Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
DSC02868 660x330 - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Sharing is caring!

Ποδήλατα: Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, ο ποδηλάτης αντιμετωπίζεται τροχονομικά όπως ο οδηγός δικύκλου και έχει κυρώσεις και πρόστιμα όταν κάνει παράβαση ή έχει αντικοινωνική συμπεριφορά. Με το νέο ΚΟΚ από πέρυσι εισήχθη μια σειρά από νέες πινακίδες – σήματα για τα ποδήλατα, αλλά και νέα πρόστιμα για τους ποδηλάτες.

Κατά τον καινούργιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναγνωρίζονται η δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και η οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτων, ενώ οι λεωφορειόδρομοι ορίζονται ως αποκλειστικής λωρίδας λεωφορείων, τρόλεϊ και ποδηλάτων.

Επίσης, ο κώδικας διαμορφώνει ειδικούς χώρους στα φανάρια για στάση των ποδηλάτων μπροστά από τα άλλα οχήματα, ορίζει πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή ειδική φωτεινή σηματοδότηση και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά στους ποδηλάτες.

Ο νέος ΚΟΚ αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Έτσι οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τον ΚΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

DSC05611 - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τα ποδήλατα

Οι ποδηλάτες, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη θα τους κοστίσει 700 ευρώ. Η ανάποδη κίνηση σε ποδηλατόδρομο μονής κατεύθυνσης ή σε οδό μονής κατεύθυνσης έχει πρόστιμο 200 ευρώ. Η κίνηση εκτός ποδηλατολωρίδας, όταν αυτή υπάρχει, είναι 80 ευρώ. Η κίνηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος έχει πρόστιμο από 200-2.000 ευρώ ανάλογα με τη συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα. Η δε κίνηση τη νύχτα με το ποδήλατο χωρίς τη χρήση φώτων έχει πρόστιμο 40 ευρώ και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ποδηλάτου 150 ευρώ.

Ο οδηγός ποδηλάτου είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να εφαρμόζει τον ΚΟΚ. Οι οδηγοί άλλων οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν και να σέβονται το χρήστη ποδηλάτου στους δρόμους, καθώς ο ΚΟΚ αναγνωρίζει το ποδήλατο ως όχημα που επιτρέπεται να κινείται στο οδόστρωμα.

Επίσης, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών για αυτούς φωτεινών σηματοδοτών, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους. Τέτοιοι φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν και στην Καλαμάτα, όπως- για παράδειγμα- στην οδό Κρήτης.

Τέλος, το άρθρο 40 του ΚΟΚ περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για τoυς oδηγoύς πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων. Για παράδειγμα, σε αυτό- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται ότι οι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων απαγoρεύεται να ρυμoυλκoύνται από άλλo όχημα, να ρυμoυλκoύν ή ωθoύν διάφoρα αντικείμενα, να μεταφέρoυν αντικείμενα τα oποία εμπoδίζoυν την oδήγηση τoυ oχήματός τoυς ή εκθέτoυν σε κίνδυνo τoυς λoιπoύς χρήστες της oδoύ, να κινoύνται ανά δύo ή και περισσότεροι παράλληλα και να σύρoυν μαζί τoυς ζώα δεμένα με λoυρί.

67232497 2604798169533103 2244045885887479808 n - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Πηγή

ilias poulis home - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ oinomessinia - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ 24173577 212881032587180 6080907507292582957 o - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ niniosbanner 1 - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ MYLO Indian Palace Restaurant - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ perrotis - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ mavreas1anigif - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ krystalkyriakoanigif - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ YPODIMATA - Ποδήλατα: Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Δες και αυτό

DSC01607 310x165 - Στέφθηκε η βασίλισσα του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού (φωτογραφίες)

Στέφθηκε η βασίλισσα του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού (φωτογραφίες)

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΣτέφθηκε η βασίλισσα του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση σήμερα …

shares