Connect with us

Οικονομικά

Σπουδαία αύξηση αποφάσισε η ΣΥΚΙΚΗ: Έπιασαν… ταβάνι οι τιμές των σύκων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σπουδαία αύξηση αποφάσισε η ΣΥΚΙΚΗ: Έπιασαν… ταβάνι οι τιμές των σύκων 1

Στα… ύψη φέτος οι τιμές των σύκων στη Μεσσηνία, καθώς η ΣΥΚΙΚΗ αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση, σπουδαία αύξηση, αποδεικνύοντας περίτρανα, πως εξακολουθεί όπως πάντα, να βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος.

Δεδομένων των συνθηκών, που θέλουν και φέτος λόγω της προβληματικής γονιμοποίησης να μην υπάρχουν μεγάλες ποσότητες και με βάση τη ζήτηση του προϊόντος που παραμένει μεγάλη από τις αγορές του εξωτερικού, η Οργάνωση αποφάσισε γενναίες αυξήσεις.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

PAPAGEORGIOY-SYKIKHΣυγκεκριμένα, η Α΄ ποιότητα, θα πωλείται 2,15 ευρώ το κιλό, από 1,87 ευρώ που ήταν η περσινή τιμή, η Β΄ ποιότητα 1, 90 ευρώ το κιλό, από  1,67 ευρώ, η Γ΄ 1,40 ευρώ από 1,27 πέρυσι και η Δ΄ ποιότητα 1,15 ευρώ το κιλό, από 1 ευρώ που πωλούταν πέρυσι. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα βιολογικά ξερά σύκα, με την πρώτη ποιότητα  να φτάνει τα 3 ευρώ το κιλό από 2,45 πέρυσι, τη Β΄ ποιότητα  2,70 ευρώ από 2,25 ευρώ, τη Γ΄ 2,30 ευρώ το κιλό, από 1,85 ευρώ πέρυσι και της Δ΄ ποιότητας 2,10 από 1,65 ευρώ.

«Οι τιμές είναι ικανοποιητικές, αφού εμείς, πάντα και στα χρόνια της κρίσης, προσπαθούσαμε να δώσουμε μια αύξηση, κάτι που συμβαίνει συστηματικά από το 2010», δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως  η Συνεταιριστική Οργάνωση, πάντα προσπαθεί για το καλύτερο, παίρνοντας πάντα όλα τα σύκα των παραγωγών, ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητά τους. «Δεν λειτουργούμε ευκαιριακά», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος απευθυνόμενος στους παραγωγούς, είπε πως εκείνος που θα φέρει το καλό προϊόν, θα φέρει στην Οργάνωση και τα απόσυκα.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Όποιος παραγωγός επιλέξει τον… άλλο δρόμο, δε θα έρθει στη ΣΥΚΙΚΗ», δήλωσε με νόημα, εξηγώντας πως η πολιτική αυτή, είναι… καθαρή και σε καμία περίπτωση, εκβιαστική… «Είναι τίμιο να πάνε όλα τα σύκα, εκεί που επιλέγουν! Δεν μπορεί να διαλέγουν ένα κομμάτι της παραγωγής τους, το οποίο είναι πολύ καλό σε ποιότητα και ότι απομένει μόνο, να φέρνουν στη ΣΥΚΙΚΗ, ισχυριζόμενοι μάλιστα πως έχουν υποστεί ζημιά», είπε αφήνοντας αιχμές κατά ορισμένων και ξεκαθαρίζοντας το στίγμα της ΣΥΚΙΚΗΣ, ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, που ευχαρίστησε την πλειονότητα των παραγωγών για την εμπιστοσύνη τους, καθώς ήδη έχουν πάει αρκετές ποσότητες προϊόντος στην Οργάνωση, πριν τη χθεσινή ανακοίνωση των τιμών. «Ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση, αφού μέσα σε όλα τα προβλήματα έχουμε και τις υψηλές θερμοκρασίες», είπε καταληκτικά αναφερόμενος στη φετινή σοδειά ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, που εκτίμησε πως αυτή, θα φτάσει αν όλα πάνε καλά, την περσινή ποσότητα, που βέβαια, δεν ήταν πολύ ικανοποιητική.

ΠΗΓΗ

Οικονομικά

Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. για την αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουν οι επιχειρήσεις

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προτάσεις της Ο.Ε.ΕΣ.Π. για την αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουν οι επιχειρήσεις 14

Ο.Ε.ΕΣ.Π. για επιχειρήσεις

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), έχει επισημάνει με επιστολές της προς την Κυβέρνηση αλλά και προς τους αρμόδιους υπουργούς από τις 9 Μαρτίου, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους επιχειρηματίες εξαιτίας του κορωνοϊού καθώς και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουν αυτή την στιγμή οι Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ομοσπονδία μας επειδή γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών από επιχειρήσεις μέλη της, ζητά να συμπεριληφθούν και τα ακόλουθα στα μέτρα στήριξης:

  1. Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη.
  2. Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρω να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανα μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας.
  3. Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν.
  4. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
  5. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα.
  6. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις.  Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
  7. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.
  8. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πλειτώμενες επιχειρήσεις έως 30/4 και εξόφληση τους 30/6

Με τις επιστολές μας προσπαθούμε να προλάβουμε την διόγκωση των προβλημάτων των συναδέλφων μας και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των ίδιων, των υπαλλήλων τους αλλά και των επιχειρήσεών τους.

Η Ο.Ε.ΕΣ.Π θα συνεχίσει να στέλνει επιστολές και θα προσπαθεί να συμβάλλει στην εξαγγελία εξειδικευμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ώστε οι συνάδελφοί μας να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατό.

 

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
 

 

Γεώργιος Βαγενάς

 

Αντώνιος Καλοθέου

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

28 εκατ. ευρώ επιπλέον σε μεταποίηση, εμπορία & ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

28 εκατ. ευρώ επιπλέον σε μεταποίηση, εμπορία & ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων 15

Μάκης Βορίδης

Στην ένταξη 25 νέων πράξεων συνολικού ποσού 28.312.000 €, προχωρά με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου, στη δράση 4.2.1 που αφορά στη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2, με δικαιούχους πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, του αγροδιατροφικού τομέα. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 376.242.000 €. Με την ένταξη και των νέων αυτών έργων, επιβεβαιώνεται έμπρακτα και ουσιαστικά ο βασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι αιτούντες, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας απόφασης ένταξης στην ανωτέρω δράση θα ενημερωθούν σχετικά με την ένταξη της πράξης τους, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους στο ΠΣΚΕ , από την αρμόδια Δ/νση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ.

Η απόφαση θα αναρτηθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες http://www.minagric.gr, http://www.agrotikianaptixi.gr και http://www.espa.gr .

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

«Έρχεται νέα οικονομική κρίση, θα είναι παγκόσμια και χειρότερη από του 2008»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Έρχεται νέα οικονομική κρίση, θα είναι παγκόσμια και χειρότερη από του 2008» 16

Οικονομική κρίση, κοροναϊός

Έρχεται φτώχεια: Ο κοροναϊός αποτελεί το σημείο αναφοράς των τελευταίων μηνών σε όλο τον κόσμο. Η ύφεση της οικονομίας είναι παγκόσμια και είναι αποτέλεσμα της πανδημίας που δημιούργησε, ο κοροναϊός. Μάλιστα, η αναφορές κάνουν λόγο πως η ύφεση θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008. Τουλάχιστον, αυτά ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην τηλεδιάσκεψη της G20.

«Έρχεται νέα οικονομική κρίση, θα είναι παγκόσμια και χειρότερη από του 2008» - Εικόνα 1

Τι ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ σε υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες

Στην ανακοίνωσή της, η Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες. Συγκεκριμένα, τους προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «αρνητικές» για το 2020. Επιπλέον, ότι θα πρέπει να αναμένεται «μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη» με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16%. Στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%. «Όμως αναμένουμε μια ανάκαμψη το 2021», πρόσθεσε, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη νότα.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στα μέτρα απομόνωσης και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας» σε όλον τον κόσμο, τόνισε. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές. Όμως, όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη», εκτίμησε.

 Ογδόντα χώρες – μέλη του ΔΝΤ ζητούν οικονομική στήριξη

Η πανδημία ανάγκασε πολλές χώρες να λάβουν δρακόντεια μέτρα, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε εξάλλου ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες «είναι σε καλύτερη θέση» για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες «αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις».

Όπως είπε, από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ». Το Ταμείο δηλώνει «έτοιμο να αναπτύξει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητές του», δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που περίπου 80 από τις 189 χώρες μέλη του ζητούν την οικονομική στήριξή του.

Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να δοθεί «μια συντονισμένη απάντηση». Στη δική της ανακοίνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθύμισε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση. «Ετοιμάζουμε επίσης προγράμματα σε 49 χώρες (…) και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για 16 από αυτά εντός της εβδομάδας», είπε ο πρόεδρός της, Ντέιβιντ Μάλπας.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ