Ειδησεις απο Καλαματα
Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση: Το Μέλλον του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Στο επίκεντρο της προσοχής της τοπικής κοινωνίας βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με αφορμή τα έργα εκσυγχρονισμού και τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε τις ενέργειες που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση του πολιτιστικού αυτού τοποσήμου της πόλης. Παράλληλα, ο προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, Νικήτας Καραμούζης, έκανε απολογισμό του έργου που έχει ήδη πραγματοποιήσει και τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ
Αρχικά ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος σημείωσε τα εξής: «Όπως ανέφερα και στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας, το 2025 αποτελεί μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το εμβληματικό κτήριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας. Και είναι μια χρονιά προκλήσεων, καθώς πέραν όλων όσων έχουν υλοποιηθεί, αρκετά είναι εκείνα που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας του πρώτα και κύρια, και προφανώς και σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα του κτηρίου και των εσωτερικών του χώρων.
Να πω, ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, αλλά και αργότερα, έως και σήμερα, γίνεται μια εξαιρετική δουλειά απ’ όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει ή βρίσκονται εδώ. Έχουν αναλάβει ευθύνες και καθημερινά αγωνίζονται για να συντηρήσουν και να εκσυγχρονίσουν ένα απαιτητικό κτήριο, που ωστόσο περνώντας τα χρόνια απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, φροντίδα και περιποίηση.

Στην κατεύθυνση αυτή ως Δήμος έχουμε ήδη αυξήσει τον προϋπολογισμό για παρεμβάσεις αναγκαίες που πρέπει να γίνουν. Ενώ είμαστε σε συζητήσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του.
Αξίζει νομίζω να αναφέρουμε, ότι για την τελευταία πενταετία, εκτός των τακτικών επιχορηγήσεων που λάμβανε το Πνευματικό Κέντρο για την λειτουργία του και τη συντήρηση του από το Δήμο Καλαμάτας, έχει λάβει επιπλέον, με έκτακτη επιχορήγηση ή μέσω αύξησης της τακτικής επιχορήγησης, το ποσό των 320.000 €, με το συνολικό ποσό τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων να ανέρχεται στο ποσό του 1.040.000 €. Χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του Πνευματικού. Χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει τις όποιες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία αυτεπιστασίας του Δήμου Καλαμάτας.
Κυρίαρχο θέμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, όπου τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν παρεμβάσεις, τοποθετήθηκαν φωτοκύτταρα, αντικαταστάθηκε ο λέβητας θέρμανσης, τοποθετήθηκαν αυτόματες πόρτες εισόδου – εξόδου. Επίσης υπήρξε αντικατάσταση σωληνώσεων και δικτύων στο εσωτερικό του κτηρίου που συνδέονται με το σύστημα ψύξης – θέρμανσης, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις τόσο στην σκηνή του αμφιθεάτρου όσο και στην στέγη, εκεί όπου υπήρξε μια μεγάλη και αρκετά δαπανηρή παρέμβαση με αντικατάσταση όλων των πολυκαρβουνικών και της στεγανοποίησης της οροφής.

Στόχοι για το 2025 είναι η αντικατάσταση του παλαιού πλέον συστήματος ψύξης, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες. Η ολοκλήρωση των διαμορφώσεων στο σύνολο του Πνευματικού Κέντρου και η απόδοση χώρων προς χρήση. Η κατασκευή της αίθουσας ΡΕΓΓΙΝΑ, η δρομολόγηση αντικατάστασης των καθισμάτων στο αμφιθέατρο, θέματα που επίσης αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα, θέματα όλα που αφορούν έναν χώρο συμβολικό για την πόλη. Ένα χώρο με ιδιαίτερη αξία και σημασία, έναν ζωντανό οργανισμό, ένα σημείο συνάντησης όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας και ενδιαφέροντος έρχονται κοντά, για να μάθουν, να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν.
Υπάρχει ο σχεδιασμός, υπάρχει η όρεξη για να πετύχουμε τις αλλαγές και είμαι βέβαιος ότι το 2025 θα προστεθεί ως ένα ακόμα λιθαράκι στο δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πνευματικού μας Κέντρου.
Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τον Προεδρεύοντα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου της Πόλης μας τον Νικήτα Καραμούζη, διότι προσπαθεί πάρα πολύ. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι είναι αποτελεσματικός και αυτό μας το έδειξε μέσα σε αυτό το χρόνο που πέρασε και είχε την ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου της Πόλης μας. Νικήτα συγχαρητήρια».
«ΒΑΛΑΜΕ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…»
Προχωρώντας στον απολογισμό των όσων έγιναν κατά το έτος 2024 αλλά και ενημερώνοντας για δράσεις και έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν ή να δρομολογηθούν κατά τη χρονιά που διανύουμε, ο προεδρεύων του Δ.Σ. του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Νικήτας Καραμούζης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βάλαμε ένα λιθαράκι για τη βελτίωση του Πνευματικού Κέντρου και συνεχίζουμε…»

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη οι στόχοι που μεταξύ άλλων έχουν τεθεί για το επόμενο διάστημα αφορούν:
- Την αντικατάσταση του συστήματος ψύξης.
- Την εκπόνηση μελέτης και την αντικατάσταση του φωτισμού στο αίθριο.
- Ολοκλήρωση συντηρήσεων (ελαιοχρωματισμοί, παρεμβάσεις προσβασιμότητα, wc κ.ά.) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου.
- Την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη της πρόσοψης του κτηρίου.
- Την αντικατάσταση των υφασμάτων των καθισμάτων στο Αμφιθέατρο.
- Την αντικατάσταση του φωτισμού, αλλά και του συστήματος ήχου στο Αμφιθέατρο.
- Την ολοκλήρωση της αίθουσας «ΡΕΓΓΙΝΑ».



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στη Βουλή για τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»
-
Στην Καλαμάτα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2026
-
Καλαμάτα: Πέντε Γαλάζιες Σημαίες και φέτος – Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος (ΒΙΝΤΕΟ)
-
Ανασχηματισμός στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας – Ο Θανάσης Βασιλόπουλος ανακοίνωσε το νέο σχήμα για το 2026-2027
-
Νέα εποχή για την ανακύκλωση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας με την τοποθέτηση press container
-
Επίσκεψη στον Δήμαρχο από τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας
-
Νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη για όλη την Καλαμάτα – Τι αλλάζει σε κυκλοφορία, στάθμευση και μετακινήσεις
-
Βασιλόπουλος για Δημοτική Αστυνομία μετά τις «Αποκαλύψεις» του Κουσουλού «Παραπλανητική η παρουσίαση για τη Δημοτική Αστυνομία»
-
Η Καλαμάτα φιλοξενεί το 4th Beyond Football Conference 2026
-
Παρεμβάσεις 1,5 εκατ. € σε τρία ακόμα σχολεία της Καλαμάτας μέσω του Προγράμματος «Μ. Γιαννάκου»
-
Μαθητές στην Καλαμάτα έστειλαν email στον Δήμαρχο – Προτάσεις μαθητών για γήπεδα και σχολικό κήπο
-
Βασιλόπουλος: «Δρομολογούνται δύο κρίσιμα έργα» – Αθλητικό κέντρο και ανάπλαση αγοράς στην Καλαμάτα
-
Ριζική ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
-
Πασχαλινές ευχές από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας – Η επίσκεψη Βασιλόπουλου και το μήνυμα ενότητας
-
Πασχαλινό μήνυμα Δημάρχου Καλαμάτας: «Με σχέδιο και έργο αλλάζουμε την πόλη»
-
Συνάντηση Βασιλόπουλου – Κουτσούλη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με ανταλλαγή ευχών και συμβολική απονομή
-
Καλαμάτα: Εγκρίθηκε η κατασκευή μιας πρότυπης Κοινωνικής Πολυκατοικίας
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την εκδημία του Γιάννη Κουτραφούρη
-
Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας
-
Κοπή πίτας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με μηνύματα στήριξης και ενότητας (photo+video)
-
Σκληρή ανακοίνωση της «Νέας Πελοποννήσου» κατά Βασιλόπουλου: Αιχμές για «αχαριστία» και πολιτική αλαζονεία
-
Εστίαση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας
-
Open Day Εθελοντισμού από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μεσσηνίας
-
Σπυρος Χανδρινός: Σκληρή απάντηση στις ύβρεις του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο
-
Σοβαρές καταγγελίες Βασίλη Τζαμουράνη για ύβρεις και εκτροχιασμό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
-
Καλαμάτα_Μετά: Κριτική στον δήμαρχο για ανακριβείς δηλώσεις
-
«Αρτούρο Ουϊ» του Μπερτολτ Μπρεχτ από τη «Θεατρική Διαδρομή» σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά
-
Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις αλλαγές διευθυντών στον Δήμο Καλαμάτας;
-
Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο
-
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλαμάτας το νέο ΔΣ του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Μεσσηνίας
Πρόσφατα Άρθρα

Επτά συλλήψεις στη Μεσσηνία σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Ναρκωτικά και κυνηγετικό όπλο στις κατασχέσεις

Το Φεστιβάλ 192,4 γέμισε τον Δεσύλλα ζωή, μουσική και πολιτισμό – Όταν ένα μικρό χωριό γίνεται μεγάλος προορισμός

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Η Ελλάδα να απαντήσει ενεργά στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική

ΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη

ARCO Live στο Poseidon Ocean View με τον Διονύση Κοτταρίδη
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη
-
Τέχνη & Ψυχαγωγία21 ώρες πρινΤο Φεστιβάλ 192,4 γέμισε τον Δεσύλλα ζωή, μουσική και πολιτισμό – Όταν ένα μικρό χωριό γίνεται μεγάλος προορισμός
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΜε Πάνο Μουζουράκη η “Λευκή Νύχτα” τέλος Αυγούστου στην Καλαμάτα
-
Επιχειρήσεις2 ημέρες πρινARCO Live στο Poseidon Ocean View με τον Διονύση Κοτταρίδη
-
Αστυνομικό δελτίο21 ώρες πρινΕπτά συλλήψεις στη Μεσσηνία σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Ναρκωτικά και κυνηγετικό όπλο στις κατασχέσεις
-
Πολιτικά21 ώρες πριν«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Η Ελλάδα να απαντήσει ενεργά στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική
















