Connect with us

πρέπει να δεις

Σύσκεψη Νίκα, με τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για νοσοκομείο αναφοράς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κοινοποιησέ το

Παναγιώτης Νίκας, αίτημα για νοσοκομείο αναφοράς

Tην αναγκαιότητα ύπαρξης νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε για μία ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη, σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου, με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Περιφέρειας, παρουσία και του αναπληρωτή διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

“Δεν υπαναχωρούμε από αυτό μας το αίτημα, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και εκπεφρασμένη διάθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο της Πάτρας για συνεργασία προς τούτο” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναβάθμιση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς -όπως είπε- “βρισκόμαστε το πολύ σε μέτριο επίπεδο”.

Επανέλαβε, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ότι ενώ οι Περιφέρειες συμβάλουν εξαιρετικά στην στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων “είναι αδιανόητο αλλά και απαράδεκτο να απουσιάζει η εκπροσώπησή της στα διοικητικά τους συμβούλια”.

Εξειδικεύοντας, ο Π. Νίκας τόνισε την προσφορά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια προς τις δημόσιες δομές υγείας στη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ – για έργα αναβάθμισης στα Κέντρα Υγείας 4.000.000 ευρώ, για προμήθεια ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ (600.000 ευρώ για 10 απλά και 1.850.000 ευρώ για 20 ειδικά). Επισήμανε ακόμα την διάθεση στο υπουργείο Υγείας 13.000.000 ευρώ για την πληρωμή μισθών του έκτακτου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, την προμήθεια υλικών και μηχανημάτων κ.α.

Ενημέρωσε επίσης για την πρόσκληση του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 που “τρέχει” υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 3 Ιουλίου. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πιστώσεις για τον τομέα της υγείας, μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι η Περιφέρεια παρέδωσε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης δύο αναπνευστήρες οξυγόνου high flow, ενώ σύντομα -μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες- θα διατεθούν και 4 ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Τρίπολης, Κορίνθου και Σπάρτης.

“Θα διαθέσουμε και άλλα υλικά και εξοπλισμό, μόλις λάβουμε τη σχετική αναφορά από την 6η ΥΠΕ κι αφού προηγηθεί συνεννόησή της με τα νοσοκομεία για τον προσδιορισμό των αναγκών που υπάρχουν” τόνισε ο περιφερειάρχης.


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Έκτακτη ενημέρωση από Τσιόδρα ‑ Χαρδαλιά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Έκτακτη ενημέρωση από Τσιόδρα ‑ Χαρδαλιά 11
Κοινοποιησέ το

Ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού

O Yφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, στις 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Σαν σήμερα: Καθιερώνεται ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας
Κοινοποιησέ το

Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας

Το ποίημα του Διονύσιου Σολώμου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», έχει 158 τετράστιχες στροφές και γράφτηκε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 25 ετών, το 1823 στην Ζάκυνθο. Ήταν μια περίοδος που η Ελληνική Επανάσταση βρισκόταν σε έκρηξη με τις μάχες να μαίνονται στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας. Ο Νικόλαος Μάντζαρος το μελοποίησε με τις δυο πρώτες στροφές να γίνονται τέσσερις δεκαετίες αργότερα ο «Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας».

Σαν σήμερα: Καθιερώνεται ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας 12

Το μέτρο του είναι τροχαϊκό και στην μεγάλη έκταση του αναφέρεται σε πολλά μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης, όπως την μάχη της Τριπολιτσάς, την μάχη της Κορίνθου, την πρώτη Πολιορκία του Μεσολλογίου και την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στην Τένεδο. Όμως αρχίζει και ξεκινά με διαφορετικό τρόπο. Στην αρχή συστήνει την θεά Ελευθερία και θυμίζει τα μαρτύρια του Ελληνισμού. Στο τέλος, καλεί τους Έλληνες να αφήσουν τις διχόνοιες και προτρέπει τους Ευρωπαίους να αφήσουν την Ελλάδα να ελευθερωθεί.

Το ποίημα γράφτηκε πρώτα στα Ιταλικά και αργότερα στα Ελληνικά. Σύντομα, η φήμη του εξαπλώθηκε και έφτασε έξω από την Ζάκυνθο. Δημοσιεύτηκε στο Μεσολόγγι το 1824 και το 1825 στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος, που είχε έδρα το Ναύπλιο.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα μεταξύ 1828 και 1830, ο Κερκυραίος μουσικός Νικόλαος Μάντζαρος μελοποίησε το ποίημα για τετράφωνη ανδρική χορωδία και ήδη από εκείνα τα χρόνια, οι κάτοικοι του Ιονίου, το τραγουδούσαν με ενθουσιασμό στις Εθνικές επετείους και εορτές.

O Νικόλαος Μάντζαρος

Σαν σήμερα: Καθιερώνεται ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας 13

Το 1844 ο Μάντζαρος άλλαξε την μελοποίηση του ποιήματος και υπέβαλε αίτημα στον τότε βασιλιά Όθωνα, ώστε να το ανακηρύξει ως «εθνικό άσμα» της χώρας. Μέχρι τότε, ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ήταν ο βαυαρικός, η γνωστή μελωδία του Χάυντν, που σήμερα είναι Εθνικός Ύμνος της Γερμανίας και της Αυστρίας ,αν και με διαφορετικά λόγια και τόνο. Έγινε αρχικά μόνο δεκτός ως σύνθεση και βραβεύτηκε μάλιστα με τον Αργυρό σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος.

Μετά τον διωγμό του Όθωνα και την διαδοχή του από τον Γεώργιο τον Α’, πέρασαν 20 χρόνια. Ο βασιλιάς βρέθηκε κάποια στιγμή στην Κέρκυρα και άκουσε την σύνθεση του Μάντζαρου από πνευστά, η οποία το έκανε τρομερή εντύπωση. Η απόφαση δεν άργησε και πολύ να παρθεί. Στις 4 Αυγούστου του 1865, με Βασιλικό Διάταγμα το ανακήρυξε «επίσημον εθνικόν άσμα». Από τότε μέχρι και σήμερα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού με την μουσική του Νικόλαου μάντζαρου συνθέτουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Από τις 18 Νοεμβρίου του 1966, καθιερώθηκε και ως Εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: 77 νέα κρούσματα ανακοίνωσε o ΕΟΔΥ σήμερα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορωνοϊός: 77 νέα κρούσματα ανακοίνωσε o ΕΟΔΥ σήμερα 14
Κοινοποιησέ το

Κορωνοϊός νέα κρούσματα

Συνολικά 77 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ