Connect with us

Μεσσηνία

Θεοδωρικάκος από Καλαμάτα: Ο κ. Νίκας έχει σχέδιο και όραμα!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Θεοδωρικάκος από Καλαμάτα: Ο κ. Νίκας έχει σχέδιο και όραμα! 1
Κοινοποιησέ το

Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας – «Η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες» είπε μεταξύ άλλων

Με στόχο να ακούσει από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης τα προβλήματα της περιοχής τους, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετέβη στην Καλαμάτα, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας.

Στη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει με πράξεις την Αυτοδιοίκηση.

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής τους και τις προτεραιότητες για τα έργα που πρέπει να προωθηθούν με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών και γενικότερα της πολιτείας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα των απορριμμάτων, του οδικού δικτύου, της αγροτικής οδοποιίας και των βιολογικών καθαρισμών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στηρίζει με έργα και πράξεις το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Πελοποννήσου μαζί με την Περιφέρεια και του Δήμους ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι ισχυρή και βιώσιμη.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, Δυτικής Μάνης Δ. Γεννημάρας, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας εκ μέρους της ασθαινούσης Δημάρχου ο κ. Κων. Δημητρακόπουλος και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Θεοδωρικάκος από Καλαμάτα: Ο κ. Νίκας έχει σχέδιο και όραμα! 2Μετά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσαν τα ακόλουθα:

Π. Νίκας: «Θερμά ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία του στην Καλαμάτα, τη Μεσσηνία.

Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ο Νομός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως ευχαριστημένος από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβα και από τη στήριξη η οποία θα υπάρξει από τον Υπουργό Εσωτερικών και από την Κυβέρνηση συνολικά όσον αφορά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Θα είναι δίπλα μας ο Υπουργός και εμείς θα είμαστε δίπλα του, το έργο το οποίο έχει να κάνει είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό, για την αναδιοργάνωση του Κράτους,. Εμείς και με το λόγο και με το έργο μας και με τις προτάσεις μας και με τις διαφωνίες μας, όπου πρέπει, αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουμε».

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον κ. Νίκα, καθώς και όλους τους αγαπητούς φίλους-δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας και φυσικά τους βουλευτές που παρέστησαν και τον κ. Χαρίτση που δεν ήταν σήμερα μαζί μας και ο οποίος συνδράμει κι εκείνος στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν.

Θέλω να μεταφέρω στους πολίτες της Καλαμάτας, ολόκληρης της Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου δύο βασικά μηνύματα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνησή μας θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει.

Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε οι πολίτες κάνουν στις εκλογές τις επιλογές τους και αναθέτουν τα καθήκοντα του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη ή του Πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία.

Το δεύτερο είναι ότι η Μεσσηνία είναι ασφαλώς από τους Νομούς της χώρας που βρίσκονται μπροστά, που άντεξαν πολύ καλύτερα μέσα στην δεκαετή κρίση. Πολλά πράγματα έχουν παίξει ρόλο σε αυτό, πιστεύω ότι σημαντικοί παράγοντες ήταν αναμφίβολα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμβληματική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ο δρόμος που φτάνει μέχρι την Καλαμάτα και την έχει βγάλει από την απομόνωση. Ένα έργο που έχει τη σφραγίδα Κυβερνήσεων της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 με υπουργό τον κ. Σουφλιά.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια η Καλαμάτα είχε την τύχη να έχει έναν Δήμαρχο με ένα πολύ σοβαρό, δημιουργικό έργο τον κ. Παναγιώτη Νίκα και γι’ αυτό άλλωστε επιβραβεύτηκε τόσες φορές από τους πολίτες.

Ερχόμαστε όμως σήμερα στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές. Η Μεσσηνία για να πάει μπροστά πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουμε τα πάντα – μαζί με την Περιφέρεια γιατί ο κ. Νίκας έχει τον πρώτο λόγο -για να λυθεί οριστικά, μέσα σε αυτήν την τετραετία, το πρόβλημα των απορριμμάτων. Να γίνει πράξη η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες τις οποίες ο κ. Περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους.

Από εκεί κι ύστερα η σύσκεψή μας με τους Δημάρχους ήταν πάρα πολύ δημιουργική. Καταγράψαμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα. Θα βρεθούμε δίπλα στους Δήμους, να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους, ειδικά σε περιοχές του Νομού που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για αυτό, γιατί δεν είναι ισόρροπα τα πράγματα παντού, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιίας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους.

Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι το Κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό, είναι σεβαστό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση».

Ερώτηση: Οι μεταβολές που υπήρξαν στον Κλεισθένη αφήνουν ικανοποιημένους τους Δημάρχους; Και θα λάβετε κάποιες αποφάσεις γενικότερα για αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των δημάρχων και των περιφερειαρχών και προχωρήσαμε σε αυτές τις αλλαγές, γιατί αν δεν τις είχαμε πραγματοποιήσει σήμερα θα ήμασταν μαζεμένοι εδώ για να μαζεύουμε τα συντρίμμια της Αυτοδιοίκησης. Γιατί δεν προεβλέπετο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εσείς οι πολίτες εκλέξατε να έχουν πλειοψηφία ούτε στα Συμβούλια, ούτε στις Επιτροπές που αποφασίζουν για τα ζητήματα του Δήμου και της Περιφέρειας. Υπήρχε θετική ανταπόκριση. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, μέσα στο χειμώνα που έρχεται  ετοιμάζουμε μια νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ξέρουν όλοι, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και κυρίως οι πολίτες ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Περιφερειών , των Δήμων και  του κεντρικού κράτους. Να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν τους πολίτες πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά. Και φυσικά μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, με τον «Φιλόδημο» τι θα γίνει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το πρόγραμμα αυτό θα αναβαθμισθεί. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα εξετάσει την ενίσχυση αυτού του προγράμματος και με νέους πόρους και με νέα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Δήμων.

Ερώτηση: Ο κ. Νίκας σας ζήτησε πρόσφατα ενίσχυση για τη βελτίωση των υποδομών στην οδοποιία. Τι θα γίνει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο κ. Νίκας έχει ένα σχέδιο και ένα όραμα, ό,τι καλό πέτυχε στην Καλαμάτα, να μεταφερθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα στηρίξουμε πλήρως την προσπάθειά του με πόρους και από το υπουργείο Εσωτερικών και από το υπουργείο Υποδομών.

ΠΗΓΗ

 


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 7
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 8

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 9

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 11
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 12
Κοινοποιησέ το

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 13

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ