Connect with us

Πολιτικά

Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών

Ανέβηκε

στις

ψηφίστηκε από 153 βουλευτές η συμφωνία των πρεσπών 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αποδοχή από τη χώρας μας της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος και για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία ψήφισαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, η Κατερίνα Παπακώστα, o Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών», κατά τη διάρκεια της σχετικής ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται στη Βουλή.

Συνολικά στη συζήτηση μίλησαν 210 βουλευτές, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σήμερα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή η μόνη αρχηγός κόμματος που μίλησε ξανά ήταν η Φώφη Γεννηματά. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Εντυπωσιαζόμαστε με τον τρόπο που λέτε τα ψέματα. «Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε κ. Τσίπρα ο τόπος χάνει. Για εμάς είναι πράξη εθνικής ευθύνης η καταψήφιση της Συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η ψήφιση της Συμφωνίας

Στη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός (…) μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Aσχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων»

«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε: «Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο. Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ».

Μητσoτακης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση.Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», ανέφερε κατά την ολομέλεια της Βουλής.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ανέφερε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας και κάλεσε «πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ).»

«Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε ‘μακεδονικό λαό’. Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς.»

Παράλληλα σχολίασε πως αρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου.

«Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας.»

«Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη»

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως ‘μακεδονικές’.»

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ΝΑΤΟ το λέει.»

«Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ.»

«Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική…»

«Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς ‘Μακεδόνες’ τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.»

[ΠΗΓΗ]

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ