Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Tα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός!

Ανέβηκε

στις

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Tα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός! 1
Κοινοποιησέ το

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Ν. Μεσσηνίας, στις 17 Απριλίου απεργούμε

 

Απαιτούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Αύξηση του επιδόματος του αγόνου .
  • Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού. Την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις θέσεις που  βγαίνουν επανειλημμένα άγονες.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία.
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού.
  • Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί.
  • Να στελεχωθεί το κέντρο εφημερίας στη Λογγά, ώστε να καλύπτεται με ιατρό όλο τον μήνα. Να δοθεί λύση στο υγειονομικό κενό της Ανατολικής Πυλίας  με δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ και κέντρου Υγείας στην περιοχή.

       Η  απάντηση του Υπουργείου Υγείας στα παραπάνω αιτήματα μας  δόθηκε την Παρασκευή 12– 04- 24  με την ψήφιση του νομοσχεδίου που απορρυθμίζει τελείως το ήδη αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα υγείας των πολιτών και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Δίνεται  η  δυνατότητα αύξησης των αποδοχών  μιας μερίδας μόνο των ιατρών του ΕΣΥ δια μέσου της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας  με : 1)  Τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία και 2)  Με την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου από τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν  οι πολίτες ότι αυτό θα σώσει την δημόσια υγεία, οι ιατροί θα μείνουν στο ΕΣΥ και θα γίνει έτσι ελκυστικότερο για τους νέους ιατρούς.

Όμως δεν είναι  ελκυστικό μετά το πρωινό ωράριο και την εφημερία, να κάνουμε ιδιωτικό ιατρείο εντός ή εκτός νοσοκομείου για να  ενισχύσουμε το εισόδημα μας, στερώντας πολύτιμο χρόνο από εμάς και τις οικογένειες μας. Για  τους  περισσότερους  μάλιστα γιατρούς των περιφερικών νοσοκομείων  ( όπως τα δικά μας) , που τελούν υπό βαρεία υποστελέχωση,  δεν είναι ούτε καν πραγματοποιήσιμο. Απλά δεν γίνεται να δουλέψεις παραπάνω.  Συμφέρον μας είναι να έχουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, ελεύθερο χρόνο.

Αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εισβολή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί επ’ αμοιβή ιατρικές πράξεις),  ζημιωμένοι θα είναι οι ασθενείς που μετατρέπονται εκβιαστικά σε πελάτες του δημόσιου νοσοκομείου- επιχείρηση, αλλά και των ιδιωτικών ομίλων της υγείας.      Ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Σε τελική ανάλυση, εκτός όλων των άλλων, θα θιγεί η ποιότητα ζωής,  η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των ιατρών που θα επιλέξουν το καθημερινό κυνήγι του μέσα – έξω, προς εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών.

       Επιβεβαιώνεται ότι τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός!

– Είναι ο τρόπος που εκβιαστικά αναγκαζόμαστε  να επιβιώσουμε μέσα σε ένα υπό κατάρρευση  ΕΣΥ ζητώντας να πληρώσουν οι πολίτες.

–   Είναι ο τρόπος να χωριστούν οι συνάδελφοι  σε 2 κατηγορίες σε αυτούς που μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους – δηλαδή Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους – και σε αυτούς – όλους τους υπόλοιπους – που δεν μπορούν.

– Είναι  το ψέμα για τις ικανοποιητικές πληρωμές όταν τα μισά θα σου τα πάρει η εφορία.

–  Είναι το ψέμα ότι θα λιγοστέψουν οι μεγάλες λίστες αναμονής όταν σε ένα μήνα στο νοσοκομείο της Καλαμάτας έχει πραγματοποιηθεί στα απογευματινά ο τεράστιος αριθμός των  7 χειρουργείων.

–  Είναι τελικά και ένας έξυπνος τρόπος να στρέφεις αλλού το ενδιαφέρον, ξεχνώντας τα χρόνια προβλήματα που είναι εδώ και καλά κρατούν.

Γιατί εδώ συνεχίζουν να είναι :

– Η  υποστελέχωση και η εργασιακή εξουθένωση των ιατρών και των 2 νοσοκομείων, καθώς οι θέσεις που προκηρύχτηκαν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και για κάποιες από αυτές δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανένα ιατρό.

– Η αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των χειρουργικών αιθουσών σε πρωινό τακτικό ωράριο λόγω έλλειψης προσωπικού.

– Η  αδυναμία λειτουργίας σε καθημερινή βάση του αιμοδυναμικού καρδιολογικού τμήματος για την αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος.

– Η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών καθώς δεν υπάρχει ιατρός ογκολόγος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

– Η μεγάλη αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία.

– Οι διακομιδές για τα πρωτοβάθμια νοσοκομεία λόγω έλλειψης σχετικών ειδικοτήτων.

-Τα τεχνικά προβλήματα όπως οι βλάβες του αξονικού τομογράφου.

– Οι μετακινήσεις των ιατρών για να καλύψουν κενά σε άλλα υποστελεχωμένα νοσοκομεία  (όπως Σπάρτη)

– Η αυξημένη συρροή ασθενών από τα γύρω πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

– Η επικίνδυνη υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.

       Διεκδικούμε   αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και πληρωμής,  υπερασπιζόμενοι  την δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας από τα 2 νοσοκομεία του νομού μας.

    Καλούμε κάθε πολίτη του νομού,  να διεκδικήσει μαζί μας την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ισότιμη πρόσβαση του σε αυτό.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η πρόεδρος                                                                      Ο Γραμματέας

Μάλλιου Χρυσάνθη                                                        Μάκαρης Εμμανουήλ

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ