πρέπει να δεις
Το Δημόσιο Σχολείο καταντά απαξιωμένο προϊόν διότι είτε μεταρρυθμιστικά, είτε συνδικαλιστικά ταξιδεύει συνεχώς με πλοίο άγονης γραμμής

Ανέβηκε
3 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Στα Πανεπιστήμια φέτος θα εισαχθούν περίπου 10.000 φοιτητές σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές-παιδαγωγικές σχολές που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα αναζητήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά στην εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε τους εισακτέους φοιτητές, στις εκπαιδευτικές-παιδαγωγικές σχολές. Το υπουργείο Παιδείας με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών εβδομαδιαίως κατά δύο ώρες εξασφάλισε ανέξοδα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε ταυτόχρονα όμως να μείωνε τους μαθητές ανά τμήμα στους 20. Αυτό θα αναβάθμιζε την ποιότητα της γνώσης του απαξιωμένου δημόσιου σχολείου.
Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την εκπαίδευση στο σύνολό της. Οι προθέσεις των Υπουργών Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν κανένας μόνιμος διορισμός και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία.
Τελικά για πιο λόγο εισάγονται όλοι αυτοί οι φοιτητές στις εκπαιδευτικές σχολές των Πανεπιστημίων; Μήπως εισάγονται για να πέσουν τα ποσοστά ανεργίας στους νέους; Μήπως τελικά τα Πανεπιστήμια έχουν απεμπλακεί τελείως από την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων επιστημόνων και θεωρούν ότι όλοι αυτοί που σπουδάζουν, σπουδάζουν από «χόμπι». Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι νέοι επιστήμονες οδηγούνται σε μια κοινωνία ανέργων ή σε αναζήτηση εργασίας ως μετανάστες σε ξένες χώρες.
Η ΟΛΜΕ αντί να πρότεινε όλοι οι εκπαιδευτικοί από 8π.μ. έως 2μ.μ. στο σχολείο με μισθούς 2.000 έως 2.500 € όπως έπαιρναν πριν 10 χρόνια αρκετοί εργασιακοί κλάδοι του δημοσίου, διεκδικούσε τεμπελιά με μισθούς πείνας. Ο εκπαιδευτικός δεν είχε και δεν έχει αντίρρηση να καθίσει περισσότερο χρόνο στο σχολείο και να κάνει τις εργασίες που παίρνει στο σπίτι. Να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, να ετοιμάσει ένα διαγώνισμα ή να διορθώσει ένα διαγώνισμα. Αυτό όμως προϋποθέτει η σχολική μονάδα να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Δηλαδή φιλόξενα γραφεία ανά 2-3 καθηγητές με Η/Υ και εποπτικά μέσα. Σε αυτούς τους χώρους ο εκπαιδευτικός θα προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα και θα δεχτεί τους γονείς των μαθητών του. Έτσι φεύγοντας από το σχολείο θα είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα χωρίς να παίρνει εργασίες για το σπίτι του. Αυτό όμως προϋποθέτει και αντίστοιχες αποδοχές όπως ανέφερα.
Εδώ όμως αυτό που βολεύει πάντα το σύστημα προεκλογικά είναι να μιλά για κατάργηση της παραπαιδείας και από την άλλη μετεκλογικά να κάνει στραβά μάτια στην παραπαιδεία δίνοντας μισθούς πείνας στους εκπαιδευτικούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κάθε έλληνας εργαζόμενος να έχει μια απώλεια εισοδήματος 30% – 40% για φροντιστήρια προκειμένου να προετοιμάσει τα παιδιά του για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Απ’ ότι φαίνεται έχουμε περάσει σε μιαν άλλη εποχή, σε μια εποχή που για να λυθούν προβλήματα απαιτείται συναίνεση. Η ΟΛΜΕ συνδικαλιστικά από ότι έχει δείξει δεν πείθει και δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο άτυπο Σώμα αποτελούμενο από 25-30 μάχιμους εκπαιδευτικούς από όλη την επικράτεια της χώρας μας. Αυτό το Σώμα θα αποτελεί την «διαπραγματευτική επιτροπή» και μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα βρίσκουν μετά από εποικοδομητικό διάλογο και συναίνεση την κοινή συνισταμένη επίλυσης του κάθε προβλήματος.
Στη χώρα μας διαχρονικά οι χθεσινοί συνδικαλιστές «καταλαμβάνουν» υψηλές διοικητικές θέσεις έως και Υπουργοί και στη συνέχεια αβαντάρουν τις εκάστοτε ηγεσίες των Υπουργείων προκειμένου να κάνουν τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις. Είναι απορίας άξιον, πώς γίνεται η μετάλλαξη όλων αυτών, από επαναστάτες συνδικαλιστές σε «βασιλικότερους του βασιλέως» εντολοδόχους «τσάτσους». Γι’ αυτό έχει απαξιωθεί ο συνδικαλισμός.
Το υπουργείο Παιδείας οδήγησε τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό στον επαίσχυντο μισθό των 650 €. Τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό που περιμένει δέκα και πλέον χρόνια για να διορισθεί και που εκτός από το πτυχίο τους οι πιο πολλοί νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές.
Κάθε φορά που ανοίγει εθνικός κοινωνικός διάλογος για την παιδεία πέφτει στο κενό. Μέχρι σήμερα κανένας διάλογος δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό προκύπτει αν κρίνουμε τι σχολεία λειτουργούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών που τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφθεί ευρωπαϊκά σχολεία μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Comenius .
Το σχολείο πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά παράλληλα να στηρίζεται στα ιδεώδη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του αλληλοσεβασμού, της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Εκείνο που έχει αξία είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο που να αναδεικνύει τις δεξιότητες του μαθητή, ένα σχολείο που να μην εξαντλεί οικονομικά την οικογένεια να δημιουργηθεί ένα σχολικό περιβάλλον που δεν θα εξαντλεί τον μαθητή και που θα είναι ευχάριστο γι’ αυτόν. Σήμερα το μοντέλο εκπαίδευσης είναι βασισμένο στην αποστήθιση κι όχι στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης. Το Λύκειο εξαντλεί τη λειτουργία του στην προετοιμασία του μαθητή για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Έχουν χορτάσει τα αυτιά μας να ακούν περί εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας. Στη χώρα μας, επιχειρείται κάθε φορά να αλλάξει η εκπαίδευση αλλάζοντας συνήθως το σύστημα πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή το πολύ – πολύ αλλάζοντας βιβλία και αναλυτικά προγράμματα. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι «για να αλλάξεις την εκπαίδευση, πρέπει να αλλάξεις τον εκπαιδευτικό». Δεν χρειάζεται πολλή σοφία για να καταδειχθεί ο καταλυτικός ρόλος του εκπαιδευτικού. Άλλωστε όλα τα στοιχεία της εκπαίδευσης (βιβλία, αναλυτικά προγράμματα, διδακτική μεθοδολογία, εργαστήρια, νομοθεσία κλπ) δοκιμάζονται και κρίνονται στα χέρια, στον τρόπο εργασίας του εκπαιδευτικού. Άρα προαπαιτούμενο στην επιτυχία κάθε μεταρρύθμισης είναι η διαρκής επιμόρφωση του εκπαιδευτικού και ένα αξιοπρεπές μισθολόγιο αντάξιο του μορφωτικού επιπέδου του εκπαιδευτικού.
Θόδωρος Σταυριανόπουλος
MSc Ηθ. Φιλοσοφίας- Μαθηματικός

Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Κομματικά θερμοκήπια, συνδικαλισμός και οικογενειοκρατία
-
“Ρωγμή του Θάρρους” από τον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου
-
Χρυσομάλλης: Θέλουμε ένα πολύ καλό δημόσιο σχολείο, ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας για τα παιδιά μας
-
“Θεμέλιο λίθο” της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης αποτέλεσε ο Καθηγητής Κος Πέτρος Θέμελης
-
Θεόδωρος Σταυριανόπουλος: Αντιπολίτευση με λαϊκισμούς και ιδιοτέλεια – Eγκλωβισμένη στο DNA της
-
Θ. Σταυριανόπουλος: Κοινωνία υπό παρακολούθηση και απαγόρευση
-
Θεόδωρος Σταυριανόπουλος: Από τα τηλεπαράθυρα στα social media
-
Οι Δημοτικές Αρχές πετυχαίνουν αν έχουν συμπαραστάτες αλλά και αυστηρούς κριτές ενεργούς πολίτες.
-
Η σύγκρουση ταξικού και εθνικού, δημιουργεί υποπροϊόντα λαϊκισμού!
-
Ο συνδικαλισμός πολλά χρόνια «άκομψα» διαχειρίστηκε την Αξιοκρατία
-
Μήπως ήρθε η ώρα της κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων;
-
Σταυριανόπουλος: Ως κινούμενη άμμος εξελίσσονται τα δρώμενα στην Αυτοδιοίκηση
-
Η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης απαιτεί ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού
-
Αναβολή της εκδήλωσης «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΝΤΩΝ»
-
«ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟΝΤΩΝ» Ποιητική Συλλογή του Θόδωρου Σταυριανόπουλου
-
Η επιμόρφωση των στελεχών στην ανακυτταρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνεται αναγκαία.
-
Ανατροφοδοτούμενη ακινησία με ανάσες μιζέριας!
-
Αν θέλουμε την πόλη μας καθαρή …μπορούμε!
-
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις αλλά για πάρα πολλούς θα αποβεί …«άνθρακας ο θησαυρός»!
-
Προτάσεις και όραμά του Β. Τζαμουράνη για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας (photos)
-
Πρότυπος Δημοτικός Λαχανόκηπος Αειφόρου Καλλιέργειας
-
Καλαμάτα: Προτεινόμενες Πρότυπες Δράσεις – Πράσινη Γειτονιά
-
Δημιουργία Εθελοντικής Oμάδας εκ των υποψηφίων που δεν θα εκλεγούν
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος ο ενεργός πολίτης των καινοτόμων προτάσεων και της προσφοράς
-
“Πρότυπος Δήμος” 30 υποψήφιους παρουσίασε ο Βασίλης Τζαμουράνης (foto+video)
-
Μονόδρομος αποτελεί η συνεργασία τουριστικού και αγροτικού τομέα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας με μοχλό την «πράσινη ανάπτυξη»
-
Με «Κλεισθένη» πάμε εκλογές … καταπολεμώντας τα «πολιτικά τσιμπούρια».
-
Άκουσον, άκουσον…
-
Η ενεργός συμμετοχή του πολίτη δημιουργεί νέο βηματισμό στην βελτίωση της καθημερινότητας κάθε Δήμου.
-
Θ. Σταυριανόπουλος: Τα νέα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης απαιτούν πολυεπίπεδη κουλτούρα συνεργασίας.
Πρόσφατα Άρθρα
Survivor 5: Ο Τριαντάφυλλος έσταξε «φαρμάκι» για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα
Δημιουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Καλαμάτα με 3.000 – 5.000 σπουδαστές
Τέσσερα νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα παρέλαβε ο Δήμος Καλαμάτας
Μενέλαος Γερονικολός: «Φιλοδωρήματα» ο ΕΛΓΑ αντί για αποζημίωση στους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας
Περικλής Μαντάς: Εγκρίθηκε η ενίσχυση για τα ξερά σύκα από την ΕΕ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Σαν σήμερα2 ημέρες πριν
Το εορτολόγιο σήμερα 9 Φεβρουαρίου
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Ο Γιάννης Δούβας παραδίδει στον Τάσο Αγγελή την προεδρία της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας
-
Επιχειρήσεις1 ημέρα πριν
Olympicook Grill: Η παράδοση του καλού φαγητού συνεχίζεται τώρα και στην πλατεία 23ης Μαρτίου
-
Αστυνομικό δελτίο1 ημέρα πριν
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Ο θάνατος του Μουράτ Αγά και ο Δημητράκης Λιανός
-
Ζώδια2 ημέρες πριν
Τα ζώδια σήμερα 9 Φεβρουαρίου 2022
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Τι λέει ο 23χρονος για όσα συνέβησαν την νύχτα που δολοφονήθηκε ο Αλκης
-
Ζώδια17 ώρες πριν
Τα ζώδια σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2022