Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Συνέντευξη Παν. Χειλά εφ΄ όλης της ύλης – Η Βέργα καστροπολιτεία και η ανατολική παραλία Λαγανάς, μπορεί να γίνει!

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Mesogeios-TV με τον Υπ. Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Χειλά και τον Δημοσιογράφο Θάνο Τζιούβελη στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ερώτηση: Κύριε Χειλά αρχικά τι είναι αυτό που σας έκανε να διεκδικήσετε το δήμο Καλαμάτας;

  • Ο λόγος που μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή, είναι η αγάπη και η αφοσίωσή μας στην πόλη της Καλαμάτας, δεδομένου ότι επιλέξαμε να ζήσουμε και να χτίσουμε τη ζωή μας εδώ, καθώς και η προσωπική μου επιθυμία να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη μας και την προώθηση του τουρισμού και των νέων επενδύσεων στην πόλη μας. Θεωρώ ότι και άλλοι νέοι σαν εμένα επιθυμούν να μείνουν και να εργαστούν ή να επενδύσουν εδώ στην Καλαμάτα, όπως και οι γονείς των νέων αυτών. Κανένας γονέας δεν θέλει το παιδί του να φύγει από την πόλη της Καλαμάτας, και να πάει στην Αθήνα ή στο εξωτερικό για καταφέρει να ζήσει. Νιώθω ότι έχοντας τις γνώσεις και τις προσλαμβάνουσες από τη διεθνή μου εμπειρία, τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά, οφείλω να συμβάλω στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα δώσει κίνητρα στους νέους να μείνουν κοντά στις οικογένειές τους, και να εργαστούν εδώ με αξιοπρέπεια.
 Ερώτηση: Έχετε ξεκινήσει τις επισκέψεις σας σε χωριά του δήμου, ώστε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, άρα είναι ψηλά στην ατζέντα σας;
  • Αυτό είναι αλήθεια. Η Νέα Δυναμική και εγώ προσωπικά, έχουμε επισκεφθεί και τις 33 κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, και έχουμε καταγράψει σε συνεργασία με τους προέδρους, τα κοινοτικά συμβούλια και τους κατοίκους τα προβλήματα στις περιοχές αυτές. Το γεγονός ότι όντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας είναι ψηλά στην ατζέντα μας, φαίνεται εμπράκτως στο 20-σελιδο πρόγραμμά μας. Οι 14 από τις 20 σελίδες του προγράμματος, επικεντρώνονται στην επίλυση των προβλημάτων στις 33 κοινότητες της Περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας.
 Ερώτηση: Αυτήν την περίοδο συμπληρώνετε το ψηφοδέλτιό σας, ανακοινώσατε τους πρώτους 50. Ποια είναι τα κριτήριά σας στην επιλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων;
  • Όντως πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε τους πρώτους 50 υποψηφίους μας, κάτι που δείχνει ότι είμαστε πλέον μπροστά στην κούρσα για την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Στη Νέα Δυναμική, τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων δημοτικών μας συμβούλων είναι η επαγγελματική και προσωπική τους εμπειρία, καθώς και η δέσμευσή τους για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, καθώς και η σύμπνοια απόψεων, όσον αφορά την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, με όρους διεθνούς οικονομίας, μακριά από ρουσφέτια και μικρο-εξυπηρετήσεις ημετέρων.
 Ερώτηση: Συνηθίζουν οι παρατάξεις να αυτοχαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητες όσον αφορά την κομματική στήριξη. Η δική σας θα έχει την στήριξη από κάποιο κόμμα;
  • Η Νέα Δυναμική είναι μια παράταξη ανεξάρτητη ως οφείλει να είναι κάθε παράταξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε στηρίξεις από πρόσωπα, όχι από κόμματα. Πιστεύω ότι η ανεξαρτησία από κόμματα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας της διοίκησης σε ένα Δήμο. Και καλώ όλους και όλες όσους συμπορεύονται με τη λογική αυτή να μας στηρίξουν, είτε ως υποστηρικτές, είτε ως υποψήφιοι, για να ξεκαθαρίσουμε και τις δύο αυτές έννοιες.
 Ερώτηση: Συζητήθηκε πολύ σε συνέντευξη τύπου που δώσατε ότι η Βέργα να γίνει καστροπολιτεία με βίλες-πισίνες, η ανατολική παραλία για φαγητό-ποτό, η δυτική παραλία Λαγανάς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο,

 

  • Μια από τις βασικές προτάσεις μας, όσον αφορά το αναπτυξιακό πρόσημο των έργων που προτείνουμε ως παράταξη, είναι η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Καλαμάτας που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η προσέγγισή μας όσον αφορά τον τουρισμό είναι 3+1 σημείων. α) Η Δυτική Παραλία, στο κομμάτι μετά την 120 ΠΕΑ και έως τις εκβολές του Παμίσου, στο Φ.Ε.Κ. 792/2011 ορίζεται ξεκάθαρα ως Τ.Α., δηλαδή ως περιοχή Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι με πορτοκαλί χρώμα στο gis, σε αντίθεση με την όμορη περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Αγροτικής Παραγωγής με πράσινο χρώμα. Αυτό ισχύει τώρα. β) Η Ανατολική Παραλία είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως ήπιας όχλησης, λόγω των υφιστάμενων τουριστικών μονάδων στην περιοχή εκεί, και εντός αστικού ιστού φυσικά. Στη 1:00 το πρωί το καλοκαίρι στην πόλη όλα σταματάνε. Βγαίνει η αστυνομία στο δρόμο, κάνει στάσεις και συστάσεις. γ) Στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια αρκεί να τεθεί σε εφαρμογή ο υφιστάμενος σχεδιασμός με υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής. Για παράδειγμα η ένταξη της Βέργας στο ΓΠΣ είναι από την εποχή του αείμνηστου του κ. Μαλαπάνη. Έκτοτε παρατηρείται αδράνεια. δ) Τέλος, οφείλουμε να δώσουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη του Παραδοσιακού Τουρισμού στις 33 κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας. Αυτό είναι κομβικό για εμάς.

 

 Ερώτηση: Μετά από 4 χρόνια, πώς κρίνετε το έργο της σημερινής διοίκησης του δήμου;
  • Κρίνω το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής Καλαμάτας ως ανεπαρκές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, στο σύνολό του. Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη μου, η βελτίωση των υποδομών, η προώθηση του τουρισμού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της πόλης μας. Τα 4 χρόνια που πέρασαν θα ήθελα να έχω δει:
i. Την ολοκλήρωση των επενδύσεων στις υποδομές του αεροδρομίου Καλαμάτας. Δεν το είδα.
ii. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σε ένα σύγχρονο διεθνές πρότυπο. Δεν το είδα.
iii. Την ασφαλή ύδρευση της πόλης μας μέσω της κατασκευής του αγωγού Φ-800 για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του Πηδήματος προς τον αστικό ιστό. Δεν το είδα.
iv. Την αντιπυρική προστασία των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμάτας. Δεν το είδα.
v. Την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας, με φράγματα συγκράτησης ψηλά στις πηγές, επέκταση του δικτύου όμβριων υδάτων και εκβάθυνση στα ρεμάτων εισόδου, όπως πρότειναν οι ακαδημαϊκοί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το Δήμο μας. Δεν το είδα.
vi. Την ολοκλήρωση της εκπόνησης της κυκλοφοριακής μελέτης με λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης στον αστικό ιστό. Δεν το είδα.
vii. Ολοκλήρωση των οδών Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη, Ναυαρίνου. Δεν είδα. Έστω, την ολοκλήρωση ενός μικρού κομματιού πεζοδρόμησης στη Ναυαρίνου, από Φαρών μέχρι Ακρίτα, από το 2019. Δεν το είδα.
viii. Τοπόσημα & έργα πολιτισμού στον αστικό ιστό για την διεύρυνση της επικοινωνίας του τουριστικού προϊόντος. Δεν το είδα.
ix. Στέγαση & προστασία των παραγωγών από τις καιρικές συνθήκες και αδειοδότηση σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε. για την Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας. Δεν το είδα.
x. Τη βελτίωση της διαχείρισης των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας στη Δυτική Παραλία. Δεν το είδα.
xi. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας. Κλειστά γήπεδα προπόνησης για μπάσκετ, βόλεϊ, τένις. Γήπεδο κλασικού αθλητισμού και υποδομές για την ολοκληρωμένη προετοιμασία της ομάδας της Καλαμάτας. Δεν είδα.
xii. Υλοποίηση των υποδομών στο λιμάνι Καλαμάτας για υποδοχή Κρουαζιέρας και Υδροπλάνων. Δεν είδα.
xiii. Την ανάπτυξη παραδοσιακών τουριστικών προορισμών στις 33 κοινότητες του Δήμου μας. Δεν το είδα.
xiv. Ανάπτυξη Εφαρμογών (App) & τμήμα IT στο Δήμο Καλαμάτας για την πόλη μας. Δεν είδα.
xv. Ασφαλτοστρώσεις στο σύνολο του αστικού ιστού και στο μήκος του παραλιακού μετώπου. Δεν είδα.
xvi. Τη διάνοιξη της Κρήτης και των καθέτων οδών προς την οδό Ναυαρίνου. Δεν το είδα.
xvii. Νέους παιδικούς σταθμούς και σχολεία σε Αρφαρά, Βέργα, Άρι, Ανατολικό κέντρο, κ.α. Δεν είδα.
xviii. Την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δήμο μας. Δεν το είδα.
xix. Την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης για αναπτυξιακά έργα υποδομής. Δεν είδα.
xx. Τη διεύρυνση της οικονομικής βάσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τον πολίτη της Καλαμάτας. Δεν το είδα.
xxi. Το σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας είδα να παραμένει περιβαλλοντικό έγκλημα σε υπό εξέλιξη δικογραφία, με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και κέντρο εξυπηρέτησης συλλογής ενοικίων για κουμπάρους και ημετέρους. Αυτό είδα.
xxii. Το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας παρατημένο και σε δικογραφία είδα, επίσης, για την εξαφάνιση 60%+ του σκυροδέματος της μελέτης κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Αυτή τη μελέτη κάποιοι την υπέγραψαν. Αυτό είδα.
xxiii. Είδα Διευθύντρια Οικονομικών με πτυχίο Κοινωνιολογίας να διαχειρίζεται ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 100,000,000 ευρώ. Αυτό είδα. Είδα να ορίζονται σε θέσεις ευθύνης υποδιευθυντές τμημάτων, και όχι διευθυντές, για να μην υπόκεινται βάσει νόμου σε έλεγχο καταλληλότητας προσόντων. Αυτό είδα.
 Ερώτηση: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε μεταξύ των τριών σημαντικότερων ζητημάτων – προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος, ποια θα λέγατε ότι είναι αυτά και πως θα προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε;

Τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι:

Α. Η ανάπτυξη της Οικονομίας και της Απασχόλησης.
Β. Η βελτίωση των Υποδομών και των Συγκοινωνιών.
Γ. Η ανάπτυξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

 

Εστιάζουμε στη βελτίωση της συνεργασίας με τις τοπικές επιχειρήσεις και την προώθηση του τουρισμού, για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες, με παράλληλη προστασία και ανάπτυξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
 Ερώτηση: Γενικότερα, ποια θα είναι η φιλοσοφία διοίκησής σας;
  • Η φιλοσοφία διοίκησης που έχουμε είναι η ανοικτή και διαφανής διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας και η ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας. Εστιάζουμε στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη μας, μέσω νέων τεχνολογιών, και θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια των δαπανών και τη διευρυμένη επικοινωνία με τους πολίτες, κάτι που μέχρι σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή αδυνατεί να πράξει, καθώς συστηματικά και μεθοδευμένα δεν δημοσιεύει τις απευθείας αναθέσεις που κάνει με δημόσιο χρήμα. Τονίζω και πάλι ότι στη «Νέα Δυναμική» λειτουργούμε μακριά από μικροσυμφέροντα.
 Ερώτηση: Τέλος, για ποιους λόγους θα ζητούσατε από τους δημότες να ρίξουν το δικό σας ψηφοδέλτιο στην κάλπη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;
  • Ζητώ από τους δημότες Καλαμάτας να ρίξουν το ψηφοδέλτιό της «Νέας Δυναμικής» στην κάλπη στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, επειδή είμαστε ήδη δεσμευμένοι στην καταγραφή και στην κοστολογημένη επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Καλαμάτας, στο σύνολό του. Εργαζόμαστε ήδη εντατικά για την εμπεριστατωμένη δόμηση του προγράμματός μας, το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά και εγγράφως, στις 7 Μαΐου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 7:00 το απόγευμα. Καμία άλλη δημοτική παράταξη δεν έχει μπει στη διαδικασία αυτή, ιστορικά. Κλείνοντας, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να καλέσω για 3η συνεχόμενη φορά τον κύριο Βασιλόπουλο σε έναν δημόσιο, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο εδώ στο κανάλι σας. Σε ένα DEBATE. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ