Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Προτάσεις για την παραβατικότητα έκαναν Βασιλόπουλος και Αθανασόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προτάσεις για την παραβατικότητα έκαναν Βασιλόπουλος και Αθανασόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης 3
Κοινοποιησέ το

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Οι Δήμαρχοι εξέθεσαν στον Υπουργό το πρόβλημα ανασφάλειας που βιώνουν κάτοικοι τόσο στις έδρες των Δήμων όσο και στις περιφέρειες από την παραβατικότητα η οποία μένει ουσιαστικά ατιμώρητη.  Υπέβαλαν μέσω υπομνήματος προτάσεις για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές σε συγκεκριμένα αδικήματα προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται από τους ίδιους παραβατικούς και να μην νιώθουν οι κάτοικοι ότι είναι απροστάτευτοι από τον νόμο.

Ειδικότερα, με τη δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε στον Υπουργό σε μορφή υπομνήματος, ζητείται:

«Τροποποίηση άρθρου 374 Π.Κ.

Πριν από την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, στις εξής δύο περιπτώσεις:

α) «εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες» και

β) «εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ισχύει από 01-07-2019, καταργεί τις δύο παραπάνω διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, εάν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δράστης κλοπής με τον νέο Π.Κ., τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη, αντί φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών που ίσχυε, και σε περίπτωση κλοπής αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή κλοπής με διάρρηξή, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αντί δύο ετών στην πρώτη περίπτωση, ενώ η διάρρηξη τυποποιείται σε πλημμέλημα.

Συνέπεια της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, είναι να βλέπουμε περιπτώσεις που συλλαμβάνονται κλέφτες που έχουν διαπράξει περισσότερες από μία κλοπές, να παραπέμπονται στο αυτόφωρο για να δικαστούν και να τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης μερικών ημερών. Με την μετατροπή δε της ποινής σε  εξαγοράσιμη, το πιο πιθανό είναι ο δράστης να πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αφεθεί ελεύθερος από αυτά που πραγματικά έκλεψε.

Με την προηγούμενη νομοθεσία, δράστης ο οποίος θα διέπραττε παραπάνω από μία κλοπές, παραπέμπονταν με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 374 Π.Κ. (πράξη που τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια), ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα και η ποινή που επιβαλλόταν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σκόπιμο λοιπόν είναι να επανέλθει έστω η φράση κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια.

  • Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας να διώκεται αυτεπάγγελτα.
  • Αυστηροποίηση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τους μη έχοντες άδεια οδήγησης και για τους έχοντες ανασφάλιστα οχήματα.
  • Τροποποίηση διατάξεων για την κλοπή αγροτικών προϊόντων, να αυστηροποιηθούν οι ποινές.
  • Ανάγκη αναθεώρησης ποινικού σωφρονισμού ανηλίκων και δημιουργία δομών για την φιλοξενία ανηλίκων.
  • Αυστηροποίηση του αδικήματος παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.
  • Ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ανηλίκων κατηγορουμένων, αφού μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους όντας ανήλικοι ενηλικιώνονται και δεν βρίσκονται. Επίσης δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους αφού ληξιαρχικά δεν είναι τακτοποιημένοι.
  • Στελέχωση υπηρεσιών κοινωνικής αρωγής.
  • Άμεση πρόσληψη και δεύτερου επιμελητή ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και πρόσληψη επιμελητή ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας.
  • Να λειτουργήσει και η Επιτροπή Κοινωνικής Παρακολούθησης Αποφυλακισθέντων για την επανένταξη τους στην κοινωνία».

Ο κ. Τσιάρας κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος και υποσχέθηκε στους δύο Δημάρχους ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή. Αναγνωρίζοντας ειδικότερα την αναγκαιότητα των αιτούμενων τροποποιήσεων σημείωσε ότι υπάρχει ήδη Επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που επανεξετάζει τον Ποινικό Κώδικα και σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τροποποιήσεις και αλλαγές.  Διαβεβαίωσε τέλος τους δημάρχους ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα επικοινωνία για την οριστικοποίηση των τελικών αποφάσεων.

Το παρόν κείμενο που υποβλήθηκε στον Υπουργό, θα αποσταλεί επίσης στους βουλευτές του νομού και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Προτάσεις για την παραβατικότητα έκαναν Βασιλόπουλος και Αθανασόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης 4


Κοινοποιησέ το

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 17
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμος Μεσσήνης συμμετέχοντας στη δράση που υλοποιεί το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας σε συνεργασία με την εταιρεία «UNILEVER-KLINEX» και αφορά το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία», έλαβε σήμερα 22 κούτες με καθαριστικά προϊόντα.

Η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος Κλαίρης Κουντούρη ως εκπροσώπου της εταιρείας και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανίας Σιούτη.

Τα καθαριστικά προϊόντα διατίθενται δωρεάν για έναν χρόνο, στο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  κάθε δήμου. Αποδέκτης της δωρεάς στον Δήμο μας ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, ως η μεγαλύτερη σχολική μονάδα του. Τα προϊόντα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Μπάμπης Μακρής και τα παρέδωσε στον διευθυντή του σχολείου Γιάννη Κωτσάκη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η κινητή μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας, η KLINEX, ο Δήμος Μεσσήνης και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας.

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 18


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία 19
Κοινοποιησέ το

Πιστώσεις για έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις προκύπτουν μετά από σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα διατεθούν 50.000 ευρώ για το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία.

Ακόμα, ο Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης του προαύλιου χώρου στον ναό Αγίου Σωτήρος Χριστιάνων, στον Δήμο Τριφυλίας, και διαμορφώθηκε στο ποσό των 625.000 ευρώ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι εντάχθηκε -με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ- το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν τα μνημεία,

α) Μονή του Σωτήρος στο Εξωχώρι,

β) Μονή της Παναγίας του Χελμού στο Κέντρο και

γ) Μονή της Ευαγγελίστριας στον Κάμπο.

To εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, η οποία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 20
Κοινοποιησέ το

Στους Γαργαλιάνους βρέθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς.

 Ο κ. Χρονάς παρακολούθησε από κοντά, μαζί με τους Αντιδημάρχους Τριφυλίας Νίκο Φρούσα και Αλέκο Κουτρουμπή, καθώς και με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασίλη Αγγελόπουλο,  την διενέργεια πάνω από 60 Rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα  ο κ. Χρονάς εξήρε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ και συνεχάρη τα άτομα που συμμετέχουν στη διενέργεια των ελέγχων, αφού καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 21

Η διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό ολοκληρώθηκε στο Δήμο Τριφυλίας, αφού έγιναν τέστ τόσο στην Κυπαρισσία, όσο και στα Φιλιατρά, στο γενικότερο πλαίσιο ελέγχου που γίνεται σε περιοχές της χώρας από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και κυρίως σε ελαιοκομικές περιοχές για την προστασία τόσο των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών όσο και των εργατών γης που απασχολούνται στην ελαιοσυγκομιδή.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στους Δήμους, βάσει των αρμοδιοτήτων της και  μεταξύ άλλων έχει ήδη διανείμει rapid test, στα Κέντρα Υγείας,  σε πολλούς Συλλόγους και Φορείς , ενώ βρίσκεται στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την παροχή κάθε αιτούμενης αρωγής.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στους Γαργαλιάνους ο κ. Χρονάς είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους Αντιδημάρχους γενικότερα θέματα Υγείας, πέραν του κορωνοϊού και μεταξύ αυτών ήταν και η εξέταση της δυνατότητας να δημιουργηθεί παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στην πόλη , ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 22


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ