Ο Κολοκοτρώνης ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους του μεσσηνιακού λαού και του είπε έξω από την Καλαμάτα: «Αυτά που μας φοβερίζεις να τα κόψεις και να κάμεις ούτε πόλεμος είναι, ούτε πέραση έχουν σ’ εμάς. Εδώ, τώρα, ξανάγινε Ελλάδα.
Η Ελλάδα του 1821 αγωνίσθηκε επί περίπου οκτώ χρόνια και νίκησε, γιατί είχε αποφασίσει να νικήσει και να αποκτήσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία της. Αυτή η μεγάλη ιστορική απόφαση, η οποία παραδινόταν από γενιά σε γενιά, συνένωνε τους Ελληνες στον αγώνα.
Το καλπάκι συνάντησε τον τζουμπέ του άρχοντα, το φέσι του νοικοκύρη τη σερβέτα του ξωτάρη. Η σκούφια του παζαρίτη την πουκαμίσα του χωρικού. Με τον γενικό ξεσηκωμό εξαφανίστηκαν οι εξ Ανατολών βάρβαροι και προαιώνιοι ποδοπατητές της κλασικής γης. Καμιά δύναμη του επιδρομέα κατακτητή δεν πέτυχε να κάμψει τον αγώνα του έθνους.
Ακόμη και η τελευταία επιδρομή κατά της Ελλάδος (1828) προσέκρουσε στο θαύμα της ελληνικής αντίστασης, παρ’ όλες τις εσωτερικές διαιρέσεις και διχόνοιες. Διότι υπήρξαν νουνεχείς αγωνιστές, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει αγράμματοι, αλλά αφουγκράζονταν το ηθικό πλεονέκτημα της καταγωγής και τα φιλελεύθερα μηνύματα του πολιτισμένου κόσμου.
Εκείνοι που δεν σκιάχτηκαν από τη φλόγα και την αιματοχυσία, και πρωταγωνίστησαν με το σπαθί και το τουφέκι τους. Χρησιμοποίησαν όμως την ορθή σκέψη και τον ορθό λόγο, τον οποίο καλλιέργησαν στο έδαφος της πατρίδας.
Εκφραστής τους, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο Γέρος του Μοριά, που στάθηκε όρθιος και τετράγωνος, όπως ήταν πάντοτε, μήνυσε στον Ιμπραήμ που ερχόταν από την Αίγυπτο για να ξανασκλαβώσει τον Μοριά: «Οι Ελληνες δεν ματαγίνονται δούλοι! Τελείωσε!» Βρισκόταν τότε στη Μεσσηνία. Πριν φθάσει εκεί ο Ιμπραήμ, έστειλε τον Κεχαγιά του με χίλιους και πλέον ατάκτους για να αρχίσουν νέα καταστροφή. Γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του πως «τους έστειλε για ν’ ανοίξουν τον δρόμο με τσεκούρια και με άρματα, να σκοτώσουν και να κάψουν ελαιώνες, αμπέλια, μουριές και σπίτια».
Εν τω μεταξύ ο πανίσχυρος Αιγύπτιος στρατάρχης ετοίμαζε τα τακτικά στρατεύματά του στη Ζαχάρω. Νόμιζε ότι διά πυρός και σιδήρου και με τη δύναμη του ισχυροτέρου θα εξουδετέρωνε την απόφαση του ελληνικού έθνους. Πως θα κέρδιζε το τελευταίο του πολεμικό παιχνίδι με τους όγκους της νέας επιδρομής. Όμως έχασε. Ο Κεχαγιάς του κάλεσε τους ελεύθερους Μεσσήνιους να υποταχθούν πάλι και να προσκυνήσουν.
Ανέλαβε, λοιπόν, ο Κολοκοτρώνης να απαντήσει εκ μέρους του μεσσηνιακού λαού και του είπε έξω από την Καλαμάτα: «Αυτά που μας φοβερίζεις να τα κόψεις και να κάμεις ούτε πόλεμος είναι, ούτε πέραση έχουν σ’ εμάς. Εδώ, τώρα, ξανάγινε Ελλάδα. Όχι τα σπίτια, όχι τα δένδρα να μας κάψεις, αλλά και πέτρα πάνω στην πέτρα να μην αφήσεις, όσοι Ελληνες μείνουν, ακόμη και ένας μονάχα, πάντα θα πολεμούμε για τον τόπο μας, στους κάμπους ή και στα βουνά για την ελευθερία μας. Μην ελπίζεις λοιπόν πως θα ξαναγίνουμε δούλοι και πως τη γη μας θα την κάμεις δική σου. Βγάλ ’το απ’ το νου σου!»
Κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους από τον τουρκικό ζυγό, τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν ταινίες αφιερωματικές στην επανάσταση του 1821. «Μαντώ Μαυρογένους», με τη μοναδική Τζένη Καρέζη στον ομώνυμο ρόλο, οι «Σουλιώτισσες», αλλά και ο «Παπαφλέσσας» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που πρόκειται για μία ταινία υπερπαραγωγή. Ποιος ήταν, όμως, στην πραγματικότητα ο Παπαφλέσσας;
Ο Γεώργιος Δικαίος, γνωστότερος ως Παπαφλέσσας, ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Δικαίος είναι το πραγματικό της εν λόγω οικογένειας και ακόμη και σήμερα το συναντά κανείς στο χωριό του την Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Φλέσσας δόθηκε στην οικογένεια αργότερα, γι’ αυτό και ο Παπα-Φλέσσας ονομάστηκε έτσι. Φοίτησε στην ονομαστή Σχολή της Δημητσάνας και το 1816 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Βαλανιδιάς στην Καλαμάτα κι έλαβε το όνομα Γρηγόριος. Ζωηρός και εριστικός ως χαρακτήρας, γρήγορα ήλθε σε ρήξη με τον ηγούμενό του και πήγε να μονάσει στο μοναστήρι της Ρεκίτσας, μεταξύ Μυστρά και Λεονταρίου.
Επέλεξε να αυτόεξοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πριν φύγει, φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει «ή Δεσπότης ή Πασάς». Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τον κατήχησε και τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Ιουνίου του 1818 με το συνθηματικό όνομα Αρμόδιος. Την ίδια περίοδο χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.
Όταν πλέον επέστρεψε στην Πελοπόννησο κατείχε ήδη το πνεύμα του αγωνιστή. Με δεκάδες έγγραφα της Φιλικής Εταιρείας στα χέρια του ξεκίνησε μια σειρά ομιλίες ευαγγελιζόμενος την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον ζυγό των Τούρκων. Ο ηγετικός του χαρακτήρας και οι πρωτοβουλίες του αυτές ανησύχησαν πολλούς προύχοντες, οι οποίοι δεν ήθελαν να διαταραχθεί η τάξη και οι Τούρκοι να προβούν σε αντίποινα. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι σκέφθηκαν να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στα χέρια του εχθρού. Ο Παπαφλέσσας όμως διαισθάνθηκε τον κίνδυνο και φρόντισε να περιορίσει τη δράση του στους απλούς χωρικούς, οι οποίοι τον προστάτευαν, γοητευμένοι από τον χαρισματικό ηγέτη τους.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Τον Δεκέμβριο του 1821 ο Παπαφλέσσας έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και έλαβε μέρος στην Α’ Γενική Συνέλευση της Επιδαύρου, στη Β’ Εθνική Συνέλευση του Άστρους και την 1η Ιουλίου 1823 ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών. Στον εμφύλιο πόλεμο βρέθηκε αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παρ’ ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει μαζί του. Όταν ο Ιμπραήμ απείλησε σοβαρά την έκβαση της Επανάστασης, ο ίδιος ο Παπαφλέσσας πρότεινε την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων αντικυβερνητικών. Η απελευθέρωσή τους όμως δεν έγινε εγκαίρως. Ο Παπαφλέσσας έσπευσε στο Μανιάκι, το οποίο μετά την πτώση του Νεοκάστρου αποτελούσε στόχο των Αιγυπτίων, όπου συγκέντρωσε αρχικά 1.500 άνδρες, από τους οποίους τελικά έμειναν μόνο 500. Κυκλωμένος από 3.000 ιππείς και πεζούς απέρριψε την πρόταση άλλων οπλαρχηγών να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή θέση. Στην οκτάωρη αυτή μάχη ο Παπαφλέσσας έπεσε νεκρός μαζί με τους περισσότερους άνδρες του.
Ο Παπαφλέσσας προσέφερε τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην ιερή υπόθεση πριν το ξέσπασμα της επανάστασης σαν μπουρλοτιέρης των ψυχών. Χωρίς αυτόν – λένε μερικοί– ίσως να μην άναβε η επαναστατική φλόγα. Ξετρέλαινε τους ενθουσιασμένους, έπειθε τους διστακτικούς, πολεμούσε τους αντίθετους. Διαλαλούσε ότι μια μεγάλη δύναμη κρύβεται πίσω από τους Φιλικούς, εννοώντας τη Ρωσία. Ήταν έξυπνος, ενθουσιώδης, τολμηρός. Αυτές οι αρετές καθώς και το σχήμα του τον έκαναν ανεπανάληπτο για την προεπαναστατική του δράση.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Παπαφλέσσας στην ομώνυμη ταινία.
Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα την Πέμπτη 4 Μαρτίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.219.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πέμπτη 4 Μαρτίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 111 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 4.779.
Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 36, στην Π.Ε. Αρκαδίας 8, στην Π.Ε. Κορινθίας 52, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 11.
Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 126 άτομα (τα 7 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 16, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 23, Παναρκαδικό Τρίπολης 27, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 34 (4 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 6 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 20 (3 σε ΜΕΘ).
Πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου, η τηλεδιάσκεψη για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας σε όμορους νομούς της Πελοποννήσου.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε στα πλαίσια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και είχε δύο βασικά αποφασιστικά, πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση «Αποστόλου» ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και δεύτερον, το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα της πρόσκλησης για τη χθεσινή συζήτησης, να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς σε μια τρίωρη εξόχως παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο καθορισμός των επόμενων βημάτων.
Σε γενικές γραμμές, υπήρξε μια ευρύτερη συναίνεση και σύμπνοια απόψεων ως προς την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Οι συμμετέχοντες επικρότησαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και τη συνδρομή της στην εμπορική ανάκαμψη και διασφάλιση του σημαντικού αυτού προϊόντος.
Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ενωτικό κλίμα, έγιναν προσεγγίσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, η σύνθεση των οποίων οδηγεί στα επόμενα βήματα.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας. Η πρώτη, η οποία θα αποτελείται από στελέχη των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, θα έχει ως αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών, κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εκπόνηση άρτιας τεχνικής μελέτης επέκτασης του ΠΟΠ στους όμορους νομούς.
Η δεύτερη επιτροπή, ειδικά για τη Μεσσηνία, θα έχει ως αντικείμενο την επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών, ήσσονος σημασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας, η οποία θα έχει ως μέλη στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ και εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης. Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Χωρικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, τα Επιμελητήρια και οι ΔΑΟΚ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», ο οποίος διαχειρίζεται το φάκελο ΠΟΠ, ο ΣΥΜΕΠΟΠ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις Παραγωγών ελιάς Καλαμών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας καθώς και επιχειρήσεις ενταγμένες στο Μητρώο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ως εγκεκριμένες στο ΠΟΠ.
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα διεξαγωγής της τηλεδιάσκεψης και δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει με κάθε μέσο και οικονομικά την εκπόνηση των μελετών και ότι απαιτηθεί στην κατεύθυνση επέκτασης του ΠΟΠ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση εξέφρασε με τη σειρά του την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας, «θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις που παρουσιάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, θα στηρίξουμε τις επιτροπές στο έργο τους, με απώτερο στόχο μας τη διασφάλιση της ονομασίας του προϊόντος, καθώς και την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών»
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.