Ειδησεις απο Καλαματα
Στην Καλαμάτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα εγκαινια της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου

Ανέβηκε
1 έτος πρινστις
από
Kalamata Times

Η ΑΕ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί το Δήμο Καλαμάτας, αύριο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα εγκαινιάσει την έκθεση του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών του Δήμου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. Φάρις με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ενώ την επιμέλεια της έχει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας, και περιλαμβάνει σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και τρία έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Τα έργα που εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας αποτελούν μια υπόμνηση για τη Θυσία, το Χρέος κα την ιστορική Μνήμη. Με οδηγό την απλότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα για τους ανθρώπους και τα σπαράγματα της ζωής τους, ο ζωγράφος προτείνει μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης, όπου η αξία του μέτρου υποκαθιστά τους θορυβώδεις εορτασμούς. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος με κείμενα δικά του και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».
Σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο χώρο της έκθεσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε στην ευχάριστη συγκυρία της παρουσίασης του έργου του Χρήστου Μποκόρου στην πόλη, με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την ξεχωριστή τιμή της παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας που θα λαμπρύνει τα εγκαίνια της έκθεσης. Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε, επίσης, τη σημασία της προβολής στην πόλη, της καλλιτεχνικής δημιουργίας με εκθέσεις υψηλού επιπέδου, όπως του Χρήστου Μποκόρου.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης μίλησε για την επιλογή του να παρουσιάσει αυτή τη χρονιά τον Χρήστο Μποκόρο και την έκθεση «Μνήμον Φως» ως την κεντρική εικαστική πρόταση του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ξεχωριστές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, διευκρίνισε ότι η έκθεση δεν έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής, αλλά οργανώθηκε με επίκεντρο την αταλάντευτη πίστη του ζωγράφου σε σταθερές αξίες και με έργα διαφορετικών εποχών. Αναφέρθηκε στον εικαστικό λόγο του Χρήστου Μποκόρου, που μπορεί να είναι εύληπτος και προσιτός, αλλά, επεσήμανε, ότι για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του, απαιτείται η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη-θεατή με το έργο του ζωγράφου.
Η ξενάγηση που ακολούθησε στον υποβλητικό χώρο της έκθεσης και ο θεωρητικός λόγος του καλλιτέχνη, προσέφεραν γνώση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Χρήστος Μποκόρος αντιλαμβάνεται τα πράγματα και εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική του.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε δεκαεννέα χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με την παρούσα έκθεση, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση 1821, η γιορτή.
Πληροφορίες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ – ΜΝΗΝΟΝ ΦΩΣ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Αρτέμιδος 124, Καλαμάτα
Τηλ.: 2721360611
Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο και ώρες 10:00 – 22:00.
Στην έκθεση τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του ιού COVID-19 και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δέχτηκε αντιπροσωπεία της Γκρεκιάνικης Απουλίας
-
Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Επιδότηση συμμετοχής των μελών του στην Έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2022»
-
Στο πάρκο σιδηροδρόμων γιόρτασε τα γενέθλια των παιδιών του ο Δήμαρχος Καλαμάτας
-
Λαμπρά εγκαίνια για την έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»
-
Ροκ μουσική βραδιά στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας
-
Τοποθετείται ο Δήμαρχος Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό και την τεχνική έκθεση του κ. Κουτσογιάννη
-
Καλαμάτα: Δράσεις για τα παθητικά κτίρια
-
Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει την έκθεση «Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»
-
Τιμητική Διάκριση από τη ΓΣΕΒΕΕ για τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο
-
O Μητροπολίτη Μεσσηνίας υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του Λόουελ
-
Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη του Λόουελ των ΗΠΑ
-
Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο
-
Απάντηση Βασίλη Κοσμόπουλου στον Δήμαρχο: Αστήρικτες κατηγορίες απέναντι σε επιχειρήματα
-
Στην Καλαμάτα ο επίσημος μετρητής της ΙΑΑF – AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) στην Ελλάδα
-
Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Καλαμάτα για τις έξυπνες πόλεις
-
20ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καλαμάτα
-
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας
-
Δήμος Καλαμάτας: Δωροεπιταγές για σχολικά είδη σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ασπροχώματος, Άριος και Πλατέος
-
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πάει στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ
-
Καλαμάτα: «Αειφόρος Πόλη» ενεργοποιείται ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου
-
Εγκαινία για το ανακαινισμένο αγωνιστικό χώρο στο γήπεδο του Μεσσηνιακού Γ. Σ.
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στη 86η ΔΕΘ
-
Δήμος Καλαμάτας: Συντήρηση υποδομών, ράμπες και WC ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία του Δήμου
-
Η 9η Παρουσίαση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» ολοκληρώθηκε με επιτυχία
-
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ στο Δημαρχείο Καλαμάτας
-
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Δήμαρχος Καλαμάτας
-
Η παρέμβαση του Δημάρχου για το αντιπλημμυρικό στο Δ.Σ.
-
Ομογενείς της Αμερικής στο Δημαρχείο Καλαμάτας
-
Συναντήθηκε ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο Mega για την τουριστική κίνηση και τις προοπτικές της πόλης
Πρόσφατα Άρθρα
Σαν σήμερα ο γάμος της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση – Γιατί η Τζάκι κράτησε το επίθετο του μέχρι το τέλος της ζωής της
Καθηγητής δέχθηκε επίθεση από σφήκες σε σχολείο στη Κρήτη
Επίσκεψη Ιταλών από ελληνόφωνους Δήμους στο Δημαρχείο Μεσσήνης
Η εορτή του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας στην Καλαμάτα
Ο μύθος για τον ελληνικό καφέ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ψυχολογία1 ημέρα πριν
Είναι η αξία της στιγμής δεδομένη;
-
Αστυνομικό δελτίο1 ημέρα πριν
Αγρίνιο: Ποδοσφαιριστής ο 28χρονος Δημήτρης Κραβαρίτης που διέπραξε γενετήσιες πράξεις κατ’ εξακολούθηση σε 4χρονο αγοράκι
-
Αθλητικά19 ώρες πριν
Καλαμάτα – Παναιτωλικός 2-2 (4-3 πεν.) με ήρωα των Ταϊρη στους «16» του κυπέλλου Ελλάδος
-
Ελεύθερος Χρόνος22 ώρες πριν
Ευκλής Καλαμάτας: Πεζοπορεί στις κορυφογραμμές των Γερανείων στην Κορινθία.
-
Αθλητικά2 ημέρες πριν
Ευκλής Cycling Team: Χρυσός ο Πολυπαθέλλης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
-
Υγεία6 ώρες πριν
Βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τα διπλά self test: Ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη
-
Αθλητικά21 ώρες πριν
Κύπελλο Ελλάδας: Η Καλαμάτα απέκλεισε τον Παναιτωλικό στα πέναλτι
-
Ειδησεις απο Καλαματα23 ώρες πριν
Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται καθημερινά την έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»