Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πορεία από σωματεία και συλλόγους του Νομού για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πορεία από σωματεία και συλλόγους του Νομού για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων 1
Κοινοποιησέ το

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα η κινητοποίηση που διοργάνωσαν σωματεία και σύλλογοι του Νομού για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα ακόλουθα σωματεία:

 •   Σωματείο ειδικευμένων ιατρών Νομού Μεσσηνίας
 •   Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας
 •   Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας
 •   Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας
 •   Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
 •   Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων
 •   Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας
 •   Σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας
 •   Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
 •   Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας
 •   Σωματείο εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων Ν. Μεσσηνίας
 •   Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών
 •   Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας

σωματεία και σύλλογοι του Νομού

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν:

Ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών,

Η Χρύσα Μάλιου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ειδικευμένων ιατρών Νομού Μεσσηνίας,

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας,

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Λαγογιάννης γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα Νομού Μεσσηνίας.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ δυνάμεις από σωματεία του Νομού, εργαζόμενοι, πολίτες αυτής της πόλης για να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Επιδιώκουμε να μπουν στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων για τη ζωή και την υγεία μας δεν μπορεί να περιμένουν.

σωματεία και σύλλογοι του Νομού

Οι ζωές μας και η υγεία της εργατικής τάξης δεν είναι τζόγος να την παίζουν στα ζάρια.

Όλοι συμφωνούν πως με τη συνεπή στάση του λαού μας, κερδήθηκε χρόνος, οι δείκτες της πανδημίας ήταν μειωμένοι και τον Μάιο τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά. Ενώ όμως ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή,  η κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε στον “τζόγο” των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό και στις Μεταφορές ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση άφησε σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα, με μερικούς “δειγματοληπτικούς” ελέγχους.

Μάλιστα μας έλεγαν το καλοκαίρι ότι προετοιμάστηκαν καλύτερα και ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ελλείψεις  που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους είναι χαρακτηριστικές.

Σκεφτείτε, το Νοσοκομείο Καλαμάτας πλέον είναι Νοσοκομείο αναφοράς covid και έχει συνολικά 10 ΜΕΘ εκ των οποίων οι 6 για κρούσματα κορονοϊού για να νοσηλευτούν κρούσματα από Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία, καταλαβαίνετε λοιπόν για τι δραματικές ελλείψεις μιλάμε.

Η κυβέρνηση λέει, ότι τα μέτρα περιορισμού παίρνονται για να μην καταρρεύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αποδεικνύεται λοιπόν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο στις συνθήκες της πανδημίας. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται με την αναμονή για ένα ιατρικό ραντεβού, με τα χειρουργεία, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, σε μέσα και υποδομές.

Προσπαθεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό, ρίχνοντάς τα πάλι όλα στην ατομική ευθύνη. Μόνο που η ατομική ευθύνη, δηλαδή η ευθύνη του καθένα μας να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του, δεν είναι δυνατόν να αποδώσει όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να μην πούμε για τις παλινωδίες και την αποσπασματικότητα των μέτρων που τροφοδοτούν την όποια χαλαρότητα αλλά και διάφορες θεωρίες συνομωσίας για μη ύπαρξη του κορονοϊου κτλ.

Οι προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές που διαφημιζόταν από το υπουργείο και θα θωράκιζαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τελικά ήταν μερικοί εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου -από 4 μήνες έως 2 χρόνια- οι οποίοι όμως αντικαθιστούν τους προηγούμενους που έληγε η θητεία τους και απολύονταν. Άρα μιλάμε για μια τρύπα στο νερό.

Είναι λοιπόν λογικό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάθονται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα. Με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ, είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε και εδώ καταστάσεις σαν αυτές που έζησαν στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, όπου μπήκε το δίλημμα στους γιατρούς “ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι”, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Στην περιοχή μας μπορεί ακόμα τα κρούσματα να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, όμως οι καταγγελίες των εργαζομένων για ελλιπή μέτρα ασφαλείας ειδικά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους προκαλούν φόβους και ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή όμως που τα πρωτόκολλα υγείας είναι αόρατα στους εργασιακούς χώρους, βγάζει μάτι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας. Όλους αυτούς τους μήνες η πλειοψηφία ζει ένα πραγματικό εφιάλτη. Οι απολύσεις εκτόξευσαν την ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός παραγωγής και χωρίς εισόδημα. Οι απολύσεις εκτόξευσαν την ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός παραγωγής και χωρίς εισόδημα. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων κλήθηκε να επιβιώσει με 605 ευρώ, κατά μέσο όρο, για όλη αυτή τη χρονική περίοδο. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, περιμένουν δύο μήνες για να πάρουν 534 ευρώ και να πληρώσουν τα χρέη των νοικοκυριών τους, τα οποία, βέβαια, δεν μπαίνουν με τίποτα σε αναστολή. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Προετοιμάζει συγκεκριμένα νομοθετήματα για τους επόμενους μήνες.»

Κλείνοντας τόνισε:

«Αυτά που διεκδικούν τα σωματεία είναι ρεαλιστικά για την προστασία της υγείας εμάς και των οικογενειών μας. Τα κέρδη  των μεγάλων επιχειρήσεων η λογική του κόστους οφέλους στο σύστημα υγείας που λειτουργεί σαν μαγαζί με βάση το κέρδος, είναι που κάνουν τις ανάγκες αυτές κόστος.

Καλούμε όλα τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη και τη σημερινή κινητοποίηση, όπως και αυτά που δεν συμμετείχαν να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τον αγώνα για τις αναγκαίες διεκδικήσεις ώστε οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδης παροχές υγείας. Σας καλούμε σε σύσκεψη την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, για να κάνουμε απολογισμό της δράσης μας. Να συζητήσουμε τρόπους παρέμβασης και πως να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα για άμεσα μέτρα για την υγεία μας και την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής.»

Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κοινοποιησέ το

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 8
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμος Μεσσήνης συμμετέχοντας στη δράση που υλοποιεί το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας σε συνεργασία με την εταιρεία «UNILEVER-KLINEX» και αφορά το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία», έλαβε σήμερα 22 κούτες με καθαριστικά προϊόντα.

Η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος Κλαίρης Κουντούρη ως εκπροσώπου της εταιρείας και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανίας Σιούτη.

Τα καθαριστικά προϊόντα διατίθενται δωρεάν για έναν χρόνο, στο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  κάθε δήμου. Αποδέκτης της δωρεάς στον Δήμο μας ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, ως η μεγαλύτερη σχολική μονάδα του. Τα προϊόντα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Μπάμπης Μακρής και τα παρέδωσε στον διευθυντή του σχολείου Γιάννη Κωτσάκη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η κινητή μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας, η KLINEX, ο Δήμος Μεσσήνης και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας.

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 9


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία 10
Κοινοποιησέ το

Πιστώσεις για έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις προκύπτουν μετά από σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα διατεθούν 50.000 ευρώ για το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία.

Ακόμα, ο Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης του προαύλιου χώρου στον ναό Αγίου Σωτήρος Χριστιάνων, στον Δήμο Τριφυλίας, και διαμορφώθηκε στο ποσό των 625.000 ευρώ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι εντάχθηκε -με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ- το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν τα μνημεία,

α) Μονή του Σωτήρος στο Εξωχώρι,

β) Μονή της Παναγίας του Χελμού στο Κέντρο και

γ) Μονή της Ευαγγελίστριας στον Κάμπο.

To εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, η οποία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 11
Κοινοποιησέ το

Στους Γαργαλιάνους βρέθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς.

 Ο κ. Χρονάς παρακολούθησε από κοντά, μαζί με τους Αντιδημάρχους Τριφυλίας Νίκο Φρούσα και Αλέκο Κουτρουμπή, καθώς και με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασίλη Αγγελόπουλο,  την διενέργεια πάνω από 60 Rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα  ο κ. Χρονάς εξήρε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ και συνεχάρη τα άτομα που συμμετέχουν στη διενέργεια των ελέγχων, αφού καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 12

Η διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό ολοκληρώθηκε στο Δήμο Τριφυλίας, αφού έγιναν τέστ τόσο στην Κυπαρισσία, όσο και στα Φιλιατρά, στο γενικότερο πλαίσιο ελέγχου που γίνεται σε περιοχές της χώρας από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και κυρίως σε ελαιοκομικές περιοχές για την προστασία τόσο των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών όσο και των εργατών γης που απασχολούνται στην ελαιοσυγκομιδή.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στους Δήμους, βάσει των αρμοδιοτήτων της και  μεταξύ άλλων έχει ήδη διανείμει rapid test, στα Κέντρα Υγείας,  σε πολλούς Συλλόγους και Φορείς , ενώ βρίσκεται στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την παροχή κάθε αιτούμενης αρωγής.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στους Γαργαλιάνους ο κ. Χρονάς είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους Αντιδημάρχους γενικότερα θέματα Υγείας, πέραν του κορωνοϊού και μεταξύ αυτών ήταν και η εξέταση της δυνατότητας να δημιουργηθεί παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στην πόλη , ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 13


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ