Πολιτικά
Περικλής Μαντάς: Καμία προστασία για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει εκ νέου και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ανέδειξε με νέα του παρέμβαση μέσω της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, στον απόηχο της εμφάνισης τουρκικών προϊόντων πράσινων και μαύρων επιτραπέζιων ελιών με την επωνυμία “ελιές Καλαμάτας”, κατά τη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα, αλλά και αλλού.
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαντάς είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του βουλευτή για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρίσει τον όρο “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς “Καλαμών”. Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία ως γνωστόν ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας».
Ο βουλευτής επίσης σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης κάνοντας χρήση πληθώρας κοινοβουλευτικών μέσων, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει, όπως σημειώνει, «πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις». Κατά τον κ. Μαντά, με την επιλογή αυτή «όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα», ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα προϊόντα αυτά «να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της ΕΕ».
Ο κ. Μαντάς ζητά να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό του υπουργείου υπό το φως των νέων εξελίξεων για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για «ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με στόχο την κατάρτιση μιας κοινά αποδεκτής και ολοκληρωμένης εθνικής λύσης. Τονίζει επίσης ότι η λύση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει τόσο «τη διασφάλιση της επωνυμίας ΠΟΠ», όσο και «τη δημιουργία νέων ΠΓΕ» που θα θωρακίζουν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των ξένων. Τέλος σημειώνει ότι σκοπεύει να επανέρχεται στο ζήτημα μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης, δεδομένου ότι «η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί κατοχυρωμένο εθνικό μας κεφάλαιο και σήμα, το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα της πρωτεύουσας του νομού Μεσσηνίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 15/03/2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
| Προς: | Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη
|
Θέμα: «Πλήρης απουσία προστασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Με την απόφαση 1773/251445/01-09-2022 (ΦΕΚ 4641/Β/02-09-2022), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε νέα και οριστική καταχώριση του όρου “Καλαμάτα” ως συνώνυμου της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς “Καλαμών”. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία ως γνωστόν ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές, τόσο όσον αφορά στον τόπο παραγωγής τους, όσο και αναφορικά με τον τρόπο και τη διαδικασία τυποποίησης και εμπορικής τους εκμετάλλευσης.
Όπως είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι τη λήψη της απόφασης, η εξέλιξη αυτή θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς. Διότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα προερχόμενα από την Κίνα, τον Καναδά, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Ν. Αμερική και αλλού, προϊόντα τα οποία είναι πλέον σε θέση να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της ΕΕ.
Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε σε όλα όσα λέγαμε τότε. Διότι στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo η οποία πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, προσελκύοντας 1.300 εκθέτες από περισσότερες από 30 χώρες και πάνω από 35.000 επισκέπτες, είδαμε τουρκικά προϊόντα μαύρης ή ακόμα και πράσινης ολόκληρης επιτραπέζιας ελιάς να διαφημίζονται και να προωθούνται ως ελιές Καλαμάτας, ενώ αντίστοιχες εικόνες βλέπουμε με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις. Γίνεται έτσι προφανές ότι οι τότε προειδοποιήσεις μας κάθε άλλο παρά αποτελούσαν αυθαίρετη κινδυνολογία, αλλά αντίθετα έκρουαν τον κώδωνα ενός αληθινού και υπαρκτού κινδύνου που στρέφεται ανοικτά και ξεκάθαρα κατά των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, μέσα από τη φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας.
Για το ζήτημα αυτό είχα καταθέσει στο παρελθόν σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, καθώς και επίκαιρη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Είχα επίσης ζητήσει να υπάρξει ανοικτός και ειλικρινής διάλογος με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πλευρών και με την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων, ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν πρωτοβουλίες για διασφάλιση της επωνυμίας ΠΟΠ και τη δημιουργία νέων ΠΓΕ. Δυστυχώς αντί για μια ώριμη, θεσμική και εθνική λύση, οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιαστικές και αποσπασματικές ενέργειες οι οποίες δεν παρέχουν σε καμία περίπτωση πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις. Δεδομένου όμως ότι η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί κατοχυρωμένο εθνικό μας κεφάλαιο και σήμα, το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα της πρωτεύουσας του νομού Μεσσηνίας, αποτελεί χρέος και καθήκον μας να επανερχόμαστε στο ζήτημα μέχρι την εξεύρεση οριστικής, ολοκληρωμένης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και της πλήρους κατάχρησης του όρου “Καλαμάτα” από πληθώρα ξένων προϊόντων της ποικιλίας Καλαμών, ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας;
- Σκοπεύει το υπουργείο να εκκινήσει νέο και ουσιαστικό διάλογο για το ζήτημα αυτό, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών και με στόχο τον καθορισμό μιας κοινά αποδεκτής εθνικής στρατηγικής;
- Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς;
| Ο ερωτών βουλευτής | |
| Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας |


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Συνάντηση Μαντά με συνεταιρισμούς σε Γαργαλιάνους και Νέστορα – Κόστος παραγωγής, εργατικά και υδάτινοι πόροι στο τραπέζι
-
Πίεση για λύσεις σε ελαιοπαραγωγή, ΕΛΓΑ και γραφειοκρατία — Συνάντηση Μαντά-Τσιάρα με νέους αγρότες
-
Ο λόγος στους αγρότες”: Νέα πρωτοβουλία του Π. Μαντά για τον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας
-
Παραχώρηση αιγιαλού: Πρωτοβουλία 14 βουλευτών της ΝΔ για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο
-
Η δύναμη της Ομογένειας και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα – Τι μεταφέρει από το Τορόντο ο Περικλής Μαντάς
-
Περικλής Μαντάς: Όπου υπάρχει Έλληνας, υπάρχει και δικαίωμα ψήφου
-
Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες ζητά ο Περικλής Μαντάς
-
7+1 παρεμβάσεις – ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη συνάντηση Μαντά-Χατζηδάκη
-
Συνάντηση Αθανασόπουλου – Μαντά στο Δημαρχείο Μεσσήνης με επίκεντρο τις ζημιές από την κακοκαιρία και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
-
Συμμετοχή Μαντά στη Διακομματική για πρωτογενή τομέα – Ατζέντα για ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες
-
Περικλής Μαντάς: Εθνικό σχέδιο με βάθος χρόνου για τον πρωτογενή τομέα
-
Εστίαση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας
-
Π. Μαντάς: Λύση–ανάσα για 6 ελαιουργικούς συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας και για όλες τις Ο.Ε.Φ. της χώρας
-
Π. Μαντάς για νέες πολεοδομικές και χωροταξικές παρατάσεις: Ανάσα σε πολίτες, επαγγελματίες και επενδύσεις
-
Π. Μαντάς: Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας τελικού ελέγχου – Κρίσιμο για την ομαλή εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου
-
«”Ποδηλατόδρομος αντί για σιδηρόδρομο;” – ο Περικλής Μαντάς φέρνει το ζήτημα στη Βουλή»
-
Π. Μαντάς ενόψει ΔΕΘ: αναπροσαρμογή τεκμαρτής φορολόγησης επαγγελματιών – επιστροφή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
-
Αξιοπρεπή και διαρκή υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ζητά ο Περικλής Μαντάς
-
Περικλής Μαντάς για το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα!
-
Μαντάς σε ΥΠΑ και υπουργείο για αεροδρόμιο: Κρίσιμη για τη Μεσσηνία η ομαλή λειτουργία του
-
Ένταξη Μεσσηνίας στο Μέτρο 23 για ελιά και σταφίδα, ζήτησε ο Μαντάς από τον Σταμενίτη
-
Θετική η Σοφία Ζαχαράκη στην επέκταση του επιδόματος στέγασης φοιτητών σε ολόκληρη τη Μεσσηνία
-
Η Καλαμάτα μπροστά στον καθρέφτη της
-
Γιώργος Καραμπάτος: 5η Ανοικτή Επιστολή για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Γιώργος Καραμπάτος: 4η Ανοικτή Επιστολή για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και Χαμένες Ευκαιρίες
-
3η Ανοικτή επιστολή Γιώργου Καραμπάτου σχετικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ
-
Ανακοίνωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας
-
Γιώργος Καραμπάτος: Ανοικτή επιστολή σχετικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και την απόφαση του ΣτΕ.
-
To Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Αρνητική εξέλιξη για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας η απόφαση του ΣτΕ
Πρόσφατα Άρθρα

13ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Η Μεσσήνη στο επίκεντρο της νεανικής δημιουργίας

Αγαπάτε την Ελλάδα; Απόδειξη!

Elysian Luxury Hotel: Το 5άστερο της Καλαμάτας που γεννήθηκε από μνήμες και αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας

4 φορές ισόβια στον πρώην αστυνομικό της Βουλής για τους βιασμούς των παιδιών και της γυναίκας του

Σημαντική επίσκεψη της ΕΠΟ στο γήπεδο του Μεσσηνιακού – Στο επίκεντρο το πρόγραμμα «Αναγέννηση»
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πρινΗ εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
-
Επιχειρήσεις1 ημέρα πρινElysian Luxury Hotel: Το 5άστερο της Καλαμάτας που γεννήθηκε από μνήμες και αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πρινΚαλαμάτα: Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Η πόλη μου» από τη ΦΟΚΑΛ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πρινΠλήθος πιστών στον Εσπερινό της Ζωοδόχου Πηγής στην Σγράπα Μεσσηνίας
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΣημαντική επίσκεψη της ΕΠΟ στο γήπεδο του Μεσσηνιακού – Στο επίκεντρο το πρόγραμμα «Αναγέννηση»
-
Αστυνομικό δελτίο1 ημέρα πρινΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΤην 3η Θέση Κατέκτησε η Κοσμοπούλου του Μεσσηνιακού στον Άγιο Κοσμά
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πρινΚαταγγελία Χανδρινού για άρνηση χορήγησης αυτοψιών βρεφονηπιακών σταθμών Καλαμάτας













