Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

«Μη μιλάς, βούλωσέ το και δούλευε» καταγγελία από τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

«μη μιλάς, βούλωσέ το και δούλευε» καταγγελία από τους εργαζόμενους στις δευα καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

«ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ – ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ»

ΜΙΑ «ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ Kαλαμάτας

Μόνο αυτή η φράση λείπει από το απαράδεκτο κείμενο συμφωνητικού που έφερε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας στους εργαζόμενους της για να το υπογράψουν.

Με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα καλούνται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν απαράδεκτες δεσμεύσεις με τις οποίες επιβάλλει το νόμο της σιωπής απαγορεύοντας να μιλήσουν οπουδήποτε για οποιοδήποτε εργασιακό πρόβλημα. Απαγορεύουν στον εργαζόμενο να διεκδικήσει οτιδήποτε ακόμα κι αν φύγει από τη δουλειά. Υποδουλώνουν τον εργαζόμενο βάζοντας μεγάλα εμπόδια στο να δουλέψει αλλού στον κλάδο κι έτσι τον αναγκάζουν να δεχθεί χειρότερους όρους εργασίας.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου εγγράφου φαίνεται από την αρχή, που ορίζει αόριστα σαν εμπιστευτικές πληροφορίες ότι συμβαίνει στο χώρο εργασίας.

Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απευθυνθεί στο σωματείο του, αλλά ούτε σε δικηγόρο, την επιθεώρηση εργασίας ή όποια άλλη υπηρεσία, για εργασιακά προβλήματα που τον απασχολούν. Η μισθοδοσία, η σύμβαση ή όποιο άλλο έγγραφο που περιέχει πληροφορίες που αφορούν την εργασιακή του σχέση θεωρούνται ιδιοκτησία της εταιρείας. Δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει γνώμη ακόμα και για αυτά που του ζητούν να υπογράψει! Δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για τον όγκο της δουλειάς, καθώς θεωρούνται εμπιστευτικές πληροφορίες. Στην ουσία απαγορεύεται να μιλάει ο ένας εργαζόμενος στον άλλο! Οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για τα σωματεία που επιπλέον απαγορεύεται να προχωρούν σε δημοσιεύσεις, να επικοινωνούν με 2βάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με άλλα σωματεία, ακόμα και να διανέμουν ή να αναρτούν ανακοινώσεις!!!

Το συμφωνητικό έχει στόχο να παρεμποδίσει τη δράση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, σε άλλες περιπτώσεις έχει βελτιώσει συνθήκες εργασίας – αμοιβής κτλ.

 

Σοβαρά εμπόδια μπαίνουν και στο να διεκδικήσει ο εργαζόμενος ακόμα και αν λυθεί η εργασιακή του σχέση. Δεν μπορεί να διεκδικήσει ακύρωση απόλυσης, ούτε δεδουλευμένα ή επιπλέον αποζημίωση για σωματική ή ηθική βλάβη που τυχόν υπέστη, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να κάνει χρήση εγγράφων ή πληροφοριών που τα αποδεικνύουν.

Το αισχρό κείμενο φτάνει στο σημείο να απαγορεύει στους εργαζόμενους να καταθέσουν πληροφορίες ακόμα και αν κληθούν από το νόμο με δικαστική απόφαση χωρίς την άδεια της εταιρείας, ενώ αν η εταιρεία τους δώσει άδεια θα πρέπει να πουν μόνο αυτά που θέλει είτε είναι αλήθεια, είτε ψέματα! Δηλαδή οι εργαζόμενοι για να τηρήσουν το συμφωνητικό υποχρεούνται να διαπράξουν ποινικό αδίκημα, είτε αρνούμενοι να καταθέσουν είτε ψευδομαρτυρώντας, αν είναι τέτοιες οι εντολές της εταιρείας. Δεν θα μπορούν να καταθέσουν ότι ξέρουν για ένα εργατικό ατύχημα, για μια υπόθεση εργασιακού εκφοβισμού, ακόμα και για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορεί να λάβει χώρα. Δεν μπορούν να καταθέσουν ακόμα και  στοιχεία στην επιθεώρηση εργασίας ή στην επιθεώρηση υγιεινής και ασφάλειας, η οπουδήποτε στο λιμενικό, στο υπουργείο περιβάλλοντος, στον ΕΦΕΤ και αλλού. Η εταιρεία μπορεί χωρίς να μιλάει κανείς, να παραβιάζει όχι μόνο νόμους εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ποινικά αδικήματα που αφορούν προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια τροφίμων που παράγει κτλ.

Παρόμοια σχέδια προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο υπάρχων περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις και εργοδότες επιδιώκουν τον εργασιακό μεσαίωνα παρά την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την εργοδοσία να μαζέψει τώρα αυτά τα κουρελόχαρτα που ονομάζει δέσμευση τήρησης εμπιστευτικότητας  που έχει διανείμει και προβλέπουν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δηλώσουν  ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ και να τα επιστρέψουν στη διοίκηση.

Να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες για να αποσυρθεί το συμφωνητικό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

 

 

Το Δ.Σ  του Σωματείου

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ