προγράμματα, οι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας, οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ